Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η υλοποίηση του έργου eco-commerce
Υλοποιώντας προγράμματα που αφήνουν αποτύπωμα στην αγορά
Κυριακή, 24/04/2016

Η υλοποίηση του έργου της ΕΣΕΕ eco-commerce «Υποστήριξη δράσεων πράσινης επιχειρηματικότητας και εταιρικής κοινωνικής ευθύνης για τις εμπορικές επιχειρήσεις» που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΚΤ-ΕΠΑΝΑΔ, ωφέλησε 680 επιχειρήσεις οι οποίες έλαβαν επιτόπια συμβουλευτική υποστήριξη και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση πιστοποιήθηκαν βάσει των Κατευθυντηρίων Γραμμών Eco Commerce, τη στιγμή που η συνολική διαδικασία που οδηγεί σε πιστοποίηση με κάποιο από τα υπάρχοντα πολύπλοκα πρότυπα διαχείρισης (ISO 14000, EMAS) κοστίζει σε μια επιχείρηση από 4.000 έως 10.000 ευρώ. 

Το έργο αυτό συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο ΚΑΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΕΚΤ για το ΕΣΠΑ 2007-2013, σύμφωνα με μελέτη της ΕΥΣΕΚΤ, καταλαμβάνοντας τη 19η θέση μέσα στα 85 έργα που αναφέρονται ως «καλές πρακτικές ΕΣΠΑ». Είναι μία διάκριση η οποία αναμφισβήτητα επιβραβεύει τις προσπάθειες που καταβάλλει η ΕΣΕΕ να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις σε όλα τα επίπεδα. Επίσης, καταχωρήθηκε ήδη στην πρωτοβουλία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), UN – BUSINESS και παρουσιάστηκε στην Επιτροπή Αειφόρου Ανάπτυξης της UEAPME, την εργοδοτική οργάνωση που εκπροσωπεί τα συμφέροντα πάνω από 12 εκατομμύρια ευρωπαϊκών εμπορικών και Μμε επιχειρήσεων που απασχολούν περίπου  55 εκατομμύρια εργαζόμενους σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην οποία συμμετέχουν 80 οργανώσεις – μέλη από 34 χώρες, κατά κύριο λόγο εθνικές Ομοσπονδίες και Συνομοσπονδίες των ΜμΕ, ευρωπαϊκές κλαδικές οργανώσεις, καθώς και συνδεδεμένα μέλη που υποστηρίζουν τις ΜμΕ πανευρωπαϊκά.  

      Η καινοτομία του έργου έγκειται στην ανάληψη δράσεων πράσινης επιχειρηματικότητας, με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και στη δημόσια υγεία και δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, ώστε να υποστηριχθεί η τοπική κοινωνία. Κατά την υλοποίησή του αναπτύχθηκε πρώτον ένα ειδικά σχεδιασμένο εργαλείο για τη μικρή εμπορική επιχείρηση, το CoCo2 Tool, στη λογική του πρότυπου συστήματος eco – commerce, το οποίο υπολογίζει το ανθρακικό αποτύπωμα (carbon footprint) των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα και δεύτερον, ένα πρότυπο σύστημα διαχείρισης Περιβάλλοντος και Εταιρικής Κοινωνικής ευθύνης για της μικρές εμπορικές επιχειρήσεις. Οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις ενισχύθηκαν μέσω της αναβάθμισης της εικόνας τους στην τοπική κοινωνία και μέσω της μείωσης των λειτουργικών τους εξόδων, δεδομένου ότι η πρόκληση για μείωση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων βρίσκεται στον πυρήνα του σύγχρονου επιχειρηματικού προβληματισμού, προσελκύοντας νέους πελάτες μέσω της υιοθέτησης σύγχρονων καταναλωτικών προτύπων. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι στις επιχειρήσεις που συμμετείχαν παρατηρήθηκε μεσοσταθμικά, μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά περίπου 7%. 

    Τέτοιου είδους προγράμματα αφήνουν ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους στην αγορά, καθώς παρέχουν την αναγκαία για τους επιχειρηματίες στήριξη προκειμένου να προσαρμοστούν στις νέες προκλήσεις. Η ΕΣΕΕ πιστή στην αποστολή της, να εκπροσωπεί τον εμπορικό κόσμο και να στηρίζει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, αναπτύσσει κι άλλες τέτοιες δράσεις, για τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα της www.esee.gr . Η οικονομική ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσει η Ελλάδα και σε αυτό οφείλουμε να συμβάλουμε όλοι και κυρίως εμείς, οι κοινωνικοί εταίροι.