Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Γερμανία
Ο "άτακτος" νεολαίος
Δευτέρα, 22/01/2018

Από τη θέση του έχουν περάσει ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ και η θεωρούμενη επικεφαλής της αριστερής πτέρυγας του SPD, Αντρέα Νάλες. Κανείς όμως δεν κατάφερε να κερδίσει τη δική του αναγνωρισιμότητα. Παραδοσιακά ο αρχηγός των Νέων Σοσιαλδημοκρατών δικαιούται να έχει έναν πιο αντισυμβατικό λόγο από ότι οι «ενήλικες» στο κόμμα. Αλλά αυτό που συμβαίνει αυτές τις ημέρες με τον Κέβιν Κύνερτ δεν έχει προηγούμενο.

Ο Μάρτιν Σουλτς περιοδεύει στη χώρα για να πείσει τους συντρόφους για το «αναγκαίο κακό» και ο Κύνερτ κάνει το ίδιο για να υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο. Ο πρόεδρος του κόμματος έχει στο πλευρό του τα περισσότερα υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος με πρώτους και καλύτερους εκείνους, που θεωρούν ότι τους περιμένει μια θέση στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο. Ο πρόεδρος της Νεολαίας μιλάει πια όχι μόνο σε ένα περιορισμένο ακροατήριο συνομηλίκων του, αλλά σε όλα τα μέλη του κόμματος. Η εκστρατεία του #ΝοGroKo (Οχι στο Μεγάλο Συνασπισμό) δεν είναι πια μόνο ένα hashtag, δεν περιορίζεται στο διαδίκτυο. Προτείνει μια κυβέρνηση μειοψηφίας της Μέρκελ, με στήριξη μόνο στα μεγάλα εθνικά και ευρωπαϊκά ζητήματα.

Ο συντηρητικός τύπος επαινεί την «υπευθυνότητα» του Σουλτς, γνωρίζοντας ότι ένα ναυάγιο των συνομιλιών με την Μέρκελ θα σήμανε πιθανώς το πολιτικό τέλος και των δύο. Και ειρωνεύεται την ελαφρότητα του Κύνερτ, κατηγορώντας τον πως απειλεί να βάλει τη χώρα σε περιττούς μπελάδες.

Το γκρίζο της λογικής, απέναντι στο κόκκινο της καρδιάς; Το οπλοστάσιο του Σουλτς και των υποστηρικτών του φαντάζει πολύ βαρύτερο. Αλλά ο Κύνερτ δεν το βάζει κάτω. Αξιοποιώντας το «θράσος της νιότης» θυμίζει στους αμήχανους συντρόφους ότι πάμπολες βασικές προγραμματικές υποσχέσεις του SPD δεν βρήκαν θέση στο 28σέλιδο κείμενο που συντάχθηκε από κοινού με τα Χριστιανικά Κόμματα. Μιλά για μια «δειλή συμφωνία», που θα κληθεί να πληρώσει το κόμμα στις επόμενες εκλογές. Το επιχείρημα των αντιπάλων του είναι απλό. Αν αυτές οι εκλογές γίνουν τώρα, πιθανώς το SPD να υποστεί ακόμα μεγαλύτερη ήττα. Πρακτικό; Ρεαλιστικό; Κυνικό; Ο καθένας μπορεί να επιλέξει. Σίγουρα πάντως όχι μακρόπνοο.