Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Fake news
Κάθε μέρα Πρωταπριλιά
Τρίτη, 03/04/2018

Κάποτε οι δημοσιογράφοι συναγωνίζονταν την Πρωταπριλιά για το ποιός θα σκεφτεί το πιο ευφάνταστο και πειστικό ψέμα. Τώρα κάθε μέρα μοιάζει με Πρωταπριλιά. Κρεμασμένα πρωτοσέλιδα, ηλεκτρονικές επείγουσες ενημερώσεις, βραδινά σοβαροφανή δελτία. Στην εποχή του διαδικτύου, όπου ο καθένας έγινε πια δημοσιογράφος του εαυτού του (και πρώτοι και καλύτεροι οι πολιτικοί που ποστάρουν και τουιτάρουν πια διαρκώς) οτιδήποτε και αν διαβάσεις θα χρειαστεί να κρατηθείς πριν το πιστέψεις. Αλλιώς την πατάς, όπως έχει συμβεί συχνά και στα μεγαλύτερα «λαγωνικά» της δημοσιογραφίας του copy paste.

Τα Fake News είναι πλέον μέρος της καθημερινότητάς μας. Θα μπορούσαν να είναι μια ευκαιρία για τη δημοσιογραφία να αποδείξει ότι είναι κάτι διαφορετικό από το κοινωνικό κουτσομπολιό, από την τυφλή αναμετάδοση οποιασδήποτε φανταχτερής «ιστορίας». Αν οι δημοσιογράφοι είχαν φροντίσει να κρατήσουν αποστάσεις από την πρακτική άκριτης αναπαραγωγής πληροφοριών από «ανώνυμες» πηγές ή απευθείας από την πιο μεγάλη πηγή: Από πολιτικούς που δεν διστάζουν να παρουσιάσουν το άσπρο μαύρο, ποντάροντας απλά στην συντήρηση της φούσκας των οπαδών τους, οι οποίοι από τη μεριά τους ηδονίζονται να επιβεβαιώνουν το μεγαλείο του «ποιμένα», που ως πρόβατα ακολουθούν καταπίνοντας ακόμα και τα πιο χονδροειδή ψέματα.


Πολλοί δημοσιογράφοι όμως είναι υποχρεωμένοι από την ανάγκη για επιβίωση να στρατευτούν και να αναπαράγουν αμάσητο το οτιδήποτε. Ακόμα και όταν εξευτελίζονται δεν μοιάζει να ενοχλούνται. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι μέσα στον βομβαρδισμό από ψέματα οι γκάφες γρήγορα ξεχνιούνται. Εχουμε δει κάποιους που υποτίθεται έμειναν στην ιστορία για τις μεγαλύτερες μαϊμουδιές, κάποιους που έφαγαν χοντρό κράξιμο ως παπαγαλάκια υπουργών, πρωθυπουργών, τραπεζιτών, φαρμακευτικών, ακόμα και μυστικών υπηρεσιών να επιστρέφουν δριμύτεροι και να μένουν στον αφρό, ακόμα και μετά τη σαρωτική καταιγίδα της μνημονιακής εποχής, που ισοπέδωσε το χώρο των ΜΜΕ.


Ξημερώνοντας Πρωταπριλιά δεν χρειάζεται να αρχίσετε να ψάχνετε τις ειδήσεις για να βρείτε το ψέμα της ημέρας. Καλύτερα προσπαθείστε το ανάποδο. Θα είναι μάλλον πιο εύκολο...