Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Είναι δυνατόν να "ισιώσει" η κατάσταση στην αγορά και την οικονομία;
Πτώση 4,3% στο λιανεμπόριο, ύφεση 1,4% και ανεργία 24,2%, ενώ από 1/6 έρχεται Αρμαγεδών στις τσέπες μας
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι αποκαλυπτικά και δείχνουν ότι η κυβέρνηση με το μείγμα της πολιτικής που ακολουθεί δύσκολα θα καταφέρει να μας εκπλήξει ευχάριστα και να βάλει την οικονομία στον ενάρετο κύκλο.
Τρίτη, 31/05/2016

Χθες ανακοινώσει η συρρίκνωση του ΑΕΠ σε ετήσια βάση κατά 1,4% αποδεικνύοντας το πόσο ολέθρια ήταν για τη χώρα η "λεβέντικη" διαπραγμάτευση της πρώτης περιόδου ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τα μπρος πίσω της δεύτερης περιόδου με αποκορύφωμα την έγκριση της αξιολόγησης από το Eurogroup την περασμένη Τρίτη. Η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί, αφου υπάρχουν νέα προαπαιτούμενα, όπως η πώληση του ΑΔΜΗΕ, η επιστροφή του ΕΚΑΣ από τους δικαιούχους κ.ά. Σήμερα, ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για την πτώση των λιανικών πωλήσεων, τον Μάρτιο σε ποσοστό άνω του 4% και η Eurostat ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη ανεργία στην Ευρώπη με ποσοστό άνω του 24%.

Κι αντί η κυβέρνηση να θεσμοθετήσει διαρθρωτικές αλλαγές, σπεύδει να φέρει τα πράγματα σε ακραίο σημείο, αυξάνοντας τη φορολογία για τους πάντες και τα πάντα. Ακόμα και ο Σόιμπλε δήλωσε σήμερα ότι το πακέτο των φόρων που υιοθέτησε η Ελληνική κυβέρνηση είναι υπερβολικό!

Όπως έγινε γνωστό σήμερα λοιπόν, υποχώρηση εμφάνισαν τόσο ο κύκλος εργασιών όσο και ο όγκος του λιανικού εμπορίου τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα προσωρινά και διορθωμένα ως προς τον τυπικό μήνα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών σημείωσε μείωση κατά 4,3% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2015, ενώ σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2016 κατέγραψε αύξηση κατά 6,8%.

Τον ίδιο διάστημα ο Γενικός Δείκτης Όγκου υποχώρησε κατά 1,6% σε σύγκριση με τον δείκτη του Μαρτίου 2015, ενώ έναντι του Φεβρουαρίου 2016 ενισχύθηκε κατά 4%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο Εποχικά Διορθωμένος (ως προς την επίδραση εποχικών γεγονότων, π.χ. έναρξη σχολικής περιόδου, εορτές, τουριστική περίοδος κ.λπ.) Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών τον Μάρτιο του 2016, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2016 σημείωσε αύξηση κατά 2,5%.

Αντίστοιχα, ο Εποχικά Διορθωμένος Γενικός Δείκτης Όγκου ενισχύθηκε κατά 3,2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2016.

Τι αλλάζει στη ζωή μας από την Τετάρτη

Από την Τετάρτη 1 Ιουνίου θα αρχίσουν να ξετυλίγονται οι νέες φορολογικές επιβαρύνσεις. Πρώτα στο μέτωπο των έμμεσων φόρων και στη συνέχεια στο εκκαθαριστικό της Εφορίας για τα εισοδήματα του 2015, το ραβασάκι του ΕΝΦΙΑ και τα νέα τέλη κυκλοφορίας, τα οποία απειλούν να βάλουν νέα φωτιά στις τιμές των καυσίμων.


Οι έμμεσοι φόροι και ο κόφτης


1. Νέα αύξηση στον ΦΠΑ. Ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ αυξάνεται από το 23% στο 24%, φέρνοντας μπαράζ ανατιμήσεων σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών ενώ το χτύπημα πολλαπλασιάζεται για έντεκα νησιά του Αιγαίου στα οποία το άλμα δεν γίνεται από το 23% στο 24% αλλά από το 16% στο 24%. Οι επιβαρύνσεις αφορούν έντεκα νησιά και συγκεκριμένα Σύρο, Θάσο, Ανδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο. 

Πανελλαδικά άλλωστε, η αύξηση του κανονικού συντελεστή στο 24% συνεπάγεται επιβαρύνσεις στις τιμές βασικών ειδών στο καλάθι της νοικοκυράς (μακαρόνια, ρύζι, αλεύρι, καφές, κακάο, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, παγωτά, είδη ζαχαροπλαστικής, μπαχαρικά, προψημένο ψωμί, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ, φρυγανιές, αναψυκτικά, χυμοί), αλλά και σε εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί, καύσιμα στον κλάδο της εστίασης, σε εργασίες επισκευής και συντήρησης παλαιών κατοικιών, υπηρεσίες από συγγραφείς, καλλιτέχνες, συνθέτες, άνθη, φυτά και αποχέτευση.

2. Ακριβότερα αυτοκίνητα. Στις αντιπροσωπείες αυτοκινήτων τις τελευταίες ημέρες επικρατεί αναβρασμός. Η τιμολογιακή τους πολιτική, σύμφωνα με πληροφορίες, αναπροσαρμόζεται ώστε οι αλλαγές στα τέλη ταξινόμησης των αυτοκινήτων, οι οποίες ισχύουν από την 1η Ιουνίου, να μην οδηγήσουν σε νέο απότομο φρενάρισμα στην αγορά ΙΧ με λιανική τιμή πάνω από 20.000 ευρώ, όπου τα νέα δεδομένα οδηγούν ακόμη και σε διπλασιασμό των τελών ταξινόμησης. 

Με τις αλλαγές, όσο χαμηλότερη είναι η λιανική τιμή προ φόρων και όσο λιγότεροι είναι οι ρύποι τόσο μικρότερες είναι οι επιβαρύνσεις. Για ΙΧ με λιανική τιμή έως 14.000 ευρώ με καθεστώς απόσυρσης τα τέλη ταξινόμησης ήταν μηδενικά. Με το προϊσχύον καθεστώς τα τέλη ταξινόμησης κυμαίνονταν 400-800 ευρώ, από την 1η Ιουνίου διαμορφώνονται πέριξ των 400 ευρώ εφόσον οι εκπομπές ρύπων είναι έως 95 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο. Για αυτοκίνητα με μεγαλύτερη λιανική τιμή (έως 20.000 ευρώ) παράγοντες της αγοράς αυτοκινήτου βλέπουν μικρές επιβαρύνσεις αλλά για ακριβότερα μοντέλα και κυρίως για όσα υπερβαίνουν τα 25.000 ευρώ τα τέλη ταξινόμησης θα είναι έως και διπλάσια.

3. Ακριβότερη η μπίρα. Στη λιανική, από την 1η Ιουνίου, κάθε κουτάκι μπίρας (των 330 ml) θα κοστίζει 20% παραπάνω. Αιτία, ο διπλασιασμός του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

4. Ακριβή τηλεόραση. Από την 1η Ιουνίου 2016 επιβάλλεται ειδικό τέλος σε κάθε μηνιαίο λογαριασμό κάθε σύνδεσης σε συνδρομητική τηλεόραση. Υπολογίζεται ως ποσοστό 10% επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού περιλαμβανομένου και του παγίου τέλους που εισπράττεται υπέρ της επιχείρησης, πριν όμως επιβληθεί ο ΦΠΑ. Σε έναν λογαριασμό 55 ευρώ τον μήνα, χωρίς ΦΠΑ, το ειδικό τέλος ανέρχεται σε 5,5 ευρώ.

5. Αλλάζει η μηνιαία παρακράτηση. Εντός των ημερών αναμένεται να ξεκαθαρίσει αν μισθωτοί και συνταξιούχοι θα υποστούν την ψυχρολουσία της αυξημένης παρακράτησης φόρου μόνο για το επτάμηνο Ιουνίου - Δεκεμβρίου ή θα κληθούν να καταβάλουν αναδρομικά και τις επιβαρύνσεις που προκύπτουν από τις αρχές του έτους. 

Πιθανότερο θεωρείται - αν και μένει να εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος από τη ΓΓΔΕ για να οριστικοποιηθεί - ότι οι αλλαγές στη μηνιαία παρακράτηση φόρου από τον Ιανουάριο έως και τον Μάιο θα προσμετρηθούν στο εκκαθαριστικό των δηλώσεων του 2017. Από τον Ιούνιο πάντως σε κάθε περίπτωση μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσιο εισόδημα έως 25.000 ευρώ θα πρέπει να προετοιμάζονται για μαχαίρι στις μηνιαίες τους αποδοχές από 2,5 έως και 22,7 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων που τους βαρύνουν. 

Στη ζώνη εισοδημάτων από 9.000 έως και 25.000 ευρώ, οι αλλαγές στο Φορολογικό φέρνουν μειώσεις μισθών και συντάξεων:

Από 6,6 έως και 22,7 ευρώ τον μήνα για φορολογουμένους χωρίς παιδιά. Φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 9.000 ευρώ (ή 750 ευρώ τον μήνα) σήμερα δεν υπόκειται σε μηνιαία παρακράτηση φόρου δεδομένου ότι καλυπτόταν από το αφορολόγητο των 9.545 ευρώ. Με τη μείωση του αφορολογήτου στα 8.636 ευρώ (εφόσον δεν έχει παιδιά) η Εφορία θα του παρακρατά κάθε μήνα 15,6 ευρώ.

Από 2,5 έως και 18,6 ευρώ τον μήνα για φορολογουμένους με ένα παιδί. Οι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις αφορούν φορολογουμένους με ετήσιες αποδοχές 25.000 ευρώ, καθώς η αύξηση της μηνιαίας παρακράτησης φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης μεταφράζονται σε μείωση αποδοχών 18,6 ευρώ τον μήνα.

Από 5 έως και 14,4 ευρώ τον μήνα για φορολογουμένους με δύο παιδιά. Η μικρότερη επιβάρυνση 5 ευρώ τον μήνα αφορά όσους έχουν ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ ενώ το παράδοξο είναι πως σε χαμηλότερα εισοδήματα, π.χ. στα 9.500 ευρώ, η Εφορία θα παρακρατά από τον μισθό 7,4 ευρώ κάθε μήνα, παραπάνω σε σχέση με σήμερα.

Από 3 έως και 6,2 ευρώ τον μήνα για φορολογουμένους με τρία παιδιά. Οι τρίτεκνοι και πολύτεκνοι έσωσαν την παρτίδα των επιβαρύνσεων την τελευταία στιγμή, όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να διατηρήσει σταθερή και για τα εισοδήματα του 2016 την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ η οποία ίσχυε το 2015.

Τα εκκαθαριστικά

Παρά την προαναγγελία ψήφισης διάταξης νόμου με την οποία ο φετινός φόρος εισοδήματος θα έσπαγε σε μηνιαίες δόσεις έως το τέλος του έτους, το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης του εκκαθαριστικού της δήλωσης παραμένει αμετάβλητο. Η πρώτη δόση εξοφλείται έως το τέλος Ιουλίου, η δεύτερη έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως το τέλος Νοεμβρίου. 

Τα φετινά εκκαθαριστικά είναι σαφώς «βαρύτερα» σε σχέση με πέρυσι για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους παρά το γεγονός ότι οι τελευταίες αλλαγές σε κλίμακα, αφορολόγητο και ειδική εισφορά αλληλεγγύης ισχύουν για τα εισοδήματα του 2016. 

Τον Αύγουστο ο ΕΝΦΙΑ

Προκειμένου να κλείσει το πακέτο με τα μέτρα του 1,8 δισ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να στείλει αυξημένο λογαριασμό σε τουλάχιστον 600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, όπως παραδέχονται επίσημα κυβερνητικά στελέχη. Αυξημένο φόρο θα πληρώσουν όσοι έχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ (μειώθηκε κατά 100.000 ευρώ το αφορολόγητο του συμπληρωματικού φόρου), όσοι έχουν οικόπεδα (οι συντελεστές υπολογισμού του φόρου αυξήθηκαν έως και κατά 25%), όσοι έχουν αγροτεμάχια (περιλαμβάνονται για πρώτη φορά στον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου όπως και τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των επιχειρήσεων) καθώς και όσοι έχουν ξενοίκιαστα και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα (δεν προβλέφθηκε η περυσινή έκπτωση φόρου 20%). 

Ο ΕΝΦΙΑ του 2016 θα αρχίσει να εξοφλείται κατά πάσα πιθανότητα τον Αύγουστο και θα μας συντροφεύσει έως το τέλος του έτους για πέντε μήνες, κάθε μήνα.

Και ο Δεκέμβριος των τελών κυκλοφορίας

Κάθε χρονιά κλείνει με τον λογαριασμό των τελών κυκλοφορίας για το επόμενο έτος. Φέτος ενδέχεται το οικονομικό επιτελείο να μας επιφυλάξει και άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις.

Με δηλώσεις του χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομκών Τρύφων Αλεξιάδης επανέλαβε ότι το σενάριο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο (χωρίς να έχει κλειδώσει ακόμη) είναι ο περιορισμός των σημερινών τελών κυκλοφορίας στο μισό, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί το κύμα καταθέσεων πινακίδων. 

Αν το σενάριο σταματούσε εδώ θα ήταν ιδανικό. Προβλέπει όμως συμπληρωματική μεταφορά των τελών κυκλοφορίας στο κόστος των καυσίμων που σημαίνει ότι οι τιμές τους από την 1η Ιανουαρίου θα επιβαρύνονται εκτός από τον αυξημένο ΦΠΑ και τον αυξημένο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (τίθεται σε εφαρμογή από την Πρωτοχρονιά) και με ένα νέο καπέλο φόρου για τα τέλη κυκλοφορίας. Το μέγεθος αυτού του καπέλου ακόμη αγνοείται.

Συναφείς αναρτήσεις
Τη μείωση κατά 50% των προμηθειών στις συναλλαγές που πραγματοποιούνται μέσω τερματικών POS προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση που περιλαμβάνεται ...
Χθες η ΕΛΣΤΑΤ δημοσίευσε στοιχεία για την οικονομική ανισότητα και φτώχεια. Το 2022, έτος αναφοράς στο οποίο αναφέρονται τα ...
Πρόσθετες τεχνικές διατάξεις για τη ρύθμιση οφειλών περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας του ...
Σε δέσμη παρεμβάσεων για την οριστική διευθέτηση των εκκρεμοτήτων που σχετίζονται με την ΛΑΡΚΟ, με γνώμονα την ανάγκη να ...
Σύμφωνα με την έρευνα της KPMG Global Industrial Manufacturing CEO Outlook σε 175 CEOs των βιομηχανικών κατασκευών παγκοσμίως, η ...
Με ρυθμό ανάπτυξης 2% ολοκλήρωσε το 2023 η ελληνική οικονομία, η οποία είδε το ΑΕΠ να παρουσιάζει αύξηση κατά ...
Στις 78.604 ανέρχονται οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μέσα σε 9 ημέρες στον 4ο κύκλο χρηματοδότησης για την κάλυψη μέρους του κόστους αγοράς POS και διασύνδεσης ...
Ήπια υποχώρηση εμφάνισαν οι όγκοι των λιανικών πωλήσεων στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο μετά την ανάκαμψη που είχαν εμφανίσει τον ...
Στο 9,4% ανήλθε το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Νοέμβριο του 2023 έναντι του αναθεωρημένου προς τα άνω 11,9% τον Νοέμβριο του ...
 
 
Τη μείωση κατά 50% των προμηθειών στις συναλλαγές που πραγματοποιούνται μέσω τερματικών POS προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση που περιλαμβάνεται σε τροπολογία του Υπουργείου ...
Σε μια σειρά από επίκαιρα ζητήματα φορολογίας αναφέρθηκε αναλυτικά ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Χάρης Θεοχάρης, επ' ευκαιρία συνέντευξής του στην ...
Η επιλογή της Κυβέρνησης το 2021 να διευρύνει τον ρόλο του ΤΑΙΠΕΔ, συστήνοντας τη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, δικαιώνεται μέρα με την μέρα, ...
Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το νέο 30ετές ομόλογο, τον δεύτερο τίτλο τέτοιας διάρκειας που έχει εκδοθεί από το 2021, και που αποτελεί ...
Νομοθετική ρύθμιση που θα μειώνει κατά 50% τις χρεώσεις των τραπεζών στα POS προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στην τηλεόραση ...
Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒ στις 22/4, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΒ, κ. Δημήτρης  Παπαλεξόπουλος και ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής ...
Υψηλότερο του στόχου ήταν το πρωτογενές πλεόνασμα στα τέλη του 2023 σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της EΛΣΤΑΤ. Σύμφωνα με τα στοιχεία το πρωτογενές ...
H επίτευξη της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης της χημικής βιομηχανίας και συγχρόνως η υποστήριξη της ανταγωνιστικότητάς της όπως και η ανάπτυξή της ως ...
Έντονη βελτίωση καταγράφουν οι επιχειρηματικές προσδοκίες στη βιομηχανία, σύμφωνα με τον μηνιαίο δελτίο του ΙΟΒΕ, λόγω της σημαντικής ενίσχυσης των προβλέψεων για την ...
Αυξητικές τάσεις παρουσίασε η εξέλιξη του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων όλων των κλάδων δραστηριότητας της οικονομίας τον τον Φεβρουάριο. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, γα το ...
Χθες η ΕΛΣΤΑΤ δημοσίευσε στοιχεία για την οικονομική ανισότητα και φτώχεια. Το 2022, έτος αναφοράς στο οποίο αναφέρονται τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ήταν ...
Οι νέοι κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, που τίθενται από φέτος σε ισχύ, αποτελούν θετική εξέλιξη για την Ελλάδα, καθώς ικανοποιούν διαχρονικές επιδιώξεις ...