Σε εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος με τα προϊόντα των δημοπρασιών (ΝΟΜΕ) θα μπορούν να προχωρούν οι εναλλακτικοί προμηθευτές, οι έμποροι και οι εξαγωγείς που θα αγοράζουν τις σχετικές ποσότητες στη δευτερογενή αγορά, η οποία δημιουργείται στο πλαίσιο των ΝΟΜΕ.
Η σχετική πρόβλεψη, η οποία εμπεριέχεται στη νομοθεσία για τις δημοπρασίες όπως αποτυπώνεται στο ΦΕΚ, εγείρει εύλογα ερωτήματα για το τι θα γίνει με τη ΔΕΗ σε περίπτωση που προχωρήσουν ομαλά μεν οι δημοπρασίες, βάσει του προγράμματος αλλά το μερίδιό της επιχείρησης στη λιανική αγορά δεν μειωθεί στο οριζόμενο ποσοστό, επειδή τρίτοι πάροχοι προτιμήσουν να εξάγουν ηλεκτρισμό αντί να δραστηριοποιηθούν εντονότερα στη εσωτερική αγορά
¨Εγκυρες πηγές ανέφεραν ότι το θέμα, κατά πάσα πιθανότητα, θα ρυθμίζεται στο Κώδικα Συναλλαγών για τις Δημοπρασίες που θα πρέπει να καταρτίσει ο Λειτουργός της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ) και να εγκρίνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ως το τέλος Ιουνίου. Δεν εξέφρασαν ωστόσο ιδιαίτερη
ανησυχία για το ενδεχόμενο κρίσιμες ποσότητες ενέργειας να διοχετευτούν σε εξαγωγές, εκτιμώντας ότι οι περισσότεροι από τους εναλλακτικούς προμηθευτές θα στραφούν στην εσωτερική αγορά, φτιάχνοντας ένα ανταγωνιστικό «καλάθι» ηλεκτρικής ενέργειας. Το άλλο μεγάλο ζήτημα αφορά στους βιομηχανικούς καταναλωτές ρεύματος, οι οποίοι αποκλείονται από τις δημοπρασίες για την αγορά προϊόντων ΝΟΜΕ προς ιδιοκατανάλωση. Είναι κοινό μυστικό στην αγορά, ότι ορισμένοι μεγάλοι βιομηχανικοί όμιλοι σχεδιάζουν να δραστηριοποιηθούν στην προμήθεια, πουλώντας ρεύμα κυρίως σε άλλες επιχειρήσεις και ενδεχομένως σε κάποιους λίγους πελάτες στη λιανική.
Για αυτό το λόγο αναμένεται με ενδιαφέρον αν ο υπό κατάρτιση Κώδικας θα περιέχει ειδικά κριτήρια, όσον αφορά στη διάθεση των προϊόντων των δημοπρασιών αλλά και αν τα κριτήρια αυτά θα είναι συμβατά με τους κανόνες περί ανταγωνισμού στην ΕΕ για την ισότιμη πρόσβαση όλων των παικτών, εν προκειμένω των εταιριών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, στιςδημοπρασίες. Οσον αφορά στη ΔΕΗ ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι η τιμή των ΝΟΜΕ.
«Με τιμές στις δημοπρασίες γύρω στα 30 ευρώ/MWh και τιμές στην αγορά χονδρικής στα 42-45 ευρώ, θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα για μάς, αλλά θα το ξεπεράσουμε » δήλωσε χθες, σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης. Πρόσθεσε ότι η εταιρία έχει δώσει στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) στοιχεία για το μεταβλητό κόστος των λιγνιτικών της μονάδων και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η υπουργική απόφαση που θα καθορίσει την τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών δεν θα οδηγεί σε ανεξέλλεγκτες καταστάσεις . Ζήτησε δε τη στήριξη του βασικού μετόχου, δηλαδή της κυβέρνησης, σε μία σειρά από ζητήματα που αφορούν από τη χορήγηση δωρεάν δικαιωμάτων εκπομπής CO 2 , ως την κατάργηση του φόρου στον λιγνίτη και αφαίρεση του κόστους ρύπων από τη διαμόρφωση της τιμής στις προσφορές των λιγντικών μονάδων στη χονδρική αγορά.