Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μετά το Brexit
(upd) Διαβάστε αναλυτικά τι συμβαίνει σε χρηματιστήρια, ομόλογα, νομίσματα, χρυσό και το Χ.Α.
Αν και παρήγορο ήταν το γεγονός ότι ενδοσυνεδριακά το limit down «έσπαγε», δηλαδή δινόταν η δυνατότητα για απορρόφηση της προσφοράς.
Παρασκευή, 24/06/2016

O Αρμαγεδδών του Brexit που έπληξε τις αγορές, ήταν αδύνατο να μην επηρεάσει και το Χ.Α.  Αυτομάτως, με το άνοιγμα των συναλλαγών στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι τραπεζικές μετοχές, ως τα χαρτιά με τη μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα κατέρρευσαν, υποχωρώντας μέχρι και 30%. Αν και παρήγορο ήταν το γεγονός ότι ενδοσυνεδριακά το limit down «έσπαγε», δηλαδή δινόταν η δυνατότητα για απορρόφηση της προσφοράς. Έστω κι αν αυτό γινόταν στα χαμηλά αποτελεί ένα πρώτης τάξεως σημάδι ότι οι επανατοποθετήσεις των ισχυρών χαρτοφυλακίων συνεχίζονται από τη στιγμή που οι μετοχές των τραπεζών βρέθηκαν και πάλι κάτω από τις τιμές που πραγματοποιήθηκαν οι προηγούμενες αυξήσεις κεφαλαίου. Πάντως, η εγχώρια επενδυτική κοινότητα θεωρεί α) ότι το ξέσπασμα στις αγορές και ειδικά στο Χ.Α. δεν θα συνεχιστεί επί μακρόν και πως θα επιστρέψει η λογική των αγορών επανατιμολογώντας τις μετοχές και τις προοπτικές τους και β) η Ελλάδα ως αναδυόμενη αγορά και με βάση τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη από το β’ εξάμηνο με την αρωγή των waiver και QE, θα μπορούσε ως ένα βαθμό να «αυτονομηθεί». Μένει να φανεί…

Πάντως, σ’ αυτή την συγκυρία είναι δύσκολο να βγει κάποιο κατηγορηματικό συμπέρασμα για το που θα κάνει πυθμένα η Αγορά. Η συσχέτιση με τις ξένες αγορές θα παραμείνει ισχυρή και οι εγχώριες αποτιμήσεις θα αντιμετωπίσουν την πίεση από τις δελεαστικότερες αποτιμήσεις των αντίστοιχων κλάδων/μετοχών στο εξωτερικό. Ωστόσο η περιοχή κάτω από τις 500 μονάδες θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η «ζώνη φθήνιας» για τις κυριότερες ελληνικές μετοχές, ένα πεδίο τιμών που έχει δοκιμαστεί με επιτυχία στο παρελθόν και μεσοπρόθεσμα είχε πληρώσει σημαντικές αποδόσεις στους έχοντες υπομονή.

Σε τεχνικό επίπεδο, όπως γράφει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή κ. Εμ. Χατζηδάκης, « η προσπάθεια ανοδικής επιστροφής είχε «άδοξο» τέλος μετά το συντριπτική πτώση της Παρασκευής. Στην πραγματικότητα ο μηχανισμός ελέγχου μεταβλητότητας «καλώπισε» το πτωτικό κενό με το οποίο ξεκίνησε η ημέρα (-15,5%) ενώ η απόσταση σε μονάδες από το κλείσιμο των τιμών της Παρασκευής έως το χαμηλό της ημέρας ήταν σχεδόν η μισή από το αντίστοιχο νούμερο του περυσινού Αυγούστου: Το εύρος διακύμανσης της Αγοράς τον περυσινό Αύγουστο έγινε μέσα σε 185 μονάδες ενώ αυτή την φορά το εύρος ήταν 95 μονάδες. Όλοι οι τεχνικοί δείκτες πλέον έχουν γυρίσει σε πτωτική τροχιά, οι κινητοί μέσοι έχουν διασπαστεί πτωτικά και οι ταλαντωτές έχουν σε ημερήσια διαγράμματα προσεγγίσει τις υποτιμημένες ζώνες τιμών. Οι πιθανότητες συνέχισης της πτώσης παραμένουν με τους πωλητές οι οποίοι πλέον ξανακοιτούν με καλές προϋποθέσεις την ζώνη των φετινών χαμηλών του Γενικού Δείκτη. Η όποια ανοδική αντίδραση θα κριθεί για την αξιοπιστία της σε επίπεδο τζίρου δεδομένου των πολύ ισχυρών συναλλαγών που σημειώθηκαν στην συνεδρίαση της Παρασκευής συνθέτοντας ένα πολύ ισχυρό πεδίο αντίστασης μεταξύ 550 και 600 μονάδων. Συμπερασματικά η πτωτική κίνηση βρίσκεται ακόμα στο ξεκίνημα της, οι έντονες διακυμάνσεις παραμένουν εντός προγράμματος και η ανάκαμψη των τιμών συνδέεται αποκλειστικά με την τάση των κυριότερων ξένων χρηματιστηρίων».

Το πόσο άσχημα επηρεάστηκε η Ελληνική αγορά χρήματος, αλλά και γενικότερα οι Ελληνικοί τίτλοι προκύπτει από την εκτίναξη των αποδόσεων των δεκαετών ομολόγων. Ατενίζουν και πάλι το 9%, εκεί που από τις αρχές της εβδομάδας έδειξαν σημάδια υποχώρησης μετά την ιστορική απόφαση της ΕΚΤ να εντάξει και πάλι τους δευτερογενείς τίτλους των τραπεζών στο πρόγραμμα χρηματοδότησης, γνωστό και ως waiver…

Πιέσεις στα ομόλογα των «αδύναμων» χωρών

Μεικτή εικόνα εμφανίζουν οι αγορές ομολόγων στην ευρωζώνη μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Μ. Βρετανία.

Στην Ελλάδα και στις πιο αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης οι τιμές των ομολόγων δέχονται πιέσεις με αποτέλεσμα οι αποδοσεις τους να καταγράφουν άνοδο.

Αντίθετα στη Γερμανία και στις χώρες του σκληρού πυρήνα της ΕΕ οι αγορές κινούνται ανοδικά.

Συγκεκριμένα τα ελληνικά όμολογα, τα οποία σημειωτεόν έχουν εκδοθεί με το βρετανικό δίκαιο, καταγράφουν σημαντικές απώλειες. Ενδεικτικά η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου σημείωνει άνοδο περίπου κατά 1% σε σύγκριση με χθες αγγίζοντας το 8,7%. Μεγαλύτερες πιέσεις έχουν δεχθεί τα διετή ομόλογα των οποίων η απόδοση έχει εκτιναχθεί στο 11% και τα τριετή τα οποία διαπραγματεύονταν με απόδοση 10,1%.

Από την άλλη πλευρά η απόδοση του δεκαετούς γερμανικού ομολόγου κυμαίνονταν στο -0,089% σημειώνοντας πτώση κατά περίπουι0,8% σε σχέση με χθες. Το αυστριακό δεκαετές ομολόγο διαπραγματευόταν στο 0,27% χαμηλότερα κατά 1,57% σε σχέση με χθες. Βελτιωμένη ήταν και η απόδοοση του φινλανδικού δεκαετούς τίτλου στο 0,23%.

Απο την άλλη πλευρά άνοδο καταγράφει η απόδοση του ισπανικού, πορτογαλικού και ιταλικού δεκαετούς ομολόγου στο 1,54%, 3,18%, και 1,48%, αντιστοίχως.

Σε ελεύθερη πτώση οι αγορές

Πτώση 8,81% καταγράφει το μεσημέρι η στερλίνα έναντι του δολαρίου, υποχωρώντας στα 1,3692 δολάρια, στον απόηχο της επικράτησης του Brexit. Η στερλίνα κατέγραφε πτώση έως και 10%, υποχωρώντας κάτω από τα 1,35 δολάρια, για πρώτη φορά από το 1985.

Το ευρώ ενισχύεται κατά 6,23% έναντι της στερλίνας, ενώ έναντι του δολαρίου σημειώνει πτώση σε ποσοστό 3,13% και διαμορφώνεται στα 1,1070 δολάρια.

Το ευρώ βρίσκεται στα 113,242 γεν (-7,06%) και στο 1,0797 με το ελβετικό φράγκο.

Η ισοτιμία του δολαρίου υποχωρεί σε ποσοστό 4,06% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 102,290 γεν.

Χρηματιστήρια

Με βουτιά 500 μονάδων υποδέχτηκε ο Dow Jones την είδηση για το Brexit. Το χειρότερο άνοιγμα από το 1986 πραγματοποιεί ο S&P 500. Νωρίτερα, οι προθεσμιακές τιμές των δεικτών του αμερικανικού χρηματιστηρίου (E - mini futures του S&P 500 και του Nasdaq) κατρακύλησαν έως 5% σήμερα το πρωί, προκαλώντας αυτόματες διακοπές των συναλλαγών, μετά την ψήφο της Βρετανίας για την έξοδό της από την ΕΕ.

Βουτιά καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις τράπεζες να σημειώνουν τις μεγαλύτερες απώλειες, καθώς αποτυπώνεται ο αντίκτυπος από την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit και οι τριγμοί στις διεθνείς αγορές γίνονται ολοένα και πιο αισθητοί.

Στην Ευρώπη, η υποχώρηση των αγορών εξανέμισε περίπου 650 δισεκ. ευρώ από τη χρηματιστηριακή αξία των εισηγμένων μετοχών. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 κατέγραψε στις 10:56 ώρα Ελλάδας απώλειες κατά 7,3% στις 1.261,23 μονάδες, έχοντας υποχωρήσει νωρίτερα έως τις 1.241,94, ενώ ο δείκτης STOXX Europe 600 σημείωσε πτώση κατά 7,5%. Ο βρετανικός δείκτης των blue-chip FTSE 100 υποχώρησε νωρίτερα κατά 4,3%.

Οι τράπεζες της ευρωζώνης υποχώρησαν νωρίτερα κατά 14,5% και αναμένονται να σημειώσουν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους εν μέσω ανησυχιών για τον αντίκτυπο του Brexit στην οικονομία της ευρωζώνης που ήδη παλεύει με τη χαμηλή ανάπτυξη. Οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές μετοχές σημείωσαν νωρίτερα πτώση κατά 12,7% ενώ οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών κατά 10,5%. Οι μετοχές των Barclays, Royal Bank of Scotland και Lloyds σημείωσαν βουτιά από 16,6% έως 20%.

Στον αντίποδα, οι εταιρίες εξόρυξης χρυσού Randgold Resources και Fresnillo σημείωσαν άνοδο μεγαλύτερη του 11% εν μέσω εκτιμήσεων ότι η τιμή του χρυσού, που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο, θα ενισχυθεί περαιτέρω.

Με τους τίτλους των εφημερίδων να μεταδίδουν πανικό, το χρηματιστήριο του Λονδίνου άνοιξε με απώλειες άνω του 7%, με τις βασικές τραπεζικές μετοχές να κατακρημνίζονται κατά 30%.

Ενδεικτική η αναφορά της Handelsblatt: «η ευρωπαϊκή εκδοχή της συντέλειας του κόσμου γίνεται πραγματικότητα: Η Μ.Βρετανία αποφάσισε να τιμωρήσει τον ίδιο τον εαυτό της. Η χώρα θα εγκαταλείψει την Ε.Ε. μετά από πολύμηνη σφοδρή αντιευρωπαϊκή αλλεργία. Το 52% των ψηφοφόρων ψήφισε υπέρ της ρήξης με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και μόνο το 48% βλέπει το μέλλον της εντός της Ε.Ε., το οποίο τώρα πλέον δεν θα υπάρχει», σχολίασε για το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος ο εκδότης της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt Γκάμπορ Στάινγκαρτ.

«Είναι λοιπόν γεγονός: Eίναι τρελοί αυτοί οι Βρετανοί. Ψήφισαν υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε. και έτσι πυροβόλησαν από μόνοι τους το κεφάλι τους. Πρέπει κανείς να γελάσει από αμηχανία η να κλάψει, επειδή καμιά χώρα δεν θα αποφύγει τις συνέπειες; Μάλλον το δεύτερο, διότι είναι ξεκάθαρο ότι από σήμερα το πρωί το Brexit δεν είναι μόνο υπόθεση των Βρετανών. Είναι μια μαύρη μέρα για την Ευρώπη. Γιατί μια πλούσια χώρα η οποία διακρίνεται για τον πραγματισμό της επιστρέφει στον νησιωτικό απομονωτισμό της; Ολοι θα πρέπει να αναρωτηθούν. Απαντήσεις δεν έχει κανένας. Ούτε εμείς οι Γερμανοί. Μετά το Brexit προηγείται της επόμενης νίκης των λαϊκιστών. Είτε από τα αριστερά στην Ισπανία, είτε από τα δεξιά στην Γαλλία και , την Αυστρία και την Ολλανδία. Η Ευρώπη δεν ήταν καλά από πριν. Τώρα απειλείται θανάσιμα», σχολίασε ο επικεφαλής του πολιτικού τμήματος της εφημερίδας Bild Νικολαους Μπλόμε.

Ο γερμανικός δείκτης DAX ξεκίνησε με πτώση κατά 9,94%, ενώ το χρηματιστήριο του Παρισιού υποχώρησε σχεδόν κατά 8% στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης.

Το πλήγμα που επέφερε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος την Πέμπτη παγκοσμίως ενδεχομένως να ανατρέψει και τα σχέδια της Federal Reserve για αύξηση των επιτοκίων φέτος και πιθανόν να προκαλέσει ένα νέο κύκλο έκτακτων μέτρων νομισματικής χαλάρωσης από όλες τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες στον κόσμο.

Ο ισχυρός αντίκτυπος στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές απο την έκβαση της βρετανικής κάλπης, φάνηκε νωρίς με τον «κόκκινο πυρετό» να ξεκινάει από την Ασία με το άνοιγμα των αγορών της Άπω Ανατολής.

Ράλι στην τιμή του χρυσού

Ο χρυσός σημειώνει τη μεγαλύτερη άνοδο από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, ενώ οι τιμές του πετρελαίου και του χαλκού κατρακυλούν, καθώς το βρετανικό δημοψήφισμα κλόνισε τις αγορές πρώτων υλών, οδηγώντας σε μαζικές πωλήσεις των πιο ριψοκίνδυνων στοιχείων ενεργητικού και σε αγορές των στοιχείων που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια.

Η τρέχουσα τιμή του χρυσού αυξανόταν το μεσημέρι κατά 4% στα 1.313 δολάρια ανά ουγγιά, έχοντας αυξηθεί νωρίτερα έως και 8,2% στα 1.358,2 δολάρια, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Μάρτιο του 2014. Τον Σεπτέμβριο του 2008, ο χρυσός είχε αυξηθεί σχεδόν 11%.

Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ υποχωρούσε πριν λίγο πάνω από 4% στα 49,39 δολάρια το βαρέλι, ενώ αντίστοιχη μείωση σημείωνε και η τιμή του αμερικανικού αργού στα 48 δολάρια το βαρέλι.

Η τιμή του χαλκού υποχωρούσε 3% στην αγορά του Λονδίνου, στις 4.637,50 δολάρια ανά τόνο.

Με την παγκόσμια οικονομία να είναι πιθανόν να υποστεί πλήγμα, η ζήτηση για πρώτες ύλες - από το πετρέλαιο έως τον χαλκό - μπορεί να μειωθεί, ωθώντας τις τιμές και πάλι καθοδικά μετά την άνοδο που σημείωσαν πολλές από αυτές τις περασμένες εβδομάδες.

Συναφείς αναρτήσεις
Κοντά στα 580 εκατ. ευρώ οι συνεδριάσεις της τελευταίας εβδομάδας έναντι 652 εκατ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα και ενώ ...
Σημάδια κόπωσης στην αγορά την Τετάρτη, με τον γενικό δείκτη να μην κρατάει μεν τις 1462,68 μονάδες, τερματίζοντας χαμηλότερα ...
Πέντε στα πέντε με άνοδο για τον γενικό δείκτη του Χ.Α. και ταυτόχρονα επίτευξη νέων υψηλών 13 ετών με ...
Eπαναφορά για την αγορά με κλείσιμο στα υψηλά ημέρας άνω των 1420 μονάδων και κέρδη 1,9% και αγορές κυρίως ...
Άτακτη υποχώρηση αυτή την ώρα για την τιμή του χρυσού και του πετρελαίου στις αγορές. Στα 85 δολάρια το ...
Επαναφορά της αγοράς στα επίπεδα της περασμένης Δευτέρας, όταν και ξεκίνησε η βουτιά προς τις 1354 μονάδες με τον ...
Η λήξη των παραγώγων, όπως φαίνεται από το ταμπλό αυτή την ώρα, απελευθερώνει την αγορά που πάει να κάνει ...
Θετικό πρόσημο για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται σε επιλεγμένες μετοχές με επαναφορά κάποιων ισχυρών εντολών ...
Θετικό πρόσημο και κλείσιμο στις 1.365 μονάδες, παρά την κίνηση πιο ψηλά ενδοσυνεδριακά στις 1371, κλείνοντας με άνοδο 0,60% ...
 
 
Πάνω από 720 εκατ. ευρώ άλλαξαν χέρια την τελευταία εβδομάδα στο Χ.Α. με τον γενικό δείκτη του Χ.Α. να τερματίζει με συνολική άνοδο ...
Κοντά στα 580 εκατ. ευρώ οι συνεδριάσεις της τελευταίας εβδομάδας έναντι 652 εκατ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα και ενώ εκκρεμεί μία ακόμα μέρα. ...
Σημάδια κόπωσης στην αγορά την Τετάρτη, με τον γενικό δείκτη να μην κρατάει μεν τις 1462,68 μονάδες, τερματίζοντας χαμηλότερα στις 1448,70 μονάδες και ...
Πέντε στα πέντε με άνοδο για τον γενικό δείκτη του Χ.Α. και ταυτόχρονα επίτευξη νέων υψηλών 13 ετών με το πάρτι να συνεχίζεται ...
Eπαναφορά για την αγορά με κλείσιμο στα υψηλά ημέρας άνω των 1420 μονάδων και κέρδη 1,9% και αγορές κυρίως από Έλληνες ιδιώτες επενδυτές ...
Άτακτη υποχώρηση αυτή την ώρα για την τιμή του χρυσού και του πετρελαίου στις αγορές. Στα 85 δολάρια το βαρέλι αυτή την ώρα ...
Οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού ανακάμπτουν τη Δευτέρα από το sell-off της Παρασκευής, καθώς οι επενδυτές βρίσκοναι εν αναμονή νέων μακροοικονομικών στοιχείων από την Κίνα, την Ιαπωνία ...
Επαναφορά της αγοράς στα επίπεδα της περασμένης Δευτέρας, όταν και ξεκίνησε η βουτιά προς τις 1354 μονάδες με τον γενικό δείκτη να κλείνει ...
Η λήξη των παραγώγων, όπως φαίνεται από το ταμπλό αυτή την ώρα, απελευθερώνει την αγορά που πάει να κάνει το 3Χ3. Κέρδη για ...
Θετικό πρόσημο για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται σε επιλεγμένες μετοχές με επαναφορά κάποιων ισχυρών εντολών αγοράς από το εξωτερικό ...
Θετικό πρόσημο και κλείσιμο στις 1.365 μονάδες, παρά την κίνηση πιο ψηλά ενδοσυνεδριακά στις 1371, κλείνοντας με άνοδο 0,60% και συναλλαγές περί τα ...
Τελικά όλες οι μεγάλες αγορές με εξαίρεση τον Dow Jones αυτή την ώρα διαπραγματεύονται στο κόκκινο. Με εξαίρεση τα θετικά αποτελέσματα ά 3μήνου ...