Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΕΣΠΑ
Πάνω από 1 δισ. η χρηματοδότηση για ενεργειακά έργα, 500 εκατ. το νέο "Εξοικονομώ Κατ' Οίκον"
Ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ τα προγράμματα του ΕΣΠΑ που χρηματοδοτούν δράσεις και έργα για την ενέργεια με κορυφαίο όλων το νέο “Εξοικονομώ” ύψους 500 εκατ. ευρώ το οποίο θα προκηρυχθεί το πρώτο δίμηνο του Φθινοπώρου.
Παρασκευή, 01/07/2016

Τα προγράμματα που “τρέχουν” ή πρόκειται να προκηρυχθούν παρουσίασε αναλυτικά στη διάρκεια του ελληνογερμανικού συνεδρίου ο αρμόδιος για το ΕΣΠΑ υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξης Χαρίτσης.

Σε ό,τι αφορά το νέο “Εξοικονομώ” προβλέπεται μεταξύ άλλων η επιδότηση επιτοκίου ώστε ιδιώτες παίρνοντας άτοκα δάνεια να μπορούν να αναβαθμίσουν και να ανακαινίσουν ενεργειακά τα κτίρια τους. Το πρόγραμμα θα προκηρυχθεί τον Σεπτέμβριο με Οκτώβριο.

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός επισήμανε ότι, σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, από αρχές Ιουλίου δίνεται πλέον λύση στο πρόβλημα 8.000-10.000 δικαιούχων που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον», ενώ η συνολική δαπάνη για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων μέσω του νέου «Εξοικονομώ» υπολογίζεται να φτάσει τα 500 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο των επιχειρησιακών προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ, έχουν ακόμη εκδοθεί ήδη δύο σημαντικές προσκλήσεις συνολικού προϋπολογισμού 18 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του κτιριακού αποθέματος και τη βελτίωση της κινητικότητας. Σύντομα θα εκδοθούν έξι επιπλέον δράσεις προϋπολογισμού 71,8 εκατ. ευρώ, που αφορούν την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων στις περιφέρειες, την παραγωγή ενέργειας από μονάδες Συμπαραγωγής Ηλεκτρικής ενέργειας και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) ή με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), καθώς και τον περιορισμό των επιπτώσεων των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε δημόσιες εγκαταστάσεις υγείας.

Σε ό,τι τέλος αφορά το σχέδιο Γιούνκερ, έχουν συνολικά κατατεθεί προτάσεις για 20 έργα ενέργειας ύψους 2,2 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά τα προγράμματα του ΕΣΠΑ για την ενέργεια όπως τα παρουσίασε ο κ. Χαρίτσης έχουν ως εξής:

ΕΠΑΝΕΚ

Δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας χρηματοδοτούνται και στο πλαίσιο των οριζόντιων προσκλήσεων για επενδύσεις επιχειρηματικότητας (στις 4 υφιστάμενες προσκλήσεις και αυτές που θα ακολουθήσουν).

Εκκρεμότητες παλιού εξοικονομώ: (επιτυχημένο πρόγραμμα αλλά παράδειγμα κακού σχεδιασμού – πλαφόν προγράμματος: 4% ΕΤΠΑ). Προχωράνε 8.000 – 10.000 από τις παλιές αιτήσεις του εξοικονομώ κατ' οίκον 2007-‘13.

Δίνουμε λύση στο πρόβλημα 8.000 – 10.000 δικαιούχων που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον», σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράφτηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση με τον Πάνο Σκουρλέτη με την οποία οι πόροι από τις επιστροφές των δανείων του προηγούμενου εξοικονομώ, θα διατεθούν για την κάλυψη περισσότερων δικαιούχων.

Θα διατεθούν συνολικά 110 εκατ. Ευρώ. Δημιουργείται Ταμείο 13 εκατ. Ευρώ, το οποίο μέσω μόχλευσης 1:2 με τις τράπεζες θα δίνει τη δυνατότητα για χορήγηση δανείων 40 εκατ. Ευρώ. Οι επιδοτήσεις που αντιστοιχούν στα δάνεια είναι 70 εκατ. € και θα χρησιμοποιηθούν πέρα από επιστροφές δανείων και άλλα έσοδα του ΥΠΕΚΑ. Η διαδικασία αυτή ενίσχυσης των δικαιούχων του παλιού «Εξοικονομώ» ξεκινάει μέσα στον Ιούλιο.

Για το Νέο Εξοικονομώ: Έχουν εξειδικευτεί 250 εκ € στο πρόγραμμα ΕΠΑΝΕΚ και σε συνεργασία με ΥΠΠΕΝ – ΓΓ Ενέργειας θα βγουν οι προσκλήσεις στις αρχές του φθινοπώρου (Σεπτέμβρη με Οκτώβρη). Μέρος αυτών των πόρων θα δοθεί με τη μορφή επιδότησης επιτοκίου οπότε οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πάρουν άτοκο δάνειο για την παρέμβασή τους. Με αυτόν τον τρόπο η συνολική δαπάνη για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων μέσω του νέου Εξοικονομώ (grants, δάνεια και ίδια συμμετοχή) υπολογίζεται να φτάσει τα 500 εκ. €.

Ενεργειακή αναβάθμιση Δημόσιων και Δημοτικών κτιρίων

Για πρώτη φορά έχουμε διαθέσιμους πόρους από τα δύο βασικά ΕΠ, ΕΠΑΝΕΚ + ΥΜΕΠΕΡΑΑ: π/υ 31.103.750 € για το σκοπό αυτό. Βρισκόμαστε σε φάση σχεδιασμού και εκτίμησης του ποσού για τον σχεδιασμό κατάλληλου χρηματοδοτικού εργαλείου (Συνεργασία με ΕΙΒ). Εξετάζουμε τον βέλτιστο τρόπο για τη μόχλευση των διαθέσιμων πόρων.

Πέρα όμως από την εξοικονόμηση, στο νέο ΕΣΠΑ έχουν εξειδικευτεί και τα παρακάτω σχετικά με την ενέργεια έργα:

ΕΠΑΝΕΚ:

Διασύνδεση Κυκλάδων (150 εκ. €)

Η Διασύνδεση των Κυκλάδων είναι μεγάλο έργο στρατηγικής εθνικής σημασίας, καθ’ ότι διασφαλίζει την αξιόπιστη και επαρκή τροφοδότηση των νησιών Σύρου, Πάρου, Μυκόνου και Νάξου µε ηλεκτρική ενέργεια για τα προσεχή 30-40 χρόνια. Επιπλέον, συμβάλλει στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και τη διαφοροποίηση του ενεργειακού μίγματος της χώρας, καθώς η παραγόμενη από ανανεώσιμες πηγές ενέργεια στα νησιά μεταφέρεται στο διασυνδεδεμένο σύστημα, καλύπτοντας ανάγκες στο ηπειρωτικό σύστημα.

Αναβάθμισης του Τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ - LNG) της Ρεβυθούσας (70 εκ. €)

Σημαντικό έργο το οποίο συμβάλλει στην ενίσχυση του βαθμού διείσδυσης του φυσικού αερίου στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας και σε όλους τους τομείς κατανάλωσης, καθώς βελτιώνει τη δυναμικότητα των εθνικών υποδομών ενέργειας για το φυσικό αέριο.

Κατασκευή εναέριας γραμμής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας 400 kV που συνδέει το ΚΥΤ ΛΑΓΚΑ∆Α µε το ΚΥΤ ΦΙΛΙΠΠΩΝ

Συνολικός προϋπολογισμός: 31.000.000 €

Συνολική δημόσια δαπάνη: 10.850.000 €

Πιλοτικό Σύστημα Τηλεμέτρησης και Διαχείρισης της ζήτησης παροχών ηλεκτρικής ενέργειας οικιακών και μικρών καταναλωτών και εφαρμογής έξυπνων δικτύων

Πιλοτική Εγκατάσταση 170.000 νέων «έξυπνων» μετρητών σε οικιακούς καταναλωτές. Το έργο αφορά στην ολοκληρωμένη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση του εξοπλισμού, καθώς και την εκτέλεση όλων των απαραίτητων δοκιμών και ρυθμίσεων.

Συνολικός προϋπολογισμός: 41.000.000 €

Συνολική δημόσια δαπάνη: 20.500.000 €

ΥΜΕΠΕΡΑΑ:

Σήμερα έχουν εκδοθεί ήδη δύο σημαντικές προσκλήσεις συνολικού Προϋπολογισμού 18.000.000 ευρώ.

Η πρώτη αφορά τη Βελτίωση της Κινητικότητας και της Επισκεψιμότητας στην Περιφέρεια Αττικής – Πράσινη Γειτονιά. Έχει προϋπολογισμό 5 εκ ευρώ και η παρέμβαση αφορά Περιβαλλοντικά μέτρα, που στοχεύουν στη μείωση και/ή την αποφυγή εκπομπών αερίου θερμοκηπίου.

Η δεύτερη αφορά παρεμβάσεις αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του κτιριακού αποθέματος, αρχιτεκτονικής αξίας και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, που βρίσκεται σε σημαντική θέση σε σχέση με πλέγμα διαδρομών ιστορικού, περιβαλλοντικού ή πολιτιστικού χαρακτήρα. Έχει Προϋπολογισμό 13 εκ ευρώ και έχει ως στόχο την Ανάπτυξη και προώθηση του τουριστικού δυναμικού φυσικών περιοχών.

Περαιτέρω έχουν ήδη εξειδικευτεί και αναμένεται η έκδοση των σχετικών Προσκλήσεων σύντομα, 6 Δράσεις συνολικού Προϋπολογισμού 71.853.750 εκ. ευρώ.

Μία από τις δράσεις αυτές, που θα έχει αντίκτυπο και κοινωνικό πρόσημο στην δημόσια υγεία, θα αφορά την Παραγωγή Ενέργειας από μονάδες ΣΗΘΥΑ ή με χρήση ΑΠΕ σε Νοσοκομεία Λιγότερο Αναπτυγμένων Περιοχών και θα έχει συνολικό Προϋπολογισμό 6 εκ ευρώ. Η παρέμβαση αυτής της δράσης θα έχει ως αποτέλεσμα την ενσωμάτωση της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (συμπεριλαμβανομένης της υποδομής για αποθήκευση μετατροπή της ενέργειας σε αέριο και για παραγωγή υδρογόνου από ανανεώσιμη πηγή).

Μία ακόμη δράση επίσης υψηλής προστιθέμενης αξίας στον χώρο της δημόσιας υγείας, θα αφορά τον περιορισμό των επιπτώσεων των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε δημόσιες εγκαταστάσεις υγείας και θα έχει συνολικό Προϋπολογισμό 10 εκ. €.

Δράση συνολικού προϋπολογισμού 24.750.000 € θα φορά την ολοκλήρωση και επέκταση των υποδομών για την επέκταση της δυναμικότητας ηλεκτρισμού μέσω της συμπαραγωγής-τηλεθέρμανση στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

ΠΕΠ

Τα εννέα από τα δεκατρία Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα της νέας προγραμματικής περιόδου έχουν δεσμεύσει πόρους για την υλοποίηση δράσεων που αφορούν στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων. (32 εκ. €)

Συναφείς αναρτήσεις
Σε δέσμη παρεμβάσεων για την οριστική διευθέτηση των εκκρεμοτήτων που σχετίζονται με την ΛΑΡΚΟ, με γνώμονα την ανάγκη να ...
"Στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα"
Τα μετρήσιμα αποτελέσματα που αφορούν στην υλοποίηση των επενδυτικών εργαλείων για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, τη διεύρυνση και τη ...
Και κατασκευές
«Ισως το μεγαλύτερο έργο που έχουμε αναλάβει στο εξωτερικό είναι το υποθαλάσσιο καλώδιο που ενώνει την Σκοτία με την ...
Αύξηση επιδόματος εγκατάστασης στα 95 ευρώ
«Ο ΣΕΒ υπέγραψε με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας (ΠΟΕ) τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας της Εμπορίας Πετρελαιοειδών. Η σύμβαση, με έναρξη ισχύος ...
12ο Athens Energy Summit
Η χρηματοδότηση της πράσινης ενεργειακής μετάβασης μέσα από προγράμματα στήριξης και χρηματοδοτικά εργαλεία των τραπεζών και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας ...
Μηχανισμός προστασίας καταναλωτών
Στο τελικό κείμενο συμβιβασμού στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας περιλήφθηκαν τελικά οι δύο προτάσεις που διεκδίκησε η ελληνική πλευρά. Προβλέπεται ρητά ...
Στην Ευρώπη
Αλμα έκανε η τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, με το ολλανδικό αέριο (TTF), δείκτη αναφοράς για την Ευρώπη, να ενισχύεται ενδοσυνεδριακά ...
Υποχωρούν οι τιμές στο ηλεκτρικό και το αέριο, φωτιά τα τρόφιμα
Από τη σύγκριση του Γενικού ΔΤΚ του μηνός Απριλίου 2023 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Απριλίου 2022 προέκυψε αύξηση ...
Από το Ταμείο Ανάκαμψης
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, υπέβαλε αίτημα σήμερα, Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2023, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τη διεκδίκηση ...
 
 
Προχωρά ο διαγωνισμός για τη διάθεση ποσοστού 20% της εταιρείας ειδικού σκοπού «Αριάδνη Interconnection ΑΕΕΣ», με στόχο έως τις 21 Ιουνίου να έχουν ...
Το 59%  των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου της χώρας κάλυψε τον Απρίλιο το ρωσικό αέριο - αγωγού από το σημείο εισόδου στο Σιδηρόκαστρο, ...
Σημαντικό επιχειρηματικό ρίσκο  αποτελεί για τις βιομηχανίες η προμήθεια  ηλεκτρισμού μέσω  μακροχρόνιων διμερών συμβολαίων με φωτοβολταϊκούς σταθμούς, ιδιαίτερα όταν αφορούν στην κάλυψη ενέργειας ...
Στο στόχο της enaon EDA, πρώην ΔΕΠΑ Υποδομών που πλέον ανήκει στην Italgas, να φθάσει ως το τέλος του 2025 στο επίπεδο των ...
Kαινοτόμες λύσεις για την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στη βελτίωση της λειτουργίας του προωθεί ο ΔΕΣΦΑ μέσω του  δesfa+ Innovation Center, του ειδικού ...
Την υλοποίηση του Κάθετου Διαδρόμου (Vertical Corridor) μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ελλάδα προς τα Βαλκάνια και κεντρική Ευρώπη έως την Ουκρανία προωθεί ...
Mεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου στο 6,3%  για τον ΑΔΜΗΕ όσον αφορά στο ελληνικό τμήμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης- Κύπρου προτείνει για την περίοδο 2024-2025 η ...
Το  κινητό τηλέφωνο του καταναλωτή ρεύματος για τη μηνιαία καταμέτρηση της κατανάλωσης ηλεκτρισμού θέτει ως προϋπόθεση ο ΔΕΔΔΗΕ για να προχωρήσει στην όλη  ...
Περιορισμένο μέχρι στιγμής εμφανίζεται το ενδιαφέρον για τα δύο προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης επιχειρήσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος- Ενέργειας, που κανονικά λήγουν την Τετάρτη 15 ...
Κερδίζουν έδαφος τα βραχυπρόθεσμα ΡΡΑ, διάρκειας 1 ως 5 ετών, σε σχέση με τις μακροπρόθεσμες διμερείς συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρισμού, δηλαδή τα κλασικά ΡΡΑ ...
Ποσό 120 εκατ. ευρώ, από επιστροφή ΕΤΜΕΑΡ των ετών 2021-23, εξακολουθεί να αναμένει η βιομηχανία, καθώς μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση μόνον  ...
Στην αυριανή συνεδρίαση της Oλομέλειας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας αναμένεται να εγκριθεί η μεθοδολογία εσόδου για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης- Κύπρου  που υλοποιεί ο ...