Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Aλ. Τσίπρας
Με το QE θα δοθεί σήμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα
Την ανάγκη να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόβλημα τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στις συνομιλίες που είχε στις Βρυξέλλες τόσο με την Γερμανίδα Καγκελάριο όσο και με τον Φρανουσά Ολάντ.
Παρασκευή, 21/10/2016

Ο πρωθυπουργός είχε συναντήσεις με την Ανγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ, την Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τ. Μέι, αλλά και τον πρόεδρο της ΕΕ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ καθώς και με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μ. Σουλτς στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου, έθεσε σχεδόν σε όλους τους συνομιλητές του (η συνάντηση που είχε με την πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας αφορούσε το Brexit και το Κυπριακό) την ανάγκη να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα από όλες τις πλευρές.

"Η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της, έχει μάλιστα ισχυρές επιδόσεις στην οικονομία. Αλλά αυτό που έχει ανάγκη και το δικαιούται είναι να δοθεί ένα σήμα στην επενδυτική κοινότητα", δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η Ελλάδα έχει αφήσει οριστικά πίσω της τις μέρες της κρίσης. "Κανείς δεν επιθυμεί νέες αναταράξεις, ενόψει μάλιστα μίας εκλογικής χρονιάς, για κρίσιμες ευρωπαϊκές χώρες", σημείωσε.

Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη να ενταχθεί η Ελλάδα το συντομότερο δυνατό στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ καθώς -όπως είπε- με αυτό τον τρόπο η χώρα μπορεί να γίνει πόλος επενδύσεων.

Προσέθεσε πως είναι εφικτό ως το Eurogroup του Δεκεμβρίου να έχουμε θετικές αποφάσεις... "Πρέπει να δοθεί ισχυρό σήμα στην επενδυτική κοινότητα και αυτό δεν δίνεται όσο υπάρχει διαρκής αναβολή σε όσα έχουμε συμφωνήσει. Πρέπει η Ελλάδα, το συντομότερο δυνατόν, να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης" δήλωσε χαρακτηριστικά. Εκτίμησε μάλιστα ότι εντός του Δεκεμβρίου θα έχει κλείσει η αξιολόγηση και ότι ως τον Ιανουάριο θα έχει ενταχθεί η χώρα στο καθεστώς της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Ακόμη είπε πως στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου θα συζητηθεί η συγκεκριμενοποίηση των άμεσων και βραχυπρόθεσμων μέτρων που είναι απαραίτητα για την επίλυση του χρέους.
 
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη συνάντηση με την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, λέγοντας πως της έθεσε τα καίρια στρατηγικά ζητήματα και πρόσθεσε ότι η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα.

Πρέπει να σταματήσει η αντιπαράθεση ΔΝΤ - ευρωπαϊκών θεσμών

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι στο Eurogroup του Μαίου οι αποφάσεις σε σχέση με το χρέος ήταν θετικές, χωρίς βεβαίως να υπάρξει συγκεκριμενοποίηση των μέτρων το αμέσως επόμενο διάστημα. Πρόσθεσε όμως, ότι είναι εφικτό να βρεθεί δυνατότητα συγκεκριμενοποίησης των βραχυπρόθεσμων μέτρων.
 
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η αντιπαράθεση ανάμεσα στο ΔΝΤ και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς πρέπει να σταματήσει, γιατί στέλνει λάθος μήνυμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Ο ίδιος παρατήρησε ότι αν δεν ληφθούν εγκαίρως τα μέτρα για το χρέος θα υπάρχει κίνδυνος για την επιτυχία του προγράμματος και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν κινήσεις από όλες τις πλευρές για να υπάρξουν θετικές εξελίξεις.
 
Ακόμη, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η βιώσιμη λύση για το χρέος δεν είναι θέμα εσωτερικής κατανάλωσης, αλλά αφορά την Ελλάδα, γιατί με αυτόν τον τρόπο η χώρα θα έχει τη δυνατότητα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και να δεχθεί ξένες επενδύσεις. Άλλωστε, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, τα προγράμματα προσαρμογής έγιναν για να προετοιμάσουν τη δυνατότητα της Ελλάδας να έχει πρόσβαση στις αγορές. Αν δεν έχει πρόσβαση, τότε θα είναι διαρκώς αναγκασμένοι οι Ευρωπαίοι να βάζουν την Ελλάδα σε προγράμματα, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Κυπριακό
 
Επισήμανε, επίσης ότι υπάρχει θετικό κλίμα για την επίλυση του Κυπριακού, το οποίο και αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στις συναντήσεις που είχε νωρίτερα με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και την Γερμανίδα καγκελάριο. Όπως τόνισε, οι δύο ηγέτες έδειξαν κατανόηση για το Κυπριακό και συμφώνησαν με τη θέση της Ελλάδας ότι δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη λύση χωρίς να χαρακτηριστεί παράνομη η παρουσίας των κατοχικών τουρκικών δυνάμεων στην Κύπρο.

Προσφυγικό

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως έγιναν και σήμερα σαφείς οι εσωτερικές αντιθέσεις στην ΕΕ. Πρόκειται για αντιθέσεις μεταξύ των χωρών που παραμένουν πιστές στην αρχή της αλληλεγγύης και εκείνες που επιθυμούν αλληλεγγύη α λα καρτ, δήλωσε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την Ελλάδα που σηκώνει δυσανάλογο προς τις δυνάμεις της βάρος.

Ανέφερε επίσης ότι προς το παρόν η αλληλεγγύη προς την Ελλάδα είναι ανεπαρκής. Τόνισε ωστόσο πως οι σημερινές αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής επί του θέματος αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό τις ελληνικές θέσεις, οι οποίες δεν είναι συμβατές προς την ιδέα της λεγόμενης ευέλικτης αλληλεγγύης. Ο πρωθυπουργός τάχθηκε επίσης υπέρ της διαδικασίας φιλελευθεροποίησης των διαδικασιών παροχής βίζας στους Τούρκους πολίτες τονίζοντας ταυτόχρονα ότι θα πρέπει να αντιληφθεί η Τουρκία πως θέμα εξαίρεσης της Κύπρου δεν μπορεί να τεθεί.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η ελληνική πλευρά κατέστησε σαφές στη Σύνοδο Κορυφής, πως η αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι αρχή που θα εφαρμόζεται "κατ’ επιλογή" ή "αλά καρτ". Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα σηκώνει δυσανάλογο βάρος στο προσφυγικό και προσπαθεί, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, να ανταποκριθεί σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Τόνισε επίσης, ότι θα πρέπει οι συμφωνίες να τηρούνται από όλες τις πλευρές. "Δεν μπορούν τα κράτη-μέλη να εφαρμόζουν δήθεν ευέλικτα την έννοια της αλληλεγγύης. Αυτό για εμάς είναι ένα πρόσχημα να μην ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους. Για εμάς η αλληλεγγύη πρέπει να είναι αποτελεσματική", ανέφερε ο πρωθυπουργός.
 
Συνεχίζοντας, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι ενώ υπάρχει ευρωπαϊκή δέσμευση για αποστολή εκατοντάδων ειδικών ασύλου στα ελληνικά νησιά, σήμερα, μετά από δύο αιτήματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχουν σταλεί μόλις 32 εμπειρογνώμονες. Πρόσθεσε επίσης, ότι είναι απαράδεκτο να υπάρχει εδώ και καιρό η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για 66 χιλιάδες θέσεις μετεγκατάστασης και να έχουν ολοκληρωθεί μόνο 5.200. Η ελληνική πλευρά τόνισε επίσης, ότι είναι απαράδεκτο να έχει συμφωνηθεί η αναθεώρηση του Δουβλίνου και κάποιες χώρες να έρχονται εδώ και να προτείνουν ένα ακόμη πιο άδικο σχέδιο.
 
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι ελληνικές θέσεις για τη στελέχωση και στήριξη της Ελλάδας και τη μετεγκατάσταση αποτυπώνονται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ότι η πλειοψηφία των κρατών μελών στήριξε τον πυρήνα των απόψεων της ελληνικής πλευράς.  Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής μιλά για "ολοκληρωμένη" προσέγγιση στο προσφυγικό και μια πολιτική που προτάσσει τη συνεργασία με τις ευρωπαϊκές χώρες. Τόνισε επίσης, ότι το ζήτημα είναι η αντικατάσταση των παράνομων ροών από νόμιμες ροές και όχι να σφραγιστεί η ΕΕ από ροές, σύμφωνα με την αντίληψη κάποιων.   
 
Όσον αφορά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, ο πρωθυπουργός τόνισε την σημασία τήρησής της και πρόσθεσε ότι η ΕΕ πρέπει να προχωρήσει στη φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων διαβατηρίων με την Τουρκία, τηρώντας τις δικές της υποχρεώσεις. Σημείωσε, ωστόσο, ότι "αυτό δεν μπορεί να γίνει με δύο μέτρα και δύο σταθμά σε σχέση με την Κύπρο".

Κατά των περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας η Ελλάδα

Σε ό,τι αφορά την κρίση στη Συρία ο πρωθυπουργός σημείωσε  πως "πρέπει να δουλέψουμε για την ειρήνη και τη σταθερότητα", τονίζοντας ωστόσο πως αυτό δεν θα πραγματοποιηθεί με πολιτικές κυρώσεων. Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε επίσης τη "σαφή θέση" της ελληνικής κυβέρνησης κατά των περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, παρά την ευθύνη που φέρει στην κλιμάκωση της βίας στο Χαλέπι.

Ο κ. Τσίπρας εξήγησε πως είναι απαραίτητος ένας "θετικός διπλωματικός ρόλος" της ΕΕ υπέρ της "ειρήνης" και της "σταθερότητας" στην περιοχή. "Έστω και αυτή η εύθραυστη κατάπαυση πυρός είναι θετική", σημείωσε, προσθέτοντας, όμως, πως οι λύσεις πρέπει "να επουλώνουν τις πληγές και όχι να τις πολλαπλασιάζουν". Καταδικάζοντας τις επιθέσεις εναντίον των αμάχων στο Χαλέπι και αλλού, ανέφερε πως η ΕΕ πρέπει να ασκήσει σημαντική πίεση σε όλες τις δυνάμεις που εμπλέκονται στους βομβαρδισμούς, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι δεν πρόκειται να βοηθήσει σε τίποτα ο εγκλωβισμός της Ευρώπης σε έναν κύκλο αλλεπάλληλων κυρώσεων και ψυχροπολεμικής ρητορικής.

Πλέον η Ελλάδα μπορεί να θεωρήσει την CETA αποδεκτή

Σε ό,τι αφορά την εμπορική συμφωνία της ΕΕ με τον Καναδά ο πρωθυπουργός τόνισε ότι έχει βελτιωθεί και ότι επιτρέπει πλέον στην Ελλάδα να τη θεωρήσει αποδεκτή. Όπως είπε με τη μορφή που είχε πριν από έναν χρόνο, η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορούσε να την κάνει αποδεκτή και είχε διατυπώσει "ενστάστεις και αντιρρήσεις". Ωστόσο, επεσήμανε πως οι διορθωτικές προτάσεις που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση σε τέσσερα σημεία υιοθετήθηκαν "σε μεγάλο βαθμό". Αυτά τα σημεία αφορούν την κύρωση της συμφωνίας από τα εθνικά Κοινοβούλια, την επίλυση των διαφορών μεταξύ ιδιωτικού τομέα και κυβερνήσεων σε εθνικά και διεθνή δικαστήρια και όχι σε "ad hoc" δικαστήρια, τη ρητή δέσμευση ότι η πολιτική θα ασκείται ελεύθερα από τις εθνικές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων των επανεθνικοποιήσεων και, τέλος, τη ρητή δήλωση για προστασία των εργασιακών, περιβαλλοντικών και καταναλωτικών δικαιωμάτων στον ύψιστο βαθμό.

Σχετικοί όροι:
Ε.Ε.
QE
ΕΚΤ
Συναφείς αναρτήσεις
Εμπόδια στις εισαγωγές ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), κυρίως μέσω της απαγόρευσης επανεξαγωγής LNG  από ευρωπαϊκά λιμάνια,  επιχειρεί να ...
Υψηλότερο του στόχου ήταν το πρωτογενές πλεόνασμα στα τέλη του 2023 σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της EΛΣΤΑΤ. Σύμφωνα με ...
Η σεζόν για τη θέρμανση ολοκληρώθηκε και τυπικά στις 31 Μαρτίου και σύμφωνα με την επίτροπο ενέργειας Κάντρι Σίμσον ...
Επτά έργα ελληνικού ενδιαφέροντος και ανάμεσα τους το GRECY, η ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου- Ελλάδος που προωθεί ο όμιλος Κοπελούζου, ...
Μεικτές τάσεις και οριακές μεταβολές καταγράφουν σήμερα οι ευρωαγορές σε μια εβδομάδα που οι επενδυτές έχουν επικεντρώσει την προσοχή ...
Στην ευρωζώνη
H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντιμετωπίζει μεγαλύτερες προκλήσεις από τη Fed, τόνισε στο Bloomberg ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης ...
Δημοσκόπηση
Οι ευρωπαίοι πολίτες είναι απαισιόδοξοι για τις πιθανότητες της Ουκρανίας να κερδίσει τον πόλεμο κατά της Ρωσίας και βλέπουν ...
Μετά τη σκόνη που προκάλεσε η Κομισιόν
Eυκαιρία βρήκαν οι κερδοσκόποι για μία εξέλιξη που ήδη είναι γνωστή από την ΔΕΗ στην αγορά για την έρευνα ...
Έμφαση στις τεχνολογίες δέσμευσης καθώς και  απορρόφησης του διοξειδίου του άνθρακα απ’ ευθείας από την ατμόσφαιρα δίνει πλέον η ...
 
 
Η HELLENiQ ENERGY στήριξε, ως o Μεγάλος Χορηγός της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, την επιτυχή διοργάνωση του Παραολυμπιακού Πανοράματος. Η μοναδική αυτή εκδήλωση, που ...
Το 10ο επετειακό, εορταστικό και γενέθλιο Athens Bike Festival Powered by ΔΕΗ ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Η μεγαλύτερη γιορτή του ποδηλάτου στην Ελλάδα, φιλοξένησε ...
Στις στρατηγικές προτεραιότητες της ΕΤΑΔ στον τομέα της αξιοποίησης της ακίνητης δημόσιας περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου αναφέρθηκε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΕΤΑΔ, Ηρώ ...
Πρόστιμα ύψους 206.500 ευρώ επιβλήθηκαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης σε έξι επιχειρήσεις στην Περιφέρεια Κρήτης (τρεις στο Ηράκλειο και τρεις στο Ρέθυμνο) έπειτα ...
Διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 790.000 ευρώ σε τρεις Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις επέβαλε το Υπουργείο Ανάπτυξης για παραβίαση της Νομοθεσίας, ...
Στη δημοσιότητα δόθηκαν σήμερα τα αποτελέσματα της πανελλαδικής έρευνας, που διεξήγαγε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για λογαριασμό της Visa, σχετικά με τις προτιμήσεις ...
Οι δύο τελευταίοι όροφοι και το rooftop bar του ξενοδοχείου COCO-MAT, στην περιοχή Μακρυγιάννη σφραγίστηκαν την Παρασκευή από το υπουργείο Τουρισμού. Η σφράγιση πραγματοποιήθηκε, αφού το Εφετείο απέρριψε ...
Σύμβαση προϋπολογισμού άνω των 24 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση κρίσιμων έργων λιμενικής υποδομής στο λιμάνι της Σούδας και της Στυλίδας και τη ...
Το ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, ανακοινώνει ότι σήμερα, Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, πραγματοποιήθηκε η υπογραφή της σύμβασης για την παραχώρηση της Εγνατίας ...
Με έμπευση από το motto «Non ministrari sed ministrare» και με σκοπό τη βελτίωση της καθημερινότητας παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες, δεκαπέντε μαθητές δημιούργησαν την ...
Η Επιτροπή Ακινήτων του ΣΑΕ|Ε και η Ομάδα Εργασίας Golden Visa, έχοντας μελετήσει την Τροπολογία στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και ...
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανακοινώνει, σε συνέχεια και σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ότι αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος στο έργο παραχώρησης «ΜΕΛΕΤΗ – ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ – ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ – ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ...