Το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί ευρωπαϊκή ενεργειακή πύλη και ταυτόχρονα το άνοιγμα της εγχώριας και περιφερειακής αγοράς ενέργειας την καθιστά σημαντική χώρα προορισμού, δημιουργεί τις προϋποθέσεις να εξελιχθεί σε ενεργειακό κόμβο, ανέφερε σήμερα μιλώντας στο ενεργειακό συνέδριο που διοργανώνει το Hellenic Association for Energy Economics, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Θεόδωρος Κιτσάκος.
Όπως είπε ιδιαίτερα η περιοχή της Αλεξανδρούπολης συγκεντρώνει όλες τις δυνατότητες και τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού ενεργειακού κόμβου για την ευρύτερη περιοχή, προκειμένου να διευκολυνθεί η διέλευση φυσικού αερίου από τις περιοχές της Κασπίας, της Ρωσίας, του Ιράν αλλά και υγροποιημένου φυσικού αερίου spot.
Κατά την ομιλία του ο ισχυρός άνδρας της ΔΕΠΑ αναφέρθηκε στα μεγάλα διεθνή project της εταιρείας υπογραμμίζοντας ότι ο αγωγός East Med είναι βιώσιμος από τεχνικής και οικονομικής άποψης, κάτι που καταδείχθηκε και από τις σχετικές μελέτες. Το επόμενο σημαντικό βήμα για την υλοποίησή του αναμένεται στις 7 Ιουνίου όταν και θα υπάρξουν επαφές για το έργο στις Βρυξέλλες.
Ο East Med αποτελεί τον ορισμό για τα project διαφοροποίησης, με βάση τους στόχους που έχουν καθοριστεί από την ευρωπαϊκή πολιτική, καθώς προσφέρει διαφοροποίηση πηγών εφοδιασμού, όδευσης και αγορών.
Σχετικά με τις ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή, ο κ. Κιτσάκος τόνισε ότι σε περίπτωση που ανακαλυφθούν νέα κοιτάσματα στην Κύπρο, τότε θα μπορούσε να υλοποιηθεί ο East Med παράλληλα με άλλα έργα για την εξαγωγή του αερίου της Ανατολικής Μεσογείου.
Όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ προκειμένου να γίνει η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος χρειάζεται να αναπτύξει και τη δική της εγχώρια αγορά φυσικού αερίου. "Πρέπει να είμαστε έστω ένας μεσαίου μεγέθους παίκτης", είπε χαρακτηριστικά.
Για τις επενδύσεις στην Ελλάδα τέλος ο κ. Κιτσάκος υπογράμμισε ότι στόχος της εταιρείας είναι να καλλιεργήσει "κουλτούρα αερίου” στην ελληνική κοινωνία με διπλασιασμό των μετρητών από 355 χιλιάδες σε 700 χιλιάδες μέχρι το 2026. Στα πλάνα της εταιρείας περιλαμβάνεται η αξιοποίηση των τεχνολογιών LNG και CNG για επέκταση της χρήσης του καυσίμου σε απομακρυσμένες περιοχές, νησιά και μεμονωμένους πελάτες, η έλευση του αερίου στην Κρήτη και άλλα μεγάλα νησιά του Αιγαίου σε συνεργασία με τη ΔΕΗ. Επίσης μέχρι το 20211 αναμένεται να έχει διασφαλιστεί η προμήθεια αερίου σε 16 πρωτεύουσες νομών και άλλες μικρότερες πόλεις και βιομηχανικές περιοχές.
Αναμένεται να προστεθούν 1200 χιλιόμετρα νέων δικτύων που θα προστεθούν στα 450 χιλιόμετρα του υφιστάμενου δικτύου, έργα που στη φάση κατασκευής θα δημιουργήσουν πάνω από 2 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και 1000 μόνιμες στη φάση της λειτουργίας.
Τέλος ο κ. Κιτσάκος αναφέρθηκε στα πλάνα της ΔΕΠΑ για ενίσχυση της παρουσίας της εταιρείας στη λιανική αγορά, την προώθηση του LNG ως καυσίμου για τη ναυτιλία αλλά και το εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόγραμμα για επέκταση της χρήσης της αεριοκίνησης.