Σε ποσά της τάξης των 700 εκατ και του ενός δισ. ευρώ φαίνεται να προσβλέπει η ΔΕΗ από την πώληση των λιγνιτικών μονάδων, στο πλαίσιο της αποεπένδυσης του λιγνιτικού της χαρτοφυλακίου όπως προκύπτει από δηλώσεις που έκανε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης.
Αν και τα νούμερα που προαναφέρθηκαν δόθηκαν από τον κ. Παναγιωτάκη σαν ένα παράδειγμα, ωστόσο οι πολλαπλές αναφορές του στα εν λόγω ποσά, σε συνδυασμό με το κόστος ανέγερσης μίας νέας λιγνιτικής μονάδας και την αναπόσβεστη αξία ορισμένων υπό πώληση μονάδων δημιούργησαν την εντύπωση ότι η ΔΕΗ προσδοκά έσοδα της τάξης του 1 δισ. ευρώ από την αποεπένδυση.
Πάντως ο κ. Παναγιωτάκης διευκρίνισε ότι δεν έχει γίνει αποτίμηση της αξίας των προς πώληση περιουσιακών στοιχείων, έργο που έχει ανατεθεί στην HSBC, η οποία θα είναι και ο σύμβουλος που θα “τρέξει” τη διαγωνιστική διαδικασία.
Ερωτώμενος για αν υπάρχουν αγοραστές για τις μονάδες, δεδομένων των επιφυλάξεων που έχουν διατυπώσει εγχώριες εταιρίες παραγωγής ηλεκτρισμού, είπε ότι εκδηλώνεται ισχυρό ενδιαφέρον από κινεζικές εταιρίες, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει τελικώς ενδιαφέρον και από Ελληνες παραγωγούς, λέγοντας ότι 1 ως 2 εγχώριες εταιρίες έχουν δείξει ότι θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στη διαδικασία, αλλά περιμένουν να αποσαφηνιστούν οι όροι της πώλησης. Eξέφρασε πάντως και έναν προβληματισμό σε σχέση με την αντίδραση των Βρυξελλών στο ενδεχόμενο εξαγοράς των μονάδων από κινεζικές εταιρίες.
Ο διαγωνισμός ή μάλλον οι δύο διαγωνισμοί θα αφορούν τις μονάδες 3 και 4 της Μεγαλόπολης και τα ορυχεία που τις τροφοδοτούν, καθώς τη μονάδα Μελίτη 1 στη Φλώρινα μαζί με την άδεια κατασκευής της Μελίτης ΙΙ και τα ορυχεία.
Σχετικά με τις διάφορες διαδικασίες που πρέπει να ολοκληρωθούν προκειμένου να διεξαχθούν οι διαγωνισμοί, ο επικεφαλής της ΔΕΗ είπε ότι αναμένει το σχετικό νομοσχέδιο για το οποίο ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης έχει δηλώσει ότι θα είναι έτοιμο γύρω στις 15 Μαρτίου και τόνισε ότι αν ο νόμος είναι σαφής και λεπτομερής τότε θα μπορούααν να επισπευστούν κάποιες διαδικασίες , “να γλυτώσουμε μία γενική συνέλευση” όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.
Το νομοσχέδιο που επεξεργάζεται την περίοδο αυτή το αρμόδιο κλιμάκιο του υπουργείου αφορά στην απόσχιση των υπό πώληση μονάδων και λοιπόν περιουσιακών στοιχείων, τα κριτήρια για τους εργαζόμενους κλπ.
Πάντως η ΔΕΗ έχει ξεκινήσει την προετοιμασία, καθώς παραμένει ο στόχος για εκκίνηση της καθαρά διαγωνιστικής διαδικασίας τον Ιούνιο. “Θελουμε τον Ιούνιο να είναι ανοικτό το data room “, δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΕΗ.
Ας σημειωθεί ότι ήδη έχει προσληφθεί, κατόπιν διαγωνισμού, η PriceWaterhouse ως σύμβουλος για τη διαδικασία πώλησης (απόσχιση κλπ) ενώ ως το τέλος της εβδομάδας θα έχει επιλεγεί και ο νομικός σύμβουλος. Η HSBC, όπως προαναφέρθηκε, θα διενεργήσει την αποτίμηση και τον διαγωνισμό. Οσο για τις αμοιβές συμβούλων που έχουν συμφωνηθεί αυτές αφορούν γύρω στα 2 εκατ. ευρώ, συν ένα success fee 0,97% επί του τιμήματος πώλησης.
Ας σημειωθεί τέλος ότι ο κ. Παναγιωτάκης αναχωρεί εντός των επομένων ημερών για το Πεκίνο, όπου θα έχει επαφές με εκπροσώπους των ενεργειακών ομίλων CMEC, Shenhua και SPIC.