Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
IOBE-Συγκυρία Σεπτεμβρίου
'Επεσε στις 99,3 μονάδες ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα
Η εξέλιξη αυτή οφείλεται, κατά τους αναλυτές, στην επιδείνωση που σημειώνεται στις προσδοκίες σε όλους τους επιμέρους τομείς, µε εντονότερη εκείνη στο Λιανικό Εμπόριο και τις Κατασκευές και ηπιότερη αυτή στις Υπηρεσίες και τη Βιομηχανία.
Πέμπτη, 02/10/2014

Πτωτικά κινήθηκε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο διαμορφούμενος στις 99,3 (από 102 μονάδες τον Αύγουστο), γυρίζοντας πίσω, επί της ουσίας, στα επίπεδα του Μαΐου. Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση του ΙΟΒΕ,  παρά την υποχώρηση αυτή, ο δείκτης το 2014 εξακολουθεί να κινείται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα σε σχέση µε τα προηγούμενα έτη, γεγονός, που, υποδηλώνει σταθεροποίηση προσδοκιών και συνάδει µε την αποκλιμάκωση της ύφεσης, που αποτυπώνεται στα επίσημα στατιστικά στοιχεία. Πάντως, η μείωση του Σεπτεμβρίου οφείλεται, κατά τους αναλυτές, στην επιδείνωση που σημειώνεται στις προσδοκίες σε όλους τους επιμέρους τομείς, µε εντονότερη εκείνη στο Λιανικό Εμπόριο και τις Κατασκευές και ηπιότερη αυτή στις Υπηρεσίες και τη Βιομηχανία. Την ίδια ώρα, όμως, έντονη αποδυνάμωση καταγράφεται και από την πλευρά της ζήτησης, µε την καταναλωτική εμπιστοσύνη να υποχωρεί στη δυσμενέστερη επίδοση του τελευταίου εξαμήνου. Κατά το ΙΟΒΕ, η εξασθένηση των προσδοκιών τον Σεπτέμβριο ήταν αναμενόµενη και συνδέεται και µε τις αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις πολιτών και επιχειρήσεων, αλλά και την ολοκλήρωση της τουριστικής περιόδου που επηρέασε θετικά μια σειρά από οικονομικές δραστηριότητες.
 

Ειδικότερα, η εξέλιξη του Δείκτη κατά κλάδο περιγράφεται ως εξής:

- Στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής και οι εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης αποδυναμώνονται, αν και ο δείκτης των εκτιμημένων αποθεμάτων υποδηλώνει μεγαλύτερη ρευστοποίηση. Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών κινήθηκε ελαφρώς πτωτικά τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Ιούλιο, στις 95,3 (από 98,9) μονάδες, χαμηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή του επίδοση (96,1 μονάδες). Με εξαίρεση τις εκτιμήσεις για τα αποθέματα, οι βασικές συνιστώσες του δείκτη μεταβάλλονται αρνητικά τον Σεπτέμβριο. Οι προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής διαμορφώνονται στην τρίτη χαμηλότερη επίδοση του έτους, ενώ και οι εκτιμήσεις στις παραγγελίες και τη ζήτηση χάνουν έδαφος. Αναλυτικά: α) Σε επίπεδο παραγγελιών και τρέχουσας ζήτησης, ο σχετικός αρνητικός δείκτης κλιμακώνεται περαιτέρω τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Ιούλιο, στις -24 (από -15) μονάδες, με το 30% (από 23%) των επιχειρήσεων να δηλώνει χαμηλές για την εποχή παραγγελίες και το 6% (από 8%) να αναφέρει το αντίθετο. β) Στις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες, ο σχετικός δείκτης κινείται επίσης πτωτικά κατά 10 μονάδες, στις +12, με το 1/3 (από 31%) των επιχειρήσεων να προβλέπει άνοδο της παραγωγής του το επόμενο τρίμηνο και το 1/5 (από 1/10) μείωσή της. γ) Πτωτική είναι η τάση που καταγράφεται στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα έτοιμων προϊόντων, με το σχετικό ισοζύγιο να λαμβάνει αρνητικό πρόσημο και να διαμορφώνεται στις -4 (από +5) μονάδες. Το 12-13% των επιχειρήσεων αναφέρει εκ νέου υψηλά για την εποχή αποθέματα και το 16% (από 9%) χαμηλά. δ) Οι τάσεις στους δείκτες που συνδέονται με την εξαγωγική δραστηριότητα των επιχειρήσεων είναι καθοδικές: οι εκτιμήσεις για τις εξαγωγές το τελευταίο τρίμηνο χάνουν αισθητά έδαφος (+8 από +20 μον. το σχετικό ισοζύγιο), ενώ παράλληλα επιδεινώνονται και οι εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξωτερικού (-24 από -13 μον. ο δείκτης), αλλά και οι προβλέψεις για εξαγωγές τους προσεχείς μήνες (+19 από +29 μον.). ε) Οι προβλέψεις για τις πωλήσεις τους προσεχείς μήνες επιδεινώνονται, με το σχετικό ισοζύγιο να διαμορφώνεται στις +15 (από +22) μονάδες και το 1/5 (από 1/10) των επιχειρήσεων να αναμένει μείωση πωλήσεων το επόμενο διάστημα. Στο ίδιο μήκος κύματος, πτωτικά κινούνται και οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις, με το σχετικό δείκτη να φθάνει στις +2 (από +18) μονάδες.

- Στις Υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους υποχωρούν ήπια, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης, αλλά και, εντονότερα, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση. Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Υπηρεσίες κινείται ελαφρώς πτωτικά τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Ιούλιο, στις 90,8 (από 94,5) μονάδες. Από τις επιμέρους μεταβλητές του δείκτη, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση και τη ζήτηση των επιχειρήσεων εξασθενούν, όπως συμβαίνει, σε μικρότερο όμως βαθμό, και με τις προβλέψεις της βραχυπρόθεσμης ζήτησης. Αναλυτικότερα, ο δείκτης των εκτιμήσεων για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων κινείται πτωτικά, στις +16 (από +19) μονάδες, ενώ το θετικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τη ζήτηση του τρέχοντος τριμήνου χάνει 9 μονάδες και διαμορφώνεται στις +13. Στις προβλέψεις για τη ζήτηση του επόμενου τριμήνου καταγράφεται επίσης υποχώρηση, αν και μικρή (+11 από +13 μον. ο σχετικός δείκτης), με το . των επιχειρήσεων του τομέα να αναμένει εκ νέου άνοδο της ζήτησης, έναντι του 14% (από 10%) που προβλέπει πτώση της. Από τα υπόλοιπα στοιχεία δραστηριότητας, το ισοζύγιο για την απασχόληση υποχωρεί στις -9 (από +5) μονάδες, με το 1/5 (από 10%) των επιχειρήσεων να αναμένει μείωση των θέσεων εργασίας και το 12% (από 15%) άνοδο. Στις τιμές, το σχετικό ισοζύγιο κερδίζει 5 μονάδες και διαμορφώνεται στις -11, ενώ αυξάνεται στο 30% (από 22%) το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνουν απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία. Από τις υπόλοιπες, τα 3/10 επισημαίνουν την ανεπάρκεια ζήτησης ως βασικότερο εμπόδιο στη λειτουργία τους, το 1/4 την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης, το 4% την ανεπάρκεια εργατικού δυναμικού και το 13% παράγοντες όπως η οικονομική ύφεση, η καθυστέρηση εισπράξεων Δημοσίου, η ανεπάρκεια ρευστότητας, ο έντονος ανταγωνισμός, η υψηλή γραφειοκρατία και φορολογία κ.α.

- Στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις επιδεινώνονται, όπως και οι προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες πωλήσεις, µε το δείκτη των αποθεμάτων να κινείται ανοδικά. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο διαμορφώνεται τον Σεπτέμβριο σε επίπεδο χαμηλότερο από εκείνο του Ιουλίου, στις 84,8 (από 96,8) μονάδες, υψηλότερα όμως σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο (69,4 μονάδες). Οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις μεταβάλλονται αρνητικά, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, με τις εκτιμήσεις για το επίπεδο των αποθεμάτων να υποδηλώνουν ηπιότερη ρευστοποίηση. Σε κλαδικό επίπεδο, οι προσδοκίες εμφανίζουν πτωτικές τάσεις σε όλους σχεδόν τους εξεταζόμενους κλάδους, με εξαίρεση τα Πολυκαταστήματα. Αναλυτικά, οι αρνητικές εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις τους αλλάζουν και πάλι τάση, με το σχετικό δείκτη να κινείται στις -8 (από +4) μονάδες και το 45% (από 34%) των επιχειρήσεων να αναφέρει χαμηλές πωλήσεις. Παράλληλα, ο δείκτης προβλέψεων για την εξέλιξη των πωλήσεων το επόμενο τρίμηνο εξασθενεί επίσης, κατά 20 μονάδες, κινούμενος στις -7 μονάδες. Στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα, ο σχετικός δείκτης αυξάνεται στις +4 (από -3) μονάδες, υποδηλώνοντας λιγότερες ρευστοποιήσεις, λόγω και του τερματισμού της εκπτωτικής περιόδου. Από τα υπόλοιπα στοιχεία δραστηριότητας, το ισοσκελισμένο ισοζύγιο στις παραγγελίες προς προμηθευτές υποχωρεί και διαμορφώνεται στις -15 μονάδες, ενώ στις προβλέψεις για την απασχόληση αντίθετα, ο σχετικός δείκτης αυξάνεται στις +18 (από +10) μονάδες. Rς προς τις τιμές, ο δείκτης για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους κινείται εκ νέου στις -10 μονάδες, με το 85% των επιχειρήσεων να αναμένει σταθερότητα βραχυπρόθεσμα.
 

- Στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων δεν μεταβάλλονται, ενώ ο δείκτης πρόβλεψης για την απασχόληση επιδεινώνεται αισθητά τον Σεπτέμβριο. Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών κινείται καθοδικά τον Σεπτέμβριο, υποχωρώντας στις 72,4 μονάδες (από 84,1 μονάδες τον Ιούλιο). Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην πτώση του σχετικού δείκτη στα δημόσια έργα, αφού στις Ιδιωτικές Κατασκευές, οι επιχειρηματικές προσδοκίες βελτιώνονται. Οι αρνητικές προβλέψεις για το επίπεδο των προγραμματισμένων εργασιών παραμένουν στα ίδια σχεδόν επίπεδα, ενώ οι προβλέψεις για την απασχόληση υποχωρούν αισθητά. Αναλυτικά, ο αρνητικός δείκτης προβλέψεων για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων διαμορφώνεται εκ νέου στις -55 μονάδες τον Σεπτέμβριο, με το 67% των επιχειρήσεων να διατυπώνει απαισιόδοξες προβλέψεις για το επίπεδο των εργασιών τους το επόμενο τρίμηνο και μόλις το 12% (από 15%) να αναφέρει το αντίθετο. Το ισοζύγιο προβλέψεων για την απασχόληση υποχωρεί κατά 21 μονάδες και διαμορφώνεται στις -7 μονάδες, ενώ από τα υπόλοιπα στοιχεία δραστηριότητας, ο δείκτης των εκτιμήσεων για την τρέχουσα πορεία εργασιών των επιχειρήσεων δεν μεταβάλλεται από τις -22 μονάδες. Οι μήνες εξασφαλισμένης δραστηριότητας περιορίζονται στους 9,7 (από 12,1), ενώ στο πεδίο των τιμών, το σχετικό αρνητικό ισοζύγιο διευρύνεται ελαφρά στις -31 (από -27) μονάδες. Τέλος, τον Σεπτέμβριο διπλασιάζεται στο 23% το ποσοστό των επιχειρήσεων του τομέα που αναφέρουν απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία, ενώ από τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, το 1/3 επισημαίνει την ανεπαρκή χρηματοδότηση, το 37% τη χαμηλή ζήτηση και το 8% παράγοντες όπως η γραφειοκρατία, ο έντονος ανταγωνισμός κ.α. ως τα βασικότερα προσκόμματα που επηρεάζουν δυσμενώς τη δραστηριότητά τους.

- Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού και εκείνες για την οικονομική κατάσταση της χώρας το επόμενο 12μηνο υποχωρούν ήπια, ενώ οι προθέσεις για αποταμίευση βελτιώνονται ελαφρά, όπως συµβαίνει και µε τις προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας. Ο Δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης υποχωρεί σημαντικά τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Ιούλιο και διαμορφώνεται στις -55,8 (από -48,1) μονάδες. Η υποχώρηση στο δείκτη προκύπτει ως αποτέλεσμα της επιδείνωσης των προβλέψεων των καταναλωτών σε όλους τους βασικούς επιμέρους δείκτες, με εντονότερη εκείνη στην προσδοκώμενη οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και της χώρας, αλλά και για την τάση της ανεργίας. Σε αυτές τις τάσεις εκτιμάται ότι συνέτεινε σε μεγάλο βαθμό η συσσώρευση φορολογικών υποχρεώσεων στο τελευταίο τετράμηνο του τρέχοντος έτους. Η ολοκλήρωση της καλοκαιρινής περιόδου, που συνοδεύτηκε από υψηλή εποχική δραστηριότητα, αλλά και σημαντικών προγραμμάτων για την τόνωση της απασχόλησης, ανακόπτει, τουλάχιστον προσωρινά, τη μικρή καλυτέρευση των δεδομένων στην αγορά εργασίας κατά τους προηγούμενους μήνες. Σε επίπεδο χωρών, οι Έλληνες παραμένουν με μεγάλη διαφορά οι πιο απαισιόδοξοι ευρωπαίοι, ενώ ακολουθούν οι Βούλγαροι (-39,8 από -35,2), οι Κροάτες (-34,6 από -37,5), οι Κύπριοι (-30,9 από -27,5) και οι Ρουμάνοι (-29,4 από -27,6). Ο μέσος ευρωπαϊκός δείκτης κινείται πτωτικά σε ΕΕ και Ευρωζώνη (-8 από -5,5 και -11,4 από -8,3 μονάδες αντίστοιχα), ενώ, καταγράφει άνοδο σε μόλις 5 χώρες τον Σεπτέμβριο (από 13 τον Ιούλιο).

Σχετικοί όροι:
Συναφείς αναρτήσεις
Έντονη βελτίωση καταγράφουν οι επιχειρηματικές προσδοκίες στη βιομηχανία, σύμφωνα με τον μηνιαίο δελτίο του ΙΟΒΕ, λόγω της σημαντικής ενίσχυσης ...
Το ιδιαίτερα υψηλό κόστος του βιομηχανικού ρεύματος σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ αποτελεί ανταγωνιστικό μειονέκτημα για την ...
Τον Ιούνιο
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ ενισχύεται εκ νέου και διαμορφώνεται στις 111,1 μονάδες από 110,1 μονάδες τον Ιούνιο, σε υψηλό ...
Τουρισμός και πρώτες εκλογές έπαιξαν θετικό ρόλο
«Τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών καθώς και η τουριστική περίοδος φαίνεται να δημιούργησαν θετικές προσδοκίες στο οικονομικό κλίμα. Ωστόσο, ...
Προειδοποίηση για δομικό πληθωρισμό
Το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα φαίνεται πως διασφαλίζει σταθερότητα και ορατότητα για τα επόμενα χρόνια. Μια εξέλιξη η οποία ευνοεί ...
Αξιοσημείωτη ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης
Τα δεδομένα της πρόσφατης έρευνας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) δείχνουν  βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα ...
ΙΟΒΕ - Διαπιστώσεις
Στις 108,1 μονάδες, έναντι 108,7 μονάδων τον προηγούμενο μήνα και 107,2 μονάδων ένα έτος πριν διαμορφώθηκε τον Μάιο ο ...
Στις 108,1 μονάδες ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος το Μάϊο
Ελαφρά υποχώρηση κατέγραψε ο δείκτης οικονομικού κλίματος, στην Ελλάδα, μετά την ισχυρή άνοδο του προηγούμενου μήνα και διαμορφώνεται στις ...
Έρευνα με πρωτοβουλία της εταιρείας Orfium
Το ελληνικό μουσικό οικοσύστημα έχει υποστεί ριζική αναμόρφωση τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με ολοκληρωμένη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το ...
 
 
Ενόψει των προσεχών εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο ΣΕΒ καταθέτει στο δημόσιο διάλογο τους προβληματισμούς, τις προτάσεις και τις προτεραιότητες της ελληνικής ...
Τη μείωση κατά 50% των προμηθειών στις συναλλαγές που πραγματοποιούνται μέσω τερματικών POS προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση που περιλαμβάνεται σε τροπολογία του Υπουργείου ...
Σε μια σειρά από επίκαιρα ζητήματα φορολογίας αναφέρθηκε αναλυτικά ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Χάρης Θεοχάρης, επ' ευκαιρία συνέντευξής του στην ...
Η επιλογή της Κυβέρνησης το 2021 να διευρύνει τον ρόλο του ΤΑΙΠΕΔ, συστήνοντας τη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, δικαιώνεται μέρα με την μέρα, ...
Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το νέο 30ετές ομόλογο, τον δεύτερο τίτλο τέτοιας διάρκειας που έχει εκδοθεί από το 2021, και που αποτελεί ...
Νομοθετική ρύθμιση που θα μειώνει κατά 50% τις χρεώσεις των τραπεζών στα POS προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στην τηλεόραση ...
Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒ στις 22/4, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΒ, κ. Δημήτρης  Παπαλεξόπουλος και ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής ...
Υψηλότερο του στόχου ήταν το πρωτογενές πλεόνασμα στα τέλη του 2023 σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της EΛΣΤΑΤ. Σύμφωνα με τα στοιχεία το πρωτογενές ...
H επίτευξη της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης της χημικής βιομηχανίας και συγχρόνως η υποστήριξη της ανταγωνιστικότητάς της όπως και η ανάπτυξή της ως ...
Έντονη βελτίωση καταγράφουν οι επιχειρηματικές προσδοκίες στη βιομηχανία, σύμφωνα με τον μηνιαίο δελτίο του ΙΟΒΕ, λόγω της σημαντικής ενίσχυσης των προβλέψεων για την ...
Αυξητικές τάσεις παρουσίασε η εξέλιξη του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων όλων των κλάδων δραστηριότητας της οικονομίας τον τον Φεβρουάριο. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, γα το ...
Χθες η ΕΛΣΤΑΤ δημοσίευσε στοιχεία για την οικονομική ανισότητα και φτώχεια. Το 2022, έτος αναφοράς στο οποίο αναφέρονται τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ήταν ...