Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πολύ συγκρατημένη άνοδος του πληθωρισμού στην Ελλάδα το 1ο τετράμηνο
Ενδείξεις για επιβραδυνόμενη ανάπτυξη
Πέμπτη, 17/05/2018

Η Ευρωπαϊκή Οικονομία κινείται με χαμηλούς ρυθμούς ανόδου του Πληθωρισμού στους πρώτους μήνες του 2018, παράλληλα με την επιβράδυνση των ρυθμών ανόδου του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος στο ίδιο διάστημα.
Η Ελλάδα εμφανίζεται να κινείται με πολύ χαμηλές ανοδικές τάσεις του Πληθωρισμού στους πρώτους μήνες του 2018, οι οποίες αποδίδονται στη "συμπίεση" της Κατανάλωσης, λόγω αυξημένων φορολογιών.
Η ταχύτερη άνοδος του Πληθωρισμού στην Ευρώπη σε σύγκριση με την Ελλάδα οφείλεται και με:
•    την ταχύτερη άνοδο του ΑΕΠ στις χώρες της ΕΕ,
•    τη μεγαλύτερη και με ευνοϊκότερους όρους ετήσια Πιστωτική Επέκταση στην Ευρωζώνη σε σύγκριση με την Ελλάδα και
•    την αύξηση της Οριακής Ροπής προς Αποταμίευση των Ελληνικών Νοικοκυριών, που δείχνουν να είναι "επιφυλακτικά" για τη μεσοπρόθεσμη Οικονομικ΄΄η Κατάστασή τους…

Στην πολύ χαμηλή άνοδο του Πληθωρισμού στην Ελλάδα κατά τους πρώτους μήνες 2018 ενδέχεται "να ρίξει φως" η επικείμενη δημοσιοποίηση από την ΕΛΣΤΑΤ των στοιχείων για την πορεία του ΑΕΠ στο 1ο τρίμηνο 2018…

Μικρή υποχώρηση

Σχετικά με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat για την πορεία του Πληθωρισμού επισημαίνονται τα ακόλουθα
•    Στο +1,4% διαμορφώθηκε ο ετήσιος Πληθωρισμός στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Απρίλιο 2018, κάτω από το +1,5% του Μαρτίου. Παράλληλα, και στην Ευρωζώνη σημειώθηκε υποχώρηση του Πληθωρισμού στο +1,2% τον Απρίλιο από +1,3% το Μάρτιο 2018.
•    Από τις 28 χώρες μέλη της ΕΕ μόνον δύο χώρες εμφανίζονται με αρνητικό Πληθωρισμό (Κύπρος -0,3% και Ιρλανδία -0,1%, ενώ δύο ακόμη χώρες είχαν τον Απρίλιο πολύ χαμηλό Πληθωρισμό, η Ελλάδα και η Πορτογαλία με +0,5% και +0,3% αντίστοιχα.
•    Γερμανία και Γαλλία έχουν ρυθμούς ανόδου του Πληθωρισμού αρκετά υψηλότερους από αυτούς της Ευρωζώνης, με ποσοστά ανόδου +1,4% και +1,8% αντίστοιχα για τις δύο οικονομικά ισχυρότερες χώρες της Ευρωζώνης. Επίσης, τον Απρίλιο 2018 ο Πληθωρισμός ήταν στο +0,6% για την Ιταλία και +1,1% για την Ισπανία.
•    Τους υψηλότερους ρυθμούς ανόδου Πληθωρισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταγράφουν κυρίως οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που έχουν και την ταχύτερη Οικονομική Ανάπτυξη. Τα μεγαλύτερα ποσοστά ανόδου καταγράφονται στη Ρουμανία με 4,3% και στην Σλοβακία με +3,0%
•    Η Μ. Βρετανία εμφανίζεται με ένα εντυπωσιακά υψηλό ποσοστό ανόδου του Πληθωρισμού το Μάρτιο 2018 (+2,5%), αλλά με μια πολύ συγκρατημένη άνοδο του ΑΕΠ κατά +1,2% για το 1ο τρίμηνο 2017, σχεδόν 50% χαμηλότερα από το ρυθμό Ανάπτυξης του ΑΕΠ της ΕΕ των 28…

Πληθωρισμός και Πιστωτική Πολιτική
 
Σε σχέση με τη διαχρονική πορεία του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή - που μετράει την πορεία του Πληθωρισμού - επισημαίνονται τα ακόλουθα:
•    Μόλις στο 2ο τρίμηνο 2015 η Ευρωπαϊκή Ένωση πέρασε οριστικά τη φάση του Αντιπληθωρισμού, όταν πλέον άρχισε η σταθερή βελτίωση των ρυθμών ανόδου του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, ενώ παράλληλα μειώνονταν τα ποσοστά της Ανεργίας… Η οικονομική κρίση που εκδηλώθηκε το 2009 είχε προκαλέσει - μεταξύ των άλλων - δυσκολίες στην αναπροσαρμογή των Τιμών των αγαθών και υπηρεσιών που περιλαμβάνονται στο "καλάθι των νοικοκυριών".
•    Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή παρουσιάζει μικρότερους ετήσιους ρυθμούς ανόδου στο 1ο τετράμηνο 2018 σε σύγκριση με αυτούς του 3ου τετραμήνου 2017.
•    Πιθανόν η συγκρατημένη άνοδος του Πληθωρισμού στο 1ο τετράμηνο 2018 να οφείλεται και στην επιβράδυνση των ρυθμών μεταβολής της Ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως διαπιστώθηκε και από τη σοβαρή επιβράδυνση των ρυθμών του ΑΕΠ μεταξύ 1ου τριμήνου 2018 και 4ου τριμήνου 2017.
•    Οι ρυθμοί ανόδου της Πιστωτικής Επέκτασης για Επιχειρήσεις και Νοικοκυριά της Ευρωζώνης παραμένουν σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από τους ρυθμούς ανόδου του Πληθωρισμού.
Όμως αυτό δεν συμβαίνει στην περίπτωση της Ελλάδας όπου οι ετήσιοι ρυθμοί μεταβολής της Πιστωτικής Επέκτασης προς τον Ιδιωτικό Τομέα παραμένουν αρνητικοί στους πρώτους μήνες 2018…
•    Η παρατηρούμενη διατήρηση των ρυθμών ανόδου του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή σε επίπεδα κάτω του +1,5% δημιουργεί "αισιοδοξία" για χαμηλά επιτόκια δανεισμού Επιχειρήσεων και Νοικοκυριών. Ο "Στόχος ορόσημο" για αλλαγή της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για 2% φαίνεται να απομακρύνεται στο 1ο τετράμηνο 2018, αφού οι ετήσιοι ρυθμοί ανόδου παραμένουν πολύ κάτω από το +2%.
Ο χαμηλός Πληθωρισμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φαίνεται να ενισχύει τις εκτιμήσεις για διατήρηση Χαλαρής Πιστωτικής Πολιτικής πολύ πιθανόν και μετά το 2018…

Ο Πληθωρισμός στην Ελλάδα

Η επιβράδυνση των ρυθμών ανόδου του Πληθωρισμού είναι ένδειξη δυσκολιών των Ελληνικών Επιχειρήσεων να αυξήσουν τις Λιανικές Τιμές, καθώς - όπως φαίνεται - υπάρχουν δυσκολίες στην αγοραστική ικανότητα των Νοικοκυριών.
Ωστόσο:
•    Η θετική πορεία της Βιομηχανικής Παραγωγής, των εμπορικών συναλλαγών με τον υπόλοιπο κόσμο, η αύξηση των Καταθέσεων κλπ δεν είναι σε καμμιά περίπτωση ενδείξεις για επιστροφή ξανά στην περίοδο του Αντιπληθωρισμού που πλήττει την Ανάπτυξη.
•    Η σαφής ετήσια βελτίωση του ύψους των Καταθέσεων των Νοικοκυριών δεν συμβαδίζει με την πορεία της Ιδιωτικής Κατανάλωσης… Βελτιώνεται η Οριακή Ροπή προς Αποταμίευση, πιθανώς λόγω "αγοραστικής επιφυλακτικόκτητας" των Νοικοκυριών που εμφανίζονται "διστακτικά" για αύξηση της Οριακής Ροπής προς Κατανάλωση…  

Συγκεκριμένα από τα στοιχεία για την πορεία του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή προκύπτουν τα ακόλουθα:
•    Από τη σύγκριση του Εν. Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του μηνός Απριλίου 2018 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Απριλίου 2017 προέκυψε αύξηση +0,5% έναντι αύξησης +1,6% (!) που είχε σημειωθεί μεταξύ Απριλίου 2017 και Απριλίου 2016.
•    Σε μέσα επίπεδα στο 1ο τετράμηνο 2018 ο Εν. Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (σ.σ. Πληθωρισμός) αυξήθηκε κατά +0,3% έναντι του 1ου τετραμήνου 2017, όταν αυτός είχε αύξηση +1,6% έναντι του αντίστοιχου τετραμήνου του 2016.
•    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat κατά τον Απρίλιο 2018 ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή  στην Ευρωζώνη σημείωσε ετήσια αύξηση +1,2%, έναντι αύξησης +0,5% που σημειώθηκε την ίδια περίοδο στην Ελλάδα… Γενικά, οι ετήσιοι ρυθμοί ανόδου του Πληθωρισμού στην Ευρωζώνη για το 1ο τετράμηνο 2018 είναι υπερδιπλάσιοι αυτών που καταγράφονται στην Ελλάδα…

Προβλέψεις για την Ελληνική Οικονομία

Οι ανωτέρω τάσεις ισχυρής επιβράδυνσης του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (Πληθωρισμού) για την Ελλάδα στο 1ο τετράμηνο 2018 υποδηλώνουν ότι:
•    Η χαμηλή Ιδιωτική Κατανάλωση υποχρεώνει το Λιανεμπόριο να συγκρατεί τις Τιμές Λιανικής, "στηρίζοντας" τα Νοικοκυριά, αλλά σε βάρος του Όγκου Λιανικών Πωλήσεων και της κερδοφορίας του.
•    Περισσότερο εμφανής είναι η "στήριξη" των Νοικοκυριών σε επίπεδο Λιανεμπορίου είναι ότι τον Απρίλιο 2018 οι τιμές για είδη διατροφής και μη αλκοολούχα ποτά μειώθηκε τον Απρίλιο 2018 κατά -1,0% ως προς τον αντίστοιχο μήνα 2017, ο οποίος όμως είχε σημειώσει άνοδο +1,7% ως προς τον Απρίλιο 2016…
•    Η Αγοραστική Δύναμη των Νοικοκυριών (μετά την ολοκλήρωση των οφειλών από φορολογία των Εισοδημάτων κλπ για το 2017) εμφανίζεται να είναι αδύναμη στο 1ο τετράμηνο 2018, κάτι που διαπιστώθηκε και από την πορεία της Ιδιωτικής Κατανάλωσης του ΑΕΠ μέσα στο δεύτερο εξάμηνο 2017.
•    Η επιστροφή σε επιβραδυνόμενους ρυθμούς μεταβολής του Πληθωρισμού είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει αρνητικά την πορεία του Κύκλου Εργασιών των Επιχειρήσεων και της Κερδοφορίας τους για το πρώτο εξάμηνο 2018.
•    Οι σαφώς συγκρατημένες τάσεις του Πληθωρισμού στην Ελλάδα στο 1ο τετράμηνο 2018 προοιωνίζουν μια μέτρια αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) για το πρώτο τρίμηνο 2018 και πολύ πιθανώς και για το δεύτερο τρίμηνο…
•    Η μεγάλη αύξηση των τιμών των υγρών καυσίμων μέσα στο Μάιο θα συμπαρασύρει σε άνοδο σειράς προϊόντων με αρνητικές συνέπειες για την αγοραστική ικανότητα των Νοικοκυριών και με αρνητικές επιπτώσεις για τα καθαρά έσοδα των επιχειρήσεων από την αύξηση του Ενεργειακού Κόστους.
•    Ιδιαίτερα σοβαρά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η πρόβλεψη για μεγάλες μειώσεις - εκτός απροόπτου - των συντάξεων από τις αρχές του 2019… Ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει σε επιστροφή στην περίοδο του Αντιπληθωρισμού και σε μεγάλη επιβράδυνση ή και συρρίκνωση του ΑΕΠ…
•    Εφόσον επικρατήσει έντονη Πολιτική Ρευστότητα μέσα στους επόμενους μήνες λόγω "ισχυρού προεκλογικού κλίματος" ή/και ενταθεί η αντιπαλότητα με την Τουρκία θα ενισχυθούν οι τάσεις για συγκράτηση των Καταναλωτικών Δαπανών… Σε αυτή την περίπτωση δεν θα αποκλείαμε και πτώση του ΑΕΠ λόγω αρνητικής επίδρασης στην πορεία των Ιδιωτικών Επενδύσεων, μη συμπεριλαμβανομένης  της θετικής επίδρασης που ασκεί η άνοδος του ΑΕΠ από την αύξηση των εσόδων από τον Τουρισμό…
•    Η επιβράδυνση των ρυθμών ανόδου του Πληθωρισμού στους πρώτους μήνες του 2018 πιθανόν να αποτελεί και "σήμα" για μεγαλύτερες δυσκολίες στην επίτευξη των Δημοσιονομικών Στόχων 2018. Αυτό θα εξαρτηθεί και από το "πολιτικό κλίμα" που θα επικρατήσει στους προσεχείς μήνες και στην επίπτωσή του στην πορεία των Δημοσίων Εσόδων.

Συναφείς αναρτήσεις
Η σεζόν για τη θέρμανση ολοκληρώθηκε και τυπικά στις 31 Μαρτίου και σύμφωνα με την επίτροπο ενέργειας Κάντρι Σίμσον ...
Επτά έργα ελληνικού ενδιαφέροντος και ανάμεσα τους το GRECY, η ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου- Ελλάδος που προωθεί ο όμιλος Κοπελούζου, ...
Χαμηλότερα από ό,τι αναμενόταν κινήθηκε ο ρυθμός του πληθωρισμού τον Μάρτιο στην Ευρωζώνη, αν και στην Ελλάδα ακολούθησε αντίθετη πορεία. Ειδικότερα, σύμφωνα ...
Σύμφωνα με την έρευνα της KPMG Global Industrial Manufacturing CEO Outlook σε 175 CEOs των βιομηχανικών κατασκευών παγκοσμίως, η ...
Με ρυθμό ανάπτυξης 2% ολοκλήρωσε το 2023 η ελληνική οικονομία, η οποία είδε το ΑΕΠ να παρουσιάζει αύξηση κατά ...
Αμετάβλητος διατηρήθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον περασμένο μήνα, ενώ σε επίπεδο ευρωζώνης εμφάνισε μεν επιβράδυνση αλλά όχι στο ...
Δημοσκόπηση
Οι ευρωπαίοι πολίτες είναι απαισιόδοξοι για τις πιθανότητες της Ουκρανίας να κερδίσει τον πόλεμο κατά της Ρωσίας και βλέπουν ...
Μετά τη σκόνη που προκάλεσε η Κομισιόν
Eυκαιρία βρήκαν οι κερδοσκόποι για μία εξέλιξη που ήδη είναι γνωστή από την ΔΕΗ στην αγορά για την έρευνα ...
Έμφαση στις τεχνολογίες δέσμευσης καθώς και  απορρόφησης του διοξειδίου του άνθρακα απ’ ευθείας από την ατμόσφαιρα δίνει πλέον η ...
 
 
Έντονη βελτίωση καταγράφουν οι επιχειρηματικές προσδοκίες στη βιομηχανία, σύμφωνα με τον μηνιαίο δελτίο του ΙΟΒΕ, λόγω της σημαντικής ενίσχυσης των προβλέψεων για την ...
Αυξητικές τάσεις παρουσίασε η εξέλιξη του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων όλων των κλάδων δραστηριότητας της οικονομίας τον τον Φεβρουάριο. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, γα το ...
Χθες η ΕΛΣΤΑΤ δημοσίευσε στοιχεία για την οικονομική ανισότητα και φτώχεια. Το 2022, έτος αναφοράς στο οποίο αναφέρονται τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ήταν ...
Οι νέοι κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, που τίθενται από φέτος σε ισχύ, αποτελούν θετική εξέλιξη για την Ελλάδα, καθώς ικανοποιούν διαχρονικές επιδιώξεις ...
Την πρόθεσή της να είναι υποψήφια για την προεδρία του ΣΕΒ σε δύο μήνες ανακοίνωσε από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Πανελλήνιου ...
Πρόσθετες τεχνικές διατάξεις για τη ρύθμιση οφειλών περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και ...
Στο 3,75% διαμορφώθηκε η απόδοση στη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 625 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ. Στην προηγούμενη αντίστοιχη ...
Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος απέστειλε χθες 21/3/2024 την ακόλουθη επιστολή προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, κ. Νικόλαο Παπαθανάση και προς ...
Με ρυθμό ανάπτυξης 2% ολοκλήρωσε το 2023 η ελληνική οικονομία, η οποία είδε το ΑΕΠ να παρουσιάζει αύξηση κατά 1,2% στο τελευταίο τρίμηνο ...
Για μια επιτυχία χωρίς προηγούμενο έκανε λόγο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης μετά την ολοκλήρωση της διάθεσης των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς. Αναλυτικά ...
«Η πορεία της οικονομίας είναι η βάση της προσπάθειας για την επιστροφή της γενιάς του brain drain. Όμως για να προσελκύσουμε όσο γίνεται ...
Στις 78.604 ανέρχονται οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μέσα σε 9 ημέρες στον 4ο κύκλο χρηματοδότησης για την κάλυψη μέρους του κόστους αγοράς POS και διασύνδεσης με την ταμειακή μηχανή, ...