Ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς δεν έχει μόνον η ΔΕΗ αλλά και οι επιχειρήσεις που διαχειρίζονται τα συστήματα τηλεθέρμανσης. Μόνον προς τη Δημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Πτολεμαίδας οι απλήρωτοι λογαριασμοί ανέρχονται στο 1,9 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς στο ποσό αυτό να συνυπολογίζονται και οι οφειλές του δημοσίου, δηλαδή των δημοσίων κτιρίων και των σχολείων.
Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας αποφάσισε να δώσει διορία ως τις 16 Οκτωβρίου για την εξόφληση των οφειλών, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα διακόψει, εντός 5 ημερών την παροχή της θέρμανσης χωρίς άλλη ειδοποίηση, όπως αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Για την πληρωμή των οφειλών, η εταιρία δέχεται διακανονισμούς, παρόμοιους με αυτούς της ΔΕΗ και συγκεκριμένα 30% προκαταβολή και το υπόλοιπο σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις με τελευταία δόση την 31η Μαΐου 2019, ενώ υπάρχουν ειδικές προβλέψεις για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Ας σημειωθεί ότι η τηλεθέρμανση στην Πτολεμαίδα τροφοδοτείται από τον λιγνιτικό σταθμό Καρδιά της ΔΕΗ.
Στην ανάγκη συνέπειας στην εξόφληση των λογαριασμών τηλεθέρμανσης αναφέρθηκε χθες και ο γενικός διευθυντής Εταιρικής Ανάπτυξης της ΔΕΗ κ. Γιάννης Κοπανάκης, στην ομιλία του στο 2ο συνέδριο του Economist για τη βιωσιμότητα στην νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο, που πραγματοποιείται στην Αθήνα. Οπως είπε η τηλεθέρμανση πόλεων με αξιοποίηση της θερμότητας από τις θερμικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, που εφαρμόζεται ήδη στην Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, αποτελεί βασικό στοιχείο του σχεδιασμού της επιχείρησης, “ωστόσο είναι κρίσιμο το ζήτημα του καθορισμού του τιμήματος και η συνέπεια των τοπικών κοινωνιών στις πληρωμές”
Εν τω μεταξύ στην Κοζάνη, ξεκίνησε από χθες η προθέρμανση , μία απαραίτητη διαδικασία που διαρκεί 4-5 ημέρες, προκειμένου μέχρι τα τέλη της εβδομάδας με αρχές της επομένης, να λειτουργήσει η τηλεθέρμανση, αν και επισήμως η περίοδος ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου.
Με την τηλεθέρμανση Κοζάνης είναι συνδεδεμένα 5.700 κτήρια, πράγμα που ισοδυναμεί με 28.000 διαμερίσματα. Η παροχή ατμού για την τηλεθέρμανση της περιοχής γίνεται από τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και ειδικότερα από τις μονάδες 3, 4 και 5. Οι δύο τελευταίες είναι σε λειτουργία και παρέχουν ήδη ζεστό νερό στο σύστημα για τις δοκιμές, ενώ η μονάδα 3 βρίσκεται σε συντήρηση, η οποία θα διαρκέσει για περίπου άλλον ένα μήνα, χωρίς πάντως αυτό να δημιουργεί πρόβλημα, όπως διαβεβαιώνουν οι αρμόδιοι.
Τέλος, ο κ. Κοπανάκης, στο συνέδριο του Economist, αναφέρθηκε και σε ευρύτερες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες της ΔΕΗ προς την κατεύθυνση προώθησης της κυκλικής οικονομίας και του μετασχηματισμού της σε εταιρεία προώθησης ενεργειακών υπηρεσιών. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην επαναχρησιμοποίηση της ιπτάμενης τέφρας που παράγεται από την καύση λιγνίτη στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής σε δημόσια έργα, όπως δρόμους λιμάνια και αντιπλημμυρικά., στην παραγωγή ενέργειας με την καύση αστικών αποβλήτων, που θα μπορούσε να υλοποιηθεί σε μονάδες που θα εγκατασταθούν στα λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ που κλείνουν, καθώς και στην αποθήκευση ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές σε υδροηλεκτρικά. Υπολογίζεται ότι για κάθε 2.000 μεγαβάτ αιολικών που εγκαθίστανται απαιτούνται 600 μεγαβάτ αποθήκευσης.
Στα πρότζεκτ της ΔΕΗ είναι και η “πράσινη” ηλεκτροκίνηση.