Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελλάκτωρ
Υποσχετική για επιστροφή στην κερδοφορία το 2019
Δευτέρα, 03/12/2018

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ το εννεάμηνο του 2018 παρουσίασε αύξηση 1,4% και διαμορφώθηκε σε € 1.381,6 εκατ. έναντι € 1.362,8 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2017, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα εννεαμήνου 2018, όπως αυτά διαμορφώθηκαν με βάση τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (ΔΠΧΑ).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, οι τομείς με τον μεγαλύτερο κύκλο εργασιών ήταν τα Αιολικά (+21%), οι Παραχωρήσεις (+10%) και το Περιβάλλον (+5%). Μείωση 0,7% και 2% καταγράφηκε στον κύκλο εργασιών της Κατασκευής και της Ανάπτυξης Ακινήτων, αντίστοιχα, το υπό εξέταση διάστημα σε σύγκριση με το εννεάμηνο του 2017. 

Τα ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε € 59,8 εκατ. το εννεάμηνο του 2018, έναντι € 125,4 εκατ. για την αντίστοιχη περίοδο 2017. Τα ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων (EBIT) ήταν ζημίες € 16,8 εκατ., έναντι κερδών € 47,6 εκατ. για το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρήσης.

Σε επίπεδο αποτελεσμάτων προ φόρων, ο Όμιλος παρουσίασε ζημίες € 77,4 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών € 1,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2017, ενώ τα μετά από φόρους αποτελέσματα ήταν ζημίες € 102,8 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών μετά τους φόρους € 27,5 εκατ. ευρώ, την αντίστοιχη περίοδο 2017. 

Τα ενοποιημένα αποτελέσματα του εννεαμήνου 2018 για τον Όμιλο περιλαμβάνουν τα παρακάτω ποσά, με αρνητική επίδραση συνολικού ύψους € 160 εκατ., εκ των οποίων τα € 10 εκατ. αφορούν σε πρόβλεψη για παρακρατούμενους φόρους από τη δραστηριότητα των παραχωρήσεων, ενώ τα εναπομείναντα € 150 εκατ. προέρχονται από τη δραστηριότητα της κατασκευής (ΑΚΤΩΡ) στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή και μεταξύ άλλων αφορούν σε:

• Οριστικοποίηση της ζημίας από την ανάληψη υποχρεώσεων λόγω αδυναμίας συνεταίρου στη Ρουμανία, που ανέρχεται σε € 28,9 εκατ.

• Αναγνώριση ζημίας έργων στη Ρουμανία ύψους € 46,6 εκατ. λόγω: α) επαναξιολόγησης κερδοφορίας από την αλλαγή των συνθηκών εκτέλεσης των έργων και β) των κριτηρίων που θέτει το νέο πρότυπο ΔΠΧΑ 15 «Έσοδα από Συμβόλαια με Πελάτες».

• Πρόβλεψη κόστους αποχώρησης από το έργο ISF στο Κράτος του Κατάρ, ποσού € 18,9 εκατ.

• Ζημία από λύση συγγενούς εταιρείας στο εξωτερικό, ποσού € 8,9 εκατ.

Για την οργανωτική και λειτουργική αναδιάταξη του κλάδου της κατασκευής (ΑΚΤΩΡ) έχουν ήδη ληφθεί οι ακόλουθες πρωτοβουλίες και έχουν εφαρμοστεί μεταξύ άλλων τα εξής μέτρα:

• Διενέργεια εις βάθος αξιολόγησης με την υποστήριξη ειδικού εξωτερικού συμβούλου με έμφαση στα Βαλκάνια.

• Εισαγωγή διαδικασιών παρακολούθησης ρευστότητας, κόστους και πορείας εργασιών ανά χώρα και ανά εργοτάξιο σε μηνιαία βάση.

• Εφαρμογή ασφαλιστικών δικλείδων στην υποβολή προσφορών και στην υλοποίηση έργων εκτός Ελλάδος, ώστε να προστατεύεται η κερδοφορία.

• Επανεξέταση όλων των έργων και απόσυρση από ζημιογόνα όπως το ISF στο Κράτος του Κατάρ.

• Διορισμός Επιχειρησιακού Διευθυντή για την ΑΚΤΩΡ, υποστηριζόμενου από ειδική task force, με πρώτη προτεραιότητα τα έργα του εξωτερικού για τον περιορισμό του ρίσκου.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα εννεαμήνου 2018, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης δήλωσε:

«Η επιτακτική ανάγκη οργανωτικής και λειτουργικής αλλαγής στον κλάδο της Κατασκευής, με στόχο την επιστροφή στην κερδοφορία, επιβεβαιώνεται πλήρως από τις επιπτώσεις που είχαν τα έργα των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής και το τρίτο τρίμηνο στα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου.

Έχουμε ήδη λάβει μία σειρά από μέτρα στις διεθνείς μας δραστηριότητες, ώστε η εστίαση να μην είναι μόνο στο ανεκτέλεστο αλλά και στη μελλοντική κερδοφορία. Τα μέτρα που λαμβάνουμε στοχεύουν στο να διασφαλίσουν πως εφεξής η Κατασκευή δεν θα αντισταθμίζει την κερδοφόρα απόδοση των άλλων δραστηριοτήτων μας.

Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ εδώ και τέσσερις μήνες έχει εκκινήσει μία διαδικασία ανασυγκρότησης, με τη Διοίκηση να υλοποιεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα όλες τις μεταρρυθμίσεις που ενέκρινε η Γενική Συνέλευση των Μετόχων, τον Ιούλιο του 2018. Αυτό θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε, προκειμένου ο Όμιλος να μπορεί να επιστρέψει και πάλι μακροχρόνια αξία στους μετόχους».

Ο καθαρός εταιρικός δανεισμός του Ομίλου (εξαιρουμένων εταιρειών με δάνεια χωρίς αναγωγή) στις 30.09.2018 διαμορφώθηκε σε € 592,9 εκατ. έναντι € 514,7 εκατ. στις 31.12.2017.

Τι δείχνουν τα αποτελέσματα εννεαμήνου

Σύμφωνα με πηγές της εταιρίας, τα Οικονομικά Αποτελέσματα Εννεαμήνου 2018 επιβεβαιώνουν πλήρως την ανάγκη για άμεση αλλαγή στη Διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Οπως αναφέρουν, τα αποτελέσματα της Κατασκευής αποδεικνύουν το οργανωτικό και λειτουργικό πρόβλημα της ΑΚΤΩΡ εκτός συνόρων. Σημειώνουν ότι οι ζημίες στην Κατασκευή, προερχόμενες κυρίως από τα Βαλκάνια, αντιστάθμισαν πλήρως τη θετική απόδοση όλων των άλλων δραστηριοτήτων. Την ίδια στιγμή, Παραχωρήσεις, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος και Ηλέκτωρ καταγράφουν ισχυρή απόδοση.

Η συνεχώς αυξανόμενη εγκατεστημένη ισχύς της ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος σε πλήρη εναρμόνιση με το επενδυτικό της πλάνο, συνεπάγεται υψηλότερο EBITDA (+27%). Στο εννεάμηνο, η εγκατεστημένη ισχύς ήταν 289MW, σήμερα έχει φτάσει τα 296MW κι άλλα 195ΜW βρίσκονται σε φάση κατασκευής.

Οπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η ενίσχυση της συμμετοχής κατά 6,5% στην ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟ είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τη νέα στρατηγική της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, που προβλέπει τη διατήρηση της ηγετικής της θέσης στον τομέα των παραχωρήσεων. Η Αττική Οδός κατέγραψε αύξηση κυκλοφορίας 4% στο εννεάμηνο, ενισχύοντας τις ταμειακές ροές.

Παράλληλα, σημειώνουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η β’ φάση ανάπτυξης του Εμπορικού Πάρκου Smart Park επεκτείνοντας τα παρόντα 36.500 τ.μ. κτιρίων σε συνολικά 50.000 τ.μ. και διπλασιάζοντας τον αριθμό των καταστημάτων και των χώρων εστίασης. Ήδη έχουν υπογραφεί προσύμφωνα μίσθωσης για σχεδόν το 50% των χώρων της επέκτασης.

Εν τω μεταξύ, η Ηλέκτωρ προχώρησε σε επαναδιαπραγμάτευση σύμβασης στην Κύπρο, με αποτέλεσμα να μπορεί να επεξεργαστεί έως 120.000 τόνους απορριμμάτων επιπλέον τον χρόνο και να αντιστρέψει πρόβλεψη ύψους 4,2 εκατ. ευρώ.

Τι έχει γίνει τις πρώτες 100 μέρες της Διοίκησης Καλλιτσάντση

Οπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, η νέα Διοίκηση έχει εστιάσει αυτούς τους τέσσερις μήνες στην καταγραφή κι αποφασιστική αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων στην Κατασκευή. Έχουν ληφθεί αυστηρότατα μέτρα παρακολούθησης και ελέγχου της Κατασκευής σε επίπεδο ρευστότητας, κόστους και ρίσκου.

Την ίδια στιγμή, στην ΑΚΤΩΡ έχει αντικατασταθεί το σύνολο των διευθυντικών στελεχών στα Κεντρικά (Διευθύνων Σύμβουλος, Οικονομικός Διευθυντής, Νομικός Σύμβουλος), ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχουν γίνει αλλαγές και σε υπεύθυνους έργων στα Βαλκάνια.

Σύμφωνα με πηγές του Ομίλου, στη Διοίκηση της ΑΚΤΩΡ δεν συμμετέχει πλέον κανένα πρόσωπο που είχε άμεση εμπλοκή σε ζητήματα κανονιστικής συμμόρφωσης τα τελευταία χρόνια.

Έχει διοριστεί Επιχειρησιακός Διευθυντής ειδικά για την ΑΚΤΩΡ που υποστηρίζεται από task force, το Νομικό Σύμβουλο, τον Οικονομικό Διευθυντή και εξειδικευμένο εξωτερικό σύμβουλο.

Παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΑΚΤΩΡ παραμένει η μεγαλύτερη εταιρεία υποδομών στην Ελλάδα με μερίδιο αγοράς άνω του 40%, με ανεκτέλεστο ύψους 1,6 δισ. στο εννεάμηνο κι επιπλέον έργα 166 εκατ. ευρώ μετά τις 30.09.18, σημειώνουν.  

Αλλαγές σε επίπεδο Ομίλου

Την ίδια ώρα, έχουν ήδη αρχίσει να υλοποιούνται σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε επίπεδο Εταιρικής Διακυβέρνησης, με υποστήριξη ειδικού εξωτερικού συμβούλου και την επίβλεψη του Προέδρου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, κ. Γιώργου Προβόπουλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ολοκληρώθηκαν οι αλλαγές και στα 21 Διοικητικά Συμβούλια των θυγατρικών του Ομίλου.

Ο μέχρι πρότινος Μεταβατικός Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΚΤΩΡ, κ. Αλέξανδρος Εξάρχου, καθίσταται πλέον ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΚΤΩΡ, «δεδομένης της εξαιρετικά επιτυχημένης πορείας του αυτούς τους τέσσερις μήνες στην προσπάθεια για αναδιάταξη της ΑΚΤΩΡ», όπως σημειώνουν κύκλοι της διοίκησης.

Καλύφθηκε εντός των πρώτων 100 ημερών το σύνολο σχεδόν των διευθυντικών στελεχών που απουσίαζε σε επίπεδο Ομίλου:

Νέος Επιχειρησιακός Διευθυντής Ομίλου, που θα είναι υπεύθυνος μεταξύ άλλων για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των στρατηγικών και επιχειρησιακών σχεδίων και διαδικασιών, τη βελτιστοποίηση της εταιρικής και οργανωτικής δομής και την αύξηση της αποδοτικότητας.

- Στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης της ομιλικής κουλτούρας και της αποτελεσματικής επικοινωνίας εντός κι εκτός της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, συστάθηκε και στελεχώθηκε Διεύθυνση Εταιρικής Επικοινωνίας.

- Έχει ήδη επιλεγεί και θα αρχίσει να εργάζεται για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ από τον Ιανουάριο, Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού Ομίλου.

- Έχει ήδη επιλεγεί και θα αρχίσει να εργάζεται για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ από τον Ιανουάριο, Διευθυντής Πληροφορικής Ομίλου.

- Έχει ήδη επιλεγεί και θα αρχίσει να εργάζεται για την ΑΚΤΩΡ εντός Δεκεμβρίου, Εμπορικός Διευθυντής.

Στοιχεία ανά κλάδο δραστηριότητας:

Κλάδος Κατασκευής

Το εννεάμηνο 2018 παρουσίασε κύκλο εργασιών € 1.090,6 εκατ. έναντι € 1.098,4 εκατ. για το αντίστοιχο διάστημα 2017. Τα αποτελέσματα εκμετάλλευσης της κατασκευής παρουσίασαν λειτουργικές ζημίες € 113,6 εκατ., έναντι ζημιών € 29,6 εκατ. στο εννεάμηνο του 2017. Σε επίπεδο αποτελεσμάτων προ φόρων προέκυψαν για το εννεάμηνο του 2018 ζημιές € 130,4 εκατ. έναντι ζημιών προ φόρων € 38,8 εκατ. κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2017 και τα αποτελέσματα μετά από φόρους για τον κλάδο της Κατασκευής ήταν ζημιές € 131,7 εκατ. έναντι ζημιών μετά από φόρους € 46,3 εκατ. το εννεάμηνο του 2017.

Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο της κατασκευαστικής δραστηριότητας του Ομίλου στις 30.09.2018 ήταν 1,6 δις ευρώ, με το 55% να προέρχεται από έργα στο εξωτερικό και την ΑΚΤΩΡ να διατηρεί την ηγετική της θέση με μερίδιο αγοράς στην Ελλάδα περίπου 41%.

Μετά τις 30.09.2018, ο κλάδος της Κατασκευής εξασφάλισε νέα έργα ύψους € 166 εκατ., ενώ η ΑΚΤΩΡ συμμετέχει μέσω κοινοπραξίας σε διαγωνισμό σιδηροδρομικού έργου στη Ρουμανία προϋπολογισμού περίπου € 700 εκατ. κι έχει προεπιλεγεί για τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για τη «Γραμμή 4 του Αττικό Μετρό» προϋπολογισμού € 1,45 δισ.

Κλάδος Παραχωρήσεων

Έσοδα στο εννεάμηνο 2018 ύψους € 179,9 εκατ. έναντι € 163,7 εκατ. για την αντίστοιχη περίοδο 2017, ήτοι αυξημένα κατά 9,9%, κυρίως λόγω της αύξησης της κίνησης στην Αττική Οδό κατά 4% αλλά και των εσόδων των Αττικών Διαδρομών ως αποτέλεσμα του έργου της Εγνατίας. Τα αποτελέσματα εκμετάλλευσης διαμορφώθηκαν σε κέρδη € 60,5 εκατ. έναντι κερδών € 62,1 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο, καθώς στο 2018 σχηματίστηκε πρόβλεψη ποσού € 10 εκατ. έναντι απαίτησης παρακρατούμενων φόρων. Τα κέρδη προ φόρων ανέρχονται σε € 38,4 εκατ. έναντι € 41,6 εκατ. για το εννεάμηνο του 2017 και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ήταν € 23,7 εκατ. έναντι € 29,0 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2017.

Μετά τις 30.09.2018 η ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ προχώρησε σε εξαγορά του 6,5% των μετοχών της εταιρείας ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ Α.Ε. και αντίστοιχου ποσοστού της εταιρείας ΑΤΤΙΚΑ ΔΙΟΔΙΑ Α.Ε. αυξάνοντας τη συμμετοχή της στις προαναφερθείσες εταιρείες σε σχεδόν 66% από περίπου 59% προηγουμένως, επιβεβαιώνοντας την κυρίαρχη θέση της στον κλάδο.

Κλάδος Περιβάλλοντος

Ο κλάδος παρουσίασε για το εννεάμηνο του 2018 κύκλο εργασιών € 63,3 εκατ. έναντι € 60,3 εκατ., για το αντίστοιχο διάστημα 2017, αυξημένο κατά 5,1%. Τα αποτελέσματα εκμετάλλευσης διαμορφώθηκαν σε κέρδη € 18,1 εκατ. έναντι κερδών € 0,1 εκατ., περιλαμβάνουν όμως έκτακτο καθαρό κέρδος ποσού € 4,2 εκατ. από αντιστροφή παλαιότερης πρόβλεψης. Αντίστοιχα, τα αποτελέσματα του 2017 είχαν επιβαρυνθεί από πρόβλεψη αποζημιώσεων ποσού € 3,9 εκατ. Τα αποτελέσματα προ φόρων ανήλθαν σε κέρδη € 18,7 εκατ. έναντι κερδών € 0,5 εκατ. κατά το εννεάμηνο του 2017, ενώ τα αποτελέσματα μετά από φόρους ήταν κέρδη € 13,6 εκατ. έναντι ζημιών € 1,6 εκατ. το εννεάμηνο του 2017.

Κλάδος Αιολικών

Παρουσίασε κατά το εννεάμηνο του 2018 κύκλο εργασιών € 42,7 εκατ. έναντι € 35,2 εκατ. κατά το εννεάμηνο του 2017, σημειώνοντας αύξηση 21,3%, τόσο λόγω των καλύτερων ανεμολογικών συνθηκών που επικράτησαν κατά την περίοδο αναφοράς, όσο και της αύξησης της εγκατεστημένης ισχύος σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017, σε 289,10 MW από 243,2 MW (σήμερα η εγκατεστημένη ισχύς έχει διαμορφωθεί σε 296MW). Τα αποτελέσματα εκμετάλλευσης ανήλθαν σε κέρδη € 23,0 εκατ. έναντι κερδών € 17,8 εκατ., ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ήταν € 10,6 εκατ. έναντι € 7,7 εκατ. κατά το εννεάμηνο του 2017. Ο κλάδος των Αιολικών παρουσιάζει ισχυρή ανάπτυξη ως αποτέλεσμα της θετικής επιρροής των κεφαλαιουχικών δαπανών που έχουν γίνει, σε πλήρη εναρμόνιση με το σχετικό επενδυτικό πλάνο.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα βρίσκονται σε φάση κατασκευής αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 195 MW.

Κλάδος Ανάπτυξης Ακινήτων

Εμφάνισε έσοδα στο εννεάμηνο του 2018 € 4,9 εκατ. έναντι € 5,0 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Τα αποτελέσματα εκμετάλλευσης ανήλθαν σε κέρδη € 0,7 εκατ. έναντι κερδών € 0,1 εκατ. κατά το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, ενώ τα αποτελέσματα μετά από φόρους ήταν ζημίες ύψους € 1 εκατ. έναντι ζημιών € 2 εκατ. πέρυσι. Σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη η β’ φάση ανάπτυξης του Εμπορικού Πάρκου Smart Park επεκτείνοντας τα παρόντα 36.500 τ.μ. κτιρίων σε συνολικά 50.000 τ.μ. και διπλασιάζοντας τον αριθμό των καταστημάτων και των χώρων εστίασης.

Μητρική Εταιρεία

Σε επίπεδο μητρικής εταιρείας δεν υπήρξαν έσοδα για το εννεάμηνο του 2018, όπως και στο αντίστοιχο διάστημα του 2017. Τα αποτελέσματα εκμετάλλευσης (ΕΒΙΤ) διαμορφώθηκαν σε ζημίες € 3,1 εκατ. έναντι ζημιών € 1,2 εκατ., τα προ φόρων σε κέρδη € 20,9 εκατ. έναντι ζημιών € 1,9 εκατ. και τέλος, τα μετά από φόρους επίσης σε κέρδη € 20,9 εκατ. έναντι ζημιών € 1,9 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο 2017.

Συναφείς αναρτήσεις
Την υψηλότερη κερδοφορία (RoTE 14,3%) τριμήνου για το 2023 πέτυχε η Alpha Bank κατά το Δ ́ τρίμηνο, ωθώντας τη ...
Συνολικό μέρισμα €0,90 ανά μετοχή
Υψηλή κερδοφορία λόγω αυξημένης παραγωγής και εξαγωγών σε ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον διύλισης ανακοίνωσε η Helleniq Energy για το 2023, με ...
Και κατασκευές
«Ισως το μεγαλύτερο έργο που έχουμε αναλάβει στο εξωτερικό είναι το υποθαλάσσιο καλώδιο που ενώνει την Σκοτία με την ...
Στα €1,33 δισ. σκαρφάλωσε ο κύκλος εργασιών της Aegean στο εννεάμηνο του 2023, με αύξηση 31% από το αντίστοιχο εννεάμηνο ...
Mε την εξαγορά της “Κωτσόβολος” να μετατρέπει σταδιακά τη ΔΕΗ σε έναν καθετοποιημένο πάροχο όχι μόνον ενέργειας αλλά και ...
Σημαντική αύξηση παρουσίασαν τα έσοδα (+28.3%), η προσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία (+26,7%) και τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη (+87,5%) κατά το ...
Σταθερά σε τροχιά ανάπτυξης και διεθνοποίησης
Η MYTILINEOS ανακοινώνει τα βασικά οικονομικά μεγέθη για το Εννεάμηνο του 2023.  - 48% αύξηση στα Καθαρά Κέρδη Μετά από Δικαιώματα Μειοψηφίας που ανήλθαν σε €462 εκατ. έναντι ...
Αύξηση 18,2% στα έσοδα του ανακοίνωσε ο ΟΛΠ για το γ' τρίμηνο του έτους στα 62,3 εκατ. ευρώ από ...
Με αρνητικό πρόσημο στα οικονομικά τους αποτελέσματα έκλεισαν το δεύτερο τρίμηνο του 2023 η ΔΕΠΑ Εμπορίας και η Elpedison, ...
 
 
Διαγωνισμό με σκοπό την σύναψη συμφωνίας – πλαίσιο για τα υποβρύχια καλωδιακά έργα εναλλασσόμενου ρεύματος των διασυνδέσεων των Δωδεκανήσων και τον νησιών του ...
H αστάθεια και η έντονη μεταβλητότητα των τιμών εξακολουθούν να χαρακτηρίζουν τις αγορές χονδρικής ηλεκτρισμού στην Ευρώπη παρά την πτώση των τιμών, οι ...
H συνεργασία της ΔΕΗ με τον όμιλο της Motor Oil προχωρά, καθώς η “ΔΕΗ Ανανεώσιμες” (ΔΕΗΑΝ) και η Unagi, που ελέγχεται από τη ...
Το κόστος της ενεργειακής μετάβασης και οι επιπτώσεις στη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης και γενικότερα στην οικονομία και την κοινωνία   φαίνεται ότι ...
Η πολυαναμενόμενη αλλαγή του περίφημο άρθρου 42 του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου, που θα έβαζε φρένο στην ελεύθερη μετακίνηση των στρατηγικών ...
Την ολοκλήρωση, μέσω της θυγατρικής της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε., της εξαγοράς από τις ευρωπαϊκές θυγατρικές του ομίλου Lukoil του 100% της Land Power s.r.l., ...
Tιμές ηλεκτρισμού στη χονδρική αγορά κοντά στο μηδέν για κάποιες ώρες, ακόμα και προσφορές με αρνητικό πρόσημο έδωσαν το παρών μέσα στο τριήμερο της αργίας της ...
H πτώση της χονδρικής τιμής  ηλεκτρισμού έχει φέρει πτώση και στην αγορά των πράσινων PPAs, των μακροχρόνιων διμερών συμβάσεων προμήθειας από ΑΠΕ, που ...
Eπενδύσεις της τάξης των 770 εκατ. ευρώ για τα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου σε 11 περιφέρειες της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της Κρήτης, προγραμματίζει ...
Φυσικό αέριο στην Κρήτη σχεδιάζει να φέρει η enaon-EDA, όπως έχει μετονομαστεί η ΔΕΠΑ Υποδομών, και μάλιστα έχει εντάξει την ανάπτυξη του σχετικού ...
Την Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2024, ο ΔΕΣΦΑ φιλοξένησε στις εγκαταστάσεις του στη Ρεβυθούσα θεωρητική άσκηση ετοιμότητας υπό τον συντονισμό του Πυροσβεστικού Σώματος. Στο ...
Νέα αύξηση παραγωγής πέτυχε η Energean στο πρώτο δίμηνο του έτους. Συγκεκριμένα, από τα 123 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου (kboe) την ημέρα κατά ...