Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Roots
Mε στήριξη των ΗΠΑ η ανάπτυξη των ΜμΕ
Τετάρτη, 05/12/2018

Το Χρηματιστήριο Αθηνών, σε συνεργασία με το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συμβουλίων Ανταγωνιστικότητας (GFCC) και του Υπουργείου Εξωτερικών, ανακοίνωσαν σήμερα, Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018, την έναρξη του προγράμματος Roots που στοχεύει στη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Τη συνέντευξη τύπου τίμησε με την παρουσία του, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κ. Geoffrey R. Pyatt.

Το Roots είναι μια πρωτοβουλία ανάδειξης ανταγωνιστικών και εμπορικά αξιοποιήσιμων επιχειρηματικών σχεδίων μικρομεσαίων εταιρειών,  με βασικό στόχο τη διευκόλυνση της πρόσβασής τους σε επενδυτικά κεφάλαια, με κανόνες και βέλτιστες πρακτικές που διαμορφώνονται διεθνώς.

Το πρόγραμμα αφορά στην εξοικείωση ΜμΕ με τα διάφορα χρηματοπιστωτικά εργαλεία άντλησης κεφαλαίων, μέσω των αγορών του Χρηματιστηρίου,  παρέχοντας πρόσβαση σε ένα διεθνές δίκτυο καταξιωμένων επαγγελματιών της κεφαλαιαγοράς, του επιχειρηματικού και του ακαδημαϊκού χώρου. Στόχος του Roots είναι η καθοδήγηση των συμμετεχόντων εταιρειών και η ανάπτυξη δεξιοτήτων που θα τους επιτρέπουν να επικοινωνούν αποτελεσματικά την επιχειρηματική τους πρόταση σε ενδιαφερόμενους επενδυτές. Παράλληλα, το πρόγραμμα επιδιώκει την ενίσχυση του οικοσυστήματος της κεφαλαιαγοράς και την αξιοποίηση της δυναμικά διαμορφούμενης ευρωπαϊκής τάσης, για τη χρηματοδότηση του νέου ανταγωνιστικού παραγωγικού ιστού. 

 

O Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κ. Geoffrey R. Pyatt, στο χαιρετισμό του τόνισε ότι, «Η πρωτοβουλία Roots του Χρηματιστηρίου Αθηνών ξεκίνησε να διαμορφώνεται στο πλαίσιο του περσινού SelectUSA Summit και του ετήσιου Road Show στην Αμερική. Αποτελεί ένα ελπιδοφόρο νέο βήμα που θα βοηθήσει μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αναπτυχθούν στην Ελληνική αγορά, και αγγίζει θέματα που είχαμε τονίσει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, και που θα αποτελέσουν κομμάτι του Στρατηγικού Διαλόγου που έχουμε προγραμματίσει για τις 13 Δεκεμβρίου. Παράλληλα, σκοπεύουμε να αναπτύξουμε αυτά τα θέματα περαιτέρω, ενόψει της συμμετοχής της Ελλάδας στο Global Entrepreneurship Summit τον επόμενο χρόνο στην Ολλανδία, το οποίο σκοπεύουμε να υποστηρίξουμε. Θα ήθελα να συγχαρώ την ομάδα του προγράμματος Roots και το Χρηματιστήριο Αθηνών για αυτή την πρωτοβουλία».

 

O Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Γιάννης Μπράχοςεπισήμανε το ρόλο του Υπουργείου Εξωτερικών, ως ενός ισχυρού διαύλου επικοινωνίας, των προτάσεων των ελληνικών εταιρειών που θα αναδειχθούν μέσα από το πρόγραμμα, με τον ευρύτερο επιχειρηματικό κόσμο της διασποράς. Το Υπουργείο  Εξωτερικών, αξιοποιώντας το εκτεταμένο δίκτυό του με τους επιχειρηματίες της διασποράς, στοχεύει στην ανάδειξη του προγράμματος Roots και της εγχώριας επιχειρηματικότητας, προκειμένου να δημιουργήσει τις απαιτούμενες συνέργειες και να συμβάλλει στην αξιοποίηση των εναλλακτικών μορφών χρηματοδότησης, που η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη στην παρούσα συγκυρία.

 

Ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου, τόνισε την ανάγκη υποστήριξης της νέας γενιάς εταιρειών στην απόκτηση πρόσβασης στις κεφαλαιαγορές:«Η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης θα πρέπει να στηριχθεί κατά κύριο λόγο αφενός στην υγιή ιδιωτική επιχειρηματικότητα και αφετέρου στην προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων, που θα εμπιστευτούν και πάλι τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και θα επενδύσουν σε ανταγωνιστικές ελληνικές επιχειρήσεις.  Για όλους εμάς που συμμετέχουμε στο πρόγραμμα Roots, στόχος είναι να φέρουμε σε επαφή τη νέα γενιά επιχειρήσεων, που διαθέτει δυνατότητες, συγκριτικό πλεονέκτημα και αξιόπιστο επιχειρηματικό σχέδιο, με μεγάλες επιτυχημένες ελληνικές επιχειρήσεις, θεσμικούς παράγοντες από την κεφαλαιαγορά και κορυφαία εξειδικευμένα στελέχη, ώστε να βελτιώσουν την οργάνωσή τους, να υιοθετήσουν πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης και να αποκτήσουν τη δυνατότητα πρόσβασης στην κεφαλαιαγορά. Δεδομένων των μεγάλων κεφαλαιακών αναγκών της ελληνικής οικονομίας, πιστεύουμε ότι η πρωτοβουλία αυτή θα ενισχύσει την ελληνική κεφαλαιαγορά, η οποία θα πρέπει να αναλάβει και πάλι τον στρατηγικό της ρόλο στη χρηματοδότηση της ανασύνταξης του ελληνικού παραγωγικού ιστού».

 

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κ. Σίμος Αναστασόπουλος, δήλωσε ότι: «Το Roots αποτελεί μια πρωτοβουλία που έχει στόχο να κρατήσει στην Ελλάδα τις ιδέες και τις προοπτικές των αξιόλογων επιχειρήσεων μέσω της εκπαίδευσης, της αξιολόγησης και της προβολής τους στο διεθνές επενδυτικό κοινό. Παράλληλος στόχος είναι η κινητοποίηση όλων των υγιών και δημιουργικών δυνάμεων της οικονομίας και της χώρας προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός σύγχρονου περιβάλλοντος, φιλικού στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις». 

 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, κ. Σωκράτης Λαζαρίδης, αναφερόμενος στην έναρξη του προγράμματος Roots δήλωσε:  «Πρωταρχικός σκοπός του Roots είναι να  διαμορφώσει στην Ελλάδα ένα μηχανισμό καλλιέργειας και ανάδειξης επενδυτικών ευκαιριών που θα στηρίζει τη νέα μικρομεσαία καινοτόμο επιχειρηματικότητα στην πορεία μεγέθυνσής της μέσω της αξιοποίησης της κεφαλαιαγοράς. Εμείς οι συντελεστές του προγράμματος είμαστε ενθουσιασμένοι από τη μέχρι τώρα ανταπόκριση των corporate champions και των advisors του προγράμματος και μαζί θα στηρίξουμε τη μεγέθυνση και την αποτελεσματικότητά του  λειτουργώντας σαν συνεκτικός ιστός. Θέλουμε οι νέοι Έλληνες επιχειρηματίες να έχουν σωστή ενημέρωση για τις ευχέρειες εταιρικής χρηματοδότησης μέσω της κεφαλαιαγοράς ώστε να εξασφαλίζουν προοπτικές ανάπτυξης της επιχειρηματικής τους  πρωτοβουλίας σε παγκόσμιο επίπεδο».

 

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν εκπρόσωποι των Corporate Champions (κ.κ. Σπύρος Κοκκόλης, Οικονομικός Διευθυντής Ομίλου ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Έρικα Ξηρουχάκη, Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε., Ιάκωβος Καργαρώτος Αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ ΑΒΕΣ, Στέφανος Θεοδωρίδης, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος ΤΕΜΕΣ Α.Ε., Τάκης Κανελλόπουλος, Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ. Ομίλου ΤΙΤΑΝ, Άλκης Αλεξάνδρου, Αναπλ. Γενικός Διευθυντής Αγροτικού Τομέα Τράπεζας ΠΕΙΡΑΙΩΣ,) και των Advisory Partners (κ.κ. Λουκάς Δέδες,Πρόεδρος CFA Society Greece, Βασίλης Καφάτος, Strategy & Operation Partner DELOITTE και Θανάσης Ξύνας, Partner GRANT THORNTON), οι οποίοι τοποθετήθηκαν σχετικά με το πρόγραμμα, το ρόλο τους και τις προσδοκίες τους από αυτό.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ROOTS

Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μια κοινή προσπάθεια που αξιοποιεί την τεχνογνωσία και τον δυναμισμό του επιχειρηματικού οικοσυστήματος. Την κάθε εταιρεία που συμμετέχει στο πρόγραμμα θα υποστηρίζει ένας μέντορας, που θα την βοηθήσει να τελειοποιήσει τη στρατηγική της επιχειρηματικής της πρότασης, και ένας επενδυτικός σύμβουλος που θα συμβάλλει στη βελτίωση της χρηματοοικονομικής δομής και επενδυτικής πρότασης που θα απευθύνει στους επενδυτές. Το πρόγραμμα έχει διαρθρωθεί για την ανάπτυξη δεξιοτήτων όπου αυτές κριθούν απαραίτητες στους εξής τομείς: α) realistic business planβ) βέλτιστη κεφαλαιακή διάρθρωση γ) επικοινωνία των επενδυτικών προτάσεων δ) την ουσιαστική συμβολή της εταιρικής διακυβέρνησης στην αποτελεσματική διοίκηση μιας πολυμετοχικής εταιρείας.

Το ρόλο του μέντορα και του επενδυτικού συμβούλου αναλαμβάνουν έμπειρα στελέχη από τους Advisory Partners, και κορυφαίες Ελληνικές και πολυεθνικές εταιρείες που στηρίζουν το πρόγραμμα ως Corporate Champions.

 

Οι συνεργάτες του Roots αξιοποιούν την εμπειρία, το κύρος και τους πόρους τους για να μεταφέρουν τεχνογνωσία, να προάγουν την καινοτομία και να υποστηρίξουν το επιχειρηματικό οικοσύστημα. Οι Corporate Champions που στηρίζουν το πρόγραμμα στην παρούσα φάση είναι οι εταιρείες EΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, ΤΕΜΕΣ,  ΤΙΤΑΝ και ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ. Η GRANT THORNTON και η DELOITTE είναι οι Advisory Partners που θα στηρίξουν τις εταιρείες, καθώς προετοιμάζονται για το επόμενο στάδιο της ανάπτυξης τους. Τις εκπαιδευτικές δράσεις του προγράμματος υποστηρίζουν έμπειροι συνεργάτες όπως η Ελληνική Ένωση CFA, το Global Competitiveness Academy (GCA) και το Arizona State University, καθώς και διεθνώς καταξιωμένοι ακαδημαϊκοί του χώρου.

 

Το πρόγραμμα ξεκινά με ανοικτή πρόσκληση υποβολής αίτησης προς εταιρείες που πιστεύουν πως έχουν μια ενδιαφέρουσα επενδυτική πρόταση, η υλοποίηση της οποίας θα διαμορφώνει την προοπτική κλιμάκωσης της ανάπτυξής τους. Οι εταιρείες μπορούν να συμπληρώσουν και να υποβάλλουν την αίτησή τους στην ιστοσελίδα του προγράμματος. Στόχος είναι να αξιολογηθούν και να αναδειχθούν επενδυτικές προτάσεις που επιδιώκουν την επιχειρηματική επέκταση της δραστηριότητας αυτών των εταιρειών που αξιοποιούν την καινοτομία και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για την παροχή ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Η επιτυχής κατάληξη κάθε μιας επενδυτικής πρότασης είναι να καταφέρει να αντλήσει τα κεφάλαια που απαιτούνται για την υλοποίησή της, μέσω της κεφαλαιαγοράς, που αποτελεί και τον καταλύτη της πραγματικής αξίας της πρότασης.

Συναφείς αναρτήσεις
Η Ελληνικός Χρυσός συνεχίζει να αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης για τον Δήμο Αριστοτέλη και να στηρίζει άμεσα και έμμεσα την ...
Η Τράπεζα Πειραιώς σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα – HDB, συμμετέχει στην εκ νέου ενεργοποίηση του Ταμείου ...
Η Παπαστράτος, γιορτάζοντας τον µήνα των ∆ασών και του Νερού, πραγματοποίησε ειδική εκδήλωση την Τετάρτη 6 Μαρτίου στην Πηγή ...
Για μια επιτυχία χωρίς προηγούμενο έκανε λόγο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης μετά την ολοκλήρωση της διάθεσης των ...
Η Ελληνικός Χρυσός, πιστή στη δέσμευσή της για μία υπεύθυνη και βιώσιμη μεταλλευτική δραστηριότητα στη ΒΑ Χαλκιδική, εργάζεται διαχρονικά ...
Προφανώς και για κάποιον ο οποίος κοιτάζει αποτιμήσεις και ισολογισμούς, τα αποτελέσματα της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ δεν μπορούν να τον ικανοποιήσουν. Είναι ...
Τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα
Τα σχέδια της ΔΕΗ για διείσδυση στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και το σχέδιο μετασχηματισμού της επιχείρησης ...
Προχωρά και σε επαναγορά ομολογιών
Εντολή σε έξι επενδυτικούς οίκους για την έκδοση 10ετούς ομολόγου Subordinated Tier 2, καθώς και την επαναγορά ομολόγου 400 ...
Η Ελληνικός Χρυσός, ως ενεργός εταιρικός πολίτης της τοπικής κοινωνίας της βορειοανατολικής Χαλκιδικής, συμβάλει διαχρονικά με δράσεις και έργα ...
 
 
Το Skroutz, το #1 marketplace στην Ελλάδα, επενδύει σε νέες αποθηκευτικές εγκαταστάσεις αποκλειστικής χρήσης στον Ασπρόπυργο Αττικής συνολικής έκτασης 25.000 τ.μ. Η νέα ...
Η Rețele Electrice Muntenia (μέλος του Ομίλου ΔΕΗ, πρώην E-Distribuție Muntenia), η οποία είναι μία εκ των διαχειριστών του δικτύου ενέργειας της Ρουμανίας, ...
Την ευκαιρία να «ανακαλύψουν»  το Pierce και όλα όσα το καθιστούν «Πιο Πολλά από Ένα Σχολείο», θα έχουν γονείς, μαθητές και μαθήτριες στην ...
Η ελίν συμπληρώνει εφέτος 70 χρόνια λειτουργίας στο χώρο της ενέργειας. 70 χρόνια δυναμικής παρουσίας τόσο στην ελληνική όσο και τη διεθνή αγορά. ...
Aλυσιδωτές οι αρνητικές συνέπειες του υψηλού ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία. Προχθές, η αμερικανική εταιρία Sonoco Alcore ανακοίνωσε το κλείσιμο δύο μονάδων παραγωγής χαρτιού στο ...
Η ΤΕΧΑΝ, η πρωτοπόρος εταιρεία ανακύκλωσης στην Ελλάδα, πρωταγωνίστησε στα φετινά Green Brand Awards της BOUSSIAS Επικοινωνίες, αποσπώντας πέντε (5) βραβεία για τις ...
Η Νέα Οδός και η Κεντρική Οδός αποδεικνύουν καθημερινά και έμπρακτα ότι η προστασία του περιβάλλοντος και η υλοποίηση καινοτόμων «πράσινων» επενδύσεων  είναι ...
Η Μοτοδυναμική, σε απάντηση της υπ' αριθμ. 775/26.03.2024 επιστολής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, διαψεύδει δημοσίευμα του Τύπου, το οποίο αναφέρει ότι η Εταιρία βρίσκεται ...
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MYTILINEOS Energy & Metals, Ευάγγελος Μυτιληναίος, βρίσκεται αυτό το διάστημα στον Καναδά, όπου πραγματοποιεί σειρά επαφών, στο πλαίσιο επένδυσης της εταιρείας ...
Ξεκινάει η κατασκευή του πρώτου Κέντρου Δεδομένων (Data Center) της Microsoft στην ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, με ανάθεση κατόπιν σχετικού ...
Η Green, μια μάρκα πρωτοπόρος στα αναψυκτικά με πιο φυσικά συστατικά και ένα διευρυμένο χαρτοφυλάκιο 13 προϊόντων που περιλαμβάνει την Green Cola, Green ...
Η Kyndryl, ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών IT στον κόσμο, και η Εθνική Ασφαλιστική, ένας από τους κορυφαίους ασφαλιστικούς Ομίλους στην Ελλάδα, ανακοίνωσαν τη ...