Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Βενεζουέλα
Δεν φεύγει με τίποτα ο Μαδούρο!
Πέμπτη, 24/01/2019

Δεκατρείς άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε δύο ημέρες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Βενεζουέλα, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο την Τετάρτη μια μη κυβερνητική οργάνωση.

Οι θάνατοι αυτοί, στην πλειονότητά τους από πυρά, καταγράφηκαν στην πρωτεύουσα Καράκας, καθώς και σε άλλες περιοχές της χώρας, ανέφερε το Παρατηρητήριο Κοινωνικών Συγκρούσεων της Βενεζουέλας (OVCS), μια ΜΚΟ προσκείμενη στην αντιπολίτευση στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

Κατά μια δεύτερη πηγή, τον ειδησεογραφικό ιστότοπο El Pitazo, που επίσης πρόσκειται στην αντιπολίτευση, οι νεκροί μόνο την Τετάρτη ήταν 16 σε βίαια επεισόδια που ξέσπασαν στις επαρχίες Αμασόνας, Μπαρίνας, Μπολίβαρ, Ταχίρα, Πορτουγκέσα, καθώς και στην πρωτεύουσα της χώρας, το Καράκας.

Χθες Τετάρτη ο πρόεδρος της Βουλής της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της χώρας.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο κατήγγειλε μια απόπειρα πραξικοπήματος ενορχηστρωμένη από την Ουάσινγκτον.

Στις προηγούμενες, πολύμηνες διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης εναντίον του προέδρου Μαδούρο, το 2017, συνολικά είχαν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 125 άνθρωποι.

Χθες, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό ορκίστηκε ως υπηρεσιακός πρόεδρος της χώρας της Λατινικής Αμερικής, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες διαδηλώνουν κατά του σοσιαλιστή προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Ο κ. Γκουαϊδό, επικεφαλής του Κογκρέσου, είχε διαμηνύσει πως είναι πρόθυμος να αναλάβει την προεδρία σε προσωρινή βάση για τη διενέργεια εκλογών.

Αμέσως μετά την κίνηση του κ. Γκουαϊδό, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι τον αναγνωρίζει ως υπηρεσιακό πρόεδρο της Βενεζουέλας, ενώ ενθάρρυνε και άλλες δυτικές χώρες να κάνουν το ίδιο.

«Συνεχίζουμε να θεωρούμε το παράνομο καθεστώς Μαδούρο υπεύθυνο για οποιαδήποτε απειλή κατά της ασφάλειας του λαού της Βενεζουέλας», τόνισε ο κ. Τραμπ σε ανακοίνωσή του.

Στην αναγνώριση του κ. Γκουαϊδό θα προχωρήσει και ο Καναδάς, σύμφωνα με δήλωση Καναδού αξιωματούχου στο Reuters.

Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κάλεσε τον κ. Μαδούρο να κάνει στην άκρη «για χάρη ενός νόμιμου ηγέτη, ο οποίος αντανακλά τη βούληση του λαού της Βενεζουέλας». Ο ίδιος κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να στηρίξουν τη δημοκρατία και να προστατεύσουν τους πολίτες.

Οι κυβερνήσεις της Βραζιλίας, της Κολομβίας, της Παραγουάης, της Χιλής αναγνώρισαν τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης και ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, ακολουθώντας την απόφαση που έλαβε νωρίτερα σήμερα η Ουάσινγκτον, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Παράλληλα ο Λουίς Αλμάγκρο, Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, αναγνώρισε και «συνεχάρη τον Γκουαϊδό, πρόεδρο της Βενεζουέλας».

Από την πλευρά του το Μεξικό, δια του εκπροσώπου του προέδρου της χώρας, ανακοίνωσε ότι συνεχίζει να αναγνωρίζει τον Μαδούρο ως πρόεδρο της Βενεζουέλας, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει διάλογος του λαού της Βενεζουέλας για την εξεύρεση μιας δημοκρατικής λύσης.

Η βραζιλιάνικη κυβέρνηση με ανακοίνωσή της τόνισε ότι θα παράσχει πολιτική και οικονομική στήριξη για την επιστροφή της γειτονικής της χώρας στη δημοκρατία.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Νούκε και ο Χιλιανός πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινέρα επίσης ανακοίνωσαν ότι αναγνωρίζουν τον Γκουαϊδό ως πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Ο πρόεδρος της Παραγουάης Μάριο Αμπντο με tweet του δήλωσε ότι εκείνος και η κυβέρνησή του θα στηρίξουν «την ελευθερία και τη δημοκρατία», στη χώρα που μαστίζεται από την κρίση.

Διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με τις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε ότι η Βενεζουέλα διακόπτει τις διπλωματικές της σχέσεις με τις ΗΠΑ και έδωσε χρονικό διάστημα 72 ωρών στο αμερικανικό διπλωματικό προσωπικό να αποχωρήσει από τη χώρα.

Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν την απόφαση αυτή. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον θεωρεί πως ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο δεν έχει δικαίωμα να διακόψει τις διμερείς διπλωματικές σχέσεις, ούτε να διώξει τους Αμερικανούς διπλωμάτες από τη λατινοαμερικάνικη χώρα.

«Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν το καθεστώς του Μαδούρο ως την κυβέρνηση της Βενεζουέλας», ανέφερε ο Πομπέο σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του, μερικές ώρες μετά την απόφαση της Ουάσινγκτον να αναγνωρίσει ως μεταβατικό πρόεδρο της χώρας αυτής τον Χουάν Γκουαϊδό, πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης, του μοναδικού θεσμού υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης.

«Κατά συνέπεια, οι ΗΠΑ δεν θεωρούν ότι ο πρώην πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο έχει τη νομική δικαιοδοσία να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις (...) ή να κηρύξει τους διπλωμάτες μας personae non gratae», πρόσθεσε ο Πομπέο.

Ο Πομπέο τόνισε ακόμη πως ο στρατός και τα σώματα ασφαλείας της Βενεζουέλας έχουν την υποχρέωση να «συνεχίσουν να προστατεύουν (...) όλους τους πολίτες της Βενεζουέλας, καθώς και αυτούς των ΗΠΑ και τους άλλους ξένους υπηκόους» στο έδαφος της χώρας.

«Καλούμε όλα τα μέρη να απόσχουν από τη λήψη μέτρων που αντίκεινται στα προνόμια και στην ασυλία που απολαύουν τα μέλη της διπλωματικής κοινότητας», συμπλήρωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

 «Οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν στις προσήκουσες ενέργειες για να καταστήσουν υπεύθυνο οποιονδήποτε θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια της αποστολής μας και του προσωπικού μας», διεμήνυσε ακόμη ο Μάικ Πομπέο στην ανακοίνωσή του.

Βραζιλία

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας αναγνώρισε την Τετάρτη τον Χουάν Γκουαϊδό, έναν από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης και πρόεδρο της Βουλής της Βενεζουέλας, ως τον πρόεδρο της χώρας αυτής, αλλά αποκλείει οποιαδήποτε συμμετοχή σε μια ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση για την ανατροπή της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο, δήλωσε ο Βραζιλιάνος αντιπρόεδρος Χαμίλτον Μοουράου.

«Η εξωτερική μας πολιτική δεν είναι να επεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών», είπε στους δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος του Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος βρίσκεται στην Ελβετία, όπου συμμετέχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας ανέφερε σε δική του ανακοίνωση ότι η χώρα «θα υποστηρίξει πολιτικά και οικονομικά τη διαδικασία μετάβασης, ώστε η δημοκρατία και η κοινωνική ειρήνη να αποκατασταθούν στη Βενεζουέλα».

Την ανακοίνωση αυτή αναπαρήγαγε λίγο αργότερα ο ίδιος ο πρόεδρος Μπολσονάρου μέσω Twitter από το Νταβός. Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας είναι σφοδρός επικριτής της κυβέρνησης του Μαδούρο, την οποία έχει χαρακτηρίσει «δικτατορία».

Για τον στρατηγό ε.α. Χαμίλτον Μοουράου, η πολιτική υποστήριξη για την οποία γίνεται λόγος στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ μεταφράζεται «με ακρίβεια στην απόφαση» του προέδρου Μπολσονάρου να αναγνωρίσει τον Χουάν Γκουαϊδό ως τον νόμιμο πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Η Βραζιλία και η Βενεζουέλα μοιράζονται σύνορα έκτασης 2.200 χιλιομέτρων.

Τα τελευταία τρία χρόνια, πάνω από 100.000 πολίτες της Βενεζουέλας πέρασαν τα σύνορα αυτά, αφού αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους λόγω της βαθιάς οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής κρίσης.

Ο αντιπρόεδρος της Βραζιλίας διαβεβαίωσε ότι η χώρα του είναι «έτοιμη» για την ενδεχόμενη αύξηση του αριθμού των προσφύγων και των μεταναστών.

Ρωσία

Ο Νικολάς Μαδούρο είναι ο νόμιμος πρόεδρος της Βενεζουέλας και οι έξωθεν προσπάθειες για τον σφετερισμό της εξουσίας στη χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σημείωσε ότι "δεν είναι αποδεκτή" έξωθεν ανάμειξη στη χώρα αυτή και υπογράμμισε ότι οι δηλώσεις αξιωματούχων των ΗΠΑ με τις οποίες υπονοείται η πιθανότητα στρατιωτικής επέμβασης στη Βενεζουέλα είναι πολύ επικίνδυνες.

Η Ρωσία προειδοποίησε επίσης τις ΗΠΑ να μην επέμβουν στρατιωτικά στην Βενεζουέλα, σημειώνοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα πυροδοτήσει ένα καταστροφικό σενάριο, μετέδωσε το πρακτορείο Ίντερφαξ επικαλούμενο δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ.

Η Μόσχα θα σταθεί στο πλευρό της Βενεζουέλας για την προστασία της εθνικής της κυριαρχίας και της αρχής της μη ανάμειξης στις εσωτερικές της υποθέσεις, πρόσθεσε ο Ριαμπκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, σημειώνοντας επίσης ότι η Μόσχα αναμένει από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες να εντείνουν τις πιέσεις στο Καράκας. Παράλληλα ο πρόεδρος της Κάτω Βουλής της Ρωσίας Βιτσισλάβ Βολόντιν δήλωσε σύμφωνα με το Interfax ότι η Μόσχα θεωρεί παράνομες τις κινήσεις για την απομάκρυνση του Μαδούρο από την εξουσία.

Συναφείς αναρτήσεις
Από ανατολικές περιοχές
H Ουκρανία αποσύρθηκε από τα χωριά Σιέβερνε και Στέποβε κοντά στην πόλη Αβντιίβκα, τα οποία είχαν καταλάβει πρόσφατα ρωσικές ...
"Ντροπή για τις ΗΠΑ", λέει το Κρεμλίνο
Ο Τζο Μπάιντεν καταφέρθηκε χθες Τετάρτη εναντίον του Βλαντίμιρ Πούτιν με υβριστικό τρόπο, κατατάσσοντάς τον ανάμεσα στις «υπαρξιακές απειλές» για ...
Δημοσκόπηση
Οι ευρωπαίοι πολίτες είναι απαισιόδοξοι για τις πιθανότητες της Ουκρανίας να κερδίσει τον πόλεμο κατά της Ρωσίας και βλέπουν ...
Σε  αναδιάταξη του ενεργειακού τοπίου στη Ν,Α Ευρώπη οδηγεί η συμφωνία ΗΠΑ- Βουλγαρίας, που υπογράφηκε τη Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου,  ...
To ρωσικό αέριο και ειδικά το υγροποιημένο (LNG) εξακολουθεί να αποτελεί βασική πηγή προμήθειας για τις χώρες της ΕΕ, ...
Τον βηματισμό της προσπαθεί να ξεναβρεί η Tellurian, που είναι ο ένας  από τους δύο μεγαλύτερους εξαγωγείς υγροποιημένου αερίου ...
Δεν ανταπάντησε ο Σουλτάνος
«Η σημερινή συνάντηση σηματοδοτεί τη βούληση να αναζητήσουμε νέους δημιουργικούς δρόμους στις μεταξύ μας σχέσεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός πλάι ...
Συναντήσεις με Σακελλαροπούλου - Μητσοτάκη
Στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται ήδη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπου συναντάται με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ θα ακολουθήσουν δηλώσεις ...
Το 44% περνάει σε Έλληνες και ξένους επενδυτές
Αύξηση του free float μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου πάνω από 44% με στόχο την είσοδο θεσμικών χαρτοφυλακίων που μέχρι σήμερα ...
 
 
Η Alibaba Group Holding Ltd. ματαιώνει την αρχική δημόσια προσφορά για τον βραχίονα της Cainiao logistics στο Χονγκ Κονγκ, αναβάλλοντας ένα πολυαναμενόμενο άνοιγμα ...
Η ανάλυση του ICS CERT της Kaspersky διερευνά τις τάσεις του Operational Technology (OT) στον κυβερνοχώρο για το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Η ...
Ο Ντόναλντ Τραμπ επικρατεί πλέον στις 12 από τις 15 πολιτείες όπου διεξήχθησαν χθες εσωκομματικές ψηφοφορίες των Ρεπουμπλικάνων για την ανάδειξη του υποψήφιου ...
Από ανατολικές περιοχές
H Ουκρανία αποσύρθηκε από τα χωριά Σιέβερνε και Στέποβε κοντά στην πόλη Αβντιίβκα, τα οποία είχαν καταλάβει πρόσφατα ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε εκπρόσωπος του ...
Αλλά μετά... άλλαξε γνώμη!
Ο Ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι ήταν κοντά στην απελευθέρωσή του στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων, δήλωσε στενή συνεργάτις του, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό της οικογένειας και των υποστηρικτών ...
"Ντροπή για τις ΗΠΑ", λέει το Κρεμλίνο
Ο Τζο Μπάιντεν καταφέρθηκε χθες Τετάρτη εναντίον του Βλαντίμιρ Πούτιν με υβριστικό τρόπο, κατατάσσοντάς τον ανάμεσα στις «υπαρξιακές απειλές» για την ανθρωπότητα, κατά τη ...
Δημοσκόπηση
Οι ευρωπαίοι πολίτες είναι απαισιόδοξοι για τις πιθανότητες της Ουκρανίας να κερδίσει τον πόλεμο κατά της Ρωσίας και βλέπουν μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων ...
Ιδιοκτησίας ΗΠΑ
Ένα φορτηγό πλοίο με ελληνική σημαία, ιδιοκτησίας ΗΠΑ, ανέφερε διπλή επίθεση με πυραύλους στον Κόλπο του Άντεν και κάλεσε για στρατιωτική βοήθεια, όπως ανακοίνωσε η ...
Ένα σενάριο, πολλοί υποψήφιοι αντικαταστάτες
Οι ανησυχίες σχετικά με την ηλικία του προέδρου Τζο Μπάιντεν και την ικανότητά του να υπηρετήσει αποτελεσματικά μια δεύτερη θητεία πληθαίνουν αναθερμαίνοντας το ...
Σε  αναδιάταξη του ενεργειακού τοπίου στη Ν,Α Ευρώπη οδηγεί η συμφωνία ΗΠΑ- Βουλγαρίας, που υπογράφηκε τη Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου,  για την ανάπτυξη πυρηνικών ...
Το Διεθνές Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών θα εξετάσει την προσφυγή της Νοτίου Αφρικής κατά του Ισραήλ για παραβίαση της Σύμβασης του 1948 περί ...
Μετά το ατύχημα της Alaska Airlines
Η μετοχή της Boeing κατρακυλά στις ηλεκτρονικές προσυνεδριακές συναλλαγές, καθώς οι αγορές αφομοιώνουν την είδηση ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αερομεταφορών (FAA) διέταξε την προσωρινή προσγείωση ...