Σε γόρδιο δεσμό εξελίσσεται η υπόθεση της ΛΑΡΚΟ με την Κομισιόν, από την μία πλευρά, να επανέρχεται στην απαίτηση για την ανάκτηση των 135,8 εκατ. ευρώ πλέον των τόκων και τη ΔΕΗ να ζητεί την εξόφληση των οφειλόμενων ή τουλάχιστον των τρεχόντων λογαριασμών, την στιγμή που η εταιρία δεν φαίνεται ικανή να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της.
Η κυβέρνηση προτίμησε να μην σχολιάσει χθες τη νέα προειδοποιητική επιστολή, που έλαβε από τις Βρυξέλλες, με την οποία καλείται να αποδείξει εντός δυο μηνών, ότι έχει ανακτήσει παλαιότερες κρατικές ενισχύσεις προς την εταιρία, ύψους 135,8 εκατ. ευρώ, πλέον των τόκων, που συνολικά υπολογίζεται ότι φθάνουν στα 160 εκατ. ευρώ. Αν δεν το πράξει, η Ευρωπαική Επιτροπή θα προσφύγει εκ νέου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητώντας την επιβολή προστίμου και οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της χώρας.
Η ΛΑΡΚΟ δεν διαθέτει το ποσό και είναι σχεδόν βέβαια ότι αυτό που θα ακολουθήσει θα είναι μία νέα ευρωπαϊκή διαδικασία παραπομπής, κοστοβόρα και χρονοβόρα, αλλά ο χρόνος είναι αυτό που ίσως να θέλουν τόσο η εταιρία όσο και η κυβέρνηση.
Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΛΑΡΚΟ και της ΔΕΗ για τη νέα σύμβαση προμήθειας, με τη ΔΕΗ να απειλεί ότι θα διακόψει την παροχή ηλεκτρισμού αν η εταιρία δεν δεσμευθεί για την πληρωμή των τρεχόντων λογαριασμών και δεν λάβει εγγυήσεις για την εξόφληση ενός μέρους τουλάχιστον των οφειλών, που συνολικά ανέρχονται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 90 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε χρέη που δημιουργήθηκαν μετά το 2017, αφού η εταιρία υπέγραψε την τελευταία σύμβαση προμήθειας με τη ΔΕΗ, η οποία περιελάμβανε και εκπτώσεις συνέπειας…,, που δεν έχουν τηρηθεί.
Ας σημειωθεί ότι η ΔΕΗ είχε ήδη εκκινήσει τις διαδικασίες για την διακοπή της παροχής και έχει καταγγείλει την προηγούμενη και αρκετά ευνοϊκή σύμβαση προμήθειας για την εταιρία, λόγω των χρεών. Με παρέμβαση της κυβέρνησης, η οποία δεν θα ήθελε να αντιμετωπίσει σε προεκλογική μάλιστα περίοδο, 1.200 ανέργους από το “λουκέτο” στη βιομηχανία νικελίου, που εκ των πραγμάτων θα συνέβαινε, αν έπαυε η ηλεκτροδότηση, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο μερών έχουν παραταθεί δύο φορές, με τη νέα προθεσμία ολοκλήρωσης να λήγει στις 31 Ιανουαρίου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι για το πρώτο από τα βασικά προαπαιτούμενα που έχει θέσει η ΔΕΗ, δηλαδή την εξόφληση των τρεχόντων λογαριασμών, έχει επέλθει συμφωνία για την καταβολή ποσού ύψους 4,5 εκατ. ευρώ το μήνα, όσο υπολογίζονται οι μηνιαίες δαπάνες ηλεκτρισμού της εταιρίας, αφού περικόψει το 20% της παραγωγής της. Χωρίς την περικοπή οι δαπάνες αυτές ανέρχονται σε 5, 5 εκατ. ευρώ το μήνα.