Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΔΕΠΑ
Στη Βουλή το νομοσχέδιο για το διαχωρισμό και την πώληση της εταιρίας
Πέμπτη, 28/02/2019

To νομοσχέδιο για τον διαχωρισμό της ΔΕΠΑ σε ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών, με  θυγατρική μία νέα εταιρία στην οποία θα ενταχθούν οι συμμετοχές της ΔΕΠΑ σε διεθνή πρότζεκτ, καθώς και οι διαδικασίς ιδιωτικοποίησης του 50,1% της ΔΕΠΑ Εμπορίας κατατίθεται τελικώς την Παρασκευή στη Βουλή, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας. Στο ίδιο νομοσχέδιο θα ενταχθούν οι διατάξεις για το ΙΓΜΕ, τη γεωθερμία, καθώς και άλλες ρυθμίσεις, αρμοδιότητας του υπουργείου.

Ανοικτο πάντως παραμένει το θέμα για του εργαζόμενους, όπως τουλάχιστον εκτιμούν οι  ίδιοι, οι οποίοι έχουν προγραμματίσει για σήμερα 24ωρη απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Σε απεργιακές κινητοποιήσεις θα προχωρήσουν και οι εργαζόμενοι στο ΔΕΣΦΑ, μάλλον την  Παρεασκευή, σύμφωνα με απόφαση της γενικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε χθες. Και στις δύο εταιρίες, η συντριπτική πλειονότητα των απασχολουμένων είναι εργολαβικοί εργαζόμενοι, ή συμβασιούχοι. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση του ΔΕΣΦΑ υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς, προσανατολίζεται στο επόμενο χρονικό διάστημα να προβεί σε προκήρυξη  των θέσεων εργασίας, είναι άγνωστο όμως πόσους από τους σημερινούς εργαζόμενους θα απορροφήσει.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου το 50,1% της ΔΕΠΑ Εμπορίας θα οδεύσει προς ιδιωτικοποίηση, ενώ το 51% της ΔΕΠΑ Υποδομών δεσμεύεται να παραμένει υπό δημόσιο έλεγχο.

Αναλυτικότερα,  το νομοσχέδιο, με βάση το σχετικό ενημερωτικό σημείωμα του ΥΠΕΝ,  προβλέπει τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό των υφιστάμενων δικτύων διανομής φυσικού αερίου από τις δραστηριότητες παραγωγής, προμήθειας και εμπορίας φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

Στόχος είναι  ο διαχειριστής του δικτύου διανομής φυσικού αερίου να είναι ανεξάρτητος από συμφέροντα προμήθειας, εμπορίας και παραγωγής και στο πλαίσιο αυτό,  το νομοσχέδιο προβλέπει συγκεκριμένες προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων:

  • Ο διαχειριστής του δικτύου διανομής δεν μπορεί να ελέγχει μια επιχείρηση παραγωγής ή προμήθειας φυσικού αερίου ή και ηλεκτρικής ενέργειας ή εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας και, ταυτοχρόνως, να ασκεί έλεγχο ή δικαιώματα σε διαχειριστή δικτύου διανομής ή σε εταιρεία που έχει στην κυριότητα ή και τον έλεγχο της δίκτυο διανομής φυσικού αερίου.
  • Αντιστρόφως, πρέπει να αποκλείεται η δυνατότητα να ασκεί έλεγχο ή δικαιώματα σε επιχείρηση που εκτελεί στην Ελλάδα οποιαδήποτε από τις δραστηριότητες παραγωγής ή προμήθειας ή εμπορίας (είτε φυσικού αερίου είτε ηλεκτρικής ενέργειας) όποιος ελέγχει δίκτυο διανομής ή διαχειριστή δικτύου διανομής.

Εντός των ορίων αυτών, μια επιχείρηση παραγωγής ή προμήθειας ή εμπορίας στην Ελλάδα θα μπορεί να έχει μειοψηφική συμμετοχή σε διαχειριστή δικτύου διανομής φυσικού αερίου ή σε δίκτυο διανομής. Ο υπουργός κ. Σταθάκης είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι θα μπορούσε να ιδωτικοποιηθεί ως το 14% των μετοχών.

Η προβλεπόμενη δομή του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού διασφαλίζει τη διατήρηση του δημοσίου ελέγχου επί του εθνικού δικτύου διανομής φυσικού αερίου που θα μεταφερθεί μετά την ολοκλήρωση της μερικής διάσπασης και εισφοράς του κλάδου υποδομών σε νέα εταιρεία με την επωνυμία ΔΕΠΑ Υποδομών ΑΕ. Το μετοχικό κεφάλαιο και τα δικαιώματα ψήφου της ΔΕΠΑ Υποδομών ΑΕ θα ανήκουν άμεσα και έμμεσα κατά πλειοψηφία στο Ελληνικό Δημόσιο (51%) με ρητή μνεία ότι το ποσοστό του Ελληνικού Δημοσίου επί των μετοχών εκδόσεως της ΔΕΠΑ Υποδομών ΑΕ δεν δύναται να κατέλθει του 51% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της ΔΕΠΑ Υποδομών ΑΕ.

Αναφορικά με τις υπόλοιπες μετοχές και τα δικαιώματα ψήφου της ΔΕΠΑ Υποδομών ΑΕ, κυριότητας ΤΑΙΠΕΔ, προβλέπεται η πώληση και μεταβίβαση αυτών κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας.

 

Μετασχηματισμός ΔΕΠΑ ΑΕ

Ο εταιρικός μετασχηματισμός της υφιστάμενης ΔΕΠΑ ΑΕ προβλέπει:

  • την απορρόφηση των θυγατρικών της ΔΕΠΑ Υποδομών ΑΕ από την τελευταία
  • τη σύσταση νέας εταιρείας, 100% θυγατρικής της ΔΕΠΑ Υποδομών ΑΕ, η οποία θα δραστηριοποιείται στα διεθνή έργα και στην οποία θα εισφερθεί η υφιστάμενη συμμετοχή της ΔΕΠΑ Υποδομών ΑΕ στην ελληνική εταιρεία ΥΑΦΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΑΕ,
  • τη μετονομασία της υφιστάμενης ΔΕΠΑ ΑΕ σε ΔΕΠΑ Εμπορίας ΑΕ και η απορρόφηση των θυγατρικών της ΔΕΠΑ Εμπορίας ΑΕ από την τελευταία.

Στο πλαίσιο δε, αξιοποίησης των μετοχών, κυριότητας του ΤΑΙΠΕΔ, στη ΔΕΠΑ Εμπορίας ΑΕ, προβλέπονται:

  • η πώληση και μεταβίβαση, κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας του 50% του συνόλου των μετοχών κυριότητάς του, συν μία μετοχή αποκλειομένης της δυνατότητας ξεχωριστής πώλησης μετοχών εκδόσεως θυγατρικών της
  • η μεταβίβαση στο Ελληνικό Δημόσιο, άνευ ανταλλάγματος, των υπολειπόμενων μετοχών του. Οι μετοχές και τα δικαιώματα ψήφου που θα περιέλθουν στο Ελληνικό Δημόσιο από το ΤΑΙΠΕΔ θα μεταβιβαστούν εν συνεχεία αυτοδικαίως και άνευ ανταλλάγματος στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ (ΕΕΣΥΠ) μετά την υπογραφή της συμφωνίας μετόχων όπου και θα περιλαμβάνονται και τα σχετικά δικαιώματα αρνησικυρίας του Ελληνικού Δημοσίου.

Διατάξεις νομοσχεδίου

Με βάση τις διατάξεις του σχεδίου νόμου, η ΔΕΠΑ ΑΕ θα προβεί σε μερική διάσπαση του κλάδου υποδομών εντός τριών μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου.

Ως κλάδος υποδομών νοείται ο κλάδος των δραστηριοτήτων της υφιστάμενης ΔΕΠΑ ΑΕ, στις οποίες περιλαμβάνονται κατ’ ελάχιστο:

  • οι συμμετοχές της ΔΕΠΑ ΑΕ στις εταιρείες διαχείρισης των Δικτύων Διανομής Φυσικού Αερίου Αττικής (Εταιρεία Διανομής Αερίου Αττικής ΑΕ), Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας (Εταιρεία Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας ΑΕ) καθώς και Λοιπής Ελλάδας (Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου ΑΕ)
  • η κυριότητα της ΔΕΠΑ ΑΕ επί των παγίων των Δικτύων Διανομής
  • η συμμετοχή της ΔΕΠΑ ΑΕ στα Διεθνή Έργα. Πρόκειται για:
  • τα έργα που αναπτύσσονται μέσω της άμεσης συμμετοχής της ΔΕΠΑ ΑΕ στην ελληνική εταιρεία Υ.Α.Φ.Α. ΠΟΣΕΙΔΩΝ AE και περιλαμβάνουν τη διασύνδεση Ελλάδας – Ιταλίας (IGI) και τον αγωγό Eastern Mediterranean Pipeline (EastMed)
  • τα έργα που αναπτύσσονται μέσω της έμμεσης συμμετοχής της ΔΕΠΑ ΑΕ στην εταιρεία ICGB AD μέσω της συμμετοχής της υφιστάμενης ΔΕΠΑ ΑΕ στην Υ.Α.Φ.Α. ΠΟΣΕΙΔΩΝ AE και περιλαμβάνουν τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB)
  • τα έργα που πρόκειται να αναπτυχθούν στο πλαίσιο της οποιασδήποτε άμεσης ή έμμεσης μελλοντικής συμμετοχής της ΔΕΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΑΕ σε εταιρείες που έχουν ως σκοπό την ανάπτυξη, την κατασκευή ή τη διαχείριση έργων υποδομών διασύνδεσης με γειτονικές χώρες
  • τα δικαιώματα και υποχρεώσεις που απορρέουν από μνημόνια συνεργασίας ή συμφωνίες αναφορικά με τη μελλοντική συμμετοχή της ΔΕΠΑ ΑΕ στην εταιρεία ή εταιρείες που έχουν ως σκοπό την κατασκευή, ανάπτυξη και διαχείριση του νέου πλωτού τερματικού αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (Floating Storage Regasification Unit – FSRU) στην Αλεξανδρούπολη,
  • το δίκτυο οπτικών ινών που βρίσκεται στην κυριότητα της ΔΕΠΑ ΑΕ,
  • υφιστάμενα ή μελλοντικά δικαιώματα και υποχρεώσεις της ΔΕΠΑ ΑΕ αναφορικά με την ανάπτυξη, το σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων υποδομής δικτύων διανομής συμπεριλαμβανομένων σχετικών έργων συμπιεσμένου φυσικού αερίου ή μικρής κλίμακας ΥΦΑ.

Η ΔΕΠΑ ΑΕ μετά την ολοκλήρωση της μερικής διάσπασης του κλάδου Υποδομών μετονομάζεται σε ΔΕΠΑ Εμπορίας ΑΕ και διατηρεί τις παρακάτω δραστηριότητες, είτε απευθείας είτε μέσω των θυγατρικών εταιρειών της:

  • εισαγωγή φυσικού αερίου στη χώρα (είτε μέσω αγωγών είτε ΥΦΑ) μέσω των μακροπρόθεσμων συμβάσεων προμήθειας της ΔΕΠΑ ΑΕ είτε από οποιαδήποτε άλλη πηγή,
  • προμήθεια φυσικού αερίου μέσω ή εκτός Συστημάτων Μεταφοράς Φυσικού Αερίου ή Δικτύων Διανομής Φυσικού Αερίου,
  • εισαγωγή, προμήθεια και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας,
  • ανεφοδιασμό οχημάτων με συμπιεσμένο φυσικό αέριο μέσω ιδιόκτητων πρατηρίων ή μέσω συνεργαζόμενων δικτύων πρατηρίων, συμπεριλαμβανομένων όλων των σχετικών συμβάσεων, και τη χρήση του εμπορικού σήματος «FISIKON»,
  • προμήθεια τελικών πελατών, μη συνδεδεμένων σε Δίκτυο Διανομής Φυσικού Αερίου ή στο ΕΣΦΑ ή σε ΑΣΦΑ, με συμπιεσμένο φυσικό αέριο ή ΥΦΑ, ακόμη και για λόγους χρήσης του φυσικού αερίου ως καυσίμου σε κινητήρες μέσων θαλάσσιας και χερσαίας μεταφοράς,
  • προμήθεια απομακρυσμένων Δικτύων Διανομής Φυσικού Αερίου,
  • οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα σχετίζεται με την ανάπτυξη, επέκταση και λειτουργία της δραστηριότητας προμήθειας φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων των υφιστάμενων ή μελλοντικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων της ΔΕΠΑ ΑΕ σε Διεθνή Έργα, όπως δεσμεύσεις ποσοτήτων στο διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB) ή στο πλωτό τερματικό αεριοποίησης ΥΦΑ (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη,
  • οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα μπορεί να ασκεί η ΔΕΠΑ ΑΕ ακόμη και εάν αυτή μεταβιβαστεί στον κλάδο Υποδομών.

Για τους σκοπούς της μερικής διάσπασης συντάσσεται από την υφιστάμενη ΔΕΠΑ ΑΕ λογιστική κατάσταση κλάδου που περιέχει τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού. Το μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΠΑ Υποδομών ΑΕ προσδιορίζεται λαμβάνοντας υπόψη τη λογιστική αξία του καθαρού ενεργητικού του μεταβιβαζόμενου δια της μερικής διάσπασης κλάδου υποδομών, όπως αυτή προκύπτει από τη λογιστική κατάσταση κλάδου.

Σημειώνεται επίσης ότι:

  • Οι διαδικασίες διαγωνισμών έργων, προμηθειών ή υπηρεσιών οι οποίοι προκηρύχθηκαν από τη ΔΕΠΑ ΑΕ πριν τη μερική διάσπαση του κλάδου υποδομών και αφορούν δραστηριότητες του εισφερόμενου κλάδου υποδομών, μετά την ολοκλήρωση της μερικής διάσπασης αναλαμβάνονται και συνεχίζονται από τη ΔΕΠΑ Υποδομών ΑΕ, ως καθολικό διάδοχο.
  • Η αρμοδιότητα υλοποίησης συγχρηματοδοτούμενων έργων στο πλαίσιο των διαρθρωτικών ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης της ΔΕΠΑ ΑΕ που μετασχηματίζεται με τον παρόντα νόμο και αφορούν στον κλάδο υποδομών μεταβιβάζεται στη ΔΕΠΑ Υποδομών ΑΕ.

Χρονοδιάγραμμα αναδιοργάνωσης

Το πλαίσιο, το χρονοδιάγραμμα και οι βασικοί όροι και προϋποθέσεις εταιρικής αναδιοργάνωσης των εταιρειών ΔΕΠΑ Εμπορίας ΑΕ και ΔΕΠΑ Υποδομών ΑΕ, μετά την ολοκλήρωση της μερικής διάσπασης, ορίζονται ως εξής:

  1. 1.H ΔΕΠΑ Εμπορίας ΑΕ, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της μερικής διάσπασης, απορροφά τις θυγατρικές της, χωρίς να απαιτείται αυτές να έχουν κλείσει μία πλήρη δωδεκάμηνη διαχειριστική χρήση. Η διαδικασία απορρόφησης αυτών ολοκληρώνεται εντός τριών μηνών από την ολοκλήρωση της διαδικασίας της μερικής διάσπασης.
  2. 2.Η ΔΕΠΑ Υποδομών ΑΕ, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της μερικής διάσπασης, απορροφά τις θυγατρικές στις οποίες διατηρεί το εκατό τοις εκατό (100%) των συμμετοχών, χωρίς να απαιτείται αυτή ή και αυτές να έχουν κλείσει μία πλήρη δωδεκάμηνη διαχειριστική χρήση. Η διαδικασία απορρόφησης αυτών ολοκληρώνεται εντός τριών μηνών από την ολοκλήρωση της διαδικασίας της μερικής διάσπασης.
  3. 3.Η ΔΕΠΑ Υποδομών ΑΕ, εντός τριών μηνών από την ολοκλήρωση της μερικής διάσπασης, υποχρεούται να προχωρήσει σε νομικό και λειτουργικό διαχωρισμό της δραστηριότητάς της αναφορικά με τα Διεθνή Έργα. Επίσης, υποχρεούται να ιδρύσει νέα εταιρεία που θα δραστηριοποιείται στα Διεθνή Έργα και να εισφέρει την υφιστάμενη συμμετοχή της στην ελληνική εταιρεία Υ.Α.Φ.Α. ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΑΕ στη νέα αυτή εταιρεία.

Εργασιακές Σχέσεις

Σε ειδικό άρθρο του σχεδίου νόμου ρυθμίζονται οι εργασιακές σχέσεις του προσωπικού που επηρεάζεται από την υλοποίηση του εταιρικού μετασχηματισμού της υφιστάμενης ΔΕΠΑ ΑΕ κατά τρόπο που εξασφαλίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων και η εργασιακή ειρήνη. Ειδικότερα, προβλέπονται τα εξής:

  1. 1.Το προσωπικό της ΔΕΠΑ Υποδομών ΑΕ αποτελείται: α) από το σύνολο του προσωπικού της ΕΔΑ Αττικής ΑΕ και της ΔΕΔΑ ΑΕ, των οποίων η εργασιακή σχέση μεταβιβάζεται αυτοδίκαια με την ολοκλήρωση απορρόφησης και β) από το προσωπικό που απασχολείται αποκλειστικά ή κατά κύριο λόγο μέχρι την 31.12.2018 στον κλάδο υποδομών της ΔΕΠΑ ΑΕ. Το προσωπικό αυτό καθορίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΠΑ ΑΕ, η οποία θα εκδοθεί εντός τριάντα ημερών από την έναρξη ισχύος του νόμου και μεταφέρεται στη ΔΕΠΑ Υποδομών ΑΕ κατά την ολοκλήρωση της διάσπασης.
  2. 2.Όλοι οι όροι εργασίας που ισχύουν δυνάμει ατομικών συμβάσεων εργασίας ή επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας (ΕΣΣΕ) ή επιχειρησιακού εθίμου, μεταξύ του εν λόγω προσωπικού και των πρώην εργοδοτριών τους κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, μεταφέρονται αυτοδίκαια και στη διάδοχο ΔΕΠΑ Υποδομών ΑΕ και ισχύουν μέχρι νεότερη τροποποίηση τους μέσω νέας ατομικής σύμβασης ή μέσω υπογραφής νέας ΕΣΣΕ, η οποία θα ρυθμίζει ενιαία τα ζητήματα του προσωπικού της ΔΕΠΑ Υποδομών ΑΕ.
  3. 3.Κατά τα λοιπά, εφαρμόζονται οι διατάξεις του π.δ. 178/2002 (Α΄ 162) σε σχέση με τη διατήρηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε περίπτωση μεταβίβασης επιχειρήσεων, εγκαταστάσεων ή τμημάτων εγκαταστάσεων ή επιχειρήσεων.
  4. 4.Το προσωπικό της ΔΕΠΑ ΑΕ και των θυγατρικών της μπορεί, πριν από την ολοκλήρωση της μερικής διάσπασης, να ενταχθεί σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, οι όροι και οι προϋποθέσεις του οποίου προσδιορίζονται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της εκάστοτε εταιρείας.
  5. 5.Το προσωπικό που πρόκειται να απασχοληθεί στη ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΑΕ μετά την ολοκλήρωση της διάσπασης και την απορρόφησή της δε δύναται να απολυθεί για οικονομοτεχνικούς λόγους ή λόγους οργανώσεως για χρονική περίοδο τριών ετών από την ολοκλήρωση της μεταβίβασης μετοχών.
Συναφείς αναρτήσεις
Τον μετασχηματισμό της ΔΕΠΑ Εμπορίας και την πιθανή αλλαγή στο ιδιοκτησιακό της καθεστώς προανήγγειλε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της ...
Για τις προκλήσεις στη διεθνή και την εγχώρια αγορά φυσικού αερίου, αλλά και τον πρωταγωνιστικό ρόλο της ΔΕΠΑ Εμπορίας ...
Περισσότερες από 22 νομοθετικές ρυθμίσεις για  την ενέργεια, μεταξύ αυτών και η περίφημη τροποποίηση του άρθρου 42 του Κώδικα ...
Τροπολογία
Στη Βουλή κατατέθηκε η ρύθμιση για την αύξηση του επιδόματος γέννησης από 400 έως 1.500 ευρώ, ενώ με τροπολογία θεσπίζεται η ...
Νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος-Ενέργειας
Σύντομα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος-Ενέργειας που θα εξασφαλίζει στην ΕΔΕΥΕΠ, την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία ...
“Φρένο” στην αύξηση του WACC, δηλαδή του συντελεστή απόδοσης κεφαλαίου, που ζητεί η ΔΕΠΑ Υποδομών και  μεταφράζεται σε αύξηση των ...
Μνημόνιο συνεργασίας (MoU) υπέγραψαν χθες στην Αθήνα η ΔΕΠΑ Εμπορίας και η ENERGOCOM, η κρατική εταιρεία προμήθειας αεριού της ...
Φυσικό Αέριο
H ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ότι προς το παρόν και τουλάχιστον όσο διαρκεί η διαπραγμάτευση της σύμβασης ΔΕΠΑ-Gazprom για την ...
Με αρνητικό πρόσημο στα οικονομικά τους αποτελέσματα έκλεισαν το δεύτερο τρίμηνο του 2023 η ΔΕΠΑ Εμπορίας και η Elpedison, ...
 
 
Σε δέσμη παρεμβάσεων για την οριστική διευθέτηση των εκκρεμοτήτων που σχετίζονται με την ΛΑΡΚΟ, με γνώμονα την ανάγκη να σταματήσει η οικονομική αιμορραγία ...
Τον μετασχηματισμό της ΔΕΠΑ Εμπορίας και την πιθανή αλλαγή στο ιδιοκτησιακό της καθεστώς προανήγγειλε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Κωνασταντίνος Ξιφαράς, δηλώνοντας ...
Μία ακόμα σύσκεψη για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ, του Great Sea Interconnector,  προγραμματίζεται την ερχόμενη εβδομάδα στη Λευκωσία, καθώς η Κύπρος εξακολουθεί να ...
Για τις προκλήσεις στη διεθνή και την εγχώρια αγορά φυσικού αερίου, αλλά και τον πρωταγωνιστικό ρόλο της ΔΕΠΑ Εμπορίας στο νέο ενεργειακό τοπίο, ...
Διαγωνισμό με σκοπό την σύναψη συμφωνίας – πλαίσιο για τα υποβρύχια καλωδιακά έργα εναλλασσόμενου ρεύματος των διασυνδέσεων των Δωδεκανήσων και τον νησιών του ...
H αστάθεια και η έντονη μεταβλητότητα των τιμών εξακολουθούν να χαρακτηρίζουν τις αγορές χονδρικής ηλεκτρισμού στην Ευρώπη παρά την πτώση των τιμών, οι ...
H συνεργασία της ΔΕΗ με τον όμιλο της Motor Oil προχωρά, καθώς η “ΔΕΗ Ανανεώσιμες” (ΔΕΗΑΝ) και η Unagi, που ελέγχεται από τη ...
Το κόστος της ενεργειακής μετάβασης και οι επιπτώσεις στη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης και γενικότερα στην οικονομία και την κοινωνία   φαίνεται ότι ...
Η πολυαναμενόμενη αλλαγή του περίφημο άρθρου 42 του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου, που θα έβαζε φρένο στην ελεύθερη μετακίνηση των στρατηγικών ...
Την ολοκλήρωση, μέσω της θυγατρικής της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε., της εξαγοράς από τις ευρωπαϊκές θυγατρικές του ομίλου Lukoil του 100% της Land Power s.r.l., ...
Tιμές ηλεκτρισμού στη χονδρική αγορά κοντά στο μηδέν για κάποιες ώρες, ακόμα και προσφορές με αρνητικό πρόσημο έδωσαν το παρών μέσα στο τριήμερο της αργίας της ...
H πτώση της χονδρικής τιμής  ηλεκτρισμού έχει φέρει πτώση και στην αγορά των πράσινων PPAs, των μακροχρόνιων διμερών συμβάσεων προμήθειας από ΑΠΕ, που ...