Η συζήτηση εφ όλης της ύλης για το υψηλό ενεργειακό κόστος της ελληνικής βιομηχανίας, μετά και την αύξηση κατά 10% των τιμολογίων στην Υψηλή Τάση που διεκδικεί η ΔΕΗ αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της ημερίδας για τη βιομηχανία, που πραγματοποιείται σήμερα με πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Βιομηχανίας Στέργιου Πιτσιόρλα στο ξενοδοχείο Caravel.
Αλλωστε στην ημερίδα συμμετέχουν ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος του φερώνυμου ομίλου και αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, καθώς και ο κ. Μιχάλης Στασινόπουλος μέλος τους ΔΣ της ΒΙΟΧΑΛΚΟ και πρόεδρος της Ελληνικής Παραγωγής, των οποίων οι εταιρίες επανειλημμένα έχουν θέσει το θέμα του ενεργειακού κόστους. Ας σημειωθεί, ότι το κόστος ηλεκτρισμού της ελληνικής βιομηχανίας είναι 60% υψηλότερο κατά μέσον όρο, από το αντίστοιχο στο Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και τη Βρετανία, σύμφωνα με συγκριτικές μελέτες.
Η πρόθεση της ΔΕΗ να διεκδικήσει αύξηση 10% στα τιμολόγια της Υψηλής Τάσης είχε συναντήσει εδώ και καιρό την κάθετη αντίθεση της βιομηχανίας, με αποτέλεσμα να έχουν διακοπεί οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της εταιρίας ηλεκτρισμού και των ενεργοβόρων βιομηχανιών. Μάλιστα η πρωτοβουλία που είχε αναλάβει ο κ. Πιτσιόρλας για να αρθεί το αδιέξοδο, τελικώς δεν καρποφόρησε, όπως φάνηκε από την απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ πριν τρεις ημέρες, να εγκρίνει την αύξηση. Παράλληλε η εταιρία ηλεκτρισού μείωσε και τις εκπτώσεις συνέπειας και προπληρωμής στις επιχειρήσεις της Μέσης και Χαμηλής Τάσης.
Πληροφορίς αναφέρουν ότι οι βιομηχανίες θα` απορρίψουν την πρόταση. Παράλληλα, με προσφυγές στη ΡΑΕ αμφισβητούν τη μέθοδο με την οποία η ΔΕΗ υπολογίζει τη διακριτή χρέωση του CO 2 στα τιμολόγια της Υψηλής Τάσης. Η ΒΙΟΧΑΛΚΟ και ο Τιτάνας έχουν καταθέσει στη ΡΑΕ προσφυγές κατά της ΔΕΗ για διακριτική μεταχείριση υπέρ πελατών της Υψηλής Τάσης, όπως η ΛΑΡΚΟ, στην οποία παρέχονται υψηλότατες εκπτώσεις παρά το γεγονός ότι είναι ο μεγαλύτερος οφειλέτης της ΔΕΗ.
Στην τρέχουσα φάση μάλιστα, η ΔΕΗ αποφάσισε μεν την αύξηση του 10% χωρίς να έχει γνωστοποιήσει τις θέσεις της για τις εκπτώσεις όγκου προς τις επιχειρήσεις.
Το κόστος ενέργειας, ειδικά για τις βιομηχανίες έντασης ηλεκτρισμού είναι καθοριστικό για την επιβίωσή τους. Πρόκειτια για ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα και την ΕΕ, η οποία έχει θέσει μεν σαν στόχο την αύξηση της μεταποίησης στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ, όμως με την πολιτική για το Κλίμα και το υψηλό περιβαλλοντικό κόστος, έχει ήδη οδηγήσει σε μετεγκατάσταση σε τρίτες χώρες πολλές ευρωπαϊκές βιομηχανίες, παρά τα κατά καιρούς αντισταθμιστικά μέτρα που λαμβάνει.
Η νέα βιομηχανική πολιτική της ΕΕ αλλά και τα μέτρα πολιτικής της χώρας μας είναι και τα βασικά θέματα στη σημερινή ημερίδα.
Πρόσφατα ο ΣΕΒ, σε σχετικό υπόμνημά του για τη βιομηχανία το οποίο κοινοποίησε και στον πρωθυπουργό, έθεσε ως προτεραιότητα, όσον αφορά στο κεφάλαιο Ενέργεια και Βιομηχανία, την ταχεία αναδιάρθρωση της αγοράς με βάση το Target model και τη θέσπιση ρυθμιστικού πλαισίου για την εφαρμογή νέας δομής, περιλαμβανομένης της δυνατότητας διμερών συμφωνιών και εισαγωγών ενέργειας. Ζήτησε ανταγωνιστικό κόστος με μείωση επιβαρύνσεων στην βιομηχανία, όπως πχ την κατάργηση διάκρισης μέσης τάσης (€5 /MWH) και τη διαμόρφωση ΕΦΚ στο επίπεδο υψηλής τάσης (€2,5/MWH), τον εξορθολογισμό των τελών δικτύων, κτλ και τόνισε τη σημασία της ολοκλήρωσης των εγχώριων και διεθνών διασυνδέσεων.