Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κτηματολόγιο
Προαναρτήσεις στην Αθήνα, τι ισχύει
Δευτέρα, 22/04/2019

Ξεκινά σήμερα Δευτέρα η προανάρτηση στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου για όσους έχουν ακίνητα εντός του δήμου Αθηναίων.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Κτηματολογίου καθ. Βύρωνας Νάκος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η Μεγάλη Δευτέρα 22 Απριλίου 2019 είναι μία κομβική ημέρα για το Κτηματολόγιο στην πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της χώρας, στον δήμο της Αθήνας. Έντεκα χρόνια μετά τις αρχικές δηλώσεις των 700.000 ιδιοκτητών της Αθήνας, το Κτηματολόγιο ξεμπλοκάρει και προχωράμε στην τελική φάση, όπου οι ιδιοκτήτες λαμβάνουν ήδη τις σχετικές ενημερώσεις και καλούνται να επιβεβαιώσουν ή να διορθώσουν τα στοιχεία τους, γρήγορα και δωρεάν, μέσω της ηλεκτρονικής προανάρτησης. To σύγχρονο και ασφαλές σύστημα καταγραφής και δημοσιότητας των δικαιωμάτων της ακίνητης περιουσίας των πολιτών, το Κτηματολόγιο, βρίσκεται πλέον σε τροχιά ολοκλήρωσης.

Τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2019, ξεκινάει η διαδικασία της Προανάρτησης για όσους έχουν ακίνητη περιουσία στον δήμο της Αθήνας, δηλαδή της προκαταρκτικής ενημέρωσης των δικαιούχων, έπειτα από την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των δηλώσεων που υποβλήθηκαν και των πληροφοριών που συλλέχθηκαν στο πλαίσιο της κτηματογράφησης και πριν τη διενέργεια της Ανάρτησης.

Στόχος της Προανάρτησης είναι η ενημέρωση των συλλεχθέντων στοιχείων, πριν την Ανάρτηση, μέσω της επιβεβαίωσης της ορθότητάς τους και της υπόδειξης τυχόν σφαλμάτων από τους δικαιούχους.

Μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου (www.ktimatologio.gr), για δύο μήνες, οι δικαιούχοι, με χρήση των κωδικών ασφαλείας του taxisnet, έχουν πρόσβαση στα στοιχεία των δικαιωμάτων των ακινήτων τους, τα οποία δήλωσαν κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης. Με τον τρόπο αυτό, οι δικαιούχοι λαμβάνουν γνώση πριν την Ανάρτηση, της καταγραφής των δικαιωμάτων τους και της γεωγραφικής απεικόνισης των ακινήτων τους και εφόσον συμφωνούν με τα στοιχεία αυτά, δεν χρειάζεται να προβούν σε κάποια ενέργεια.

Στην περίπτωση που δεν συμφωνούν με κάποιο από τα καταγεγραμμένα στοιχεία, έχουν το δικαίωμα υποβολής Αίτησης Επανεξέτασης Στοιχείων ατελώς (θα τη βρουν στο www.ktimatologio-athina.gr), εντός δύο μηνών από την ημερομηνία έναρξης της Προανάρτησης, με αποστολή της αίτησης στην ηλεκτρονική διεύθυνση: ad@ktimatologio-athina.gr, χωρίς να απαιτείται να επισκεφθούν το αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης.

Εναλλακτικά, σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η αποστολή της αίτησης με e-mail, μπορούν να την καταθέσουν στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης, στο Κεντρικό Γραφείο Κτηματογράφησης, στα Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου (Λεωφόρος Βεΐκου 137).

Μετά την ολοκλήρωση της Προανάρτησης, θα ακολουθήσει η εξέταση των αιτήσεων επανεξέτασης στοιχείων που θα υποβληθούν, η αναμόρφωση των κτηματολογικών πινάκων και σε επόμενο στάδιο η διαδικασία της Ανάρτησης, για την οποία οι δικαιούχοι θα ενημερωθούν εκ νέου.

Η συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία της Προανάρτησης στον δήμο της Αθήνας είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς με αυτήν εξασφαλίζουν ότι τα δικαιώματα που δήλωσαν θα καταγραφούν σωστά στο Κτηματολόγιο και θα αποφύγουν άσκοπη ταλαιπωρία στο μέλλον.

Ακολουθούν 11 ερωτήσεις και απαντήσεις για την Προανάρτηση στον δήμο της Αθήνας

1. Δεν διαπίστωσα κανένα σφάλμα στα στοιχεία της προανάρτησης που με αφορούν. Πρέπει να προβώ σε άλλη ενέργεια;

Εφόσον συμφωνείτε με τα στοιχεία της προανάρτησης, δεν χρειάζεται να προβείτε σε άλλη ενέργεια.

2. Δεν θυμάμαι αν έχω υποβάλει δήλωση στο κτηματολόγιο για την ιδιοκτησία μου στον δήμο Αθηναίων. Τι πρέπει να κάνω;

Mπορείτε να ελέγξετε με χρήση των κωδικών taxisnet, μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr, μέσα από την εφαρμογή «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες - e-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ», αν το δικαίωμά σας επί του ακινήτου σας έχει συμπεριληφθεί στην ηλεκτρονική Προανάρτηση.

Σε περίπτωση που δεν βρείτε στοιχεία που αφορούν το δικαίωμα σας στην ηλεκτρονική Προανάρτηση, τότε μπορείτε να καλέσετε στο τηλεφωνικό κέντρο 2100 10 10 10, ή να μεταβείτε στο γραφείο κτηματογράφησης, στα Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου, για να ενημερωθείτε.

(Υπάρχει περίπτωση το δικαίωμά σας να το έχετε δηλώσει αλλά να έχει απορριφθεί, οπότε πρέπει να σας δοθούν οδηγίες για τις ενέργειες που πρέπει να κάνετε.)

3. Γιατί δεν βλέπω στην ηλεκτρονική Προανάρτηση τα δικαιώματά μου ενώ έχω υποβάλει δήλωση στο κτηματολόγιο το 2008;

Στην περίπτωση ιδιοκτησιών που δηλώσατε αλλά δεν παρουσιάζονται στην ηλεκτρονική Προανάρτηση, τότε είτε τα δικαιώματά σας δεν εντοπίστηκαν, ή τα στοιχεία που προσκομίσατε δεν κρίθηκαν επαρκή, ή δεν έχετε καταβάλει το απαιτούμενο πάγιο τέλος.

Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να μεταβείτε στο Γραφείο Κτηματογράφησης, στα Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου, προκειμένου να σας δοθούν οδηγίες για τις ενέργειές σας, ώστε τα δικαιώματά σας να συμπεριληφθούν στους προσωρινούς κτηματολογικούς πίνακες της Ανάρτησης.

4. Γιατί δεν βλέπω στην ηλεκτρονική Προανάρτηση τα δικαιώματά μου ενώ έχω υποβάλει δήλωση στο Κτηματολόγιο τον Μάρτιο του 2019;

Η κτηματολογική βάση της προανάρτησης περιλαμβάνει τα δικαιώματα που δηλώθηκαν μέχρι 18 Ιανουαρίου 2019. Από την ημερομηνία αυτή και μετά συνεχίζεται η επεξεργασία των νέων δηλώσεων, το αποτέλεσμα της οποίας θα φανεί σε επόμενο στάδιο, στην κτηματολογική βάση της Ανάρτησης.

5. Τι πρέπει να επισυνάψω μαζί με το έντυπο της Αίτησης Επανεξέτασης στοιχείων;

Μαζί με την αίτηση επισυνάπτετε έγγραφο που αποδεικνύει την αιτούμενη διόρθωση. Εφόσον η διόρθωση που αιτείστε προκύπτει από έγγραφο που έχετε ήδη υποβάλει με τη δήλωσή σας, τότε δεν χρειάζεται να επισυνάψετε τίποτε άλλο στην αίτηση διόρθωσης.

6. Δεν έχω υποβάλει δήλωση ιδιοκτησίας. Τι κάνω;

Οι δικαιούχοι που για οποιονδήποτε λόγο δεν υπέβαλαν μέχρι τώρα Δήλωση έχουν ακόμα τη δυνατότητα να το κάνουν, ώστε να αποφύγουν άσκοπη ταλαιπωρία στο μέλλον. Η δήλωση μπορεί να υποβληθεί είτε στο Γραφείο Κτηματογράφησης (Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου) είτε ηλεκτρονικά. Επίσης κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που αποκτά δικαίωμα σε ακίνητο (π.χ. από κληρονομιά, αγορά κ.λπ.) πρέπει να υποβάλει δήλωση στο κτηματολόγιο, ανεξαρτήτως από το αν το δικαίωµα έχει ήδη δηλωθεί από τον προηγούμενο δικαιούχο.

Υπενθυμίζουμε ότι η δήλωση ιδιοκτησίας στο κτηματολόγιο είναι από το νόμο υποχρεωτική και αποτελεί προϋπόθεση για οποιαδήποτε πράξη αφορά το ακίνητο στο μέλλον (π.χ. μεταβίβαση, γονική παροχή ή δωρεά).

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι για όσα ακίνητα δεν έχει υποβληθεί δήλωση δεν θα μπορεί να εκδοθεί οικοδομική άδεια.

Τα ακίνητα τα οποία δεν θα δηλωθούν κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης, θα καταγραφούν στις Αρχικές Εγγραφές ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και εφόσον δεν πραγματοποιηθούν οι σχετικές διορθώσεις στις προβλεπόμενες προθεσμίες, θα περιέλθουν στο Ελληνικό Δημόσιο.

7. Στην ηλεκτρονική Προανάρτηση διαπίστωσα ότι έχει γίνει αναριθμητισμός στον αριθμό συμβολαίου και αντί για 8327 που είναι το ορθό, έχει αναγραφεί 8237. Πρέπει να υποβάλω ξανά το συμβόλαιο;

Εφόσον με τη δήλωσή σας είχατε προσκομίσει το ανωτέρω συμβόλαιο, δεν απαιτείται να το επανυποβάλλετε. Αρκεί η συμπλήρωση της Αίτησης Επανεξέτασης Στοιχείων, στην οποία θα περιγράψετε το ανωτέρω πρόδηλο σφάλμα που διαπιστώσατε.

8. Έχω αλλάξει ταυτότητα. Τι κάνω;

Περιγράφετε στην Αίτηση Επανεξέτασης Στοιχείων τη διόρθωση και επισυνάπτετε το αντίγραφο της νέας ταυτότητας.

Δεν είναι απαραίτητο να μεταβείτε στο γραφείο κτηματογράφησης, αλλά μπορείτε αφού σαρώσετε το συμπληρωμένο έντυπο της αίτησης και σε ξεχωριστό αρχείο τη νέα ταυτότητα, να τα αποστείλετε με e-mail στη διεύθυνση:

ad@proanartisi-athina.gr

9. Διαπιστώνω σφάλμα στο ποσοστό συγκυριότητας της ιδιοκτησίας μου, διότι είχα υποβάλει δήλωση, αλλά εν τω μεταξύ έχει γίνει τροποποίηση της σύστασης και έχουν αλλάξει τα ποσοστά συγκυριότητας της διηρημένης ιδιοκτησίας μου. Τι κάνω;

Μαζί με το έντυπο της αίτησης επανεξέτασης στοιχείων στο οποίο περιγράφετε την αιτούμενη διόρθωση, επισυνάπτετε αντίγραφο της τροποποίησης της σύστασης.

10. Στην ηλεκτρονική Προανάρτηση διαπιστώνω σφάλμα στο όνομα του πατέρα μου. Τι πρέπει να κάνω;

Περιγράφετε στην Αίτηση Επανεξέτασης Στοιχείων την αιτούμενη διόρθωση.

Δεν χρειάζεται να επισυνάψετε κανένα άλλο έγγραφο.

Δεν είναι απαραίτητο να μεταβείτε στο γραφείο κτηματογράφησης αλλά μπορείτε αφού σαρώσετε το συμπληρωμένο έντυπο της αίτησης επανεξέτασης στοιχείων και να το αποστείλετε με e-mail στη διεύθυνση ad@proanartisi-athina.gr.

11. Στην ηλεκτρονική Προανάρτηση εμφανίζεται ποσοστό δικαιώματος πλήρους κυριότητας 75%, αλλά εν τω μεταξύ απέκτησα το υπόλοιπο 25% από κληρονομιά. Τι πρέπει να κάνω;

Εφόσον δεν έχετε ήδη κάνει δήλωση για το 25% του δικαιώματός σας, πρέπει να υποβάλετε νέα δήλωση για το 25% που αποκτήσατε με κληρονομιά.

Αν είχατε κάνει δήλωση και για το 25%, αλλά δεν εμφανίζεται ορθά το ποσοστό δικαιώματός σας στην ηλεκτρονική Προανάρτηση, τότε θα πρέπει να μεταβείτε εντός της προθεσμίας της προανάρτησης στο γραφείο κτηματογράφησης, για να ενημερωθείτε για τις ενέργειες που πρέπει να κάνετε.

Συναφείς αναρτήσεις
Αντίστροφα άρχισε να μετράει ο χρόνος για την κυκλοφορία των πρώτων 140 Ytong ηλεκτρικών λεωφορείων στην Αττική, τα οποία ...
Χωρίς βοήθεια από τρίτη δύναμη
Το Ιράν κάλεσε την Ελλάδα, να συνεργασθεί για την επίλυση της κρίσης χωρίς την ανάμειξη των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά την σύλληψη των ...
United Airlines
Η United Airlines επανεκκίνησε την ημερήσια και απευθείας εποχική σύνδεσή της μεταξύ Αθήνας και Νέας Υόρκης/Νιούαρκ. Οι πτήσεις είναι ...
Κτηματολόγιο
Παρατείνεται μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2020, η διαδικασία της Ανάρτησης για όσους έχουν ακίνητη περιουσία στον Δήμο της Αθήνας, ...
O "Μεγάλος Περίπατος"
Την αντιμετώπιση του κινδύνου δημόσιας υγείας από την Covid-19 επικαλείται κοινή υπουργική απόφαση, με βάση την οποία επιβάλλεται περιορισμός ...
Το Eurogroup για τη θωράκιση έναντι του κορονοϊού
Η ώρα των κρίσιμων αποφάσεων για το Eurogroup, φτάνει σήμερα, με τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης να καλούνται να ...
Οι θεσμοί στην Αθήνα με άξονα το target model
Oι εκπρόσωποι των θεσμών αναμένονται στην Αθήνα  στις 15 Ιανουαρίου και μέχρι τότε ο φάκελος με τις εκκρεμότητες στην ...
AOZ
Το κείμενο του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες περιήλθε σε γνώση της ελληνικής πλευράς, σύμφωνα με διπλωματικές ...
Συμφωνίες για τα ενεργειακά
Με τον πιο επίσημο τρόπο οι Κινέζοι εκδηλωνουν το ενδιαφέρον τους για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Αττικής. Η ...
 
 
Έντονη βελτίωση καταγράφουν οι επιχειρηματικές προσδοκίες στη βιομηχανία, σύμφωνα με τον μηνιαίο δελτίο του ΙΟΒΕ, λόγω της σημαντικής ενίσχυσης των προβλέψεων για την ...
Αυξητικές τάσεις παρουσίασε η εξέλιξη του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων όλων των κλάδων δραστηριότητας της οικονομίας τον τον Φεβρουάριο. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, γα το ...
Χθες η ΕΛΣΤΑΤ δημοσίευσε στοιχεία για την οικονομική ανισότητα και φτώχεια. Το 2022, έτος αναφοράς στο οποίο αναφέρονται τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ήταν ...
Οι νέοι κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, που τίθενται από φέτος σε ισχύ, αποτελούν θετική εξέλιξη για την Ελλάδα, καθώς ικανοποιούν διαχρονικές επιδιώξεις ...
Την πρόθεσή της να είναι υποψήφια για την προεδρία του ΣΕΒ σε δύο μήνες ανακοίνωσε από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Πανελλήνιου ...
Πρόσθετες τεχνικές διατάξεις για τη ρύθμιση οφειλών περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και ...
Στο 3,75% διαμορφώθηκε η απόδοση στη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 625 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ. Στην προηγούμενη αντίστοιχη ...
Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος απέστειλε χθες 21/3/2024 την ακόλουθη επιστολή προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, κ. Νικόλαο Παπαθανάση και προς ...
Με ρυθμό ανάπτυξης 2% ολοκλήρωσε το 2023 η ελληνική οικονομία, η οποία είδε το ΑΕΠ να παρουσιάζει αύξηση κατά 1,2% στο τελευταίο τρίμηνο ...
Για μια επιτυχία χωρίς προηγούμενο έκανε λόγο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης μετά την ολοκλήρωση της διάθεσης των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς. Αναλυτικά ...
«Η πορεία της οικονομίας είναι η βάση της προσπάθειας για την επιστροφή της γενιάς του brain drain. Όμως για να προσελκύσουμε όσο γίνεται ...
Στις 78.604 ανέρχονται οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μέσα σε 9 ημέρες στον 4ο κύκλο χρηματοδότησης για την κάλυψη μέρους του κόστους αγοράς POS και διασύνδεσης με την ταμειακή μηχανή, ...