Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
120 δόσεις
Τα ψιλά γράμματα και οι λεπτομέρειες της ένταξης στη ρύθμιση που ανοίγει την Τετάρτη
Την Τετάρτη, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές του b.e., ανοίγει η πλατφόρμα της εφορίας για τις 120 δόσεις.
Δευτέρα, 20/05/2019

Με τρία «κλίκ», δύο ρυθμίσεις οφειλών στην εφορία. Με αυτόν τον απλό τρόπο, ο γενικός γραμματέας ιδιωτικού χρέους κ. Φ. Κουρμούσης, περιγράφει στο Β.Ε., το τι πρέπει να πράξουν οι φορολογούμενοι για να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς την εφορία, καθώς η ρύθμιση αναμένεται να «τρέξει» από αύριο, καθώς εκκρεμούσαν οι υπουργικές αποφάσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αποκλείεται η ρύθμιση να είναι ανοιχτή από τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δηλαδή η κυβέρνηση ήταν έτοιμη να εκκινήσει τη διαδικασία της ρύθμισης το συντομότερο δυνατόν μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου την περασμένη Τετάρτη.

Η πλατφόρμα:  3 βήματα

Τα βήματα, λοιπόν, όπως εξηγεί ο κ. Κουρμούσης είναι απλά και κατανοητά για όλους:

Βήμα πρώτο: Είσοδος στο  TAXIS με τους κωδικούς που έχει στην κατοχή του ο κάθε φορολογούμενος.

Βήμα δεύτερο: Αριστερά στην σελίδα με το προφίλ του κάθε οφειλέτη – φορολογούμενου υπάρχει ειδική ενότητα που φέρει τον τίτλο «Ρυθμίσεις». Εισέρχεται στην εν λόγω ενότητα.

Βήμα τρίτο: Εμφανίζεται ένας πίνακας με τον αριθμό των δόσεων. Επιλέγει την δόση της αρεσκείας του με ανώτατο όριο τις 120 δόσεις. Αν πρόκειται για επιχείρηση ή επαγγελματία έχει τη δυνατότητα επιλογής 24άρων ή 36 δόσεων.

Παράλληλα, εμφανίζεται η δυνατότητα ρύθμισης του χρέους που έχει δημιουργηθεί στους πρώτους μήνες του 2019. Κάτι που αφορά κυρίως στους επαγγελματίες που δεν πλήρωσαν τον ΦΠΑ στο 3μηνο που έχουν τη δυνατότητα ή φυσικά πρόσωπα, εργαζόμενοι, μισθωτοί και συνταξιούχοι που δεν κατέβαλαν την τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ, το φόρο εισοδήματος του 2018 και βεβαιώθηκαν το 2019. Το χρέος που αφορά στο 2018 και βεβαιώθηκε στο 2019 θα πρέπει να ρυθμιστεί σε 12 δόσεις.

«Η εφορία», όπως εξηγεί ο πρόεδρος της  Ένωσης Φοροτεχνικών Ελλάδος κ. Β. Καμπάνης, «θέλει να δει ότι όλες οι υποχρεώσεις των φορολογούμενων είναι ρυθμισμένες. Εκεί έγκειται η αυτοματοποίηση της νέας ρύθμισης»

Τι χρέη περιλαμβάνονται.

Όπως εξηγεί ο κ. Κουρμούσης, «η διαδικασία είναι όσο το δυνατόν πιο απλή και εύχρηστη για όλους.  Σύμφωνα με τον ίδιο:

Όλα τα χρέη: Ρυθμίζονται όλα τα χρέη προς την εφορία, και εξηγεί: Απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας, απλήρωτος φόρος εισοδήματος, δημοτικά τέλη που έχουν περάσει στην εφορία, κλήσεις που δεν έχουν πληρωθεί στην ώρα τους ή έχουν παραπέσει ή έχουν αγνοηθεί από τους αποδέκτες τους, πρόστιμα ΚΤΕΟ, απλήρωτες δόσεις φόρου κληρονομιάς (σ.σ. δίδεται η δυνατότητα να επανενταχθούν σε προγραμματισμό πληρωμής), ΕΝΦΙΑ που δεν έχει πληρωθεί,  εξαγορά στρατιωτικής θητείας για τους δικαιούχους, τέλος επιτηδεύματος για όσους διατηρούν μπλοκ παροχής υπηρεσιών.

 

Ποιοι μπαίνουν

 

Υπόχρεοι: Δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους έχουν και όσοι είχαν υπαχθεί στην προηγούμενη ρύθμιση των 100 δόσεων που είχε γίνει επί ημερών Νάντιας Βαλαβάνη στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά η οικονομική συγκυρία στη συνέχεια (π.χ. capital controls) δεν επέτρεψαν τη συνέπεια στην αποπληρωμή εκ μέρους του οφειλέτη.  Δεν υπάρχει δυνατότητα για τους συνεπείς οφειλέτες στη παλιά ρύθμιση των 100 δόσεων να «μετατάξουν» το εναπομείναν χρέος τους σε άλλες 120 δόσεις. Πλην όμως, όσοι έχασαν τη ρύθμιση των 100 δόσεων μέχρι τις 5 Μαΐου 2019 (σταμάτησαν να πληρώνουν τις μηνιαίες δόσεις), έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν ξανά την οφειλή τους. Δηλαδή, από την αρχή…

 

Φορολογική ενημερότητα:

 

 Η διαφορά της τρέχουσας ρύθμισης από τις προηγούμενες είναι ότι θα υπάρχει φειδώ στην χορήγηση φορολογικής ενημερότητας. Στις παλαιότερες ρυθμίσεις για να καταστεί ένας φορολογούμενος «ενήμερος», αρκούσε η πληρωμή της πρώτης δόσης. Και στη συνέχεια γινόταν… «Λούης». Πλέον η φορολογική ενημερότητα θα γίνεται μήνα, μήνα, όσο τηρείται η ρύθμιση. Παλαιότερα, κάποιος πλήρωνε την πρώτη δόση, έκανε τη δουλειά του, π.χ. μία μεταβίβαση ακινήτου ή αυτοκινήτου, πληρωνόταν και «ξέχναγε» να πληρώσει. Με τη νέα ρύθμιση, πολύ απλά χάνεται η δυνατότητα της αποπληρωμής στις 120 ή σε όποιον άλλο αριθμό αποπληρωμής δόσεων εντάξει κανείς τα χρέη του και εντάσσεται στην πάγια ρύθμιση των 12. Για το λόγο αυτό, όπως εξηγούν πηγές κοντά στην υφυπουργό Οικονομικών κυρία Αικατερίνη Παπανάτσιου, η ρύθμιση έχει περιορισμένη διάρκεια ένταξης των δικαιούχων – οφειλετών ως τις 28 Ιουνίου. 

Κατασχέσεις και… ακατάσχετο

 

Σε ποια περίπτωση αίρεται το ακατάσχετο: Συνέπεια στην ρύθμιση δεν συνιστά και ξεμπλοκάρισμα των λογαριασμών στις τράπεζες που διατηρούν οι οφειλέτες, τουλάχιστον άμεσα. Δηλαδή, οι φορολογούμενοι με χρέη, παρά το γεγονός ότι θα σπεύσουν να τα ρυθμίσουν θα εξακολουθήσουν να ζουν με τον φόβο της κατάσχεσης για χρήματα που εισπράτουν πάνω από 1250 ευρώ τον μήνα. Πρόκειται, όπως αναφέρουν πληροφορίες, πληροφορίες για βέτο που άσκησαν οι θεσμοί κατά την σύνταξη της ρύθμισης προκειμένου να υπάρχει ο… μπαμπούλας της συνέπειας στην αποπληρωμή των χρεών. Κι αν το πρόβλημα αγγίζει περισσότερο από 1 εκατομμύριο φορολογούμενους, αγγίζει, όπως εξηγεί ο κ. Καμπάνης και δεκάδες επαγγελματίες ή επιχειρήσεις που έχουν συναλλαγές με το Δημόσιο. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των φοροτεχνικών, υπάρχει περιπτώσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν ως κύρια δραστηριότητα την ενέργεια και τα φωτοβολταϊκά. Ενώ θα τρέξουν να μπουν στη ρύθμιση κινδυνεύουν με κατάσχεση του 60 – 70% των χρημάτων που τους καταβάλλει μηνιαίως ο ΛΑΓΗΕ, εξέλιξη που συνιστά ασφυξία για τις ίδιες τις επιχειρήσεις. Το ίδιο βεβαίως ισχύει και για τις επιχειρήσεις εκείνες ή τα φυσικά πρόσωπα που αναμένουν επιστροφές από την εφορία. Από την μία θα ενταχθούν στη ρύθμιση, από την άλλη η εφορία θα έχει τη δυνατότητα, ως συνηθίζει στα χρόνια της κρίσης, να εξακολουθεί να συμψηφίζει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της, με χρέος του δανειολήπτη.

Κατάσχεση εις χείρας τρίτων

Επιπρόσθετα, θα συνεχιστούν οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτων εκ μέρους της εφορίας προς τους επαγγελματίες ή τις επιχειρήσεις που έχουν «ανοιχτούς λογαριασμούς» μαζί της, παρά τη ρύθμιση, δημιουργώντας πρόβλημα ρευστότητα και σε άλλες επιχιρήσεις που ενδεχομένως μπορεί να μην έχουν πρόβλημα χρεών. 

 Το πρόβλημα πάντως, αντιμετώπισε την τελευταία στιγμή η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου υιοθετώντας τροπολογία, σύμφωνα με την οποία, το όριο των 1.250 ευρώ προσαυξάνεται κατά το άθροισμα των ποσών των δύο τελευταίων μηνιαίων δόσεων που εξοφλήθηκαν, το οποίο (άθροισμα) πολλαπλασιάζεται με συντελεστές από 3 έως και 4,5.

Άδειοι λογαριασμοί

Σημειώνεται ότι από τις αρχές του περασμένου έτους έως και τα τέλη Δεκεμβρίου έχουν πραγματοποιηθεί  118.361 κατασχέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων που έχουν χρέη προς την εφορία. Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι το μεγάλο κύμα των κατασχέσεων πραγματοποιήθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2018 και έκτοτε η εφορία έκοψε ρυθμό, εξαιτίας κυρίως των άδειων τραπεζικών λογαριασμών αλλά και της φορολογικής συμμόρφωσης αρκετών οφειλετών του Δημοσίου. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, στο διάστημα Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου, τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν το 2018 κατά 10,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 9,1 δισ. ευρώ είναι απλήρωτοι φόροι και τα υπόλοιπα διάφορα πρόστιμα και καταπτώσεις εγγυήσεων, παγιώνοντας μια κατάσταση που ξεκίνησε το 2010.

Τα μυστικά των δόσεων

Ο χρόνος πληρωμής των δόσεων: Όπως ξεκαθαρίζει ο κ. Κουρμούσης στο b.e. από τη στιγμή που ο υπόχρεος – οφειλέτης ενταχθεί στη ρύθμιση έχει τη δυνατότητα αποπληρωμής της κάθε δόσης μέχρι το τέλος κάθε μήνα. Αν χάσει τη ρύθμιση για ένα μήνα, έχει τη δυνατότητα να πληρώσει τον επόμενο μήνα μέχρι το τέλος του. Όχι δύο δόσεις μαζί, αλλά αυτή που δεν έδωσε τον προηγούμενο. Δηλαδή, αν για παράδειγμα, κάποιος οφειλέτης δεν έδωσε στη χρονική προθεσμία του ενός μηνός το ποσό των 100 ευρώ, τον επόμενο μήνα δεν θα πληρώσει 200, δηλαδή δύο δόσεις μαζί, αλλά 100. Με βάση το συγκεκριμένο παράδειγμα το ίδιο ισχύει και για τη μικρότερη δόση των 30 ευρώ. Επίσης, το ίδιο ισχύει και για τις επιχειρήσεις.   

Επιτόκιο: Δεν υπάρχει ρύθμιση χωρίς το… νόμιμο επιτόκιο. Οι υπόχρεοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το επιτόκιο διαμορφώνεται σε 5%, αλλά για χρέη μέχρι 3.000 ευρώ και εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ, οι δόσεις είναι άτοκες.

 

Χαρακτηριστικά  παραδείγματα

 

  1. Φορολογούμενος με εισόδημα 10.000 ευρώ και χρέος 3.000 ευρώ σε πόσες δόσεις μπορεί να ρυθμίσει το χρέος του:

 

Σύμφωνα με τη διάταξη που ψηφίστηκε η ελάχιστη δόση διαμορφώνεταιι στο ποσό των 30 ευρώ. Δεν μπορεί δηλαδή να καταβληθεί δόση κάτω από 30 ευρώ. Για το ανωτέρω χρέος οι δόσεις εξόφλησης ανέρχονται σε 100.

 

  1. Φορολογούμενος που δήλωσε εισόδημα 20.000 ευρώ και το χρέος του είναι 20.000 ευρώ. Πόσες δόσεις δικαιούται

 

Η ετήσια δυνατότητα αποπληρωμής ανέρχεται για εισόδημα 20.000 ευρώ στα 440 ευρώ ή διαφορετικά 37 ευρώ μηνιαίως.  Που σημαίνει ότι με το ποσό αυτό το χρέος θα αποπληρωθεί σε… 555 δόσεις, όταν το ανώτατο όριο είναι 120. Οπότε η μηνιαία δόση ορίζεται στα 167 ευρώ μηνιαίως και το χρέος θα αποπληρωθεί σε 120 δόσεις.

 

  1. Φορολογούμενος που δήλωσε εισόδημα 15.000 ευρώ και οφείλει στην εφορία 4.000 ευρώ. Πόσες δόσεις χρειάζεται για να αποπληρώσει το χρέος του

 

Ο εν λόγω φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα να αποπληρώσει το χρέος του σε σε 120 δόσεις και η κάθε δόση θα ανέρχεται στο ποσό των 33 ευρώ.

 

  1. Φορολογούμενος που έχει καταδικαστεί για φοροδιαφυγή ύψους 150.000 ευρώ.

 Ο συγκεκριμένος δεν μπορεί να υπαχθεί στη ρύθμιση. Και γενικότερα, στη ρύθμιση δεν υπάρχει η δυνατότητα να υπαχθούν οφειλέτες που έχουν καταδικαστεί για λαθρεμπόριο ή φοροδιαφυγή.

 

  1. Με οφειλές στην εφορία και στα Ταμεία. Μπορεί ο οφειλέτης να ενταχθεί και στις δύο ρυθμίσεις;

Η απάντηση είναι θετική αφού, οι διατάξεις του νόμου δεν αποκλείουν την ένταξη και στις δύο ρυθμίσεις.

Συναφείς αναρτήσεις
Παναγιωτάκης
Εξώδικα στους οφειλέτες και αναθέσεις σε νομικά γραφεία των υποθέσεών τους θα αποστείλει η ΔΕΗ στον κάθε έναν ξεχωριστά, ...
UBS
Η UBS εκτιμά ότι οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές της Ελλάδας θα εξαρτηθούν περισσότερο από την οικονομία. Οι ευρωπαίοι πιστωτές έχουν θέσει ...
Ντράγκι
O Μάριο Ντράγκι επανέλαβε την Παρασκευή ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε νέα νομισματική τόνωση, ...
Πάιατ
Για ενδιαφέρον αμερικανικών επιχειρήσεων για τις αποκρατικοποιήσεις στην Ελλάδα, κυρίως στους τομείς των λιμένων, της ενέργειας και της τεχνολογίας, έκανε λόγο ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι ...
Το κυβερνητικό πρόγραμμα της Ν.Δ.
Το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Φοράμε τη στολή εργασίας, τα κοστούμια μπορεί ...
ΔΕΗ
Αναφορικά με σημερινό δημοσίευμα στον ημερήσιο Τύπο σχετικά με την οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ ανακοινώνονται τα εξής: 1. Τα αποτελέσματα ...
Τσακαλώτος
"Η μείωση των φόρων πρέπει να είναι στοχευμένη και παράλληλα με την ύπαρξη ενός αναπτυξιακού σχεδίου" υποστήριξε ο Υπουργός ...
Πειραιώς
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άντληση συμπληρωματικών κεφαλαίων για την Πειραιώς, καθώς άντλησε μέσω διάθεσης ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης ( Tier II), ...
ELA
Σε μηδενισμό οδεύει ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από το Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας. Στο τέλος Μαΐου ο δανεισμός των πιστωτικών ...

Ι. Στουρνάρας
Ως έναν «ενοχλητικό σοφό» για τον Αλέξη Τσίπρα περιγράφει ο ανταποκριτής της εφημερίδας Handelsblatt τον Γιάννη Στουρνάρα, επειδή, όπως επισημαίνει, αρέσκεται στο να ...
Πάιατ
Για ενδιαφέρον αμερικανικών επιχειρήσεων για τις αποκρατικοποιήσεις στην Ελλάδα, κυρίως στους τομείς των λιμένων, της ενέργειας και της τεχνολογίας, έκανε λόγο ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ σε ομιλία του σε ...
Το κυβερνητικό πρόγραμμα της Ν.Δ.
Το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Φοράμε τη στολή εργασίας, τα κοστούμια μπορεί να περιμένουν λίγο ακόμη», ...
Τσακαλώτος
"Η μείωση των φόρων πρέπει να είναι στοχευμένη και παράλληλα με την ύπαρξη ενός αναπτυξιακού σχεδίου" υποστήριξε ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας ...
Εργάνη
Την υψηλότερη επίδοση από το 2001 έως σήμερα για το πεντάμηνο Ιανουάριος - Μάιος 2019 καταγράφει το ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων του Πληροφοριακού ...
Τουρκία
Η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει τρία διαφορετικά πακέτα κυρώσεων κατά της Τουρκίας, για την αγορά του αντιαεροπορικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία, ανέφεραν καλά ...
ΑΑΔΕ
H AAΔΕ βγήκε… παγανιά, υλοποιώντας 50.500 φορολογικούς ελέγχους σε καταστήματα εστίασης και όχι μόνο μέσα στο καλοκαίρι. Όπως αναφέρουν πληροφορίες, το 85% των ...
ΣΕΒ, Ετήσια Γενική Συνέλευση
  ...για το πρόγραμμά του Έχουμε πλήρη χαρτογράφηση επενδυτικών σχεδίων που είναι έτοιμα να δρομολογηθούν, είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ετήσια ...
ΤτΕ
«Για το 2019, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος», αναφέρεται σε έκθεση της κεντρικής τράπεζας για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα,  με βάση ...
Προϋπολογισμός
Απάντηση στην καταστροφολογία της Κομισιόν και του Γιάννη Στουρνάρα, δίνουν τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού τον Μάιο. Τα έσοδα από την ...
AAΔE
Eγκύκλιος της ΑΑΔΕ ορίζει τις περιπτώσεις που μπορεί να χαθεί η ρύθμιση των 120 δόσεων για τους οφειλέτες. Αυτό, έχει ως συνέπει την ...
Εξωδικαστικός
Η απλοποιημένη διαδικασία ρύθμισης οφειλών του εξωδικαστικού μηχανισμού θα εφαρμοστεί σε λίγες μέρες και για τις επιχειρήσεις με χρέη έως 300.000 ευρώ. Η Κοινή ...