Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΣΕΒ, Ετήσια Γενική Συνέλευση
Xωρίς αντίπαλο ο Μητσοτάκης, στο... Θησείο ο Τσίπρας
Δυσμενώς σχολιάστηκε από τους ανθρώπους της αγοράς, η απόφαση του πρωθυπουργού να μην μιλήσει στην ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ, επιλέγοντας το κομματικό ακροατήριο στο Θησείο, αφήνοντας γήπεδο στον αντίπαλό του, κ. Κ. Μητσοτάκη να μιλήσει...
Τρίτη, 18/06/2019

 

...για το πρόγραμμά του

Έχουμε πλήρη χαρτογράφηση επενδυτικών σχεδίων που είναι έτοιμα να δρομολογηθούν, είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ, καθιστώντας σαφές ότι προτεραιότητά του είναι να επιτύχει η χώρα ισχυρή ανάπτυξη.

Έχουμε δεσμευθεί για σημαντικά επενδυτικά κίνητρα, με ένα νέο χωροταξικό πλαίσιο, ρευστότητα μέσω μόχλευσης ευρωπαϊκών πόρων και πόρων του ΕΣΠΑ, την καθιέρωση δύο συντελεστών ΦΠΑ σε 11% και 22%, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε βάθος διετίας κι ένα μεγάλο πλέγμα βελτίωσης του επενδυτικού περιβάλλοντος, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Έχω μιλήσει για τα φορολογικά μέτρα που θα ξεδιπλωθούν στο πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο που θα ψηφίσουμε το Σεπτέμβριο", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και μίλησε, μεταξύ άλλων, για:

-Μείωση φορολογίας επιχειρήσεων σε δύο χρόνια από το 28% στο 20%.

-Μείωση του φόρου στα μερίσματα άμεσα στο 5%

-Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης.

"Στόχος μας είναι να καταλήξουμε σε δύο συντελεστές ΦΠΑ στο 11% και στο 22%. Με διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή στο 6%. Να μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός μίας διετίας. Οι πρώτες φορολογικές μειώσεις θα ισχύσουν το 2020. Και θα αποτυπωθούν στον προϋπολογισμό αυτού του έτους", σημείωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, που κράτησε στην πρώτη γραμμή τα ισχυρά επενδυτικά κίνητρα (όπως οι υπεραποσβέσεις και ο διπλασιασμός του χρόνου συμψηφισμού κερδών με ζημιές), το νέο χωροταξικό πλαίσιο (με χρήσεις γης σε τέσσερα επίπεδα), τη δραστική απλούστευση των αδειοδοτικών διαδικασιών, τη ρευστότητα, τη γρήγορη εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς την αγορά.

"Πρόθεσή μας είναι να δρομολογήσουμε άμεσα αυτό το σχέδιο", ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης που ανέδειξε το στοιχείο ότι οι αγορές αναγνωρίζουν πολύ θετικά την προοπτική της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, διότι γνωρίζουν το μεταρρυθμιστικό στίγμα της οδού Πειραιώς.

«Αθέμιτες πρακτικές» δεν χωρούν, τόνισε, προσθέτοντας πως η στήριξη προς το επιχειρείν θα υπάρξει αλλά στο πλαίσιο της συμφωνίας αλήθειας που έχει παρουσιάσει και που στηρίζεται στην ανταποδοτικότητα της σχέσης κράτους επιχειρηματικού κόσμου.

"Όσο σαφής είμαι στα μέτρα υπέρ της ανάπτυξης, άλλο τόσο είμαι σε σχέση με αυτά που περιμένω από τους επιχειρηματίες. Πρέπει να επενδύσετε στη χώρα, να πληρώνετε φόρους και εισφορές, να προστατεύσετε το περιβάλλον και να είστε δίπλα στους εργαζόμενους. Αθέμιτες πρακτικές, όπως η αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία δε χωρούν. Καθυστερήσεις πληρωμών δε συγχωρούνται. Μη τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας δεν επιτρέπεται. Οραματίζομαι μία Ελλάδα με ένα ευρωπαϊκό εργασιακό περιβάλλον. Χωρίς προνομιακές σχέσεις κάποιων με την κυβέρνηση. Και με μία κοινωνία κανόνων, που όλοι θα προοδεύουν, χωρίς κανείς να μένει πίσω", επεσήμανε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ μάλιστα έστειλε σαφές μήνυμα στους εργοδότες πως εκείνος θα τους στηρίξει, αλλά και αυτοί με τη σειρά τους θα πρέπει να έχουν ικανοποιημένους τους εργαζόμενους.

«Στις 7 Ιουλίου οι Έλληνες θα αποφασίσουν αν η χώρα θα μπει πάλι σε περιπέτειες ή θα μπει στο δρόμο της ανάπτυξης. Παρακολουθείτε και εσείς την κυβέρνηση να παραπλανά και πάλι τους πολίτες, διαστρεβλώνει τις θέσεις της ΝΔ και προσπαθεί να κατασκευάσει έναν ανύπαρκτο αντίπαλο. Όλοι ξέρουν ότι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να λέει πολλά γιατί ξέρει ότι δε θα τα κάνει», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος περιέγραψε το δίλημμα των επερχόμενων εκλογών.

«Το διακύβευμα των εκλογών παραμένει κρίσιμο. Όταν εμείς αρνούμαστε την πόλωση και το διχασμό δε σημαίνει ότι εφησυχάζουμε. Προκρίνουμε αυτές οι εκλογές να είναι εκλογές της συμμετοχής. Γιαυτό και είναι σημαντικό για τον κόσμο της εργασίας στις 8 Ιουλίου να βρεθεί η Ελλάδα με μια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση. Προτεραιότητά μας είναι η ισχυρή ανάπτυξη, καρδιά της ανάπτυξης οι επενδύσεις και κλειδί των επενδύσεων οι μειώσεις φόρων, οι οποίες περιλαμβάνονται στο πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί τον Σεπτέμβριο. Οι πρώτες φορολογικές μειώσεις θα αποτυπωθούν στον προϋπολογισμό του 2020», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ετήσια Γενική Συνέλευση

Νωρίτερα, μιλώντας στα μέλη του ΣΕΒ, ο Πρόεδρος κ. Θεόδωρος Φέσσας, τόνισε την ιδιαίτερη σημασία της παραγωγικής ελληνικής περιφέρειας και τη χαρά του για τη στενή συνεργασία ΣΕΒ και Περιφερειακών Βιομηχανικών Συνδέσμων για όλα τα κρίσιμα ζητήματα. Καλωσορίζοντας τα νέα μέλη του Συντονιστικού Συμβουλίου Περιφερειακών και Τοπικών Οργανώσεων του ΣΕΒ, τους κκ. Λένα Κολιοπούλου (ΣΒΘΚΕ), Νίκο Κουδούνη (ΣΒΣΕ), Δημήτρη Μαθιό (ΣΒΑΠ), Κλεομένη Μπάρλο (ΣΕΒΠΔΕ) και Αχιλλέα Νταβέλη (ΣΘΕΒ), υπογράμμισε πως η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την ενεργό συμμετοχή της περιφέρειας, την αντιμετώπιση των ιδιαίτερων προκλήσεών που αντιμετωπίζει και την κινητοποίηση όλων των παραγωγικών δυνάμεων. Υπενθύμισε δε την πάγια προσέγγιση του ΣΕΒ να παρεμβαίνει μεθοδικά και με τεκμηριωμένες προτάσεις, συμβάλλοντας στην ανάδειξη των θεμάτων, αλλά και στην ενημέρωση της κοινής γνώμης σε μια περίοδο μεγάλης επικοινωνιακής σύγχυσης.

Στη συνέχεια, ο κ. Φέσσας τόνισε ότι: «Η χώρα βρίσκεται σε μια μεταβατική καμπή κατά την οποία θα κριθεί η δυνατότητά της να ανταπεξέλθει στις παγκόσμιες προκλήσεις.

Η επιλογή του κεντρικού μηνύματος Το αύριο, σήμερα: για την Ελλάδα των άξιων και των αξιών, έγινε καθώς στον ΣΕΒ πιστεύουμε ότι μόνο με επένδυση σε αξίες και σε άξιους ανθρώπους θα μπορέσουμε να ξεκλειδώσουμε τις υγιείς δυνάμεις της χώρας και να συμφωνήσουμε στην υλοποίηση των, γνωστών πλέον, απαραίτητων λύσεων. Οι οργανωμένες επιχειρήσεις μπορούν να δείξουν τον δρόμο, όχι με λόγια αλλά με έργα. Με καλά παραδείγματα και καλές πρακτικές που δίνουν περιεχόμενο στην έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης. Η γνώση, η καινοτομία, η εξωστρέφεια, η ποιότητα, η εταιρική ευθύνη, η διαφάνεια, η λογοδοσία, η αξιοκρατία, η βιωσιμότητα, είναι οι αξίες στις οποίες πρέπει να βασιστούμε προκειμένου να σχεδιάσουμε ένα καλύτερο αύριο. Ως υπεύθυνος κοινωνικός εταίρος, προσπαθούμε να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου σκέψης το οποίο να εστιάζει στην αξιακή σύγκλιση και όχι στην ιδεολογική αντιπαράθεση.»

Στη συνέχεια, ο κ. Άκης Σκέρτσος, Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ, παρουσιάζοντας τον απολογισμό της τελευταίας χρονιάς, αναφέρθηκε στη συστηματική προσπάθεια τεκμηρίωσης, ενημέρωσης, προτάσεων και διαλόγου που αποτελούν τους τέσσερις πυλώνες μιας εποικοδομητικής προσέγγισης και την πηγή των πρωτοβουλιών του ΣΕΒ για όλα τα κρίσιμα θέματα. Όπως τόνισε, ο ΣΕΒ παρεμβαίνει με γνώμονα τη βελτίωση της επιχειρηματικότητας και τη σύγκλιση με την υπόλοιπη Ευρώπη, και συμμετέχει ενεργά, και με επιτυχία, στο δημόσιο διάλογο. Ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι κατά τον προηγούμενο χρόνο χάρη στις συστηματικές παρεμβάσεις του Συνδέσμου (19 συμμετοχές σε δημόσιες διαβουλεύσεις, 86 υπομνήματα προς την κυβέρνηση και τους θεσμούς, και πλειάδα δημόσιων εκδηλώσεων και συζητήσεων με εκπροσώπους της πολιτείας), από τα 96 νομοθετήματα και τις 280 διατάξεις που ψηφίστηκαν με επίδραση στην επιχειρηματικότητα, το 62% εκπληρώνουν θέσεις του ΣΕΒ. Παράλληλα, ο ΣΕΒ συνέχισε την παραγωγή τεκμηριωτικού υλικού μέσα από δεκάδες έρευνες, μελέτες, δελτία και special reports. Εκτός όμως από το διάλογο με την πολιτεία, ο ΣΕΒ στηρίζει τις ελληνικές επιχειρήσεις έμπρακτα και στην προσπάθεια δικτύωσης και πρόσβασης στις αγορές του εξωτερικού, με 8 επιχειρηματικές αποστολές (Μαρόκο, Ν. Κορέα, Λίβανος, Νιγηρία, Βιετνάμ, Πολωνία, Κένυα-Αιθιοπία, Τυνησία), 59 country reports, και σχεδόν 1.000 Β2Β συναντήσεις που οδήγησαν σε 45 εμπορικές συμφωνίες.

Ο κ. Σκέρτσος τόνισε ακόμη πως ο κρίσιμος χώρος της εκπαίδευσης και κατάρτισης και η ανάγκη σύνδεσής του με τις ανάγκες των επιχειρήσεων αυξάνει τις ευκαιρίες. Πάνω από 7.000 στελέχη επιχειρήσεων έχουν επωφεληθεί από σεμινάρια, εκδηλώσεις, υποτροφίες και προγράμματα κατάρτισης, που οργάνωσε ο ΣΕΒ, ενώ 160 σχολεία (αύξηση 33%) συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων (ΣΕΝ). Ο κ. Σκέρτσος αναφέρθηκε στη συνεχιζόμενη αυξητική πορεία του αριθμού των μελών του ΣΕΒ η οποία στην τελευταία πενταετία υπολογίζεται σε 70%. Κλείνοντας, υπογράμμισε την έμπρακτη κοινωνική ευθύνη του ΣΕΒ και των μελών του και την υποστήριξη που οργανώθηκε για πάνω από 130 οικογένειες μετά την καταστροφή στο Μάτι.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ ανακοίνωσε την επιθυμία του κ. Άκη Σκέρτσου να αποχωρήσει από τον ΣΕΒ μέχρι το τέλος του Ιουνίου και, εκ μέρους της Διοίκησης, τον ευχαρίστησε θερμά για την πολύτιμη συμβολή του στο έργο του Συνδέσμου την περίοδο 2014-2019. Ανακοίνωσε επίσης στο σώμα ότι από την 1η Ιουλίου, Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ θα αναλάβει ο κ. Αλέξανδρος Χατζόπουλος.

Συναφείς αναρτήσεις
Την προσφορά του Οδυσσέα Κυριακόπουλου, πρώην Πρόεδρου του ΣΕΒ, που έφυγε πολύ νωρίς, και που σφράγισε με την παρουσία ...
Την πρόθεσή της να είναι υποψήφια για την προεδρία του ΣΕΒ σε δύο μήνες ανακοίνωσε από το βήμα του ...
Τη σχέση της Τεχνητής Νοημοσύνης με τον Άνθρωπο πραγματεύτηκε το 5ο Ετήσιο Συμπόσιο του Κέντρου Αριστείας ΣΕΒ στη Δημιουργική ...
Σύμφωνα με την έρευνα της KPMG Global Industrial Manufacturing CEO Outlook σε 175 CEOs των βιομηχανικών κατασκευών παγκοσμίως, η ...
Καλά στην υγεία τους και ασφαλείς είναι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και η συνοδεία του, που επισκέπτονται την Οδησσό, ...
Η πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού μετά από 16 χρόνια
Κοινές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι ακολούθησαν τη συνεδρίαση των διευρυμένων αντιπροσωπειών, ενώ ήδη ...
Aκριβή και επώδυνη χαρακτήρισε την πράσινη μετάβαση, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, χωρίς πάντως να αμφισβητεί τον τελικό ...
Θετικές προοπτικές τα επόμενα 3 - 4 χρόνια
Ένα άλμα προς τα μπροστά είναι εφικτό και θα ωφελήσει όλους μας. Είναι στο χέρι μας αλλά απαιτεί αποφασιστικότητα, ...
Βρεφικό γάλα, απορρυπαντικά, σαμπουάν κ.ά.
Στην εξειδίκευση των μέτρων της κυβέρνησης κατά της ακρίβειας προχώρησε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας. Πλαφόν στο περιθώριο μεικτού ...
 
 
Έντονη βελτίωση καταγράφουν οι επιχειρηματικές προσδοκίες στη βιομηχανία, σύμφωνα με τον μηνιαίο δελτίο του ΙΟΒΕ, λόγω της σημαντικής ενίσχυσης των προβλέψεων για την ...
Αυξητικές τάσεις παρουσίασε η εξέλιξη του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων όλων των κλάδων δραστηριότητας της οικονομίας τον τον Φεβρουάριο. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, γα το ...
Χθες η ΕΛΣΤΑΤ δημοσίευσε στοιχεία για την οικονομική ανισότητα και φτώχεια. Το 2022, έτος αναφοράς στο οποίο αναφέρονται τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ήταν ...
Οι νέοι κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, που τίθενται από φέτος σε ισχύ, αποτελούν θετική εξέλιξη για την Ελλάδα, καθώς ικανοποιούν διαχρονικές επιδιώξεις ...
Την πρόθεσή της να είναι υποψήφια για την προεδρία του ΣΕΒ σε δύο μήνες ανακοίνωσε από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Πανελλήνιου ...
Πρόσθετες τεχνικές διατάξεις για τη ρύθμιση οφειλών περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και ...
Στο 3,75% διαμορφώθηκε η απόδοση στη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 625 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ. Στην προηγούμενη αντίστοιχη ...
Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος απέστειλε χθες 21/3/2024 την ακόλουθη επιστολή προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, κ. Νικόλαο Παπαθανάση και προς ...
Με ρυθμό ανάπτυξης 2% ολοκλήρωσε το 2023 η ελληνική οικονομία, η οποία είδε το ΑΕΠ να παρουσιάζει αύξηση κατά 1,2% στο τελευταίο τρίμηνο ...
Για μια επιτυχία χωρίς προηγούμενο έκανε λόγο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης μετά την ολοκλήρωση της διάθεσης των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς. Αναλυτικά ...
«Η πορεία της οικονομίας είναι η βάση της προσπάθειας για την επιστροφή της γενιάς του brain drain. Όμως για να προσελκύσουμε όσο γίνεται ...
Στις 78.604 ανέρχονται οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μέσα σε 9 ημέρες στον 4ο κύκλο χρηματοδότησης για την κάλυψη μέρους του κόστους αγοράς POS και διασύνδεσης με την ταμειακή μηχανή, ...