Στη Ρώμη φαίνεται ότι πέφτει τώρα το βάρος για τη διακρατική συμφωνία Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ- Ιταλίας, που παραμένει “παγωμένη” από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν οι τέσσερις χώρες έδωσαν το πράσινο φως για την υπογραφή της. Ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Γιουβάλ Στείνιτς ζήτησε να επισπευστεί η υπογραφή της συμφωνίας αλλά όπως όλα δείχνουν στην Ιταλία εξακολουθούν να υπάρχουν αντιδράσεις.
Η στάση της Ιταλίας απασχόλησε τη χθεσινή διάσκεψη των υπουργών Ενέργειας της Ελλάδος, της Κύπρου και του Ισραήλ, καθώς και του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιου για την Ενέργεια, και όπως δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Γιώργος Λακκοτρύπης συμφωνήθηκε να γίνουν συζητήσεις σε υψηλό επίπεδο για να ξεπεραστεί το ζήτημα με την Ιταλία.
Ο EastMed, όπως και ο αγωγός ΤΑΡ είναι δύο πρότζεκτ τα οποία έχουν έντονα πολιτικοποιηθεί στη γειτονική Ιταλία, καθώς στελέχη και των δύο κομμάτων που αποτελούν σήμερα τον κυβερνητικό συνασπισμό είχαν στηρίξει οικολογικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις που αντιτίθενται στην κατασκευή νέων αγωγών στο ιταλικό έδαφος, υποστηρίζοντας ότι δεν χρειάζονται άλλοι αγωγοί μεταφοράς ορυκτών καυσίμων, εφόσον η ΕΕ οδεύει στην οικονομία μηδενικού άνθρακα.
Μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης αλλά και με προσωπική παρέμβαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τον αγωγό ΤΑΡ, η έντονη αντίδραση φάνηκε κάπως να κάμπτεται, για να επανέλθει πριν τις ευρωεκλογές, όταν ο υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας ζήτησε νέα περιβαλλοντική μελέτη για τον αγωγό EastMed, παγώνοντας επί της ουσίας τις όποιες διαδικασίες για την προετοιμασία της διακρατικής συμφωνίας.
Ιταλικά μέσα ενημέρωσης απέδωσαν την κίνηση του υπουργείου Περιβάλλοντος σε πολιτικές σκοπιμότητες εν όψει των ευρωεκλογών, εκτιμώντας ότι στη συνέχεια η κατάσταση θα εξομαλυνόταν.
Μάλιστα πριν από δύο εβδομάδες ο υπουργός Ενέργειας της Ιταλίας συμμετείχε στο East Mediterranean Gas Forum που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο, πράγμα που έδωσε την εντύπωση ότι η Ρώμη ήταν πλέον έτοιμη να συζητήσει εκ νέου για τον EastMed, τον αγωγό που σχεδιάζεται να μεταφέρει αέριο από τα offshore κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου στην Ευρώπη, μέσω Κρήτης, ηπειρωτικής Ελλάδας και Ιταλίας.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες μάλιστα, η Αθήνα προσπάθησε να συμμετάσχει και ο Ιταλός υπουργός Ενέργειας στη χθεσινή διάσκεψη, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Παρότι εκτιμάται ότι στο τέλος η Ιταλία θα πει το μεγάλο “ναι”, εν τούτοις οι πολιτικές διαφορές και σκοπιμότητες μπορεί να φρενάρουν τις εξελίξεις. Από την άλλη πλευρά εξετάζεται και η εναλλακτική προοπτική της μεταφοράς του αερίου από την Ελλάδα προς τα Βαλκάνια, αν και πρώτη προτεραιότητα παραμένει η σύνδεση με την Ιταλία.
Αξίζει πάντως να αναφερθεί, ότι σε ένα μήνα αρχίζουν οι εξαγωγές ισραηλινού αερίου μέσω της Αιγύπτου, όπως δήλωσε χθες ο κ. Στάινιτς.