Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αθανάσιος Σαββάκης πρόεδρος Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας
Διπλάσιο το ενεργειακό κόστος της ελληνικής βιομηχανίας από τη Γερμανική
Παρασκευή, 08/11/2019

Tην ανησυχία του για το υψηλό ενεργειακό κόστος της εγχώριας βιομηχανίας, η οποία πληρώνει 66 ευρώ/MWh ενώ στη  Γερμανία το αντίστοιχο κόστος είναι 37 ευρώ/MWh και τις επιπτώσεις που έχει αυτό στα προιόντα "made in Greece” εκφράζει ο κ. Αθανάσιος Σαββάκης, ο πρόεδρος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ΕΧΕ), ο οποίος είναι ταυτόχρονα και πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ).

Παράλληλα πάντως, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, επιχειρεί να καθησυχάσει τους φόβους ότι με τη σύζευξη της ελληνικής με την ιταλική αγορά ηλεκτρισμού, που προγραμματίζεται για το τέλος του 2020,  θα επηρεαστούν ανοδικά οι τιμές στην  αγορά χονδρικής και δηλώνει ότι το ΕΧΕ προετοιμάζεται με ταχείς ρυθμούς για τις τρεις επιμέρους αγορές ηλεκτρισμού (προημερήσια, ημερήσια και προθεσμιακή), εκτιμώντας ότι μπορεί να λειτουργήσουν νωρίτερα από το αναμενόμενο.

“Το υψηλό ενεργειακό κόστος στην Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί πολύ βασικό ανασταλτικό παράγοντα για την παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων ανταγωνιστικών προϊόντων made in Greece, δεδομένου ότι μια ενεργοβόρος βιομηχανία στη χώρα μας πληρώνει 66 ευρώ τη μεγαβατώρα, όταν, π.χ., στη Γερμανία το αντίστοιχο κόστος είναι 37 ευρώ” δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Σαββάκης, τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο ζήτημα πρέπει να λυθεί, αν πραγματικά θέλουμε να ενισχυθεί στην πράξη η διεθνοποίηση και η εξωστρέφεια της εγχώριας βιομηχανίας.

Υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη είναι κατά 30% υψηλότερες από τις τιμές που επικρατούν στις ΗΠΑ, ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου είναι υπερδιπλάσιες. Τα ίδια στοιχεία καταγράφουν ότι η Ελλάδα εμφανίζει μια από τις υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και αερίου εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Αξίζει να συγκρίνουμε τις τιμές που ισχύουν για το βιομηχανικό ρεύμα σε χώρες ανταγωνιστικές προς την Ελλάδα, για να καταδειχθεί ακριβώς το μεγάλο πρόβλημα που έχει η εγχώρια βιομηχανία σε όρους ανταγωνιστικότητας. Συγκεκριμένα, μια ενεργοβόρα βιομηχανία στην Ελλάδα πληρώνει 66 ευρώ την μεγαβατώρα, ενώ στο Βέλγιο η αντίστοιχη τιμή είναι 49,7 ευρώ, στη Γαλλία 42 ευρώ, στην Ολλανδία 39,4 και στην προηγμένη βιομηχανικά Γερμανία 37 ευρώ ανά μεγαβατώρα”. Στο άλλο μεγάλο ερώτημα, που προκύπτει από τους στόχους για το Κλίμα και την απανθρακοποίηση σε συνάρτηση με το πώς θα συνεχίσουν να λειτουργούν οι βιομηχανίες χάλυβα, τσιμέντου, μεταφορών, παραγωγής πλαστικών κ.α., ο πρόεδρος του ΕΧΕ απαντά θέτοντας το ζήτημα της μέτρησης και μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος για τη βιομηχανία. “Πιστεύω  ότι οι ενεργοβόρες βιομηχανίες αυτών των κλάδων κάνουν τον ενεργειακό τους σχεδιασμό λαμβάνοντας υπόψη το ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος και της -όσο το δυνατόν- μικρότερης παραγωγής ρύπων κάθε είδους…και είμαι βέβαιος ότι κινούνται προς την κατεύθυνση εξεύρεσης λύσεων που θα αφορούν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας  από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)” δηλώνει. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Σαββάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή είναι η τάση για τα επόμενα χρόνια και ότι  οι βιομηχανίες θα υποβοηθήσουν οποιαδήποτε προσπάθεια ανάπτυξης τεχνολογιών, που θα καταστήσουν αποδοτικότερες τις υφιστάμενες τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρισμού από ΑΠΕ, προς όφελος της ίδιας της βιομηχανίας, αλλά και του περιβάλλοντος».

Χρηματιστήριο Ενέργειας

Το χρονοδιάγραμμα για το Χρηματιστήριο Ενέργειας επιταχύνεται, δηλώνει ο πρόεδρος του ΕΧΕ κ. Αθανάσιος Σαββάκης,  προσθέτοντας ότι η εισαγωγή προθεσμιακών προϊόντων θα γίνει με υποκείμενη αγορά τον υφιστάμενο Ημερήσιο Ενεργειακό Προγραμματισμό (ΗΕΠ). Ας σημειωθεί εδώ ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας και ο υφυπουργός Γεράσιμος Θωμάς προωθούν τη λειτουργία της προεθσμιακής αγοράς ηλεκτρισμού χωρίς παράδοση φυσικών προιόντων για τον Μάρτιο του 2020, ενώ όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ως τον Ιούνιο θα είναι έτοιμες να λειτουργήσουν όλες οι επιμέρους αγορές, προκειμένου να εφαρμοστεί το target model.  Mάλιστα το νομοσχέδιο για την αγορά ηλεκτρισμού που έθεσε χθες σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο ΠΕΝ, προβλέπει αυστηρά χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση των απαραίτητων δράσεων, με δυνατότητα επιβολής προστίμου από τη ΡΑΕ σε περίπτωση καθυστέρησης. Το προηγούμενο χρονοδιάγραμμα προέβλεπε την έναρξη λειτουργίας της αγοράς παραγώγων κατά το τέλος του καλοκαιριού του 2020, με υποκείμενη αγορά τη νέα Αγορά Επόμενης Ημέρας.

‘Οσον αφορά στο target model, ο κ. Σαββάκης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρει ότι  στόχος είναι η ενοποίηση και η σύζευξη  και η επερχόμενη σύζευξη τιμών θα αυξήσει την αλληλεπίδραση και θα οδηγήσει στην επιθυμητή ενοποίηση. “Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί κάποιοι προεξοφλούν αυξήσεις στο κόστος ενέργειας λόγω της σύζευξης, ειδικά όταν στην Ελληνική χονδρική αγορά επικρατούν, κατά μέσο όρο, υψηλότερες τιμές σε σχέση με τις όμορες αγορές» δήλωσε, επιβεβαιώνοντας το χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το οποίο στο τέλος του 2020 αναμένεται η ολοκλήρωση των εργασιών σύζευξης της ελληνικής με την ιταλική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ έχουν αρχίσει και οι διαδικασίες για τη βουλγαρική, που αναμένεται να τελεσφορήσουν το 2021.

 Ως προς την Ενεργειακή Χρηματοπιστωτική Αγορά,  αναφέρει ότι «το αρχικό μας χρονοδιάγραμμα ήταν να αρχίσει η λειτουργία της κατά το τέλος του καλοκαιριού του 2020 με υποκείμενη αγορά τη νέα Αγορά Επόμενης Ημέρας. Προσαρμοζόμενοι όμως στην επιθυμία του ΥΠΕΝ για εκκίνησή της νωρίτερα, πριν τη μετάβαση στη νέα Αγορά Επόμενης Ημέρας, εργαζόμαστε πυρετωδώς για την έναρξή της με υποκείμενη αγορά τον υφιστάμενο Ημερήσιο Ενεργειακό Προγραμματισμό» εξηγεί και διευκρινίζει πως στο Ρυθμιστικό πλαίσιο, έχει ολοκληρωθεί η συγγραφή του Κανονισμού του ΕΧΕ και έχει επεκταθεί ο Κανονισμός της ATHEXClear. Επίσης, έχουν κατατεθεί οι απαιτούμενοι φάκελοι αδειοδότησης στις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές (ΡΑΕ & Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς), ενώ εκπονούνται οι τεχνικές αποφάσεις που παρέχουν όλες τις απαιτούμενες λεπτομέρειες για τη λειτουργία των αγορών και γίνονται πολλαπλές εκδηλώσεις, συζητήσεις και συναντήσεις ώστε να προετοιμαστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι.

Στην Αγορά Επόμενης Ημέρας και την Ενδοημερήσια Αγορά, διευκρινίζει, στο ρυθμιστικό πλαίσιο έχει ολοκληρωθεί η συγγραφή τόσο του Κανονισμού Λειτουργίας όσο και του Κανονισμού Εκκαθάρισης. Επίσης έχουν ολοκληρωθεί οι πέντε από τις οκτώ μεθοδολογίες που προβλέπονται στον Κανονισμό Λειτουργίας και απαιτούν την έγκριση της ΡΑΕ, ενώ ολοκληρώνονται οι υπόλοιπες τρεις. Έχουν εκπονηθεί οι τρεις τεχνικές αποφάσεις του Κανονισμού Εκκαθάρισης που απαιτούν την έγκριση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). «Όσον αφορά στις νέες πλατφόρμες λογισμικού που απαιτούνται για τη λειτουργία των αγορών, έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη και βρισκόμαστε σε στάδιο εσωτερικών δοκιμών» σημειώνει, ενώ ερωτηθείς εντός ποιου χρονοδιαγράμματος εκτιμά ότι το ΕΧΕ θα έχει φτάσει στο σημείο να εκπληρώνει πλήρως τον σκοπό της ύπαρξής του -σύζευξη με τις άλλες ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας, ενίσχυση του ανταγωνισμού/ μείωση ενεργειακού κόστους και ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού- απαντά ότι δεδομένου πως ο σκοπός του ΕΧΕ είναι ιδιαίτερα ευρύς, «θα διανύσουμε μακρύ δρόμο έως να εκπληρώσουμε πλήρως τον ιδρυτικό σκοπό μας».

Σχετικά με τις ραγδαίες αλλαγές στην ελληνική αγορά ενέργειας, μετά και την είσοδο της ΔΕΗ στο φυσικό αέριο, αλλά και παρόχων αερίου στη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας, ο κ. Σαββάκης εκφράζει την πεποίθηση ότι σε αυτή την υπό διαμόρφωση αγορά, μέσα στα επόμενα δύο έως τέσσερα χρόνια θα έχουν παγιωθεί συγκεκριμένα εταιρικά σχήματα και θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο του ανταγωνισμού.   Όπως σε όλες τις περιπτώσεις ανάδειξης νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, έτσι και στην αγορά ενέργειας για την Ελλάδα, μετά την άρση του μονοπωλίου παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ, όσες επιχειρήσεις είναι βιώσιμες και κερδοφόρες θα παραμείνουν στην αγορά, προσθέτει.

Ο πρόεδρος του ΕΧΕ θεωρεί εφικτό το στόχο για την πλήρη απολιγνιτοποίηση ώς το 2028, εφόσον αποτελεί επιταγή της Ευρωπαϊκής Ενωσης και βασική προτεραιότητα στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, με την προϋπόθεση ότι θα προηγηθεί  ο κατάλληλος δημόσιος διάλογος με κάθε ενδιαφερόμενο, ούτως ώστε να βρεθεί κοινή συνισταμένη των προϋποθέσεων για τον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας.

“ Αναμένουμε ο δημόσιος διάλογος να ξεκινήσει το αμέσως προσεχές διάστημα, ούτως ώστε να τεθούν οι συγκεκριμένες προϋποθέσεις απολιγνιτοποίησης  χωρίς βεβαίως να θιγεί σε καμία περίπτωση η ανταγωνιστικότητα της εγχώριας βιομηχανίας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τέλος σχετικά με το  Χρηματιστήριο Ρύπων δηλώνει ότι μέχρι στιγμής το σχήμα αυτό έχει αποδειχθεί επιτυχημένο και ότι  θα είναι πιο χρήσιμο στο μέλλον, ειδικά όταν όλοι γνωρίζουμε ότι η παγκόσμια τάση υπαγορεύει πλέον την παραγωγή προϊόντων με το μικρότερο δυνατόν περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Η εφαρμογή του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας θα βοηθήσει με σαφήνεια στην παραγωγή πιο πράσινων, πιο οικολογικών και πιο κυκλικών προϊόντων, καταλήγει ο  ο κ.Σαββάκης.

Συναφείς αναρτήσεις
Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας
Νέο κύκλο επαφών για την επίλυση του αδιεξόδου όσον αφορά στο ενεργειακό κόστος για τη βιομηχανία ξεκινά η ΕΒΙΚΕΝ. ...
Σαν μαγνήτης τραβούν οι καινοτομίες στο χώρο τις ενέργειας τους “χρυσούς” μεγιστάνες που ξεπήδησαν από τις νέες τεχνολογίες. Το ...
Αγορά ηλεκτρικής ενέργειας
Σε επίπεδα άνω των 9.000 MW και με οριακή τιμή, που για κάποιες ώρες ξεπερνά τα 90 ευρώ/ MWh κινείται ...
Ελληνική Βιοχημαχία
Περίπου το διπλάσιο κόστος ρεύματος από τη Γερμανία έχουν οι ελληνικές ενεργοβόρες βιομηχανίες, πληρώνοντας  σχεδόν 60 ευρώ/MWh, έναντι  31,3  ευρώMWh ...
Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα
Tην ερχόμενη εβδομάδα θα υπογραφεί η σύμβαση για την κατασκευή της "μικρής" διασύνδεσης Κρήτης - Πελοποννήσου, όπως ανακοίνωσε  ο ...
Ν.Δ.
Ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Τρικάλων, κ. Κώστας Σκρέκας, σχετικά με τη σχεδιαζόμενη δραματική αύξηση ...
Στέργιος Πιτσιόρλας
Πακέτο προτάσεων για τη μείωση  του ενεργειακού κόστους στις ενεργοβόρες βιομηχανίες πρόκειται να καταθέσει μέσα στο επόμενο δεκαήμερο ο ...
WATT+VOLT
H WATT+VOLT διευρύνει τις δραστηριότητες της και προσφέρει στους καταναλωτές τη δυνατότητα να αποκτήσουν φυσικό αέριο για να καλύψουν όλες τις ...
ΕΒΙΚΕΝ
Πρωτοβουλίες για το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας σκοπεύει να αναλάβει ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας Στέργιος Πιτσιόρλας, όπως δήλωσε στη ...

Economist
Χρήστος Σταϊκούρας από Economist Gala Dinner: “Εγώ εύχομαι το 2020 ο κ.Χρήστος Μεγάλου να χρηματοδοτεί τον κ. Αναστάσιο Καλλιτσάντση να φτιάχνει δρόμους, ώστε ...
Χρ. Δήμας
Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Χρίστος Δήμας υπέγραψε σήμερα  τη συμφωνία της Ελληνικής Κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την επέκταση ...
Χατζηδάκης
Την αποφασιστικότητά του να δρομολογήσει άμεσα τη διαδικασία εξυγίανσης της ΛΑΡΚΟ μέσω κάποιας μορφής εκκαθάρισης εν λειτουργία επανέλαβε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ...
Α. Χανταβάς, Enel Green Power
Στη σημασία της βιωσιμότητας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και στην ανάγκη επίσπευσης των απαιτούμενων διαδικασιών για αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στη χώρα, ...
Τζέφρι Πάιατ
Σημαντικό αριθμό αμερικανικών επενδύσεων φέρνει το 2020 στην ελληνική αγορά, αποκάλυψε ο Αμερικανός πρέσβης κ. Τζέφρι Πάιατ μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου ...
EKO
Η ΕΚΟ, σε συνεργασία με την έδρα Φωτοτεχνίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, σχεδίασε και πραγματοποίησε μια ολοκληρωμένη τεχνική αξιολόγηση των προσφερόμενων εξειδικευμένων λύσεων ...
Τσαβούσογλου
Η Τουρκία ενδιαφέρεται να συνεργαστεί με την Ρωσία στον τομέα της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα παράλια της Κύπρου, δήλωσε ο Τούρκος ...
K. Xατζηδάκης
Τις βασικές προτεραιότητες των πρωτοβουλιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το τρέχον έτος, που εντάσσονται στο τρίπτυχο «Διαρθρωτικές αλλαγές και αποκρατικοποιήσεις-Πράσινες δράσεις ...
Θωμάς
Ένα σημαντικό βήμα για το περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου συντελείται σήμερα, καθώς ενάμιση περίπου μήνα μετά την δημοσίευση της πρόσκλησης εκδήλωσης ...
ΔΕΠΑ
"Το LNG εκτός από περιβαλλοντικά φιλικό, διαθέτει και μια ασφαλή και εφαρμοσμένη τεχνολογία ως προς την αποθήκευση, μεταφορά και χρήση του, που το ...
ΤΑΙΠΕΔ
Στην έναρξη διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση του 65% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «ΔΕΠΑ Εμπορίας ΑΕ», η οποία θα δημιουργηθεί μετά ...
Σχέδιο για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σταθμών στις αγροτικές περιοχές παρουσίασε πρόσφατα ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας.  Το σχέδιο, που παρουσιάστηκε σε εκδήλωση  στην ...