Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αθανάσιος Σαββάκης πρόεδρος Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας
Διπλάσιο το ενεργειακό κόστος της ελληνικής βιομηχανίας από τη Γερμανική
Παρασκευή, 08/11/2019

Tην ανησυχία του για το υψηλό ενεργειακό κόστος της εγχώριας βιομηχανίας, η οποία πληρώνει 66 ευρώ/MWh ενώ στη  Γερμανία το αντίστοιχο κόστος είναι 37 ευρώ/MWh και τις επιπτώσεις που έχει αυτό στα προιόντα "made in Greece” εκφράζει ο κ. Αθανάσιος Σαββάκης, ο πρόεδρος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ΕΧΕ), ο οποίος είναι ταυτόχρονα και πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ).

Παράλληλα πάντως, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, επιχειρεί να καθησυχάσει τους φόβους ότι με τη σύζευξη της ελληνικής με την ιταλική αγορά ηλεκτρισμού, που προγραμματίζεται για το τέλος του 2020,  θα επηρεαστούν ανοδικά οι τιμές στην  αγορά χονδρικής και δηλώνει ότι το ΕΧΕ προετοιμάζεται με ταχείς ρυθμούς για τις τρεις επιμέρους αγορές ηλεκτρισμού (προημερήσια, ημερήσια και προθεσμιακή), εκτιμώντας ότι μπορεί να λειτουργήσουν νωρίτερα από το αναμενόμενο.

“Το υψηλό ενεργειακό κόστος στην Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί πολύ βασικό ανασταλτικό παράγοντα για την παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων ανταγωνιστικών προϊόντων made in Greece, δεδομένου ότι μια ενεργοβόρος βιομηχανία στη χώρα μας πληρώνει 66 ευρώ τη μεγαβατώρα, όταν, π.χ., στη Γερμανία το αντίστοιχο κόστος είναι 37 ευρώ” δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Σαββάκης, τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο ζήτημα πρέπει να λυθεί, αν πραγματικά θέλουμε να ενισχυθεί στην πράξη η διεθνοποίηση και η εξωστρέφεια της εγχώριας βιομηχανίας.

Υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη είναι κατά 30% υψηλότερες από τις τιμές που επικρατούν στις ΗΠΑ, ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου είναι υπερδιπλάσιες. Τα ίδια στοιχεία καταγράφουν ότι η Ελλάδα εμφανίζει μια από τις υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και αερίου εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Αξίζει να συγκρίνουμε τις τιμές που ισχύουν για το βιομηχανικό ρεύμα σε χώρες ανταγωνιστικές προς την Ελλάδα, για να καταδειχθεί ακριβώς το μεγάλο πρόβλημα που έχει η εγχώρια βιομηχανία σε όρους ανταγωνιστικότητας. Συγκεκριμένα, μια ενεργοβόρα βιομηχανία στην Ελλάδα πληρώνει 66 ευρώ την μεγαβατώρα, ενώ στο Βέλγιο η αντίστοιχη τιμή είναι 49,7 ευρώ, στη Γαλλία 42 ευρώ, στην Ολλανδία 39,4 και στην προηγμένη βιομηχανικά Γερμανία 37 ευρώ ανά μεγαβατώρα”. Στο άλλο μεγάλο ερώτημα, που προκύπτει από τους στόχους για το Κλίμα και την απανθρακοποίηση σε συνάρτηση με το πώς θα συνεχίσουν να λειτουργούν οι βιομηχανίες χάλυβα, τσιμέντου, μεταφορών, παραγωγής πλαστικών κ.α., ο πρόεδρος του ΕΧΕ απαντά θέτοντας το ζήτημα της μέτρησης και μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος για τη βιομηχανία. “Πιστεύω  ότι οι ενεργοβόρες βιομηχανίες αυτών των κλάδων κάνουν τον ενεργειακό τους σχεδιασμό λαμβάνοντας υπόψη το ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος και της -όσο το δυνατόν- μικρότερης παραγωγής ρύπων κάθε είδους…και είμαι βέβαιος ότι κινούνται προς την κατεύθυνση εξεύρεσης λύσεων που θα αφορούν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας  από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)” δηλώνει. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Σαββάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή είναι η τάση για τα επόμενα χρόνια και ότι  οι βιομηχανίες θα υποβοηθήσουν οποιαδήποτε προσπάθεια ανάπτυξης τεχνολογιών, που θα καταστήσουν αποδοτικότερες τις υφιστάμενες τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρισμού από ΑΠΕ, προς όφελος της ίδιας της βιομηχανίας, αλλά και του περιβάλλοντος».

Χρηματιστήριο Ενέργειας

Το χρονοδιάγραμμα για το Χρηματιστήριο Ενέργειας επιταχύνεται, δηλώνει ο πρόεδρος του ΕΧΕ κ. Αθανάσιος Σαββάκης,  προσθέτοντας ότι η εισαγωγή προθεσμιακών προϊόντων θα γίνει με υποκείμενη αγορά τον υφιστάμενο Ημερήσιο Ενεργειακό Προγραμματισμό (ΗΕΠ). Ας σημειωθεί εδώ ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας και ο υφυπουργός Γεράσιμος Θωμάς προωθούν τη λειτουργία της προεθσμιακής αγοράς ηλεκτρισμού χωρίς παράδοση φυσικών προιόντων για τον Μάρτιο του 2020, ενώ όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ως τον Ιούνιο θα είναι έτοιμες να λειτουργήσουν όλες οι επιμέρους αγορές, προκειμένου να εφαρμοστεί το target model.  Mάλιστα το νομοσχέδιο για την αγορά ηλεκτρισμού που έθεσε χθες σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο ΠΕΝ, προβλέπει αυστηρά χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση των απαραίτητων δράσεων, με δυνατότητα επιβολής προστίμου από τη ΡΑΕ σε περίπτωση καθυστέρησης. Το προηγούμενο χρονοδιάγραμμα προέβλεπε την έναρξη λειτουργίας της αγοράς παραγώγων κατά το τέλος του καλοκαιριού του 2020, με υποκείμενη αγορά τη νέα Αγορά Επόμενης Ημέρας.

‘Οσον αφορά στο target model, ο κ. Σαββάκης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρει ότι  στόχος είναι η ενοποίηση και η σύζευξη  και η επερχόμενη σύζευξη τιμών θα αυξήσει την αλληλεπίδραση και θα οδηγήσει στην επιθυμητή ενοποίηση. “Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί κάποιοι προεξοφλούν αυξήσεις στο κόστος ενέργειας λόγω της σύζευξης, ειδικά όταν στην Ελληνική χονδρική αγορά επικρατούν, κατά μέσο όρο, υψηλότερες τιμές σε σχέση με τις όμορες αγορές» δήλωσε, επιβεβαιώνοντας το χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το οποίο στο τέλος του 2020 αναμένεται η ολοκλήρωση των εργασιών σύζευξης της ελληνικής με την ιταλική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ έχουν αρχίσει και οι διαδικασίες για τη βουλγαρική, που αναμένεται να τελεσφορήσουν το 2021.

 Ως προς την Ενεργειακή Χρηματοπιστωτική Αγορά,  αναφέρει ότι «το αρχικό μας χρονοδιάγραμμα ήταν να αρχίσει η λειτουργία της κατά το τέλος του καλοκαιριού του 2020 με υποκείμενη αγορά τη νέα Αγορά Επόμενης Ημέρας. Προσαρμοζόμενοι όμως στην επιθυμία του ΥΠΕΝ για εκκίνησή της νωρίτερα, πριν τη μετάβαση στη νέα Αγορά Επόμενης Ημέρας, εργαζόμαστε πυρετωδώς για την έναρξή της με υποκείμενη αγορά τον υφιστάμενο Ημερήσιο Ενεργειακό Προγραμματισμό» εξηγεί και διευκρινίζει πως στο Ρυθμιστικό πλαίσιο, έχει ολοκληρωθεί η συγγραφή του Κανονισμού του ΕΧΕ και έχει επεκταθεί ο Κανονισμός της ATHEXClear. Επίσης, έχουν κατατεθεί οι απαιτούμενοι φάκελοι αδειοδότησης στις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές (ΡΑΕ & Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς), ενώ εκπονούνται οι τεχνικές αποφάσεις που παρέχουν όλες τις απαιτούμενες λεπτομέρειες για τη λειτουργία των αγορών και γίνονται πολλαπλές εκδηλώσεις, συζητήσεις και συναντήσεις ώστε να προετοιμαστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι.

Στην Αγορά Επόμενης Ημέρας και την Ενδοημερήσια Αγορά, διευκρινίζει, στο ρυθμιστικό πλαίσιο έχει ολοκληρωθεί η συγγραφή τόσο του Κανονισμού Λειτουργίας όσο και του Κανονισμού Εκκαθάρισης. Επίσης έχουν ολοκληρωθεί οι πέντε από τις οκτώ μεθοδολογίες που προβλέπονται στον Κανονισμό Λειτουργίας και απαιτούν την έγκριση της ΡΑΕ, ενώ ολοκληρώνονται οι υπόλοιπες τρεις. Έχουν εκπονηθεί οι τρεις τεχνικές αποφάσεις του Κανονισμού Εκκαθάρισης που απαιτούν την έγκριση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). «Όσον αφορά στις νέες πλατφόρμες λογισμικού που απαιτούνται για τη λειτουργία των αγορών, έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη και βρισκόμαστε σε στάδιο εσωτερικών δοκιμών» σημειώνει, ενώ ερωτηθείς εντός ποιου χρονοδιαγράμματος εκτιμά ότι το ΕΧΕ θα έχει φτάσει στο σημείο να εκπληρώνει πλήρως τον σκοπό της ύπαρξής του -σύζευξη με τις άλλες ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας, ενίσχυση του ανταγωνισμού/ μείωση ενεργειακού κόστους και ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού- απαντά ότι δεδομένου πως ο σκοπός του ΕΧΕ είναι ιδιαίτερα ευρύς, «θα διανύσουμε μακρύ δρόμο έως να εκπληρώσουμε πλήρως τον ιδρυτικό σκοπό μας».

Σχετικά με τις ραγδαίες αλλαγές στην ελληνική αγορά ενέργειας, μετά και την είσοδο της ΔΕΗ στο φυσικό αέριο, αλλά και παρόχων αερίου στη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας, ο κ. Σαββάκης εκφράζει την πεποίθηση ότι σε αυτή την υπό διαμόρφωση αγορά, μέσα στα επόμενα δύο έως τέσσερα χρόνια θα έχουν παγιωθεί συγκεκριμένα εταιρικά σχήματα και θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο του ανταγωνισμού.   Όπως σε όλες τις περιπτώσεις ανάδειξης νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, έτσι και στην αγορά ενέργειας για την Ελλάδα, μετά την άρση του μονοπωλίου παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ, όσες επιχειρήσεις είναι βιώσιμες και κερδοφόρες θα παραμείνουν στην αγορά, προσθέτει.

Ο πρόεδρος του ΕΧΕ θεωρεί εφικτό το στόχο για την πλήρη απολιγνιτοποίηση ώς το 2028, εφόσον αποτελεί επιταγή της Ευρωπαϊκής Ενωσης και βασική προτεραιότητα στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, με την προϋπόθεση ότι θα προηγηθεί  ο κατάλληλος δημόσιος διάλογος με κάθε ενδιαφερόμενο, ούτως ώστε να βρεθεί κοινή συνισταμένη των προϋποθέσεων για τον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας.

“ Αναμένουμε ο δημόσιος διάλογος να ξεκινήσει το αμέσως προσεχές διάστημα, ούτως ώστε να τεθούν οι συγκεκριμένες προϋποθέσεις απολιγνιτοποίησης  χωρίς βεβαίως να θιγεί σε καμία περίπτωση η ανταγωνιστικότητα της εγχώριας βιομηχανίας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τέλος σχετικά με το  Χρηματιστήριο Ρύπων δηλώνει ότι μέχρι στιγμής το σχήμα αυτό έχει αποδειχθεί επιτυχημένο και ότι  θα είναι πιο χρήσιμο στο μέλλον, ειδικά όταν όλοι γνωρίζουμε ότι η παγκόσμια τάση υπαγορεύει πλέον την παραγωγή προϊόντων με το μικρότερο δυνατόν περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Η εφαρμογή του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας θα βοηθήσει με σαφήνεια στην παραγωγή πιο πράσινων, πιο οικολογικών και πιο κυκλικών προϊόντων, καταλήγει ο  ο κ.Σαββάκης.

Συναφείς αναρτήσεις
Aλυσιδωτές οι αρνητικές συνέπειες του υψηλού ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία. Προχθές, η αμερικανική εταιρία Sonoco Alcore ανακοίνωσε το κλείσιμο δύο ...
Το ιδιαίτερα υψηλό κόστος του βιομηχανικού ρεύματος σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ αποτελεί ανταγωνιστικό μειονέκτημα για την ...
Tη λήψη μέτρων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας, με βάση τις δυνατότητες που δίνει το  Προσωρινό Πλαίσιο ...
Το κόστος ενέργειας να αποτελεί το 30% του λειτουργικού κόστους της, η Κεραμουργία Βορείου Ελλάδος (ΚΕΒΕ) παράλληλα με την ...
Μετέωρο παραμένει το μέτρο της επιδότησης της ενεργοβόρου βιομηχανίας για το υψηλό κόστος ρεύματος, περίπου 5 μήνες μετά την ...
Υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Κώστας Σκρέκας
Στα πράσινα ΡΡΑ …του μέλλοντος για τη μείωση του ενεργειακού κόστους παραπέμπει ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Κώστας Σκρέκας τη ...
Πόλεμος Ρωσίας Ουκρανίας
Στο συνολικό ποσό των 1,65 τρισεκατομμυρίων δολαρίων υπολογίζεται το ύψος των επιδοτήσεων που έχουν χορηγήσει οι κυβερνήσεις σε όλες ...
Κοινή επιστολή βιομηχανικών οργανώσεων στον Πρωθυπουργό για την ενέργεια
Επιστολή στον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη απέστειλαν, σήμερα (19/1/2023), οι επικεφαλής των βιομηχανικών οργανώσεων της χώρας, ΣΕΒ, ΣΒΕ, ΕΒΙΚΕΝ, ...
Συγκρατημένοι οι αναλυτές
Παρά τις περαιτέρω ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης υποχωρεί, οι αναλυτές λένε ότι είναι πολύ νωρίς για να ...
 
 
Η  Βιοχάλκο και ο Τιτάνας υπέγραψαν τελικώς την κοινή δήλωση κατανάλωσης για τα  δύο PPAs με τη ΔΕΗ, πράγμα που ανοίγει το δρόμο ...
Η ανεξέλεγκτη διείσδυση των ΑΠΕ και ειδικά των φωτοβολταϊκών  με τα τεράστια προβλήματα που προκαλεί, όπως ο “κανιβαλισμός της αγοράς” με τις αρνητικές ...
Ποσό της τάξης των 130 εκατ. ευρώ υπέρ του ήδη προβληματικού Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) φέρεται έτοιμος  να διεκδικήσει ο ΔΑΠΕΕΠ από τις ...
Η πορεία μας προς το 2030 είναι σαφής: Η Πράξη για τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες θέτει φιλόδοξους, αλλά ζωτικούς στόχους ώστε να επιτευχθεί ...
Σύντομα, το πιθανότερο πριν το Πάσχα αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση για το net billing, το νέο τρόπο αποζημίωσης των οικιακών φωτοβολταϊκών ...
Στην τελική ευθεία για να ξεκινήσει την εμπορική λειτουργία  στις 30 Απριλίου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, έχει εισέλθει η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης ...
Η νορβηγική εταιρία Moreld Ocean Wind AS και η ελληνική Lykomitros Steel SA υπέγραψαν Μνημόνιο Συνργασίας (MOU) για την ανάπτυξη πλωτών υπεράκτιων αιολικά ...
Στην έναρξη κατασκευής  φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 560 MW στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας είναι έτοιμη να προχωρήσει η Lightsource bp, η  βρετανική εταιρία ...
Το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας  για την κατά προτεραιότητα χορήγηση όρων σύνδεσης στα φωτοβολταϊκά πάρκα  που έχουν υπογράψει PPAs ίσως αναγκαστεί να εξετάσει ...
Η σεζόν για τη θέρμανση ολοκληρώθηκε και τυπικά στις 31 Μαρτίου και σύμφωνα με την επίτροπο ενέργειας Κάντρι Σίμσον οι αποθήκες φυσικού αερίου ...
Την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ στα 24 ευρώ/MWh από 17 ευρώ/MWh, από  Ιούνιο ζητεί ο ΔΑΠΕΕΠ, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, προσθέτοντας ότι θα χρειαστούν ...
Oι τιμές στη χονδρική αγορά του ηλεκτρισμού μπορεί να μειώνονται, όμως αντίστοιχη μείωση δεν πέρασε στα τιμολόγια λιανικής τουλάχιστον τον Απρίλιο, καθώς  οι ...