Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μητσοτάκης σε Τσίπρα στη Βουλή
Είσαι θεσμικά αδιάβαστος!
Παρασκευή, 22/11/2019

Σε υψηλούς τόνους ξεκίνησε η Ώρα του Πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, να επιτίθεται με δριμύτητα στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μηξτσοτάκη, στην συζήτηση της ερώτησης περί «επιεικούς στάσης της κυβέρνησης απέναντι στους δράστες οικονομικών εγκλημάτων και εγκλημάτων διαφθοράς».

«Από την Deutsche Welle της Κατοχής και τους Financial Times διαβασμένους ανάποδα, πάντα χαμένος στην μετάφραση, κε Τσίπρα» είπε απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Είστε θεσμικά αδιάβαστος και πολιτικά επιπόλαιος, σχολίασε ο πρωθυπουργός απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα σημειώνοντας ότι με την κυβέρνηση της ΝΔ ο νόμος θα εφαρμοστεί παντού.

Ξεκινώντας την ομιλία του και απαντώντας στο επιθετικό ύφος του Αλέξη Τσίπρα, ο πρωθυπουργός είπε: «Κε Τσίπρα ξεκινήσατε αυτή την συζήτηση με ύβρεις και χαρακτηρισμούς, δεν επιδιώξατε να αξιοποιήσετε την δυνατότητα που σας δίνει ο κανονισμός, για να συζητήσουμε με νηφαλιότητα, θέλατε να πέσουμε σε μια παγίδα έντασης και ανταλλαγής χαρακτηρισμών. Αν θέλετε να ακολουθήσετε αυτόν τον δρόμο, είναι δικαίωμά σας, εγώ δεν θα σας ακολουθήσω. Έχω μια χώρα να κυβερνήσω και έναν λαό να ενημερώσω».

«Είστε θεσμικά αδιάβαστος και πολιτικά επιπόλαιος» πρόσθεσε αναφερόμενος στην ερώτηση που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση

Απαντώντας στην ουσία της ερώτησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Μας κατηγορείτε για επιεική στάση απέναντι στη διαφθορά. Το 2012 η Ελλάδα βρισκόταν στην 94η θεση της παγκόσμιας λίστας με τις πιο διεφθαρμένες χώρες του κόσμου. Το 2015 έπεσε στην 58η θέση και το 2018 στην 67η θέση. Αυτά είναι τα έργα και οι ημέρες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Σχολιάζοντας την αναφορά Τσίπρα περί εύνοιας της κυβέρνησης στους «μπαχαλάκηδες με γραβάτα και λευκό πουκάμισο» ο πρωθυπουργός απάντησε: «Δεν θέλουμε μπαχαλάκηδες ούτε με λευκά κολάρα ούτε στα πανεπιστήμια, ο νόμος θα εφαρμοστεί παντού».

Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε: «Στην τέταρτη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αυτή που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες, και ο ευρωπαϊκός οργανισμός κατά της διαφθοράς και η Greco σας εγκαλούν και σας εγκαλούσαν ότι μετατρέψατε τη δωροδοκία σε απλό πλημμέλημα από βαρύ κακούργημα. Δεν τα γνωρίζατε αυτά; Μήπως έγιναν ερήμην σας; Αυτά διορθώνουμε με τους ποινικούς κώδικες. Τα διορθώνουμε κατόπιν εισήγησης της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής. Προσέχετε τα λόγια σας όταν μιλάτε για ‘λευκά κολάρα’, μπορεί ενίοτε να είναι λερωμένα και να μην φορούν γραβάτα».

Αναφορικά με την υιοθέτηση της ερμηνευτικής δήλωσης που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο άρθρο 86 του Συντάγματος, ο πρωθυπουργός είπε αυτή η ερμηνευτική δήλωση που χωρίζει αδικήματα σε αυτά που τελούνται κατά την άσκηση και επ’ ευκαιρία αυτών «είναι ληγμένο πυροτέχνημα».

«Αν ρωτούσατε νομικούς θα σας είχαν προστατέψει. Αυτή η διάταξη που εισηγείστε έχει οριοθετηθεί από το ειδικό δικαστήριο. Αν πάλι με την ερμηνευτική δήλωση επιδιώκεται κάτι άλλο, όπως η αναβίωση αδικημάτων, για τα οποία έχει παρέλθει η αποσβεστική ημερομηνία, τότε εξηγήστε μας πώς αυτό δεν καταλύει κάθε έννοια κράτους δικαίου. Σταματήστε αυτή την υποκρισία γύρω από την ευθύνη των υπουργών. Υπάρχει και η ιστορία».

Και συνέχισε: «Αφήστε τους λεονταρισμούς. Ας κρατήσουμε ως μια κατάκτηση του πολιτικού μας συστήματος ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε στην αλλαγή του 86, ώστε να καταργηθεί επιτέλους η αποσβεστική προθεσμία που δίνει δυνατότητα παραγραφής. Είναι μια κατάκτηση του πολιτικού συστήματος έστω και με μεγάλη καθυστέρηση. Αφήστε όλα τα υπόλοιπα και να κρατήσουμε την κατάκτηση αλλαγή του 86».

Σε σχέση με το ζήτημα της άσκησης δίωξης εναντίον τραπεζικών στελεχών κατ’ έγκληση και όχι αυτεπαγγέλτωςο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «η απάντηση στηρίζεται στην κοινή λογική. Κάθε παράβαση που διαπράττουν τραπεζικά στελέχη αφορούν τα ίδια τα ιδρύματα και αυτά πρέπει να ενεργοποιούν τους μηχανισμούς ελέγχου. Η πρακτική της αυτεπάγγελτης παρέμβασης στην πράξη αποδείχθηκε επιζήμια για τους πολίτες. Εμπόδισε αποφάσεις για γενναίες ρυθμίσεις δανείων. Για εκκρεμείς υποθέσεις υπάρχει μεταβατική περίοδος 2 μηνών και αν θεωρείτε ότι είναι μικρό διάστημα μπορεί να αλλάξει».

Συμπλήρωσε ότι η τραπεζική δραστηριότητα ελέγχεται από συγκεκριμένα όργανα και την ΤτΕ. Ας παραδεχθούμε ορισμένες πικρές αλήθειες. Ξέρετε ότι πολλά τραπεζικά στελέχη σύρθηκαν στα δικαστήρια και ταλαιπωρήθηκαν για πολλά χρόνια για αποφάσεις που πήραν. Είναι επιχειρηματική απόφαση η χορήγηση δανείου και ελέγχεται. Πήγαν στα δικαστήρια και σχεδόν όλα αθωώθηκαν. Δεν γνωρίζετε ότι το πρόβλημα της χώρας είναι η τεράστια αποεπένδυση που κρατά την χώρα καθηλωμένη; Ποιο τραπεζικό στέλεχος θα υπογράψει ρύθμιση δανείων για να σωθεί μια επιχείρηση και να αναδιαρθρωθούν και να σωθούν θέσεις εργασίας; Καθαρές κουβέντες. Εμείς αυτή την εντολή λάβαμε να βάλουμε μπροστά την παραγωγική μηχανή να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και αυτό κάνουμε».

Καταλήγοντας, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον κ. Τσίπρα να διαβάσει τον νόμο, να καταλάβει το κείμενο και να ασκήσει κριτική επί πραγματικών δεδομένων και όχι επ’ αυτών που φαντάζεται.

«Από την Deutsche Weelle της Κατοχής και τους Financial Times διαβασμένους ανάποδα, πάντα χαμένος στην μετάφραση, κε Τσίπρα» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Δευτερολογία Μητσοτάκη

«Αν εσείς θέλετε να μετατρέψετε τη χώρα σε ένα απέραντο δικαστήριο για το χθες, εγώ θέλω να τη μετατρέψω σε ένα απέραντο εργοτάξιο για το αύριο» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία του στη Βουλή, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον κ. Τσίπρα να κατονομάσει επιχειρηματίες που πιστεύει πως ωφελούνται από τις διατάξεις που προωθεί η κυβέρνηση, κάνοντάς του κριτική για τον τρόπο που ασκεί αντιπολίτευση.

«Είχατε τη δυνατότητα να με ρωτήσετε για την πορεία της οικονομίας, για το προσφυγικό, για τις παρεμβάσεις στα πανεπιστήμια, για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, για ένα σύνολο θεμάτων που απασχολούν τους πολίτες πολύ περισσότερο. Τέσσερα χρόνια ως πρωθυπουργός, το αγαπημένο σας θέμα ήταν η διαπλοκή, τα δήθεν σκάνδαλα, για να δείξετε πως υπάρχει μια διαχωριστική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ με το κακό παρελθόν. Δεν σας βγήκε σε καλό αυτή η επιμονή. Ήταν οι συζητήσεις που ανέβηκαν πολύ περισσότερο, οι τόνοι με σκληρές κουβέντες.

» Καταλαβαίνω και συμπάσχω με τις εσωτερικές σας αντιφάσεις. Δεν είναι εύκολο να βλέπετε ανθρώπους που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ να συντάσσονται με την κυβέρνηση σε καίριες πολιτικές αποφάσεις. Κυβερνήσατε 4 χρόνια και καταδικαστήκατε από τον ελληνικό λαό. Η βολική αντιπολίτευση για εμάς είναι κακή για τον τόπο. Εύχομαι να καταφέρουμε να συμφωνήσουμε σε θέματα. Αν επιμένετε σε αυτή την ακραία διχαστική ρητορική, θα βρεθείτε σε απόλυτη σύγκρουση με μία κοινωνία που δεν είναι πια εκεί, έχει φύγει μπροστά, εμείς θα μιλάμε για το μέλλον. Αυτή την πολιτική θα υπηρετούμε» τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.

Τσίπρας: Ευνοείτε μπαχαλάκηδες με κοστούμια και γραβάτες

«Την τελευταία φορά που βρεθήκαμε εδώ με αποκαλέσατε ψεύτη» είπε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας νωρίτερα την ομιλία του και πρόσθεσε: «Αποδείχθηκε ότι ψεύτης και δειλός είστε εσείς».

«Σας υπέβαλα την επίκαιρη ερώτηση για εύνοια στους εγκληματίες του λευκού κολάρου στις 12 Νοεμβρίου, πριν ψηφίσετε τους Ποινικούς Κώδικες, ώστε να σας δώσω την ευκαιρία να το πάρετε πίσω. Ούτε που απαντήσατε και το ψηφίσατε. Αν δεν είχε αναδείξει το θέμα το δημοσίευμα των Financial Times, είμαι σίγουρος ότι πάλι δεν θα ερχόσασταν» είπε ο Αλ.Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κάνει χάρη «στην παρασιτική ολιγαρχία. Τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές σπεύδετε με ταχύτητα να κερδίσετε τον χαμένο χρόνο των τεσσάρων ετών και να ‘καθαρίσετε’ για όσους δεν είχαν την προστασία σας για τέσσερα χρόνια».

Και συνέχισε: «Επαναφέρετε την κανονικότητα, αυτή την διαπλοκής και της διαφθοράς που έριξε την χώρα στα βράχια και την οδήγησε στην χρεοκοπία. Έχετε ξεπεράσει κάθε όριο απροκάλυπτης εύνοιας σε αυτή την κατηγορία του οικονομικού εγκλήματος. Εξηγήστε τους λόγους που νομοθετείτε κατά τρόπο που αδυνατίζει την Δικαιοσύνη κατά αυτής της κατηγορίας εγκληματιών και καθιστά την χώρα διεθνή περίγελο. Απαντήστε στους Έλληνες φορολογούμενους που με μεγάλη δυσκολία καταφέρνουν να τα βγάλουν πέρα».

Κατηγόρησε επίσης τον πρωθυπουργό ότι σκοπός του ήταν να ξεπαγώσει τους λογαριασμούς οικονομικών εγκληματιών και να κάνει δώρο την ποινική ασυλία στους τραπεζίτες.

Κάνετε χάρη σε «μπαχαλάκηδες με κοστούμια και γραβάτες», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση σπεύδει να αθωώσει τραπεζικά στελέχη για θαλασσοδάνεια που έδωσαν και αφορούσαν και σε δάνεια των κομμάτων.

Δευτερολογία Τσίπρα

Στον ισχυρισμό του πρωθυπουργού ότι πρόκειται για «δημοσιογραφικό λάθος» σχετικά με το δημοσίευμα των Financial Times, καθώς αποτελεί μεταβατική διάταξη, απάντησε στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντάς «ψευτομεταβατική» τη διάταξη.

Όπως είπε, πρόκειται για μια «σκανδαλώδη υπόθεση» και γι’ αυτό «δεν ανακάλεσε» η εφημερίδα παρά την επιστολή της κυβέρνησης. Κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει σαφώς εάν υπάρχουν τα 1,2 δισ. «σκανδαλωδών υπεξαιρέσεων συγκεκριμένων προσώπων» που με αφορμή την εν λόγω καθυστέρηση μπορούν να αποδεσμευτούν.

Ο τέως πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην ευθύνη που επέρριψε στην πρώην κυβέρνηση ο Κ. Μητσοτάκης για την επιδείνωση των δεικτών διαφθοράς, αναφερόμενος σε αξιολόγηση της Financial Action Task Force που κάνει λόγο για βελτίωση της χώρας σε ό,τι αφορά το ξέπλυμα χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Σε ό,τι αφορά το άρθρο 86, ο Αλ. Τσίπρας επέμεινε ότι η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει εάν θεωρεί ότι η δωροδοκία υπουργού γίνεται κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του ή επ’ ευκαιρία αυτών, καθώς στην πρώτη περίπτωση θα επωφελείται από το σύντομη αποσβεστική προθεσμία παραγραφής και σημείωσε ότι εάν υπερασπιστεί την πρώτη άποψη θα πρέπει να παραδοθεί «στη χλεύη του ελληνικού λαού».

«Τα επιχειρήματά σας είναι έωλα, φτωχά» υπογράμμισε καταλήγοντας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είπε ότι με αυτές τις νομοθετήσεις δε «θα προσελκύσει τις επενδύσεις που επιθυμεί, καθώς οι επενδυτές πάνε σε χώρες «που έχουν νόμους» και όχι «ασυδοσία» και «ανταλλαγές κάτω από το χαλί».

«Αυτά οδήγησαν στην κρίση» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Σχετικοί όροι:
Συναφείς αναρτήσεις
Τροπολογία
Στη Βουλή κατατέθηκε η ρύθμιση για την αύξηση του επιδόματος γέννησης από 400 έως 1.500 ευρώ, ενώ με τροπολογία θεσπίζεται η ...
Με 158 "ναι" και 142 "όχι"
Με 158 θετικές ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης, μετά το τέλος της ονομαστικής ψηφοφορίας το βράδυ του ...
Τι θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή
Η Οικονομία, η καθημερινότητα και η θέση της χώρας στο διεθνές προσκήνιο θα αποτελέσουν τους τρεις πυλώνες των προγραμματικών ...
Εξελέγη με 249 ψήφους
Για άλλη μια φορά, Πρόεδρος της Εθνικής Αντιπροσωπείας εξελέγη ο Κωνσταντίνος Τασούλας. Υπέρ του κ. Τασούλα ψήφισαν η Ν.Δ., ...
Ορκωμοσία της ανανεωμένης Βουλής τη Δευτέρα
Η νέα Βουλή ορκίζεται το πρωί της Δευτέρας, ενώ από την Πέμπτη έως και το Σάββατο θα γίνουν οι ...
Επτακομματική Βουλή «δίνει» η Alco
Ισχυρό προβάδισμα 21,7 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δίνει τη νίκη στη Νέας Δημοκρατία, στην πρόθεση ψήφου, ενόψει των εκλογών ...
Δεν θέλει να αλλάξει μόνος το Σύνταγμα
«Ενδεχομένως ο πήχης της αυτοδυναμίας στην ενισχυμένη αναλογική να ανέβει», εκτίμησε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο ...
Σε μία ημέρα μέσα
Η Βουλή που προέκυψε από τις κάλπες της 21ης Μαΐου 2023 ορκίστηκε, χθες, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας ...
Συνεχίζονται τυπικά οι διερευνητικές
Την Κυριακή 28 Μαΐου θα γίνει η ορκωμοσία της νέας Βουλής που προέκυψε από τις εκλογές της 21ης Μαίου. ...
 
 
Με έμπευση από το motto «Non ministrari sed ministrare» και με σκοπό τη βελτίωση της καθημερινότητας παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες, δεκαπέντε μαθητές δημιούργησαν την ...
Η Επιτροπή Ακινήτων του ΣΑΕ|Ε και η Ομάδα Εργασίας Golden Visa, έχοντας μελετήσει την Τροπολογία στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και ...
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανακοινώνει, σε συνέχεια και σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ότι αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος στο έργο παραχώρησης «ΜΕΛΕΤΗ – ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ – ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ – ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ...
Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) υπέγραψαν ο Εντεταλμένος Σύμβουλος και Επικεφαλής της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτης Σταμπουλίδης και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, επισφραγίζοντας ...
Ομάδα διαχείρισης κρίσης στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, εν όψει του Πάσχα, σχεδιάζει να συστήσει η ΡΑΑΕΥ για την αποφυγή πιθανού black out ...
H Intrakat είναι οριστικός ανάδοχος του μεγάλου έργου αστικής αναζωογόνησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, προϋπολογισμού €24 εκατ., το οποίο προβλέπει τεχνικές επεμβάσεις και έργα ...
Με γρήγορους ρυθμούς προχωρά η στελέχωση του Γραφείου Αντιμετώπισης Ενεργειακής Φτώχειας, που δημιουργήθηκε από τον Δήμο Αθηναίων με σκοπό να περιορίσει το φαινόμενο ...
Καλά στην υγεία τους και ασφαλείς είναι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και η συνοδεία του, που επισκέπτονται την Οδησσό, μετά την έκρηξη που ...
Με απώτερο σκοπό την άμβλυνση του φαινομένου της ενεργειακής φτώχειας που υφίστανται σήμερα χιλιάδες νοικοκυριά, ο Δήμος Αθηναίων δημιουργεί το «Γραφείο Αντιμετώπισης Ενεργειακής Φτώχειας», το ...
Από την Τετάρτη 13 Μαρτίου έως και την Κυριακή 4 Μαΐου τίθεται σε ισχύ το «Καλάθι της Σαρακοστής», όπως προβλέπει η Υπουργική Απόφαση ...
Mε απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 742.000 ευρώ, στην εταιρεία κατεψυγμένων λαχανικών «ΑΙΝΟΣ ΑΕΒΕ», για παράβαση του άρθρου 54 ...
Το UN Global Compact Network Greece συμμετείχε ενεργά στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής με θέμα «Επενδύοντας ...