Χαμηλές πτήσεις και σήμερα στο ταμπλό του Χ.Α. με τον γενικό δείκτη να κλείνει με άνοδο 0,47%, στις 923,69 μονάδες. Με τις συναλλαγές στα 76 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 12,5 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα, ο καθαρός τζίρος διαμορφώνεται χαμηλότερα, στα 64 εκατ. ευρώ. Ιδιαίτερα υποτονικός, που σημαίνει, σύμφωνα με μία ερμηνεία, ότι οι επενδυτές δεν παίρνουν ρίσκο προς στιγμή. Κι ο λόγος, δεν είναι άλλος από τις γεωπολιτικές εξελίξεις με επίκεντρο τη Λιβύη. Το ενδιαφέρον περιεστράφη την Τρίτη κυρίως στις μετοχές του κλάδου της ενέργειας, ενώ ο τραπεζικός κλάδος παρέμεινε πάλι πίσω. Μπορεί η ΕΤΕ να έκλεισε με κέρδη πάνω από 2% και η Eurobank λίγο κάτω από μία ποσοστιαία μονάδα, Alpha και Πειραιώς κατέγραψαν απώλειες. Ο κλάδος δεν έχει βρει ακόμα το βήμα του τη νέα χρονιά, στοιχείο που συνδέεται με την πορεία του σχεδίου Ηρακλής. Και όχι μόνο, αλλά εξαιτίας της μεγάλης εμπορευσιμότητας του κλάδου, τα συγκεκριμένα χαρτιά ενσωματώνουν και κάτι από το ρίσκο της περιοχής. Κέρδη πάνω από 1% για την ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ και την Τέρνα Ενεργειακή, τον Μυτιληναίο, που αθόρυβα επιχειρεί κίνηση προς τα 10 ευρώ, την Ελλάκτωρ και τη ΔΕΗ που ενισχύθηκε σχεδόν κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, στα 4,24 ευρώ.
Εντυπωσιακή αντίδραση επίσης, κατέγραψε η μετοχή της ΕΥΔΑΠ που έκλεισε με άνοδο πάνω από 4%, στα 7,54 ευρώ και όγκο 66 χιλιάδων τεμαχίων. Σχεδόν 300 εκατ. ευρώ πάνω σε κεφαλαιοποίηση πήρε σε μία μέρα η μετοχή της Coca Cola, που έκλεισε στα 31,55 ευρώ και κέρδη 2,6%.
Σε σχόλιό του ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ κ. Δ. Τζάνας αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως «παραμένει επομένως το σκηνικό του ελληνικού χρηματιστηρίου να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στις γεωπολιτικές εξελίξεις, της Μ. Ανατολής αλλά και της Α. Μεσογείου διαμορφώνοντας ανάλογη μεταβλητότητα και συγχρονιζόμενο με τις κινήσεις των ευρωπαϊκών κυρίως αγορών. Το αποτέλεσμα είναι οι μεταβολές του Γ.Δ. να μη προκαλούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε σχέση με τη ενεργότερη συμμετοχή θεσμικών και άλλων επενδυτών. Σκηνικό συσσώρευσης επομένως μέχρι ότου οι εγχώριοι καταλύτες θα αλλάξουν τα δεδομένα. Αυτό προσδοκάται να συμβεί σε συνέχεια εξελίξεων σε δύο κυρίως πεδία:
Της βάσιμης προσδοκίας να ανακοινωθεί αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελληνικής Οικονομίας από τη Fitch ή έστω των θετικών προοπτικών της στις 24 Ιανουαρίου. Εξέλιξη που θα βοηθήσει στην προσπάθεια αναχρηματοδότησης του ελληνικού χρέους με την άμεση έκδοση νέου μακροπρόθεσμου τίτλου με χαμηλό επιτόκιο ώστε να εδραιωθεί η πεποίθηση ότι το ελληνικό χρέος καθίσταται ολοένα και πιο βιώσιμο.
Της προοπτικής έναρξης πρόδρομων εργασιών στο Ελληνικό σε σχέση με την απομάκρυνση των πολλαπλών κτιρίων που υφίστανται στο χώρο, ώστε σε επόμενο χρόνο να καταστεί δυνατή η έναρξη του μεγαλόπνοου επενδυτικού σχεδίου. Εξέλιξη που θα σηματοδοτήσει την προοπτική επιτάχυνσης του ρυθμού μεγέθυνσης για την ελληνική οικονομία.
Ενόψει των παραπάνω, το ενάρετο σενάριο για το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει η ορατή προοπτική για το επόμενο διάστημα. Με τις αβεβαιότητες σε σχέση με τα γεωπολιτικά ζητήματα να παρεμποδίζουν τη διαμόρφωση της κατάλληλης ψυχολογίας επί του παρόντος, μην επιτρέποντας προσώρας την εκπλήρωση προϋποθέσεων για January effect φέτος».