Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Capital
Τρόμαξαν τους επενδυτές Σταθάκης - Μηλιός
Τι αναφέρει σε εμπιστευτικό email που έστειλε σε τράπεζες και επενδυτές στην Αθήνα το μεγαλοστέλεχος της Capital κ. Joerg Sponer
ΣΥΡΙΖΑ
Τετάρτη, 26/11/2014

Ιδιαίτερα αρνητικός έως “σοκαρισμένος” εμφανίζεται ο εκπρόσωπος του μεγάλου επενδυτικού οίκου Capital που διαχειρίζεται πάνω από 1,3 τρισ. δολάρια παγκοσμίως, από την παρουσίαση των οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ που έγινε στο Λονδίνο, από τους κ.κ. Γιώργο Σταθάκη και Γιάννη Μηλιό.

Στο συνοπτικό report που έστειλε μετά το πέρας της ενημέρωσης αναφέρει με γλαφυρό τρόπο πως οι παρόντες εκπρόσωποι των funds αποκόμισαν την εντύπωση πως πρέπει να πουλήσουν ταν πάντα στην Ελλάδα! Κι αυτό γιατί κατά τη γνώμη του κ. Sponer, το πρόγραμμα τους  είναι χειρότερο και από, εκείνο των κομουνιστών! 

Μοιράζεται μάλιστα με τους μετόχους και τους επενδυτές του Capital και την εκτίμηση του μετά από όσα άκουσε πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ πετύχει στις εκλογές την απόλυτη πλειοψηφία. Θα επαναληφθεί το σενάριο της Κύπρου, πιστεύει, με μαζική φυγή καταθέσεων, ενώ οι επιχειρήσεις θα μεταφέρουν ό,τι μπορούν στο εξωτερικό και θα υπάρξει απόλυτος τερματισμός ξένων επενδύσεων!

→ Συγκεκριμένα στο εμπιστευτικό email (δείτε το email ΕΔΩ)  του ο κ. Sponer  αναφέρει:

“Ήμουν στη συνάντηση με τον Σταθάκη (15 επενδυτές) και σε μια χωριστή συνάντηση με τον κ. Γιάννη Μηλιό, επικεφαλής οικονομικό σύμβουλο (20 επενδυτές)

- Όλοι όσοι βγήκαν από τη συνάντηση θέλουν να πουλήσουν τα πάντα στην Ελλάδα
- Το πρόγραμμα (σ.σ. που μας παρουσίασαν) είναι χειρότερο κι από εκείνο των κομμουνιστών (τουλάχιστον εκείνοι είχαν ένα σχέδιο που το 'χαν σκεφτεί καλά προηγουμένως) – αυτό εδώ θα φέρει το απόλυτο χάος.
- περιμένω ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ πετύχει ποσοστό 36,5%, δηλαδή απόλυτη πλειοψηφία δεδομένων των +50 εδρών, θα δούμε να επαναλαμβάνεται το σενάριο της Κύπρου – μαζική φυγή καταθέσεων, οι επιχειρήσεις να μεταφέρουν ό,τι μπορούν στο εξωτερικό, ενώ θα σημειωθεί και απόλυτος τερματισμός ξένων επενδύσεων.
-Υπάρχουν σκέψεις ότι ο Σαμαράς δεν θα καταφέρει να πετύχει να συγκεντρώσει πάνω από 174 βουλευτές για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας τον Μάρτιο – υπάρχουν δηλώσεις από πολλά μέλη του Κοινοβουλίου ότι δεν θα ακολουθήσουν τον Σαμαρά.

Εάν δεν ήταν τόσο σοβαροί την ώρα που συνομιλούσαν (οι κκ Μηλιός, Σταθάκης), θα νόμιζα ότι βρισκόμουν σε φαρσοκωμωδία στο θέατρο.

- “Αισθανόμαστε πιο κοντά στο Podemos και στο γερμανικό “die Linke”, αν και εκείνοι είναι υπέρ το δέον φιλελεύθεροι”
- Θα τερματίσουμε τη λιτότητα – είπαμε στον κόσμο που βγαίνει στους δρόμους να σταματήσει να κάνει διαμαρτυρίες, γιατί θα αναλάβουμε (σσ την εξουσία) και θα τους φροντίσουμε
- 5 θεμέλιοι λίθοι του προγράμματός τους:

να σταματήσει η ανθρωπιστική κρίση παρέχοντας δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα, φαγητό, στέγη, υγειονομική περίθαλψη σε όσους έχουν ανάγκη
η αύξηση μισθών για όλους με κατώτατο μηνιαίο μισθό τα 750 ευρώ, επιστροφή στους 14 μισθούς και 750 ευρώ x 13 μήνες για τους συνταξιούχους. Η πρόσληψη πολλών χιλιάδων υπαλλήλων σε κυβερνητικές θέσεις (σσ Δημόσιο)
Πρωτογενές πλεόνασμα 1% με πάταξη της παραοικονομίας (δεν θα αποτελεί κίνητρο, γιατί οι φτωχοί θα έχουν τον βασικό μισθό των 750 ευρώ το μήνα (αστειεύονται...)) - δεν θα υπάρχουν φόροι στα ακίνητα (κόστος 2 δισ. ευρώ), περικοπή όλων των φόρων κατά 20%, εκτός των υψηλών εισοδημάτων (κόστος 2 δισ. ευρώ), όλα θα πληρωθούν από τα 70 δισ. των απλήρωτων φόρων. Αναμένουν ότι η αύξηση του ΑΕΠ στη μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ εποχή θα απογειωθεί πάνω από 3-5%, καθώς οι ΜμΕ θα μπορούν να επενδύουν με κάθε εμπιστοσύνη (εδώ γελάμε δυνατά...). Αναμένουν επίσης (σσ στον ΣΥΡΙΖΑ) ότι θα έρθει κύμα ξένων επενδύσεων    

- Επαναδιαπραγμάτευση του χρέους

Η ΕΚΤ θα αγοράσει ολόκληρο το ελληνικό χρέος για 60 χρόνια ( 70 δισ. ευρώ) και θα απολέσει κάθε τόκο (η Γερμανία κατάφερε να της γίνει το 1952 62% κούρεμα χρέους, άρα και η Ελλάδα μπορεί να πετύχει κι αυτή κούρεμα).
Ανέφερα πως η Γερμανία εκείνη την περίοδο έκανε και τεράστιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και οι 2 τους είπαν ότι εδώ έγιναν ήδη υπερβολικά πολλές μεταρρυθμίσεις.
Η αναλογία ελληνικού χρέους προς ΑΕΠ θα πάει στο 20% έως το 2080 (χα χαχ χα – φοβερό αστείο)
Περαιτέρω αύξηση των επιδοτήσεων από τις Βρυξέλλες κατά 5 δισ.
Κανένας στις Βρυξέλλες δεν θα έχει κέρδος αν η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ, γιατί έχουν μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους, αλλά ο Τσίπρας έκανε λάθος που συμφώνησε με τη Μέρκελ ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο Ευρώ

- Μορατόριουμ στο ιδιωτικό χρέος, με μάξιμουμ εξυπηρέτηση του 20% εξ αυτού όταν το το διαθέσιμο εισόδημα είναι μεγαλύτερο από 750 ευρώ το μήνα.

 Η δημιουργία γραφείων πιστωτικής ανάλυσης που θα διαμεσολαβεί μεταξύ των τραπεζών και των δανειζομένων – και θα αποφασίζει ποιος θα πληρώνει, τι θα πληρώνει και τι θα “κουρεύεται”
 Το ΤΧΣ θα ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες με 3 δισ. (τον πρώτο χρόνο θα χαθούν τα παραπάνω), τον δεύτερο χρόνο θα ανακτηθούν (το είπαν και οι δυο τους αυτό, σοβαρά), καθώς το ελληνικό ΑΕΠ θα δει μεγάλη αύξηση και θα γίνει εισροή επενδύσεων.
 Οι τράπεζες είναι πολύ δυνατές, οι δανειολήπτες πολύ ανίσχυροι – αυτό θα αντιστραφεί
 Θα γίνει αλλαγή 100% στο διοικητικό σχήμα των τριών μεγάλων συστημικών τραπεζών – πλην της Eurobank που η πλειοψηφία του κράτους στο μετοχικό σχήμα δεν υφίσταται πλέον.
 Θα υπάρξει εντολή ώστε η δικαστική εξουσία να γίνει πιο παραγωγική”

Και καταλήγει ο κ. Sponer:
“Δεν θα μπορούσα να τα επινοήσω όλα αυτά, ακόμα κι αν το 'θελα”

Επιβεβαιώνουν πηγές που συμμετείχαν στη διοργάνωση της εκδήλωσης -που πραγματοποίησε η Merrill Lynch Bank of America στο Λονδίνο- ότι δεν συμμετείχε ο κύριος Joerg Sponer του fund Capital που  φέρεται να απέστειλε το επίμαχο mail, που αναφέρει ότι μετά τις παρουσιάσεις των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ οι επενδυτές θέλουν να πουλήσουν τα πάντα στην Ελλάδα. Ο κ. Γιώργος Σταθάκης διευκρίνισε ότι είδε κάποια στελέχη του Capital, αλλά κανείς από αυτούς δεν ήταν ο «κύριος του mail», ενώ πρόσθεσε ότι τα στοιχεία που αναφέρονται στο email δεν περιλαμβάνονταν στις διαφάνειες που ο ίδιος παρουσίασε.

Σταθάκης: Δεν είδαμε τον Sponer της Capital - Oι συναντήσεις μας στο Λονδίνο είχαν ενημερωτικό χαρακτήρα

Οι διαρροές γύρω από το ταξίδι των στελεχών του κόμματος έχουν προκαλέσει εκνευρισμό και ο κ. Σταθάκης, αλλά και ο κ. Μηλιός διέψευσαν τα περί mail, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι ένας βρώμικος πόλεμος, που σε τελευταία ανάλυση πλήττει τη χώρα και τη δημοκρατία» και πως «στο πρόγραμμα που θα εφαρμόσουμε είναι αυτό που εξαγγείλαμε και στη Θεσσαλονίκη και αυτό λέμε και στους επενδυτές και τους εξηγούμε γιατί. Με επιχειρήματα  πολύ ισχυρά, ότι αυτό το πρόγραμμα, επειδή ακριβώς είναι ένα πρόγραμμα κοινωνικής συνοχής και ανάπτυξης, είναι ένα πρόγραμμα φιλικό προς μία μακροχρόνια κυβερνητική πολιτική».

Ο κ. Μηλιός υπογραμμίζει, επίσης, ότι «υπήρξε μία παραφιλολογία δημοσιευμάτων τα οποία πολύ πιθανόν δεν προέρχονται από εδώ και τους ανθρώπους που ήταν μαζί μας, όπου το ένα με εμφάνιζε εμένα να δηλώνω άλλο  πρόγραμμα από αυτό της Θεσσαλονίκης και άλλα να λέω εδώ και ένα άλλο δημοσίευμα από έναν άλλον κ. «Sponer» που λέει ότι είμαστε τόσο σκληροί που κανένα κομουνιστικό κόμμα στη Ευρώπη ή κάτι τέτοιο δεν λέει τόσο ακραία πράγματα όσο εμείς και πως όλοι επενδυτές είπαν «εδώ και τώρα θα αποσύρουμε όλα μας τα χρήματα από την Ελλάδα». Συμπληρώνει ότι «εγώ σας λέω ότι μου ζητήσανε, όχι προσωπικά αλλά ως εκπρόσωπος του οικονομικού επιτελείου, να κάνουμε και άλλες τέτοιες συναντήσεις. Αυτό δεν συνάδει με αυτές τις δηλώσεις που κυκλοφορούν με διάφορα email». 

Σχετικά με τις επαφές,  ο Γιάννης Μηλιός χαρακτήρισε «θετικές μέχρι κριτικές» τις τοποθετήσεις των επενδυτικών του City. Tο ταξίδι είχε ενημερωτικό χαρακτήρα, όπως είπε ο κ. Σταθάκης και σημείωσε πως έχουν πραγματοποιηθεί και στο παρελθόν τέτοιες συναντήσεις. Τον τελευταίο περίπου χρόνο έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον για τις θέσεις του κόμματος, ενώ οι άξονες που παρουσιάστηκαν δεν διαφέρουν από εκείνες της παρουσίασης στη ΔΕΘ και στην Ουάσιγκτον. 

Και τα δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ απάντησαν σε ερώτηση δημοσιογράφου «εάν πιστεύουν ότι θα έχουμε εκλογές», θετικά. «Χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και αυτό μπορεί να γίνει με νίκη του ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε ο κ. Σταθάκης.

Οι περισσότερες ερωτήσεις που δέχθηκε ο κ. Γιώργος Σταθάκης από τους επενδυτές στο Λονδίνο περιστράφηκαν γύρω από το ιδιωτικό χρέος, την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους και το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα προβεί σε ακυρώσεις μνημονιακών νόμων, όπως η επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων και οι διαδικασίες για τα κόκκινα δάνεια των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η παρουσίαση ξεκίνησε με μία περιγραφή της κατάστασης στη χώρα όπως είναι τώρα και με αναφορά στα «κόκκινα» δάνεια. Γενικά υπήρχαν θετικές αντιδράσεις, αλλά υπήρξε και κριτική, ενώ κάποιοι ήταν επιφυλακτικοί. Αναφέρουν, επίσης, ότι βασικό χαρακτηριστικό της παρουσίασης ήταν ότι βασιζόταν σε πολιτικές που αντιτίθενται στη λιτότητα.

Συναφείς αναρτήσεις
Άφησε αιχμές για την εκλογική ήττα
Θα πρέπει να αναζητηθούν οι αιτίες της εκλογικής ήττας στο εσωτερικό του κόμματος, δήλωσε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης ...
Δεν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα
Στη σκιά της εκλογικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες της 25ης Ιουνίου, κατά τις οποίες το κόμμα συγκέντρωσε ποσοστό ...
Εκλογές 2023
Με 158 νέους βουλευτές αναδείχθηκε αυτοδύναμη  η Νέα Δημοκρατία από τις κάλπες της 25ης Ιουνίου. Με καταμετρημένο πάνω από το 97% των ψήφων, η ...
Επτακομματική Βουλή «δίνει» η Alco
Ισχυρό προβάδισμα 21,7 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δίνει τη νίκη στη Νέας Δημοκρατία, στην πρόθεση ψήφου, ενόψει των εκλογών ...
Μετά τις εκλογές της Κυριακής
Πολλά προβεβλημένα στελέχη των κομμάτων μένουν εκτός Βουλής μετά τις χθεσινές εκλογές. Εκτός Βουλής μένει ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος ...
11 μονάδες διαφορά από ΣΥΡΙΖΑ, διψήφιο ποσοστό το ΠΑΣΟΚ, μάλλον μπαίνει η Πλευση
Εκλεισαν οι κάλπες και δόθηκαν τα πρώτα exit polls. Σύμφωνα με αυτά: Νέα Δημοκρατία: 36-40% ΣΥΡΙΖΑ: 25 - 29% ΠΑΣΟΚ: 9,5 - ...
Μετά το σάλο της δήλωσής του για 20% εισφορές με βάση το εισόδημα
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος ανακοίνωσε πως αποσύρεται από την εκλογική μάχη Παρακολουθώ τη θεατρική παράσταση που οργανώνει η Νέα Δημοκρατία με ...
Καλεί σε διάλογο τα κόμματα για τα οικονομικά προγράμματα
Σε δημόσιο διάλογο καλεί ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης αναφορικά με την κοστολόγηση των ...
156 όχι, 143 υπέρ
Όπως αναμένονταν η πρόταση δυσπιστίας καταψηφίστηκε με 156 «όχι». Υπέρ ψήφισαν 143 βουλευτές. Συνολικά ψήφισαν 299 βουλευτές (δεν ψήφισε ...
 
 
Υψηλότερο του στόχου ήταν το πρωτογενές πλεόνασμα στα τέλη του 2023 σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της EΛΣΤΑΤ. Σύμφωνα με τα στοιχεία το πρωτογενές ...
H επίτευξη της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης της χημικής βιομηχανίας και συγχρόνως η υποστήριξη της ανταγωνιστικότητάς της όπως και η ανάπτυξή της ως ...
Έντονη βελτίωση καταγράφουν οι επιχειρηματικές προσδοκίες στη βιομηχανία, σύμφωνα με τον μηνιαίο δελτίο του ΙΟΒΕ, λόγω της σημαντικής ενίσχυσης των προβλέψεων για την ...
Αυξητικές τάσεις παρουσίασε η εξέλιξη του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων όλων των κλάδων δραστηριότητας της οικονομίας τον τον Φεβρουάριο. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, γα το ...
Χθες η ΕΛΣΤΑΤ δημοσίευσε στοιχεία για την οικονομική ανισότητα και φτώχεια. Το 2022, έτος αναφοράς στο οποίο αναφέρονται τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ήταν ...
Οι νέοι κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, που τίθενται από φέτος σε ισχύ, αποτελούν θετική εξέλιξη για την Ελλάδα, καθώς ικανοποιούν διαχρονικές επιδιώξεις ...
Την πρόθεσή της να είναι υποψήφια για την προεδρία του ΣΕΒ σε δύο μήνες ανακοίνωσε από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Πανελλήνιου ...
Πρόσθετες τεχνικές διατάξεις για τη ρύθμιση οφειλών περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και ...
Στο 3,75% διαμορφώθηκε η απόδοση στη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 625 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ. Στην προηγούμενη αντίστοιχη ...
Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος απέστειλε χθες 21/3/2024 την ακόλουθη επιστολή προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, κ. Νικόλαο Παπαθανάση και προς ...
Με ρυθμό ανάπτυξης 2% ολοκλήρωσε το 2023 η ελληνική οικονομία, η οποία είδε το ΑΕΠ να παρουσιάζει αύξηση κατά 1,2% στο τελευταίο τρίμηνο ...
Για μια επιτυχία χωρίς προηγούμενο έκανε λόγο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης μετά την ολοκλήρωση της διάθεσης των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς. Αναλυτικά ...