Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κορωνοϊός - Ελλάδα
111 εκατ. ευρώ την ημέρα στοιχίζει στους φορολογούμενους
Τρίτη, 31/03/2020

Σχεδόν 111 εκατ. Ευρώ την ημέρα από τις 16 Μαρτίου που ξεκίνησαν τα περιοριστικά μέτρα στην Ελλάδα, αρχής γενομένης από το κλείσιμο των σχολείων μέχρι και το τέλος την ημέρα  θα στοιχίζει στον Έλληνα φορολογούμενο ο… κορωνοϊός. Με βάση το καλό σενάριο πάντα κι εφόσον τα περιοριστικά μέτρα ξεκινήσουν να αίρονται σταδιακά από το τέλος του επόμενου μήνα, ο προϋπολογισμός θα πληρώσει 5,1 δις. ευρώ, όπως είπε άλλωστε χθες, ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταίκούρας, κάνοντας την σούμα των τεσσάρων παρεμβάσεων της κυβέρνησης, που πιάνουν πλέον και τον Απρίλιο. 

Σύμφωνα με τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης καλύπτονται συνολικά, με διαφορετικά σχήματα, περίπου 800.000 επιχειρήσεις, που συνιστούν το 76% του συνόλου των νομικών προσώπων. Οι επιχειρήσεις πλέον που εξαιρούνται είναι ελάχιστες, αφού καλύπτεται από τις ευνοϊκές προβλέψεις της Πολιτείας το 86% των κωδικών αριθμών δραστηριότητας.

Για τις περισσότερες από αυτές τις επιχειρήσεις, δηλαδή για το 99% αυτών που καλύπτονται, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, αναστολή καταβολής ΦΠΑ και δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία.

Ταυτόχρονα, καλύπτονται, επιπλέον, με διαφορετικά σχήματα, 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, που συνιστούν το 75% του συνόλου.

Εντός των επόμενων ημερών προβλέπεται Συμπληρωματικός Κρατικός Προϋπολογισμός, με αύξηση των πιστώσεων του ειδικού λογαριασμού του Υπουργείου Οικονομικών που έχει δημιουργηθεί για την υλοποίηση μέτρων προστασίας την δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό.

Οι σχετικές πιστώσεις αυξάνονται – είχαμε πει κατά 4 δισ. ευρώ – τελικά κατά 5 δισ. ευρώ.

Αυτό απαιτείται διότι:

- Οι αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων ξεπερνούν τα 2,1 δισ. ευρώ.

- Οι αναστολές ασφαλιστικών υποχρεώσεων και η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών διαμορφώνονται στα 1,6 δισ. ευρώ.

- Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση ανέρχεται στα 1,4 δισ. ευρώ.

- Η συνολική επιβάρυνση αυτών των μέτρων ανέρχεται στα 5,1 δισ. ευρώ, μόνο για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Αυτή η επιβάρυνση, μαζί με τις πρόσθετες δαπάνες για την δημόσια υγεία, την «επιστρεπτέα προκαταβολή» για την ενίσχυση της ρευστότητας επιχειρήσεων, την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, την ενίσχυση του Προϋπολογισμού για το Δώρο Πάσχα των εργαζομένων που τίθενται σε προσωρινή αναστολή της εργασιακής σχέσης τους, και την έκτακτη ενίσχυση των εργαζομένων στη δημόσια υγεία, ανέρχεται πλέον στα 6,8 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 3,5% του ΑΕΠ.

Κι ακόμα είμαστε στην αρχή, διότι βγαίνοντας από την κρίση του κορωνοϊού, η κυβέρνηση καλείται να λάβει τα μέτρα της για την ανόρθωση της οικονομίας.

Αναστολή υποχρεώσεων, αλλά και συμψηφισμός αντί ζεστού χρήματος

Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων για 4 μήνες, αλλά και έκπτωση 25% για όσους παραμένουν στις δύσκολες μέρες λόγω κορωνοϊού στην Ελλάδα, που όμως, θα συμψηφίζονται με μελλοντικές υποχρεώσεις, προκύπτουν από τις χθεσινές ανακοινώσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Το σύνολο των μέτρων υπολογίζεται στα 6,8 δις. (προϋπολογισμός και κοινοτικά κονδύλια;) ευρώ για τους δύο μήνες, Μάρτιο και Απρίλιο, χωρίς να έχουν υπολογιστεί τα μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας, τα οποία θα αφορούν σε νέες και πάγιες μειώσεις φόρων.

Πώς εξειδικεύονται αυτά για τον Απρίλιο, ποιοι δηλαδή εισέρχονται στα πλαίσια προστασίας από την 1η Απριλίου:

Πλαίσιο 1

Στο πρώτο πλαίσιο, που αφορά τις πληττόμενες δραστικά επιχειρήσεις προστίθενται από τον Απρίλιο οι ακόλουθοι κλάδοι:

- Μεσιτικά γραφεία, διαχείριση ακίνητης περιουσίας

- Κατασκευή κτιρίων, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, ξυλουργοί, χρωματισμοί, επενδύσεις δαπέδων κ.λπ.

- Κατασκευή ιστοσελίδων, διαδικτυακών πυλών, υπηρεσίες προγραμματισμού κ.λπ.

- Καθαρισμός κτιρίων

- Καθαριστήρια ρούχων

- Λιανικό εμπόριο αρτοσκευασμάτων

- Κτηνίατροι

- Κοινωφελή ιδρύματα, φιλανθρωπικά σωματεία

- Επισκευή και συντήρηση εξοπλισμού, ενοικίαση μηχανημάτων

- Λιανικό εμπόριο σε υπαίθριους πάγκους και αγορές (λαϊκές και δημοτικές αγορές)

- Δραστηριότητες τηλεφωνικών κέντρων

- Φύλαξη

Συμψηφισμός

Σε όλες τις επιχειρήσεις που εντάχθηκαν τον Μάρτιο και σε όσες προστίθενται τον Απρίλιο δίνεται επιπλέον η δυνατότητα, αν καταβάλουν εμπρόθεσμα τον ΦΠΑ που έχουν να πληρώσουν τον Απρίλιο, να λάβουν έκπτωση φόρου ύψους 25% των χρημάτων τα οποία καταβάλουν τον Απρίλιο, που θα συμψηφιστεί με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις στη συνέχεια. Προϋπόθεση γι’ αυτές που μπαίνουν τώρα τον Απρίλιο είναι να έχουν καταβάλει κανονικά τις υποχρεώσεις του Μαρτίου.

Πλαίσιο 2

Το δεύτερο πλαίσιο έχει λίγο διαφορετικά χαρακτηριστικά. Στο δεύτερο πλαίσιο μπαίνουν από τον Απρίλιο η βιομηχανία, το χονδρεμπόριο, η ασφάλιση και κάποιες άλλες εταιρίες υπηρεσιών.  Οι κλάδοι που εντάσσονται είναι συγκεκριμένα:

- Εξορυκτική δραστηριότητα

- Δασοκομία, Υλοτομία

- Παραγωγή χρωστικών υλών, σαπουνιών, ελαστικού, χημικών προϊόντων, λιπασμάτων, πλαστικού, σιδήρου, γυαλιού, κεραμικών, τσιμέντου, ασβέστη, αλουμινίου, χαλκού και χάλυβα

- Κατασκευή πλαστικών προϊόντων, ειδών γυαλιού, χάρτινων ειδών, ξύλινων ειδών, μεταλλικών ειδών,  εργαλείων, κεραμικών ειδών

- Χονδρικό εμπόριο μηχανημάτων, μετάλλων, χημικών, ξυλείας, οικοδομικών υλικών

- Κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών, τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, ρολογιών, μαγνητικών μέσων, μηχανημάτων, ηλεκτρικών ειδών, μοτοσυκλετών

- Παραγωγή αναψυκτικών, νερών και χυμών

- Παραγωγή αλεύρων, αμύλων, μακαρονιών, ζάχαρης, αρτυμάτων, ελαίων, λιπών

- Παραγωγή γάλακτος, τυριών, γιαουρτιού

- Επεξεργασία και συντήρηση κρέατος, ψαριών, φρούτων και λαχανικών

- Χονδρικό εμπόριο και εμπορικοί αντιπρόσωποι τροφίμων, κρέατος, ψαριών, γαλακτοκομικών, φρούτων και λαχανικών

- Αποθήκευση

- Ναυπήγηση πλοίων και σκαφών

- Ασφαλιστικές εταιρίες

- Ελεγκτικές εταιρίες

- Χρηματιστηριακές και εταιρίες χαρτοφυλακίου.

Τα οφέλη

Όσες επιχειρήσεις μπαίνουν στο πλαίσιο 2 θα έχουν και τις ακόλουθες διευκολύνσεις:

- Αναστολή ΦΠΑ και δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία για 4 μήνες. Οι δόσεις έχουν τη δυνατότητα έκπτωσης 25%, αν καταβληθούν εμπρόθεσμα. Επιπλέον δυνατότητα, αν καταβάλουν εμπρόθεσμα τον ΦΠΑ του Απριλίου, της έκπτωσης του φόρου 25%, που αναφέρθηκε ήδη για το Πλαίσιο 1. Η έκπτωση χορηγείται με την προϋπόθεση ότι έχουν εκπληρώσει τις φορολογικές υποχρεώσεις τους, που είναι πληρωτέες τον μήνα Μάρτιο.

- Αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ για 45 μέρες για τους εργαζομένους που τίθενται σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας. Οι εργαζόμενοι αυτοί λαμβάνουν αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών και δόσεων προς την εφορία για 4 μήνες, με δυνατότητα έκπτωσης 25% αν καταβάλουν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους.

- Αποζημίωση ύψους 800 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων κάθε νομικής μορφής, που απασχολούν έως 5 άτομα. Προϋπόθεση, η επιχείρηση ή ο αυτοαπασχολούμενος να είναι ενεργός και να μην έχει κάνει μηδενική περιοδική δήλωση ΦΠΑ τους προηγούμενους έξι μήνες.

Πλαίσιο 3

Τέλος, υπάρχει και ένα τρίτο πλαίσιο, το οποίο θα εφαρμόζεται από τον Απρίλιο και μετά, και μπαίνουν οι ακόλουθοι κλάδοι:

- Εμπορία και διανομή ηλεκτρικού ρεύματος

- Εμπορία και διανομή αερίων καυσίμων μέσω αγωγών

- Πρατήρια καυσίμων

- Κατασκευή δρόμων, γεφυρών και σηράγγων, κοινωφελών έργων, λιμανιών κ.λπ.

- Διαχείριση απορριμμάτων

Για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους αυτούς προβλέπεται αποζημίωση ειδικού σκοπού 800 ευρώ για 45 μέρες, για τους εργαζόμενους που τίθενται σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας. Οι εργαζόμενοι αυτοί λαμβάνουν την αναστολή πληρωμής οφειλών προς την Εφορία για 4 μήνες. Επιπροσθέτως, για τον κλάδο εμπορίας και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος θα προβλεφθούν ειδικές ρυθμίσεις διευκόλυνσης ρευστότητας, που θα εξειδικευθούν σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο.

Τι σημαίνει επιστρεπτέα προκαταβολή

Ουσιαστικά πρόκειται για απευθείας δανεισμό των επιχειρήσεων από το κράτος, τον προϋπολογισμό και τους Έλληνες φορολογούμενους.

Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Θ. Σκυλακάκης, εξηγεί ότι, η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι ένα σημαντικό πρόσθετο εργαλείο που θα καλύψει, όλους τους κλάδους της οικονομίας. Η επιστρεπτέα προκαταβολή αφορά, 1 δισ. ευρώ και χορηγείται εντός του Απριλίου, με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

· Αφορά κατά κύριο λόγο μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με προσωπικό από 1 έως 500 εργαζόμενους.

· Ανταποκρίνεται στα ειδικά ζητήματα προσβασιμότητας σε χρηματοδότηση και πιστωτικού προφίλ που έχουν πολλές μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα οποία προφανώς επιδεινώνονται σε αυτή τη φάση.

· Θα χορηγηθεί απευθείας από το κράτος, μέσω του Taxis.

· Χαρακτηρίζεται ως επιστρεπτέα γιατί είτε εις ολόκληρον είτε μερικώς -εξαρτάται από τη βιωσιμότητα της επιχείρησης-  θα επιστραφεί στο κράτος μέσα στα επόμενα χρόνια, με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο.

·  Είναι πενταετής, εντός της οποίας το πρώτο έτος αποτελεί περίοδο χάριτος και δεν υπάρχει υποχρέωση αποπληρωμής δόσης ενίσχυσης, ενώ τα υπόλοιπα 4 έτη είναι η περίοδος αποπληρωμής σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

·  Η επιλεξιμότητα εδράζεται στην αποτύπωση της τρέχουσας κατάστασης, σε σύγκριση με την προγενέστερη. Αυτό θα γίνει μέσα από ένα τυποποιημένο, αυτοματοποιημένο μηχανισμό που δημιουργεί το Υπουργείο Οικονομικών, το Γενικό Λογιστήριο με την ΑΑΔΕ, με βάση φορολογικά δεδομένα και άλλους οικονομικούς δείκτες. Το ύψος της ενίσχυσης θα προσδιορίζεται επίσης τυποποιημένα και η ενίσχυση θα είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και μη συμψηφιστέα.

· Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν αυτό το σχήμα θα πρέπει να εγγραφούν στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ (myBysinessSypport) από 2 έως 10 Απριλίου και προϋπόθεση είναι να διατηρήσουν τις θέσεις απασχόλησης.

Συναφείς αναρτήσεις
Την παράταση για 1+1 μήνα αποφάσισε η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και της ΑΑΔΕ, προκειμένου να ...
Για νοικοκυριά, ευάλωτους καταναλωτές, αγρότες
Τη συνέχιση των μέτρων στήριξης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος ανακοίνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Συγκεκριμένα, όσον αφορά στο Νοέμβριο, οι ...
Για νοικοκυριά, ευάλωτους καταναλωτές και αγρότες τον Αύγουστο
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοινώνει, σήμερα, Τρίτη, 25 Ιουλίου 2023, τα μέτρα στήριξης των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Συγκεκριμένα, όσον ...
Υπουργείο Οικονομικών
Η προθεσμία για την κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών, που θα απαλλάξουν χιλιάδες επιχειρήσεις από την υποχρέωση της εφάπαξ και ...
Τιμές ενέργειας
Να τερματίσουν τα μέτρα στήριξης για τις τιμές της ενέργειας έως το τέλος του τρέχοντος έτους κάλεσε η Ευρωπαϊκή ...
Ανάπτυξη τουλάχιστον 2,5% το 2023
Μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική διατήρησε την αξιολόγηση της Ελλάδας ο οίκος αξιολόγησης S&P (BB+), ενώ αναβάθμισε σε θετικό ...
Από το Grexit στο παράδειγμα προς μίμηση
Η ελληνική οικονομική ανάκαμψη επιβεβαιώνεται από το χαμηλό της κόστος δανεισμού, που είναι κάτω του μέσου κόστους για χώρες ...
Υπ.Εργασίας και Οικονομικών-Συνταξιούχοι
Η έκτακτη στήριξη σε συνταξιούχους με προσωπική διαφορά που λαμβάνουν χαμηλές και μεσαίες συντάξεις και οι διατάξεις που εξειδικεύουν ...
Υπουργείο Οικονομικών
Νομοθετική πρωτοβουλία για τη βελτίωση του εξωδικαστικού μηχανισμού προανήγγειλε από τη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Μεταξύ άλλων ...
 
 
Νομοθετική ρύθμιση που θα μειώνει κατά 50% τις χρεώσεις των τραπεζών στα POS προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στην τηλεόραση ...
Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒ στις 22/4, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΒ, κ. Δημήτρης  Παπαλεξόπουλος και ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής ...
Υψηλότερο του στόχου ήταν το πρωτογενές πλεόνασμα στα τέλη του 2023 σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της EΛΣΤΑΤ. Σύμφωνα με τα στοιχεία το πρωτογενές ...
H επίτευξη της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης της χημικής βιομηχανίας και συγχρόνως η υποστήριξη της ανταγωνιστικότητάς της όπως και η ανάπτυξή της ως ...
Έντονη βελτίωση καταγράφουν οι επιχειρηματικές προσδοκίες στη βιομηχανία, σύμφωνα με τον μηνιαίο δελτίο του ΙΟΒΕ, λόγω της σημαντικής ενίσχυσης των προβλέψεων για την ...
Αυξητικές τάσεις παρουσίασε η εξέλιξη του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων όλων των κλάδων δραστηριότητας της οικονομίας τον τον Φεβρουάριο. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, γα το ...
Χθες η ΕΛΣΤΑΤ δημοσίευσε στοιχεία για την οικονομική ανισότητα και φτώχεια. Το 2022, έτος αναφοράς στο οποίο αναφέρονται τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ήταν ...
Οι νέοι κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, που τίθενται από φέτος σε ισχύ, αποτελούν θετική εξέλιξη για την Ελλάδα, καθώς ικανοποιούν διαχρονικές επιδιώξεις ...
Την πρόθεσή της να είναι υποψήφια για την προεδρία του ΣΕΒ σε δύο μήνες ανακοίνωσε από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Πανελλήνιου ...
Πρόσθετες τεχνικές διατάξεις για τη ρύθμιση οφειλών περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και ...
Στο 3,75% διαμορφώθηκε η απόδοση στη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 625 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ. Στην προηγούμενη αντίστοιχη ...
Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος απέστειλε χθες 21/3/2024 την ακόλουθη επιστολή προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, κ. Νικόλαο Παπαθανάση και προς ...