Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
HSBC
Ουδέτερη για το Χ.Α.
Τρίτη, 28/04/2020

Η εγχώρια αγορά μετοχών έχει υποχωρήσει σημαντικά φέτος, σε αντίθεση με την περυσινή χρονιά, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι το 2020 θα είναι δύσκολο δεδομένης της αρνητικής επίδρασης της πανδημίας στον τουρισμό.

Η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα αντιστρέψει την πρόσφατη πτωτική τάση NPEs των ελληνικών τραπεζών, κλάδος που αποτελεί τον πυρήνα της εγχώριας αγοράς. Η βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού των ελληνικών συστημικών τραπεζών είναι αναγκαία έτσι ώστε να ξεκλειδωθεί αξία στον κλάδο και αυτό με τη σειρά του εξαρτάται από τη διεύρυνση της οικονομικής ανάκαμψης η οποία είχε ξεκινήσει το 2019.

Η αχίλλειος πτέρνα της ελληνικής οικονομίας είναι ο τουρισμός με τις εισπράξεις του κλάδου να αποτελούν περίπου το 10% του ΑΕΠ και σχεδόν το 20% της ελληνικής οικονομίας. Μια πτώση κατά 50% στις αφίξεις τουριστών θα μπορούσε να μειώσει το ΑΕΠ τουλάχιστον 5%, ενώ η πανδημία θα μπορούσε επίσης να βλάψει την οικονομία μέσω άλλων καναλιών. Η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 6% φέτος, σύμφωνα με την HSBC, και θα σημειώσει ανάκαμψη 5,8% το 2021.

Η HSBC εκτιμά πως η Ελλάδα φέτος θα σημειώσει δημοσιονομικό έλλειμμα ύψους 1,5% του ΑΕΠ ενώ το ελληνικό χρέος θα αυξηθεί στο 190% του ΑΕΠ από 176% το 2019.

Σε ό,τι αφορά τις αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών, φαίνονται ξεκάθαρα φτηνές στην επιφάνεια τους, με εκτιμώμενο δείκτη τιμής προς κέρδη (P/E) στις 5,5 φορές και δείκτη τιμής προς ενσώματη λογιστική αξία (P/TBV) στις 0,2 φορές. Η απουσία οικονομικής ανάπτυξης φέτος, η ποιότητα του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών καθώς και η κερδοφορία τους, θα επιδεινωθούν, ενώ ο τραπεζικός κλάδος ξεκινά από ευάλωτη θέση ήδη.

Παρόλα αυτά η πρόβλεψη για την κερδοφορία είναι θετική καθώς γίνεται λόγος για αύξηση 4,5% για φέτος και 24,6% για το 2022.

Σχετικοί όροι:
HSBC
Συναφείς αναρτήσεις
Σημάδια κόπωσης στην αγορά την Τετάρτη, με τον γενικό δείκτη να μην κρατάει μεν τις 1462,68 μονάδες, τερματίζοντας χαμηλότερα ...
Πέντε στα πέντε με άνοδο για τον γενικό δείκτη του Χ.Α. και ταυτόχρονα επίτευξη νέων υψηλών 13 ετών με ...
Eπαναφορά για την αγορά με κλείσιμο στα υψηλά ημέρας άνω των 1420 μονάδων και κέρδη 1,9% και αγορές κυρίως ...
Άτακτη υποχώρηση αυτή την ώρα για την τιμή του χρυσού και του πετρελαίου στις αγορές. Στα 85 δολάρια το ...
Επαναφορά της αγοράς στα επίπεδα της περασμένης Δευτέρας, όταν και ξεκίνησε η βουτιά προς τις 1354 μονάδες με τον ...
Η λήξη των παραγώγων, όπως φαίνεται από το ταμπλό αυτή την ώρα, απελευθερώνει την αγορά που πάει να κάνει ...
Θετικό πρόσημο για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται σε επιλεγμένες μετοχές με επαναφορά κάποιων ισχυρών εντολών ...
Τελικά όλες οι μεγάλες αγορές με εξαίρεση τον Dow Jones αυτή την ώρα διαπραγματεύονται στο κόκκινο. Με εξαίρεση τα ...
Άδειασμα μέχρι τις 1375 μονάδες για τον γενικό δείκτη του Χ.Α. σε μία συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε, τουλάχιστον στην αρχή ...