Εως το τέλος του χρόνου αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την πώληση της ΛΑΡΚΟ, ενώ εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται η απόφαση της διαιτησίας, η οποία θα ανοίξει το δρόμο για να ξεκινήσουν και οι διαγωνιστικές διαδικασίες.
Εν τω μεταξύ, πρόσφατα το Υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας, με απόφασή του ενέκρινε νέα επιχορήγηση για τη ΛΑΡΚΟ, ύψους 11,984 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών της προβληματικής νικελοβιομηχανίας, καθώς και δαπανών που σχετίζονται με τις ανάγκες της ειδικής διαχείρισης.
Ας σημειωθεί ότι η δυνατότητα επιχορήγησης της ΛΑΡΚΟ από το ελληνικό Δημόσιο προβλέπεται στη νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΝ, με την οποία η βιομηχανία νικελίου υπήχθη σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης εν λειτουργία, προκειμένου η εταιρία να παραμείνει “εν ζωη” μέχρι το διαγωνισμό για την εκποίηση του συνόλου του ενεργητικού της εταιρίας ή επιμέρους περιουσιακών στοιχείων
Από την κρατική βοήθεια των 35 εκατ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί για την περίοδο της ειδικής διαχείρισης, η εταιρία έχει ήδη λάβει τα 20 εκατ. ευρώ.
Η διαιτησία που βρίσκεται σε εξέλιξη της περίοδο αυτή, έχοντας ήδη λάβει τρίμηνη παράταση, αφορά στον διακανονισμό περιουσιακών στοιχείων που διεκδικούν τόσο το δημόσιο όσο και η εταιρία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη εξετάζονται διάφορα σενάρια για τη συμμόρφωση με την απόφαση της διαιτησίας, όποια και αν είναι αυτή.
Όσο για το επενδυτικό ενδιαφέρον για την υπερχρεωμένη και ζημιογόνο νικελοβιομηχανία - μόνον στη ΔΕΗ χρωστά περί τα 350 εκατ. ευρώ- το τοπίο παραμένει θολό και δείχνει ότι πολλά θα εξαρτηθούν από την τελική μορφή της πώλησης και των περιουσιακών στοιχείων.
Τελευταία πάντως οι προοπτικές για το νικέλιο φαίνεται να διευρύνονται, λόγω της χρήσης μίας μορφής νικελίου, του θετικού νικελίου στις μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων, μαζί με το λίθιο, το κοβάλτιο, τον γραφίτη και το μαγγάνιο.
Σύμφωνα με τη σχετικό νόμο του υπουργείου Περιβάλλοντος- Ενέργειας αν η διαγωνιστική διαδικασία για τη ΛΑΡΚΟ αποβεί άγονη, τότε εντός 30 ημερών θα ακολουθήσει δεύτερος διαγωνισμός. Σε περίπτωση που ούτε τότε υπάρξει ενδιαφερόμενος τότε τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας θα πουληθούν, ενιαία ή τμηματικά, με ελεύθερη διαπραγμάτευση, έπειτα από δημόσια πρόσκληση. Η μεταβίβαση του 75% του ενεργητικού της ΛΑΡΚΟ πρέπει να προχωρήσει εντός εννέα μηνών από την ολοκλήρωση της διαιτησίας, διαφορετικά η νικελοβιομηχανία θα οδηγηθεί σε πτώχευση.
Η όλη διαδικασία πάντως αντιμετωπίζει και τις αντιδράσεις των εργαζόμενων. Σε πρόσφατη ανακοίνωσή το Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Φθιώτιδας χαρακτήρισε μονομερείς τις ενέργειες της ειδικής διαχείρισης, “πέρα και έξω από τα πλαίσια και το περιεχόμενο του νόμου” με αρνητικό αντίκτυπο για την εταιρία και τους εργαζόμενους.