Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αυστρία μετά το χτύπημα
Ακόμα και η Τουρκία έστειλε μήνυμα συμπαράστασης
Τρίτη, 03/11/2020

Τριήμερο πένθος κηρύχθηκε στην Αυστρία, μετά τη χθεσινή επίθεση στη Βιέννη, από την οποία έχασαν τη ζωή τους συνολικά πέντε άνθρωποι (του ενός εκ των δραστών συμπεριλαμβανομένου). 

Παράλληλα, επτά θύματα βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με εκπρόσωπο των υγειονομικών αρχών της χώρας που επικαλείται το πρακτορείο APA. Συνολικά 17 θύματα της επίθεσης νοσηλεύονται σε διάφορα νοσοκομεία, κυρίως με τραύματα από πυροβολισμούς και αμυχές, σημείωσε η εκπρόσωπος. Οι δέκα ασθενείς με μικροτραύματα βρίσκονται σε κατάσταση σοκ, πρόσθεσε.

Θα υπερασπιστούμε τη δημοκρατία μας, θα κυνηγήσουμε τους δράστες και όσους βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις στη Βιέννη, δήλωσε ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, κάνοντας λόγο για μία σαφώς «ισλαμιστική επίθεση», ενώ ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Karl Nehammer χαρακτήρισε το πρωί ως «ισλαμιστή τρομοκράτη» τον δράστη της xθεσινής επίθεσης στη Βιέννη. «Βιώσαμε μια επίθεση χθες το βράδυ από τουλάχιστον έναν Ισλαμιστή τρομοκράτη», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίς το πρωί, λέγοντας πως ο δράστης ήταν συμπαθών του Ισλαμικού Κράτους.

Σε ό,τι αφορά τον δράστη,  ο οποίος σκοτώθηκε από την αστυνομία, ήταν βαριά οπλισμένος και έφερε ζώνη με εκρηκτικά, η οποία όμως αποδείχθηκε πως ήταν ψεύτικη, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών. Σύμφωνα με τον υπουργό, επρόκειτο για 20χρονο άνδρα, ο οποίος είχε καταδικαστεί για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Ο άνδρας αυτός ήταν πολίτης της Αυστρίας και της Βόρειας Μακεδονίας, δήλωσε ο υπουργός μιλώντας στο αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA. Σύμφωνα με συντάκτη της εβδομαδιαίας εφημερίδας Florian Klenk, ήταν γνωστός στις αυστριακές υπηρεσίες πληροφοριών, διότι ήταν ένας από τους 90 Αυστριακούς ισλαμιστές που ήθελαν να ταξιδέψουν στη Συρία.

Κατά τον υπουργό Εσωτερικών, θεωρείται ότι υπήρξαν περισσότεροι από ένας δράστης και η έρευνα συνεχίζεται, ενώ κάλεσε τους Αυστριακούς να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Η αυστριακή αστυνομία έχει πραγματοποιήσει επιδρομές σε 15 κατοικίες και έχει θέσει υπό κράτηση άτομα που συνδέονται με τον ύποπτο, σύμφωνα με τον Νέχαμερ. Κατά το ειδησεογραφικό πρακτορείο, συνελήφθησαν δυο άτομα στην πόλη St. Pölten της Αυστρίας, σε σχέση με τις επιθέσεις.

Τουλάχιστον ένας από τους φερόμενους ως δράστες της τρομοκρατικής ενέργειας που διαπράχθηκε το βράδυ της Δευτέρας στη Βιέννη διαφεύγει τη σύλληψη, δήλωσε χθες το βράδυ ο υπουργός Εσωτερικών, ενώ ο γενικός διευθυντής δημόσιας ασφάλειας της Αυστρίας Φραντς Ρουφ ανακοίνωσε ότι «ενισχύονται οι έλεγχοι στα σύνορα» και ότι έχουν στηθεί οδοφράγματα στη Βιέννη από τις δυνάμεις ασφαλείας. Πριν κάνει δηλώσεις ο υπουργός Εσωτερικών, η αυστριακή δημόσια τηλεόραση ÖRF μετέδωσε ότι πολίτες που είχαν παγιδευτεί σε μπαρ κι εστιατόρια άρχισαν να επιστρέφουν στα σπίτια τους. Σε κάποιους συστήθηκε να διανυκτερεύσουν -χωρίς χρέωση- σε ξενοδοχείο του κέντρου.

Δηλώσεις στήριξης

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε μέσω Twitter «ακόμη μια χαμερπή τρομοκρατική ενέργεια» στη Βιέννη, κρίνοντας πως αυτές οι «σατανικές επιθέσεις» πρέπει να σταματήσουν.

«Προσευχόμαστε για τους πολίτες της Βιέννης. έπειτα από ακόμη μια χαμερπή τρομοκρατική ενέργεια στην Ευρώπη. Αυτές οι σατανικές επιθέσεις εναντίον αθώων ανθρώπων πρέπει να σταματήσουν. Οι ΗΠΑ στέκουν στο πλευρό της Αυστρίας, της Γαλλίας και όλης της Ευρώπης στον αγώνα τους εναντίον των τρομοκρατών, συμπεριλαμβανομένων των ριζοσπαστικοποιημένων ισλαμιστών τρομοκρατών», ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, παραμονή των εκλογών.

Ο Δημοκρατικός υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν καταδίκασε χθες Δευτέρα, ενώ συνέχιζε την προεκλογική του εκστρατεία στο Πίτσμπεργκ (Πενσιλβάνια), αυτή που αποκάλεσε «φρικιαστική τρομοκρατική επίθεση» στην πρωτεύουσα της Αυστρίας. «Πρέπει όλοι μας να ορθώσουμε ενωμένοι το ανάστημά μας μπροστά στο μίσος και στη βία», πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον καταδίκασε το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη την τρομοκρατική ενέργεια που διαπράχθηκε στη Βιέννη και εξέφρασε την αλληλεγγύη του στους πολίτες της Αυστρίας. «Είμαι βαθιά σοκαρισμένος εξαιτίας των φρικτών επιθέσεων στη Βιέννη απόψε. Οι σκέψεις του ΗΒ βρίσκονται στον λαό της Αυστρίας -στέκουμε στο πλευρό σας, ενωμένοι μαζί σας στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας», σημείωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης των Συντηρητικών μέσω Twitter.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε «καταδίκασε απερίφραστα» τους πυροβολισμούς που έσπειραν τον τρόμο. «Δεν υπάρχει χώρος για μίσος και βία στο κοινό μας ευρωπαϊκό σπίτι», είπε ο Κόντε σε tweets του στα ιταλικά και στα γερμανικά. Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο ανέφερε σε ανάρτησή του ότι «Η Ευρώπη πρέπει να αντιδράσει» μετά από αυτή την «αποκρουστική επίθεση».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε επίσης απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση που συγκλόνισε το βράδυ της Δευτέρας την καρδιά της Βιέννης. «Είμαι σοκαρισμένη και συγκλονισμένη από τη βίαιη επίθεση που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη. Οι σκέψεις μου βρίσκονται με τις οικογένειες των θυμάτων και τον αυστριακό λαό», δήλωσε σε tweet της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Η Ευρώπη στέκεται πλήρως αλληλέγγυα με την Αυστρία. Είμαστε ισχυρότεροι από το μίσος και τον τρόμο», συμπλήρωσε.

«Η Ευρώπη καταδικάζει έντονα αυτή την άνανδρη ενέργεια, που παραβιάζει τη ζωή και τις ανθρώπινες αξίες», ανέφερε σε tweet του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, προσθέτοντας πως: «Οι σκέψεις μου βρίσκονται με τα θύματα και τον λαό της Βιέννης, μετά τη φρικτή επίθεση σήμερα το βράδυ».

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε «σοκαρισμένος και συντετριμμένος» από τις «επιθέσεις», χαρακτηρίζοντας αυτές μια «πράξη δειλίας, βίας και μίσους».

«Παντού στην ήπειρό μας, είμαστε ενωμένοι ενάντια στη βία και στο μίσος», έγραψε στο twitter από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

Τουρκία

Η Τουρκία καταδίκασε την επίθεση στην Βιέννη εκφράζοντας «αλληλεγγύη» προς τον αυστριακό λαό. «Θλιβόμαστε για τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για νεκρούς και τραυματίες σε τρομοκρατική επίθεση στην Βιέννη. Καταδικάζουμε με δριμύτητα αυτήν την τρομοκρατική επίθεση», αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. «Ως χώρα που αντιμετωπίζει ποικίλες μορφές τρομοκρατίας εδώ και δεκαετίες, η Τουρκία εκφράζει την αλληλεγγύη της προς τον αυστριακό λαό». Στην Αυστρία κατοικούν 116.000 τούρκοι πολίτες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Πρόκειται για την τρίτη σε μέγεθος, μετά τους Γερμανούς και τους Σέρβους, ξένη κοινότητα στην Αυστρία των 8,9 εκατομμυρίων κατοίκων.

Στο Ισραήλ, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου καταδίκασε επίσης την επίθεση. «Το Ισραήλ καταδικάζει την βίαιη επίθεση στην Βιέννη και εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη της προς την Αυστρία», έγραψε ο ισραηλινός πρωθυπουργός στο Twitter. «Ολοι οι πολιτισμένοι λαοί πρέπει να ενωθούν για να νικήσουν την ισλαμική τρομοκρατία που επιστρέφει».

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε την τρομοκρατική ενέργεια που διαπράχθηκε στην πρωτεύουσα της Αυστρίας  και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του, «ο Γενικός Γραμματέας παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία την κατάσταση που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη στο κέντρο της πόλης της Βιέννης, όπου αναφέρθηκαν επιθέσεις ενόπλων σε πολλά σημεία». Ο Γκουτέρες «εκφράζει τα βαθιά του συλλυπητήρια» στις οικογένειες των νεκρών και «εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες», προστίθεται.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ «καταδικάζει σθεναρά τις επιθέσεις αυτές και επαναβεβαιώνει την αλληλεγγύη των Ηνωμένων Εθνών προς τον λαό και την κυβέρνηση της Αυστρίας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Τη σημασία της συνέχισης του αγώνα κατά του ισλαμικού κράτους τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ υπογραμμίζοντας ότι «η τρομοκρατία επηρεάζει όλους». Ειδικότερα, ο Γενς Στόλτενμπεργκ σημείωσε: «Συγκλονισμένος από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν και την Αυστρία. Υπενθύμιση ότι η τρομοκρατία επηρεάζει όλους και της σημασίας της συνέχισης της καταπολέμησης του ISIS. Τα συλλυπητήριά μου σε όλους αυτούς που επλήγησαν».

Ταξιδιωτική οδηγία από τη Γερμανία

Εν τω μεταξύ, την ταξιδιωτική οδηγία του για την Αυστρία επικαιροποίησε πριν από λίγο το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, συμπεριλαμβάνοντας την «ασαφή» κατάσταση που επικρατεί αυτή την ώρα στο κέντρο της Βιέννης.

«Στην περιοχή του κέντρου της Βιέννης υπήρξαν το βράδυ της 2ας Νοεμβρίου πολλοί πυροβολισμοί, η κατάσταση είναι ακόμη ασαφής, υπάρχουν εμπόδια», αναφέρεται στην οδηγία, με την οποία οι Γερμανοί πολίτες που βρίσκονται στην πόλη καλούνται να παρακολουθούν τις ειδήσεις και τις πληροφορίες που δημοσιοποιεί το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών και να αποφεύγουν δημόσιους χώρους στο κέντρο της αυστριακής πρωτεύουσας. «Μείνετε σε ασφαλές σημείο μέχρις ότου υπάρξει λήξη συναγερμού.

Σχετικοί όροι:
Συναφείς αναρτήσεις
Κούρτς
Ελλάδα και Αυστρία έχουν εξαιρετικές διμερείς σχέσεις, τόνισε ο Σ. Κουρτς στις κοινές δηλώσεις του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ...
ISIS
Ένας από τους ιδρυτές και βασικούς ιδεολόγους της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) προσδιορίστηκε από πολλές υπηρεσίες κατασκοπείας ότι είναι ο ...
Ιράκ
Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ανασυντάσσεται στο Ιράκ, δύο χρόνια αφότου απώλεσε τα τελευταία εδάφη ...
ΗΠΑ
Την Ουάσιγκτον επισκέπτεται σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, για να συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογό του, εν μέσω εντάσεων μεταξύ των συμμάχων ...
Τραμπ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι Αμερικανοί στρατιώτες σκότωσαν τον «νούμερο ένα» υποψήφιο αντικαταστάτη του αρχηγού ...
Τραμπ
Τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία υπερασπίστηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ την Τρίτη, επαναλαμβάνοντας ωστόσο τις χθεσινές ...
Goldman Sachs
H Goldman Sachs προβλέπει ράλι των πετρελαϊκών τιμών βραχυπρόθεσμα (ήδη η πετρελαϊκή τιμή κινείται ως 10% υψηλότερα) λόγω της κλιμάκωσης ...
Σρι Λάνκα
To Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις στη Σρι Λάνκα, την Κυριακή του Πάσχα των Καθολικών, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ...
Συρία
Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ ετοιμάζονται να αποσύρουν τα στρατεύματά τους που είναι ανεπτυγμένα στη Συρία ως τα τέλη ...
 
 
Η Alibaba Group Holding Ltd. ματαιώνει την αρχική δημόσια προσφορά για τον βραχίονα της Cainiao logistics στο Χονγκ Κονγκ, αναβάλλοντας ένα πολυαναμενόμενο άνοιγμα ...
Η ανάλυση του ICS CERT της Kaspersky διερευνά τις τάσεις του Operational Technology (OT) στον κυβερνοχώρο για το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Η ...
Ο Ντόναλντ Τραμπ επικρατεί πλέον στις 12 από τις 15 πολιτείες όπου διεξήχθησαν χθες εσωκομματικές ψηφοφορίες των Ρεπουμπλικάνων για την ανάδειξη του υποψήφιου ...
Από ανατολικές περιοχές
H Ουκρανία αποσύρθηκε από τα χωριά Σιέβερνε και Στέποβε κοντά στην πόλη Αβντιίβκα, τα οποία είχαν καταλάβει πρόσφατα ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε εκπρόσωπος του ...
Αλλά μετά... άλλαξε γνώμη!
Ο Ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι ήταν κοντά στην απελευθέρωσή του στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων, δήλωσε στενή συνεργάτις του, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό της οικογένειας και των υποστηρικτών ...
"Ντροπή για τις ΗΠΑ", λέει το Κρεμλίνο
Ο Τζο Μπάιντεν καταφέρθηκε χθες Τετάρτη εναντίον του Βλαντίμιρ Πούτιν με υβριστικό τρόπο, κατατάσσοντάς τον ανάμεσα στις «υπαρξιακές απειλές» για την ανθρωπότητα, κατά τη ...
Δημοσκόπηση
Οι ευρωπαίοι πολίτες είναι απαισιόδοξοι για τις πιθανότητες της Ουκρανίας να κερδίσει τον πόλεμο κατά της Ρωσίας και βλέπουν μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων ...
Ιδιοκτησίας ΗΠΑ
Ένα φορτηγό πλοίο με ελληνική σημαία, ιδιοκτησίας ΗΠΑ, ανέφερε διπλή επίθεση με πυραύλους στον Κόλπο του Άντεν και κάλεσε για στρατιωτική βοήθεια, όπως ανακοίνωσε η ...
Ένα σενάριο, πολλοί υποψήφιοι αντικαταστάτες
Οι ανησυχίες σχετικά με την ηλικία του προέδρου Τζο Μπάιντεν και την ικανότητά του να υπηρετήσει αποτελεσματικά μια δεύτερη θητεία πληθαίνουν αναθερμαίνοντας το ...
Σε  αναδιάταξη του ενεργειακού τοπίου στη Ν,Α Ευρώπη οδηγεί η συμφωνία ΗΠΑ- Βουλγαρίας, που υπογράφηκε τη Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου,  για την ανάπτυξη πυρηνικών ...
Το Διεθνές Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών θα εξετάσει την προσφυγή της Νοτίου Αφρικής κατά του Ισραήλ για παραβίαση της Σύμβασης του 1948 περί ...
Μετά το ατύχημα της Alaska Airlines
Η μετοχή της Boeing κατρακυλά στις ηλεκτρονικές προσυνεδριακές συναλλαγές, καθώς οι αγορές αφομοιώνουν την είδηση ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αερομεταφορών (FAA) διέταξε την προσωρινή προσγείωση ...