Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Lockdown
Στα χνάρια της Θεσσαλονίκης και η Αθήνα...
Τρίτη, 03/11/2020

Μια νέα πραγματικότητα διαμορφώνεται από σήμερα σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες, που μπήκαν σε σκληρό lockdown, αλλά και στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα και την Αττική όπου τέθηκαν σε ισχύ τα ξημερώματα σκληρά μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας με κλείσιμο της εστίασης. 

 Για τη δραματική αύξηση των κρουσμάτων και τα έκτακτα μέτρα μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος. «Υπήρχε μια προσπάθεια να προχωρήσουμε με ισχυρές συστάσεις αλλά αυτό δεν πέτυχε. Αυτό δεν σημαίνει ότι για όλα φταίνε οι πολίτες». Όπως τόνισε ο καθηγητής, είμαστε κοντά, ιδιαίτερα η Αττική, στο να γίνουμε «Θεσσαλονίκη».

Ο κ. Γώγος επεσήμανε, επίσης, ότι δεν αποκλείεται η παράταση των μέτρων. Ο στόχος είναι να ελαττωθεί η κυκλοφορία του κοινού, για να ελαττωθεί και η κυκλοφορία του ιού. «Εξετάζουμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων και τις καθημερινές παραμέτρους». 

Στη Θεσσαλονίκη, εξήγησε, έγινε ξαφνικό lockdown γιατί γέμισαν οι κλινικές COVID. Αν κάποια στιγμή δούμε ότι γεμίζουν οι ΜΕΘ και οι κλινικές, θα υποχρεωθούμε να κάνουμε lockdown και στην Αττική, είπε ο καθηγητής. «Υπάρχει σημαντική επιβάρυνση του συστήματος υγείας. Χρειάζονται και άλλες ΜΕΘ». Επίσης, χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό, προσλήψεις και εκπαίδευση.

Τα παιδιά του Λυκείου μεταδίδουν περίπου το ίδιο με τους ενήλικες, γι’ αυτό αποφασίστηκε να κλείσουν τα Λύκεια στη Θεσσαλονίκη, είπε και προσέθεσε ότι με το δεδομένο ότι υπάρχει χειμώνας, υπάρχει κίνδυνος με τη συγκεκριμένη διασπορά τα προβλήματα να διαρκέσουν για περισσότερο από ένα μήνα. 

Μπορεί και τα Χριστούγεννα να χρειαστεί να υπάρξουν μέτρα. Αν τα μέτρα τηρηθούν, μπορεί να γλιτώσουμε. «Από τώρα θα κριθεί τι θα γίνει και τον Φεβρουάριο. Πρέπει να τηρήσουμε πιστά τα μέτρα και να ενισχύσουμε το σύστημα υγείας». Ο κ. Γώγος τόνισε μάλιστα ότι μέχρι τον Μάρτιο μπορεί να χρειαστεί μια τήρηση μέτρων. Πολλά από τα μέτρα θα παραταθούν μέχρι τότε.

Με το κλείσιμο που γίνεται τώρα, υπάρχει ελπίδα να ανοίξει η εστίαση σε ένα μήνα, είπε κλείνοντας.

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού, τι να περιμένουμε για τις γιορτές που πλησιάζουν και πόσα είναι τα πραγματικά κρούσματα στη χώρα.

Απαντώντας στο τι θα γίνει μέχρι τις γιορτές, ο κ. Δημόπουλος ανέφερε: «Σαφώς τις τελευταίες εβδομάδες είδαμε ότι η κατάσταση ξέφευγε και ήταν απαραίτητο να παρθούν περισσότερα μέτρα, που ελπίζουμε να οδηγήσουν σε φρενάρισμα της επέκτασης του ιού. Βλέπουμε με το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης πόσο γρήγορα εξελίσσονται τα πράγματα. Επομένως είναι προτιμότερο να παίρνει κανείς ό,τι προληπτικό μέτρο μπορεί».

Σχετικά με το αν αντέχουν τα νοσοκομεία την αυξημένη πίεση, ο ίδιος τόνισε: «Τον τελευταίο χρόνο υπήρξε σαφής ενίσχυση του Συστήματος Υγείας με ΜΕΘ, τόσο σε υλικοτεχνική υποδομή όσο και σε προσωπικό. Βεβαίως χρειαζόμαστε μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό σε μεγαλύτερους βαθμούς και με ταχύτερες διαδικασίες. Η ανακοίνωση από το υπουργείο Υγείας είναι ότι ακόμα και σε περιοχές μεγάλου ιικού φορτίου, η κάλυψη των ΜΕΘ που αφορούν στην Covid-19 είναι γύρω στο 70%. Επομένως υπάρχει ακόμα περιθώριο και για τις συγκεκριμένες κλίνες. Υπάρχουν πολύ περισσότερες κλίνες εντατικής θεραπείας, που πρέπει να διατίθενται και για άλλα νοσήματα».

«Μελέτες που έχουν γίνει, δείχνουν ότι τα κρούσματα είναι πολλαπλάσια του αριθμού που βρίσκουμε. Ο πολλαπλασιασμός είναι επί έξι, χωρίς να είναι κανείς απόλυτα σίγουρος, με βάση μοντέλα που στηρίζονται στον προσδιορισμό τμημάτων του ιού στα λύματα. Το σημαντικό είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι όντως πρόκειται για σοβαρό πρόβλημα και ότι χρειάζεται μια συνεχής ενίσχυση του συστήματος υγείας της χώρας ιδιαίτερα στο προσωπικό, αλλά και ενίσχυση των εργαζομένων στους κλάδους που πλήττονται άμεσα», εξήγησε ο κ. Δημόπουλος.

Μιλώντας για το κατά πόσο οι φοιτητές οδήγησαν στη διασπορά του ιού, ο ίδιος σημείωσε: «Δεν νομίζω ότι έχουμε τέτοια στοιχεία. Νομίζω ότι σε έρευνα που έγινε για τον αριθμό φοιτητών που νόσησαν, τα νούμερα δεν είναι τέτοια που να υποστηρίζουν ότι οι φοιτητές ήταν η κύρια αιτία για τη διασπορά», ενώ πρόσθεσε ότι «σε όλη την Ευρώπη νομίζω ότι είναι εμφανές πως μετά την επιστροφή από τις διακοπές του καλοκαιριού υπήρξε διασπορά του ιού στην κοινότητα, σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες, την επιστροφή στους χώρους εργασίας, τα ΜΜΜ».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας, ο κ. Δημόπουλος είπε ότι «αυτά είναι αποφάσεις που παίρνονται σε υψηλό επίπεδο και θα εξαρτηθεί από την πορεία του αριθμού των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες».

 Θεσσαλονίκη-Σέρρες

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, νέα, εξατομικευμένα μέτρα επιδημιολογικού συναγερμού για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού θα ισχύσουν από σήμερα, Τρίτη 3 Νοεμβρίου, ώρα 06:00 και για 14 ημέρες, σε ολόκληρες τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Σερρών.

Ανοικτά παραμένουν χονδρεμπόριο, βιομηχανία, ξενοδοχεία, καθώς και τα σχολεία. Τονίζεται ότι είναι υποχρεωτική η τηλεκπαίδευση σε όλα τα λύκεια, καθώς και στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Στις δύο αυτές περιοχές εφαρμόζεται 24ωρος περιορισμός στις μετακινήσεις, με εξαιρέσεις ανά χρονική ζώνη (05:00-21:00 και 21:00-05:00). Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών θα μπορούν να μετακινούνται με προηγούμενη (δωρεάν) αποστολή SMS στο 13033, όπως γινόταν στην πρώτη φάση της πανδημίας.

Σημειώνεται ότι η μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας εφόσον είναι απαραίτητο, γίνεται αποκλειστικά με σχετική βεβαίωση τύπου Α του εργοδότη. Δεν χρειάζεται SMS.

Συγκεκριμένα:

Για το διάστημα 05:00-21:00 επιτρέπονται οι μετακινήσεις ΜΟΝΟ για τους παρακάτω λόγους:

Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία). [SMS - Επιλογή 1]

Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους. [SMS - Επιλογή 2]

Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. [SMS - Επιλογή 3]

Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Μεταφορά από και προς τον τόπο εργασίας συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη. Μεταφορά ανηλίκου από και προς σχολική μονάδα [SMS - Επιλογή 4]

Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. [SMS - Επιλογή 5]

Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαίας απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου. Μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. [SMS - Επιλογή 6]

Για το διάστημα 21:00-05:00 επιτρέπονται οι μετακινήσεις ΜΟΝΟ για λόγους εργασίας [με βεβαίωση εργοδότη τύπου Α, χωρίς SMS], υγείας [SMS - Επιλογή 1] και η ατομική κίνηση με κατοικίδιο ζώο [SMS - Επιλογή 6].

Σημειώνεται επίσης ότι η μετάβαση ανήλικων τέκνων από και προς τις σχολικές μονάδες επιτρέπεται από έναν γονέα/κηδεμόνα με την αποστολή SMS - Επιλογή 4 και με πιστοποιητικό-βεβαίωση της Διεύθυνσης του σχολείου, στην οποία αναγράφονται η διεύθυνση της σχολικής μονάδας και η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή-τριας.

Απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός των Περιφερειακών ενοτήτων Θεσσαλονίκης και Σερρών. Αεροπορικές και σιδηροδρομικές μεταφορές αναστέλλονται προς το εξωτερικό, ενώ επιτρέπονται μόνο για αυστηρά επαγγελματικούς λόγους και λόγους υγείας στις μεταφορές εσωτερικού.

Επιπλέον:

Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου (εξαιρούνται τα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων, όπως super market, mini market κ.λπ., καθώς και τα pet shop), των κομμωτηρίων και των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής.

Η εστίαση παραμένει σε αναστολή λειτουργίας, ενώ επιτρέπονται οι υπηρεσίες delivery. Τα καταστήματα τροφίμων λειτουργούν έως τις 20:30, ενώ προβλέπεται η λειτουργία τους και το Σαββατοκύριακο.

Στις μεταφορές, προβλέπεται περιορισμός στον αριθμό των επιβαινόντων σε ΙΧ μέχρι 1 άτομο πλέον του οδηγού (εξαιρούνται ανήλικα τέκνα).

Στην αναστολή λειτουργίας των παιδότοπων, συμπεριλαμβάνονται οι παιδικές χαρές και τα πάρκα ψυχαγωγίας/θεματικά πάρκα.

Στους χώρους λατρείας, οι λειτουργίες πραγματοποιούνται χωρίς παρουσία πιστών, ενώ επιτρέπονται μόνο τελετές κηδειών με παρουσία έως 9 ατόμων.

Σχετικοί όροι:
Συναφείς αναρτήσεις
35.580 νέα κρούσματα!
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 35.580, εκ των οποίων 32 εντοπίστηκαν ...
Στους 635 οι διασωληνωμένοι
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 21.657, εκ των οποίων 14 ...
Τα νέα μέτρα
Τις κυβερνητικές αποφάσεις μετά την εισήγηση της επιστημονικής επιτροπής ανακοίνωσε ο Θάνος Πλεύρης με τα μέτρα να τίθενται σε ...
67 θάνατοι
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 9.284, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν ...
Νέα μέτρα από τις 3 Ιανουαρίου
Η Ομικρον θα επεκταθεί και στη χώρα μας, παραδέχτηκε ο Γιάννης Οικονόμου, ενώ ο Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε τα νέα ...
77 νέοι θάνατοι
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 6.424, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ...
Στο 1,1 η θετικότητα
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 7.486, εκ των οποίων 3 εντοπίστηκαν ...
Εκτιμήσεις
  Ουρές πωλήσεων και μάλιστα διόλου ευκαταφρόνητες, ξέμειναν στις τράπεζες από την Παρασκευή. Με δεδομένο ότι η Wall είχε ημιαργία την ίδια ...
42 θάνατοι
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 6.808, εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν ...
 
 
Η HELLENiQ ENERGY στήριξε, ως o Μεγάλος Χορηγός της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, την επιτυχή διοργάνωση του Παραολυμπιακού Πανοράματος. Η μοναδική αυτή εκδήλωση, που ...
Το 10ο επετειακό, εορταστικό και γενέθλιο Athens Bike Festival Powered by ΔΕΗ ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Η μεγαλύτερη γιορτή του ποδηλάτου στην Ελλάδα, φιλοξένησε ...
Στις στρατηγικές προτεραιότητες της ΕΤΑΔ στον τομέα της αξιοποίησης της ακίνητης δημόσιας περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου αναφέρθηκε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΕΤΑΔ, Ηρώ ...
Πρόστιμα ύψους 206.500 ευρώ επιβλήθηκαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης σε έξι επιχειρήσεις στην Περιφέρεια Κρήτης (τρεις στο Ηράκλειο και τρεις στο Ρέθυμνο) έπειτα ...
Διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 790.000 ευρώ σε τρεις Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις επέβαλε το Υπουργείο Ανάπτυξης για παραβίαση της Νομοθεσίας, ...
Στη δημοσιότητα δόθηκαν σήμερα τα αποτελέσματα της πανελλαδικής έρευνας, που διεξήγαγε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για λογαριασμό της Visa, σχετικά με τις προτιμήσεις ...
Οι δύο τελευταίοι όροφοι και το rooftop bar του ξενοδοχείου COCO-MAT, στην περιοχή Μακρυγιάννη σφραγίστηκαν την Παρασκευή από το υπουργείο Τουρισμού. Η σφράγιση πραγματοποιήθηκε, αφού το Εφετείο απέρριψε ...
Σύμβαση προϋπολογισμού άνω των 24 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση κρίσιμων έργων λιμενικής υποδομής στο λιμάνι της Σούδας και της Στυλίδας και τη ...
Το ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, ανακοινώνει ότι σήμερα, Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, πραγματοποιήθηκε η υπογραφή της σύμβασης για την παραχώρηση της Εγνατίας ...
Με έμπευση από το motto «Non ministrari sed ministrare» και με σκοπό τη βελτίωση της καθημερινότητας παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες, δεκαπέντε μαθητές δημιούργησαν την ...
Η Επιτροπή Ακινήτων του ΣΑΕ|Ε και η Ομάδα Εργασίας Golden Visa, έχοντας μελετήσει την Τροπολογία στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και ...
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανακοινώνει, σε συνέχεια και σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ότι αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος στο έργο παραχώρησης «ΜΕΛΕΤΗ – ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ – ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ – ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ...