Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μητσοτάκης
Σκληρή καραντίνα μέχρι 30 Νοεμβρίου - Ανοιχτό το ενδεχόμενο και τρίτου... lockdown - 800 ευρώ επίδομα στους εργαζόμενους
Πέμπτη, 05/11/2020

Οδηγός στις αποφάσεις μας είναι η επιστήμη, τόνισε ο πρωθυπουργός ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. «Θέλουμε τους πολίτες σύμμαχους σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που καλούμαστε να κάνουμε», ξεκαθάρισε. «Τα επιστημονικά δεδομένα πρέπει να πάρουμε υπόψη, δεν πρέπει να είναι αντικείμενο αντιπαράθεσης. Τις πολιτικές αποφάσεις τις παίρνει η κυβέρνηση, αλλά τα επιστημονικά δεδομένα είναι αδιαπραγμάτευτα».

«Από το Σάββατο στις 06:00 μπαίνουμε σε σκληρό lockdown τριών εβδομάδων. Δεν θα είναι ακριβώς ίδιο με αυτό του Μαρτίου», είπε. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε γνωστό ότι επανέρχονται τα SMS και ότι τα καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης και οι δομές υγείας θα παραμείνουν ανοικτά. Μια σημαντική διαφορά είναι ότι τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά και τα σχολεία ειδικής αγωγής σε όλες τις βαθμίδες θα μείνουν ανοικτά. Τηλεκπαίδευση θα ισχύσει για γυμνάσιο και λύκειο.

Απαντώντας στο γιατί άλλαξαν τα πλάνα σε τόσο λίγες ημέρες, ο πρωθυπουργός είπε ότι «αυτό οφείλεται στην εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, με 10.000 σε πέντε μόλις ημέρες. Είδαμε σημαντική αύξηση σε νοσηλείες, σε διασωληνωμένους και σε ΜΕΘ που έπρεπε να χρησιμοποιηθούν. Υπήρξε και κακή αναλογία εισαγωγών-εξαγωγών στα νοσοκομεία. Αν συνεχίζαμε με αυτό τον ρυθμό, θα έπρεπε να υποδεχτούμε στα νοσοκομεία πάνω από 1.000 ασθενείς τις επόμενες 10 ημέρες. Από αυτούς, οι 150 θα έπρεπε να μπουν σε ΜΕΘ. Αυτό το κύμα πρέπει να ανακόψουμε. Οι 50 μονάδες ΜΕΘ στο "Σωτηρία" μπορούν να γεμίσουν σε τρεις-τέσσερις ημέρες».

«Επιλέγω να πάρω δραστικά μέτρα νωρίτερα παρά αργότερα. Δεν μπορώ να πάρω την ευθύνη για τον θάνατο συμπολιτών μας. Παίρνουμε τα μέτρα και είμαι σίγουρος ότι εφόσον εφαρμοστούν, θα μπορέσουμε να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας έναν πιο κανονικό Δεκέμβριο. Η ανάγκη να λειτουργήσει η αγορά τον Δεκέμβριο είναι ένας από τους λόγους που παίρνουμε τα μέτρα τώρα».

Αναφορικά με την οικονομία, ο πρωθυπουργός θύμισε ότι «η κυβέρνηση είχε χρέος να κρατήσει εφεδρείες, έχουμε 37 δισ. διαθέσιμα και έτσι θα στηρίξουμε όλους τους συμπολίτες μας. Πρώτη μέριμνα οι πιο αδύναμοι», σημείωσε. Ανακοίνωσε τρία πρόσθετα μέτρα:

  • Οι εργαζόμενοι σε αναστολή τον Νοέμβριο θα πάρουν 800 ευρώ στις αρχές Δεκεμβρίου.
  • Επεκτείνονται κατά δύο μήνες τα επιδόματα ανεργίας που έληγαν από Σεπτέμβριο μέχρι Δεκέμβριο.
  • Θα χορηγηθεί ενίσχυση 400 ευρώ σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους (130.000).

Είπε παράλληλα ότι θα υπάρξουν μέτρα στήριξης και για τα ενοίκια, που θα εξειδικεύσει ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα το 2021, νωρίτερα και όχι αργότερα, τα εμβόλια να μας επιτρέψουν να επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

Στο 9,3% η θετικότητα

Σε μέσο όρο 1.679 κρουσμάτων έφτασε η χώρα, εξήγησε ο Σωτήρης Τσιόδρας. Με βάση τα στοιχεία που έδειξε η ηλικία άνω των 65 ετών, όπου υπάρχουν και πολλοί άνθρωποι που μπορεί να νοσήσουν βαριά, έχει πάνω από 1.000 κρούσματα τις τελευταίες επτά ημέρες, κάτι καθοριστικό, γιατί υπολογίζεται ότι για άνδρα άνω των 75 ετών υπάρχει πιθανότητα 42% για νοσηλεία και 9% για ΜΕΘ. 

Ο μέσος αριθμός των μοριακών τεστ το τελευταίο 7ήμερο είναι 19.200 και η θετικότητα έφτασε το 9,3%, κάτι που δείχνει μεγάλη επιδημία στη χώρα, αντίστοιχη με αυτή του ιού γρίπης αλλά από πολύ πιο επικίνδυνο ιό.

Είχαμε χθες 1.596 νοσηλευόμενους με Covid-19, δήλωσε, και η αύξησή τους θα πιέσει αφόρητα το σύστημα υγείας. Η καμπύλη εισαγωγών-εξαγωγών έχει αρχίσει να ανοίγει, τόνισε και αποκάλυψε ότι έχουμε ήδη κάλυψη 60% στις ΜΕΘ Covid-19 καθώς φτάνουν τις 213. Παράλληλα 193 άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι. Στη Θεσσαλονίκη, η κάλυψη των ΜΕΘ Covid-19 είναι στο 78% και στην Αθήνα, στο 66%.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, σε ΜΕΘ νοσηλεύτηκαν την τελευταία εβδομάδα 27 άνθρωποι ηλικίας 55-64 και 18 ηλικίας 45-54. Τέσσερις άνθρωποι 45-54 ετών έχασαν τη ζωή τους την τελευταία εβδομάδα.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε για πολλά fake news που μπορεί να επηρεάσουν την εξέλιξη της πανδημίας και τη χρήση του εμβολίου όταν βρεθεί. Εξέφρασε την ελπίδα ότι την επόμενη χρονιά μπορεί να φτάσουμε σε αντιμετώπιση της πανδημίας. «Ο ιός είναι εδώ, η πάλη μαζί του συνεχίζεται», τόνισε και είπε ότι τα μέτρα υιοθετήθηκαν ομόφωνα από την επιτροπή. «Συστήσαμε την ενίσχυση του ΕΣΥ, την ενίσχυση των ΜΜΕ και της τηλεργασίας», συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά τα δημοτικά, είπε ότι η μετάδοση είναι μικρή και ότι το πρώτο που θα επανεκκινήσει θα είναι τα σχολεία.

Η τελευταία εβδομάδα

«Για λόγους που δεν κατανοούμε απόλυτα, υπήρξε εκθετική αύξηση του ιού την τελευταία εβδομάδα. Οσα ανακοίνωσα το Σάββατο, είχαν αποφασιστεί την Πέμπτη. Κάτι άλλαξε δραματικά εν τω μεταξύ και το είδαμε πρώτα στη Θεσσαλονίκη», εξήγησε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Μπορεί να οφείλεται στον καιρό, μπορεί στη μεταδοτικότητα.

«Δεν είχα το περιθώριο να περιμένω, όπως το Βέλγιο, που αρχές Οκτωβρίου είχε περίπου 1.000 κρούσματα και έκανε lockdown με 17.500», υποστήριξε.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας συμπλήρωσε ότι και η επιτροπή εξεπλάγην και εξετάζεται από τα εργαστήρια αν έχει αλλάξει κάτι σε ό,τι αφορά τον ιό, αν υπάρχει κάποια αλλαγή. Κάποιες εργασίες στο εξωτερικό δείχνουν μια μετάλλαξη. Χθες, όταν μας παρουσιάστηκαν τα δεδομένα από το σύστημα υγείας, ανησυχήσαμε πολύ. Τόνισε ωστόσο ότι έχει την πεποίθηση ότι τα μέτρα θα δουλέψουν.

Τουρισμός

Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι έξαρση βλέπουμε τον Νοέμβριο, όχι τον Αύγουστο, γιατί με το σύστημα που χρησιμοποιήσαμε, δεν είχαμε προβλήματα μετάδοσης από επισκέπτες στην τοπική μας κοινότητα. Τα δεδομένα Αυγούστου-Σεπτεμβρίου έδειξαν ελεγχόμενη αύξηση.

«Η επιτροπή καταλήγει σε μια απόφαση, δεν είναι πάντα ομόφωνη», συμπλήρωσε. «Είναι αδιανόητο να πιστεύουμε ότι λέγονται διαφορετικά πράγματα στην επιτροπή από αυτά που βγαίνουν προς τα έξω. Μπορεί να υπάρχουν αποχρώσεις, αλλά η επιτροπή λειτουργεί με συγκεκριμένους κανόνες, που πάντα λαμβάνει υπόψη η κυβέρνηση. Η τελική ευθύνη είναι της κυβέρνησης. Αυτονόητη η σύσταση για την ενίσχυση των ΜΜΜ. Το πώς θα το κάνουμε, είναι ευθύνη της κυβέρνησης, όχι της επιτροπής».

Επιστροφή στην κανονικότητα με κανόνες

Σε ότι αφορά την οικονομία, ο πρωθυπουργός είπε ότι «κανείς δεν μπορεί να ξέρει πώς θα εξελιχθεί η πανδημία αλλά είμαστε αρκετά σίγουροι ότι τα μέτρα θα αποδώσουν. Το ζήτημα είναι πώς θα επανέλθουμε στην κανονικότητα. Ελπίζω να είμαστε πιο σοφοί απ’ ό,τι στο πρώτο κύμα. Δεν θα επανέλθουμε τον Δεκέμβριο στη φάση που ήμασταν Ιούλιο-Αύγουστο, θα επανέλθουμε με κανόνες».

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, τόνισε ότι υπάρχουν πυρομαχικά καθώς αγοράζει ομόλογα η ΕΚΤ.

Οι ευθύνες 

«Υπάρχει ατομική ευθύνη, συλλογική ευθύνη και κυβερνητική ευθύνη. Εμείς παίρνουμε τις αποφάσεις και χρεωνόμαστε αποτυχία ή επιτυχία των πολιτικών που εφαρμόζουμε. Εχουμε αναγνωρίσει με θάρρος τα λάθη μας. Εχουμε δεχτεί κριτική από την αντιπολίτευση που είναι ανυπόστατη. Ενισχύσαμε τα μέσα μεταφοράς, κάναμε το καλύτερο που μπορούσαμε, δεν ξέρω τι παραπάνω μπορούσε να γίνει. Είναι όμως μέσα μαζικής μεταφοράς, παντού στον κόσμο παρατηρείται συγχρωτισμός τις ώρες αιχμής, γι’ αυτό είναι κρίσιμη η μάσκα.
Το ένα λάθος που ίσως ήταν αναμενόμενο, ήταν ο συλλογικός εφησυχασμός μετά το πρώτο κύμα, παρότι ξέραμε ότι θα επανέλθει ο ιός. Γι’ αυτό δεν θα επιτρέψουμε μετά το δεύτερο lockdown την ίδια αντίδραση. Πάντως και στο 2ο κύμα τα έχουμε πάει καλύτερα από τις άλλες χώρες».

Οι... ελιές

Θα υπάρξουν μέριμνες για εποχικά εργαζόμενους, θα ανακοινωθούν σήμερα και αύριο, τόνισε ο πρωθυπουργός. Θα ληφθεί μέριμνα και για όσους μαζεύουν μόνοι τις ελιές τους.

Διάρκεια

«Εκτιμούμε ότι οι τρεις εβδομάδες θα είναι αρκετές, το άνοιγμα της οικονομίας θα γίνει με μεγάλη προσοχή», σημείωσε ο πρωθυπουργός. Υπάρχουν δραστηριότητες όπως η διασκέδαση και τα πάρτι που είναι υγειονομικές βόμβες. Το εμπόριο έχει μικρότερη μετάδοση. Θα είμαστε σε μια διαδικασία «γκάζι-φρένο», μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο. «Πρώτος εγώ και ο Σωτήρης Τσιόδρας θα σπεύσουμε να τα κάνουμε, όταν βρεθούν».

Από την πλευρά του, ο Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε ότι υπάρχουν μαθηματικές εκτιμήσεις για το πόσο συνεισέφεραν τα επιμέρους μέτρα στο πρώτο lockdown. «Κανείς δεν αποκλείει τίποτα, ελπίζουμε να μην τροποποιηθεί ο ιός, έχουμε κριτήρια για να δούμε πώς θα ξανανοίξει η κοινωνία με τη μικρότερη βλάβη». Η πανδημία θα τελειώσει μόνο με το εμβόλιο, ξεκαθάρισε.

Σχετικοί όροι:
Συναφείς αναρτήσεις
Καλά στην υγεία τους και ασφαλείς είναι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και η συνοδεία του, που επισκέπτονται την Οδησσό, ...
Η πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού μετά από 16 χρόνια
Κοινές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι ακολούθησαν τη συνεδρίαση των διευρυμένων αντιπροσωπειών, ενώ ήδη ...
Βρεφικό γάλα, απορρυπαντικά, σαμπουάν κ.ά.
Στην εξειδίκευση των μέτρων της κυβέρνησης κατά της ακρίβειας προχώρησε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας. Πλαφόν στο περιθώριο μεικτού ...
Και κατασκευές
«Ισως το μεγαλύτερο έργο που έχουμε αναλάβει στο εξωτερικό είναι το υποθαλάσσιο καλώδιο που ενώνει την Σκοτία με την ...
Δεν ανταπάντησε ο Σουλτάνος
«Η σημερινή συνάντηση σηματοδοτεί τη βούληση να αναζητήσουμε νέους δημιουργικούς δρόμους στις μεταξύ μας σχέσεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός πλάι ...
Συναντήσεις με Σακελλαροπούλου - Μητσοτάκη
Στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται ήδη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπου συναντάται με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ θα ακολουθήσουν δηλώσεις ...
Τι είπε για Κασσελάκη
Στην πρώτη -μετά την εκλογική νίκη του Ιουνίου- συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αφού συνεχάρη ...
Νέα Υόρκη
Η αποτίμηση του επιτελείου του Κυριάκου Μητσοτάκη για το ταξίδι στη Νέα Υόρκη είναι θετική και προτάσσουν, ως αναμενόταν, ...
Δεν ετεροπροσδιορίζονται οι σχέσεις μας
Με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι συναντήθηκε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στην ...
 
 
Το 10ο επετειακό, εορταστικό και γενέθλιο Athens Bike Festival Powered by ΔΕΗ ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Η μεγαλύτερη γιορτή του ποδηλάτου στην Ελλάδα, φιλοξένησε ...
Στις στρατηγικές προτεραιότητες της ΕΤΑΔ στον τομέα της αξιοποίησης της ακίνητης δημόσιας περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου αναφέρθηκε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΕΤΑΔ, Ηρώ ...
Πρόστιμα ύψους 206.500 ευρώ επιβλήθηκαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης σε έξι επιχειρήσεις στην Περιφέρεια Κρήτης (τρεις στο Ηράκλειο και τρεις στο Ρέθυμνο) έπειτα ...
Διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 790.000 ευρώ σε τρεις Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις επέβαλε το Υπουργείο Ανάπτυξης για παραβίαση της Νομοθεσίας, ...
Στη δημοσιότητα δόθηκαν σήμερα τα αποτελέσματα της πανελλαδικής έρευνας, που διεξήγαγε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για λογαριασμό της Visa, σχετικά με τις προτιμήσεις ...
Οι δύο τελευταίοι όροφοι και το rooftop bar του ξενοδοχείου COCO-MAT, στην περιοχή Μακρυγιάννη σφραγίστηκαν την Παρασκευή από το υπουργείο Τουρισμού. Η σφράγιση πραγματοποιήθηκε, αφού το Εφετείο απέρριψε ...
Σύμβαση προϋπολογισμού άνω των 24 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση κρίσιμων έργων λιμενικής υποδομής στο λιμάνι της Σούδας και της Στυλίδας και τη ...
Το ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, ανακοινώνει ότι σήμερα, Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, πραγματοποιήθηκε η υπογραφή της σύμβασης για την παραχώρηση της Εγνατίας ...
Με έμπευση από το motto «Non ministrari sed ministrare» και με σκοπό τη βελτίωση της καθημερινότητας παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες, δεκαπέντε μαθητές δημιούργησαν την ...
Η Επιτροπή Ακινήτων του ΣΑΕ|Ε και η Ομάδα Εργασίας Golden Visa, έχοντας μελετήσει την Τροπολογία στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και ...
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανακοινώνει, σε συνέχεια και σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ότι αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος στο έργο παραχώρησης «ΜΕΛΕΤΗ – ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ – ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ – ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ...
Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) υπέγραψαν ο Εντεταλμένος Σύμβουλος και Επικεφαλής της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτης Σταμπουλίδης και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, επισφραγίζοντας ...