Η ηλεκτροπαραγωγή απορρόφησε το 66% του φυσικού αερίου το εννεάμηνο του 2020 κατά το οποίο γενικότερα η κατανάλωση αερίου ήταν αυξημένη σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του προηγούμενου έτους, καθώς μειώθηκε δραστικά η παραγωγή ηλεκτρισμού από λιγνίτη και αντικαταστάθηκε κυρίως από φυσικό αέριο και ΑΠΕ.
Η ανοδική τάση στη χρήση φυσικού αερίου αναμένεται να συνεχιστεί , παρότι οι τιμές του έχουν έχουν ανακάμψει σημαντικά, μετά την κάθετη πτώση του πρώτου lockdown, πράγμα που είχε συντελέσει στη στροφή της ηλεκτροπαραγωγής στο φυσικό αέριο.
Το δεύτερο lockdown δεν δείχνει μέχρι στιγμής να έχει επηρεάσει ούτε τη χονδρική τιμή του ηλεκτρισμού αλλά ούτε και του φυσικού αερίου. ‘Οπως προκύπτει από τα στοιχεία για την τιμή του ρεύματος στη νέα προημερήσια αγορά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας,η μέση χονδρική τιμή ηλεκτρισμού για σήμερα Πέμπτη 12/11 έχει διαμορφωθεί στα 68,09 ευρώ/MWh, ενώ για 5 ώρες η τιμή φθάνει στα 110 ευρώ/MWh.
Τον περασμένο Μάρτιο ημέση ΟΤΣ, που αποτύπωνε τις τιμές χονδρικής στο προηγούμενο καθεστώς του ΗΕΠ, είχε διαμορφωθεί στα 43 ευρώ/MWh, ενώ τον Απρίλιο έπεσε στα 28 ευρώ/MWh για να ανακάμψει στα 34 ευρώ/MWh τον Μάιο και τον Ιούνιο. Στην κορύφωση του εαρινού lockdown η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας είχε μειωθεί 12%, πράγμα που σε συνδυασμό με την μεγάλη πτώση στην τιμή του αερίου, οδήγησε στις χαμηλές τιμές χονδρικής στην αγορά ηλεκτρισμού.
Οι βασικοί προμηθευτές φυσικού αερίου ΔΕΠΑ, Μυτιληναίος και Κοπελούζος, διαθέτουν μίγμα υγροποιημένου αερίου (LNG) και αερίου αγωγού, προσφέροντας στους πελάτες τους ανταγωνιστικά πακέτα, παρά την αύξηση της τιμής του LNG.
Το εννεάμηνο του 2020 η κατανάλωση αερίου έφθασε στα 4 δις. κυβικά μέτρα. Το 48% της ποσότητας καλύφθηκε με LNG από τον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας, όπου εκφόρτωσαν 40 δεξαμενόπλοια από έξι διαφορετικές χώρες – παραγωγούς.Κύρια πηγή προέλευσης του LNG ήταν οι ΗΠΑ, με μερίδιο της τάξης του 50%. Μάλιστα, οι αμερικανικές εισαγωγές σημείωσαν αύξηση 420% σε σχέση με το 2019. Στη δεύτερη θέση ακολούθησε το Κατάρ (25%), ενώ η Νιγηρία εμφάνισε μερίδιο 12%, η Αλγερία 6%, η Νορβηγία 4% και η Αίγυπτος 3%. Το υπόλοιπο 52% της κατανάλωσης καλύφθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος, 2 δισ.κμ ,από αέριο μέσω του αγωγού που καταλήγει στο Σιδηρόκαστρο, κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία, ενώ επιπλέον 0,3 δισ κ.μ. εισέρευσαν από τον αγωγό στα ελληνοτουρκικά σύνορα.