Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Βουλή
Μητσοτάκης: "Μέσα στον Ιαουάριο το εμβόλιο" - Τσίπρας: "Μακάρι να είχα κι εγώ την αντιπολίτευση που έχετε εσείς"
Πέμπτη, 12/11/2020

«Οι επόμενες δέκα μέρες θα είναι μέρες δύσκολες, εξαιρετικά κρίσιμες», αναγνώρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση για την πανδημία και ζήτησε «σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας».

Μίλησε για την προσπάθεια να ισορροπήσει μεταξύ της διατήρησης της δημόσιας υγείας και του ανοίγματος της οικονομίας, αρνήθηκε ότι για τη σημερινή κατάσταση ευθύνεται το άνοιγμα του τουρισμού, τα πράγματα στην Ελλάδα, όπως είπε, είναι καλύτερα σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τόνισε πως «έχει καταβληθεί κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια, ώστε να μπορέσουμε το μεσοδιάστημα που μεσολάβησε από το πρώτο κύμα, να ενισχύσουμε με κρεβάτια και προσωπικό τις ΜΕΘ».

Ως βασική αιτία διασποράς ιού προσδιόρισε τη διασκέδαση των νέων ανθρώπων και υπογράμμισε ότι «θα μπορούσαμε να έχουμε επιβάλει χρήση μασκών νωρίτερα, να περιορίσουμε τη βραδινή διασκέδαση νωρίτερα και στη Θεσσαλονίκη να έχουν ληφθεί μία εβδομάδα νωρίτερα τα δραστικά μέτρα».

Ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε τις τρεις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την τελική έκβαση της μάχης, εκτίμησε ότι το εμβόλιο μπορεί να έρθει στη χώρα μας ακόμα και τον Ιανουάριο, ενώ υποστήριξε πως «ουδέποτε η κυβέρνηση διεκδίκησε εύσημα αποκλειστικότητας για την επιτυχία στο πρώτο κύμα της πανδημίας».

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός είπε:

Τι οδήγησε στο δεύτερο lockdown: «Από το τέλος του πρώτου απαγορευτικού, ο στόχος όλων μας ήταν να αποφύγουμε ένα δεύτερο δρακόντειο lockdown, που θα τραυμάτιζε την οικονομία και την οικονομία. Έπρεπε εμείς, όπως και όλες οι άλλες χώρες, να ισορροπήσουμε ανάμεσα σε δύο παράλληλες και αντίθετες ανάγκες, την προστασία της δημόσιας υγείας και τη στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας. Επιλέξαμε τις τοπικές παρεμβάσεις, εξηγήσαμε ότι αν μπορέσουμε να τηρήσουμε τα μέτρα προστασίας που μας υποδεικνύουν οι ειδικοί, θα μπορέσουμε να αποφύγουμε ένα δεύτερο οριζόντιο lockdown, το ίδιο έκαναν και οι άλλες χώρες. Είχα πει στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου ότι υπάρχει ένα στοίχημα που δεν ξέρουμε αν μπορούμε να κερδίσουμε, αν έχουμε τη δυνατότητα να περιορίσουμε τον ιό με μέτρα πιο χαλαρά από ένα οριζόντιο lockdown. Όχι, δεν μπορούμε να το κάνουμε και στην ίδια διαπίστωση κατέληξαν και όλες οι άλλες χώρες. Δεν καταφέραμε δυστυχώς να συγκρατήσουμε τις εστίες έξαρσης του ιού, ώστε να μην αντιμετωπίζουμε εκθετική αύξηση, όπως σήμερα. Επειδή ευθύνη μας είναι να προστατεύσουμε όλη τη χώρα, επιλέξαμε τη λύση του οριζόντιου lockdown, έτσι όπως έχει δρομολογηθεί. Σε σχέση με τον Μάρτιο και Απρίλιο, υπάρχουν δύο διαφορές, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και τα δημοτικά σχολεία είναι ανοιχτά. Και αυτή την απόφαση την πήραμε νωρίτερα από άλλες χώρες που αντιμετώπισαν ακριβώς την ίδια επιθετική συμπεριφορά του ιού».

Για το άνοιγμα του τουρισμού: «Στην Ελλάδα, ο συναγερμός σήμανε από τις αρχές του φθινοπώρου, για δύο μήνες βλέπαμε μια αύξηση των κρουσμάτων λελογισμένη και ελεγχόμενη, που σύμφωνα με τις δικές μας αναλύσεις δεν συνδέεται με το άνοιγμα του τουρισμού. Χώρες που έμειναν τελείως κλειστές, όπως το Ισραήλ, που δεν δεχόταν κανέναν επισκέπτη, είδαν τη δεύτερη έξαρση του ιού τον Σεπτέμβριο. Εάν η έξαρση του δεύτερου κύματος συνδεόταν με τον τουρισμό, θα έπρεπε να την είχαμε δει νωρίτερα και όχι τώρα. Κύριε Τσίπρα, μας ζητούσατε στις 18 Μαΐου να ανοίξουμε τον τουρισμό και μας κατηγορούσατε γιατί δεν το έχουμε κάνει ακόμα. Ανοίξαμε τον τουρισμό οργανωμένα, αν κάναμε εκ των υστέρων αυτό που μας είχατε πει εσείς, δηλαδή υποχρεωτικά τεστ σε όσους ήθελαν να επισκεφθούν την Ελλάδα, θα είχαμε το 10% από αυτό που τελικά είχαμε, θα ισοδυναμούσε με το κλείσιμο του τουρισμού και όχι με το άνοιγμά του. Αν λέγαμε ότι δεν θέλαμε τουρισμό, αντί για 5 δισ. έσοδα, θα είχαμε το 10%».

Για το εθνικό σύστημα υγείας: «Έχει καταβληθεί κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια, ώστε να μπορέσουμε το μεσοδιάστημα που μεσολάβησε από το πρώτο κύμα, να ενισχύσουμε με κρεβάτια και προσωπικό τις ΜΕΘ. Από εκεί και πέρα, είδαμε τις τελευταίες 10 μέρες μια εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, αν συνεχίζαμε με αυτούς τους ρυθμούς, το σύστημα υγείας κάθε μέρα θα δεχόταν πάνω από 1.000 ασθενείς και 100 τουλάχιστον θα χρειάζονταν ΜΕΘ. Ο αριθμός των ΜΕΘ δεν μπορεί να είναι άλλοθι για τις προτεραιότητές μας. Κάποιοι συμπολίτες μας θα εισαχθούν σε αυτές και κάποιοι δυστυχώς θα καταλήξουν, όσες ΜΕΘ και αν υπάρχουν. Δεν έχει βρεθεί ένας υπουργός Υγείας στην Ευρώπη που να μην έχει καταλήξει στην ίδια διαπίστωση. Όσες ΜΕΘ και να έχουμε, δεν αντέχει ένα σύστημα υγείας, αν δεν χτυπήσουμε το πρόβλημα στην αρχή της αλυσίδας. Θέτω ένα υποθετικό ερώτημα: Αν είχαμε 3.000-5.000 ΜΕΘ, θα ήμασταν πιο χαλαροί στα μέτρα προφύλαξης που θα παίρναμε; Τότε 1.500 συμπολίτες μας θα έχαναν τη ζωή τους κάθε εβδομάδα».

Η βασική αιτία διασποράς του ιού: «Μπροστά στο τσουνάμι που αντιμετωπίζουμε σήμερα, οφείλουμε να ορθώσουμε έναν κυματοθραύστη, πολλά σχέδιά μας προδόθηκαν από τη συμπεριφορά κάποιων, ας το αναγνωρίσουμε, μην κλείνουμε το μάτι σε κάποιους που υπονόμευσαν την προσπάθεια τιθάσευσης του ιού. Η βασική αιτία διασποράς ιού ήταν η διασκέδαση νέων ανθρώπων, δεν το λέω ως κριτική, αλλά ως διαπίστωση που πρέπει να ακουστεί. Τα δεδομένα δεν επιδέχονται καμίας αμφισβήτησης. Είμαι έτοιμος να συζητήσω για το πώς πολεμήσαμε και όχι για το αν πολεμήσαμε. Φτάσαμε έτσι στο νέο απαγορευτικό Νοεμβρίου, στόχος είναι να μειωθεί η κινητικότητα του πληθυσμού, ώστε να μειωθεί η μετάδοση του ιού για να αντέξουν τα νοσοκομεία μας. Αν το πετύχουμε, θα κάνουμε τις γιορτές σε ομαλότερες συνθήκες. Όλοι να δείξουμε υπευθυνότητα, ξέρω πως η κοινωνία είναι κουρασμένη, αγχωμένη. Δεν πείθουμε τους πολίτες με την ίδια αποτελεσματικότητα ότι πρέπει να τηρήσουμε αυτά τα μέτρα περιορισμού κινητικότητας. Εντύπωσή μου είναι ότι πρέπει να πάρουμε πιο αυστηρά μέτρα από τον Μάρτιο, για να πετύχουμε το ίδιο αποτέλεσμα. Δεν πρέπει να μετακινούμαστε το βράδυ με τη δήθεν δικαιολογία της άσκησης, πηγαίνοντας από το ένα σπίτι στο άλλο».

Τι θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά: «Θα μπορούσαμε να έχουμε επιβάλει χρήση μασκών νωρίτερα, να περιορίσουμε τη βραδινή διασκέδαση νωρίτερα και στη Θεσσαλονίκη να έχουν ληφθεί μια εβδομάδα νωρίτερα τα δραστικά μέτρα. Δεν είδα έναν από την αντιπολίτευση να τα εισηγείται αυτά».

Στοχοποίηση των επιστημόνων: «Ο κ. Πολάκης χίμηξε στον κ. Τσιόδρα, ανακαλύψατε και εσείς εργαλειοποίηση των επιστημόνων, σας σκανδάλισε τόσο πολύ που απευθύνθηκα στον ενικό στον κ. Τσιόδρα, έναν άνθρωπο που επικοινωνώ πολλές φορές κάθε μέρα και έχει δημιουργηθεί μια οικειότητα. Όμως το συγκεκριμένο γεγονός δεν ήταν τυχαίο γεγονός, θέλω να τονίσω το βίντεο που στοχοποιείτε προσωπικά τον κ. Τσιόδρα, τον βάλατε σε ένα βίντεο, επιλέξατε την πολιτική στοχοποίηση των επιστημόνων αντί της στοχοποίησης της κυβέρνησης. Με αυτόν τον τρόπο υποβιβάζετε την πολιτική αντιπαράθεση. Είναι η μοιραία κατάληξη ενός αντιπολιτευτικού κατήφορου που δεν δίνει λύση στα προβλήματα, αλλά προβλήματα στις λύσεις που επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση».

Προτάσεις του Τσίπρα 

«Ζητάτε να παγώσουμε το προεκλογικό πρόγραμμά μας για έξι μήνες μέχρι να περάσει η πανδημία, να αλλάξει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, την ώρα που δίνει την καθημερινή μάχη και να συνέλθει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, λες και δεν έχετε καθημερινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας. Επειδή δεν έχετε σχέδιο, μας λέτε να συγκυβερνηθεί η χώρα, θέλετε να γίνετε εταίρος της κυβέρνησης, όταν μας κατηγορούσατε για ‘πολιτικούς απατεώνες’. Η Ελλάδα έχει κυβέρνηση, σοβαρή αντιπολίτευση δεν έχει. Σε λίγο θα ζητήσετε να παραιτηθεί όλη η κυβέρνηση και να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Παντού στον κόσμο δεν έχει ανασταλεί ο πολιτικός διάλογος, αυτός όμως πρέπει να συνοδεύεται από δημιουργικές προτάσεις. Δεν μας έχει πει η αντιπολίτευση: Έπρεπε ή δεν έπρεπε να πάμε τώρα σε lockdown; Έπρεπε να πάμε νωρίτερα; Από κανέναν δεν το είχα ακούσει. Έπρεπε ή όχι να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία; Τελικά πρέπει ή δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε τους ειδικούς; Ακούμε ή όχι τις συστάσεις τους, έστω και όταν αλλάζουν άποψη, επειδή αλλάζουν τα δεδομένα;».

Για το εμβόλιο: «Μπαίνουμε ίσως στην πιο δύσκολη φάση αντιμετώπισης της πανδημίας. Πρέπει όλοι να κρατηθούμε όρθιοι, ώστε όταν έρθει το εμβόλιο, να κρατηθεί όρθια η κοινωνία. Σε αυτή τη στιγμή, οι πολίτες έχουν ανάγκη από σύμπνοια, από ψύχραιμη κριτική αντιπάλων, όχι από ανοησίες. Ανεβαίνουμε ένα βουνό και βλέπουμε την κορυφή, υπάρχουν αρκετές χαράδρες και γκρεμοί, αλλά βλέπουμε την κορυφή, είναι το εμβόλιο από μία τουλάχιστον εταιρεία. Η κυβέρνηση διαθέτει ήδη σχέδιο προμήθειας εμβολίου και θωράκισης πληθυσμού, θέλουμε να ακούσουμε τις προτάσεις των κομμάτων, ώστε αυτό το σχέδιο να γίνει αποτελεσματικότερο. Να πείσουμε τους πολίτες να εμβολιαστούν. Θα έχουμε εμβόλια στη διάθεσή μας, ενδεχομένως και τον Ιανουάριο, θα έρθουν σταδιακά. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να χαλαρώσουμε, στο τέλος αυτής της διαδρομής υπάρχει ένα εμβόλιο, για να αντιμετωπίσουμε οριστικά αυτή την πρωτοφανή κρίση. Το τέλος αυτού του εφιάλτη να βρει όλους τους πολίτες υγιείς και τον παραγωγικό ιστό της χώρας έτοιμο να ξαναπιάσει το νήμα της ανάπτυξης».

Για την πορεία του Πολυτεχνείου: «Εγκληματική η στάση όσων εν μέσω πανδημίας βλέπουν ακόμα και μιλούν ακόμα για την πορεία του Πολυτεχνείου, παραβλέποντας ότι δεν υπήρχαν εκδηλώσεις και για άλλες μεγάλες επετείους. Μπορούμε να τιμήσουμε τη μνήμη των νεκρών με μια σεμνή τελετή κατάθεσης στεφανιού στο Πολυτεχνείο. Να δηλώσετε τα κόμματα ότι δεν θα συμμετέχετε σε καμία πορεία, η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει καμία τέτοια συμπεριφορά, όπως πήρε απόφαση να μην εορταστεί και η 28η Οκτωβρίου».

Τσίπρας

«Αυτή η χώρα έχει 11 εκατομμύρια ατομικές ευθύνες και μόνο ένας δεν έχει καμία: ο κ. Μητσοτάκης. Μας είπε ότι όσες ΜΕΘ κι αν είχαμε, θα είχαν τελειώσει. Ε, τότε, γιατί δεν καταργεί κι αυτές που έχουμε;». Με αυτή τη φράση άνοιξε την ομιλία του στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας διχαστική και ασυνάρτητη την παρέμβαση του πρωθυπουργού.

«Θα περίμενα να πείτε πολύ ανθρώπινα, όπως έκανε χθες ο κ. Γεωργιάδης, σε μία έκλαμψη ειλικρίνειας, ότι πέσατε έξω. Πόσο δύσκολο είναι να το πείτε;», αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά.

Σε μία φορτισμένη ομιλία και, μάλιστα, εκτός κειμένου αφού συμβουλεύτηκε ελάχιστες φορές τα χαρτιά του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξει συστράτευση του πολιτικού κόσμου για την αντιμετώπιση του δεύτερου, πιο σφοδρού, κύματος της πανδημίας. Ζήτησε εκ νέου να συγκληθεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών («όχι για να μας ενημερώσετε, ξέρουμε πολύ καλά τι συμβαίνει»), προκειμένου να οριστεί υπουργός Υγείας κοινής αποδοχής και να υπάρξει συμφωνία σε ένα εξάμηνο σχέδιο δράσης.

«Δεν έχω κάτι προσωπικό μαζί σας, κύριε Κικίλια, αλλά σας έχει υπερβεί η κρίση», είπε απευθυνόμενος στον υπουργό.  Και αφού διευκρίνισε ότι δεν προτίθεται να προτείνει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ για διακομματικό υπουργό Υγείας, ανέφερε ως ένα καλό παράδειγμα την καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστρήμιο Αθηνών Αθηνά Λινού. «Θέλετε άλλο πρόσωπο; Πείτε το», είπε στον πρωθυπουργό.

«Να συμφωνήσουμε σε σχέδιο σωτηρίας και όχι συγκυβέρνησης, δεν θα σας σώσουμε εμείς», πρόσθεσε μάλιστα, απαντώντας στον ισχυρισμό του πρωθυπουργού ότι η πρόταση αυτή υποκρύπτει παραδοχή για κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Ξεκαθάρισε δε, ότι δεν είναι δυνατόν ο ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει εκλογές μέσα σε αυτή τη συγκυρία. «Τώρα που μιλάμε, πεθαίνουν άνθρωποι, κύριε Μητσοτάκη», είπε.

Ο κ. Τσίπρας απάντησε στα επιχειρήματα του πρωθυπουργού ότι η χώρα τα πάει καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους ασκεί σκληρή κριτική για το «χαμένο» διάστημα του καλοκαιριού και αναφέρθηκε εκτενώς στα αντικοινωνικά μέτρα που σπεύδει η κυβέρνηση να νομοθετήσει εν μέσω αυτής της τεράστιας υγειονομικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Τα βασικά σημεία:

 • Τον Μάιο, είπα δημοσίως ότι ήταν επιτυχία και της κυβέρνησης η έξοδος από το πρώτο κύμα της πανδημίας.
 • Στη συνέχεια, σας έλεγα ότι δεν έχετε σχέδιο για το άνοιγμα του τουρισμού και αποδείχθηκε. Σας έλεγα ότι κάνετε λάθος που δεν απαιτείτε ενιαία υγειονομικά πρωτόκολλα, όπως αρνητικά τεστ από τους τουρίστες.
 • Μας λέτε σήμερα ότι αν το είχατε κάνει αυτό, θα είχαμε 10% τουριστικά έσοδα: Πού το στηρίζετε αυτό; Ποιος επιστήμονας σας το είπε; Εσείς δεν κάνατε φιέστα στη Σαντορίνη και καλούσατε τους τουρίστες λέγοντας «ελάτε, νικήσαμε τον κορωνοϊό;».
 • Προσπαθήσατε να κερδοσκοπήσετε πολιτικά πάνω στην κρίση της υγείας και στον ανθρώπινο πόνο. Μόνο στους νέους ανθρώπους εντοπίζετε τη διάδοση του ιού; Οχι στο «πάστωμα» χιλιάδων ανθρώπων στα μέσα μαζικής μεταφοράς; Όχι στο άνοιγμα των σχολείων με μεγαλύτερο αριθμό μαθητών ανά τάξη, όπως νομοθετήσατε εν μέσω πανδημίας; Οχι στα εκατοντάδες κρούσματα σε εργασιακούς χώρους;
 • Δεν έχετε επίγνωση πώς ζει η πλειονότητα των πολιτών στη χώρα. Οι περισσότεροι νέοι στη χώρα είναι στην ανεργία, στην ανασφάλεια, δεν έχουν προοπτική, δεν νοιάζονται μόνο για τη διασκέδασή τους. Είπατε ότι κάποιοι είναι εξαρτημένοι από τον μισθό τους. Τι να κάνουμε, κ. Μητσοτάκη, η πλειοψηφία είναι έτσι, δεν έχουν όλοι offshore και καταθέσεις. Προ ημερών είπατε ότι οι Ελληνες εν μέσω lockdown αποταμιεύουν. Τι αποταμιεύουν; Σε ποια χώρα ζείτε;
 • Μας είπατε σήμερα ότι όσες ΜΕΘ και να είχαμε, θα τελείωναν κάποια στιγμή. Ε, τότε, γιατί δεν καταργείτε κι αυτές που έχουμε;
 • Μου είπατε να μην επιχειρήσω σύγκριση κρουσμάτων/θανάτων από τον Ιούνιο και μετά. Δηλαδή, να μην κάνω αυτό που κάνατε εσείς στην πρώτη φάση της πανδημίας, όταν συγκρίνατε τους νεκρούς των υπόλοιπων χωρών με τους εδώ. Δεν λέτε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες με το μεγάλο πρόβλημα είχαν εκατοντάδες και χιλιάδες κρούσματα, όταν εδώ δεν είχαμε σχεδόν κανένα μετά τον Ιούνιο.
 • Να αφήσουμε τη μακάβρια σύγκριση και να πάμε στον εφησυχασμό που επιδείξατε το καλοκαίρι. Αφήσατε τη συντριπτική πλειοψηφία επιχειρήσεων και εργαζομένων χωρίς ενίσχυση, στο έλεος της κρίσης, εκτοξεύσατε την ανεργία, ο ένας στους δέκα εργάζεται με μισθό κάτω από 200 ευρώ.
 • Αυξήσατε ΜΕΘ προσθέτοντας σε αυτές που αφήσαμε τις ιδιωτικές Μονάδες. Η πραγματική αύξηση κλινών είναι 200. Αλλά αρκεί μόνο η αύξηση των κρεβατιών; Η Βουλή χάρισε 50 κλίνες στο νοσοκομείο «Σωτηρία», αλλά λειτουργούν μόνο οι 9, όπως είπε ο Νικήτας Κακλαμάνης. Το πρόβλημα είναι το εξειδικευμένο προσωπικό που λείπει, διότι αρνείστε μόνιμες προλήψεις υγειονομικού προσωπικού. Το πρόβλημα είναι στρατηγικό: Δεν ενισχύετε τη δημόσια υγεία, διότι έχετε άλλη αντίληψη: ότι το ΕΣΥ θα αναστηλωθεί μέσα από συμπράξεις με ιδιώτες. Γι' αυτό δεν θέλετε να αυξήσετε το μόνιμο προσωπικό στο ΕΣΥ, για να το αντικαταστήσετε με ιδιώτες.
 • Οταν αναστέλλετε κατά 80% τα χειρουργεία, όταν μετατρέπετε τα νοσοκομεία σε αποκλειστικά Covid, τότε, ναι, κάνετε επιλογή ασθενών. Εμείς δεν γίναμε τυμβωρύχοι, βάλαμε πλάτη.
 • Μακάρι να είχα κι εγώ μία αντιπολίτευση σαν κι αυτή που έχετε εσείς σήμερα. Εσείς λέγατε «Γερούν, γερά», «παραιτηθείτε» και ζητούσατε εκλογές. Ο κ. Μητσοτάκης ήταν ο πιο ακραίος αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης που πέρασε από τη χώρα. Ζητούσε κάθε μέρα εκλογές, δεν δίστασε να χρησιμοποιεί νεκρούς.
Σχετικοί όροι:
Συναφείς αναρτήσεις
"Αρχίζει η απογείωση της οικονομίας"
Συνάντηση με τον πλειοδότη του διαγωνισμού για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά Γιώργο Προκοπίου είχε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με ...
Πως λειτουργεί
Ηρθε η ώρα η κυβέρνηση να επιβραβεύσει τις 940.000 νέους από 18 έως 25 ετών που επί τόσους μήνες ...
Τι λέει ο πρωθυπουργός
«Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να δελεάσει εταιρείες τεχνολογίας με φορολογικές ελαφρύνσεις και καλά εκπαιδευμένους ειδικούς. Και γερμανικές εταιρείες πληροφορικής ανακαλύπτουν την ...
Μετρό
Παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, μπαίνουν σήμερα το απόγευμα (19:30), στο Γαλάτσι, οι υπογραφές της σύμβασης για τη Γραμμή 4 ...
Τον Ιούλιο οι πρώτες εκταμιεύσεις
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να δώσει το πράσινο φως στο σχέδιο της Ελλάδας, με την οποία υπήρξε εξαιρετική συνεργασία», ...
"Έσπασε ο πάγος"
Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο προέδρου, Ταγίπ Ρετζέπ Ερντογάν, που ολοκληρώθηκε περίπου ...
Καμία απόλυση για τους ανεμβολίαστους
Τη θέση του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, περί δυνατότητας απόλυσης εργαζόμενου που θα αρνηθεί να κάνει το εμβόλιο, κλήθηκε ...
Όταν το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά
Την ευκαιρία να περιηγηθεί στη Χώρα της Αστυπάλαιας είχε νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέπτεται το νησί του ...
Στις 14/6 στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ
Συζητήσαμε το σύνολο των ζητημάτων μεταξύ των δύο χωρών αλλά και τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ, τόνισε ο Νίκος ...
Παρέχεται από το Investing.com

Τεύχος 30

Και τον Ιούλιο
Την απόφαση με τις κατηγορίες των επιχειρήσεων που απαλλάσσονται πλήρως από την καταβολή του ενοικίου και για το μήνα Ιούλιο εξέδωσε το υπουργείο ...
1266 στην Αττική
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.972, εκ των οποίων 19 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες ...
Τον Σεπτέμβριο το τραμ προς Πειραιά
Το 2022 θα είναι έτοιμη η κυβέρνηση να ανακοινώσει τους διαγωνισμούς για τις τρεις επεκτάσεις της Αττικής Οδού προς Λεωφόρο Βουλιαγμένης, προς Λαύριο ...
18 συνολικά
Στη Γαλλία θα βρεθεί σήμερα, Τετάρτη 21 Ιουλίου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, συνοδευόμενος από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας ...
Νέο τοπόσημο η Marina Galleria
Τα σχέδιά της για την αναμόρφωση του παράκτιου μετώπου του Ελληνικού, αλλά και το νέο τοπόσημο στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά, τη Marina ...
Δήμος Αθηναίων
Ξεκινούν στις αρχές Αυγούστου οι εργασίες ανάπλασης - ενοποίησης και πράσινης αναβάθμισης της πλατείας Συντάγματος. Το έργο περιλαμβάνει την ριζική ανάπλαση του κάτω τμήματος της Πλατείας ...
Τι λέει η νέα ΚΥΑ
Μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες θα επιτρέπεται από σήμερα το βράδυ να προσέρχονται τόσο στους κλειστούς όσο και στους ανοικτούς - υπαίθριους χώρους διασκέδασης, όπως ...
"Καλοκαίρι καθήμενων"
Εως 31 Αυγούστου σε όλους τους χώρους ψυχαγωγίας επιτρέπεται η παρουσία μόνο καθήμενων πελατών, τόνισε ο Αδωνις Γεωργιάδης. Το φετινό είναι καλοκαίρι καθημένων, ο ιός ...
4 νέοι θάνατοι
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν από τον ΕΟΔΥ τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.109, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων ...
3 έως 5 φορές μειωμένη
Εργασία που δημοσιεύτηκε στο εγκυρότατο περιοδικό Nature στις 8 Ιουλίου 2021 μελετά την ευαισθησία της μετάλλαξης Δέλτα έναντι των αντισωμάτων. Ο καθηγητής Οργανικής Χημείας ...
Μετά τις 15/7
  Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξη τύπου σήμερα, με τη συμμετοχή του Υπουργού Επικρατείας, κ. Γιώργου Γεραπετρίτη και της ...
Προανακριτική
Την παραπομπή του πρώην υπουργού Νίκου Παππά σε ειδικό δικαστήριο για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος στην υπόθεση του διαγωνισμού τηλεοπτικών αδειών, ζητά ...