Κάτι αρχίζει και κινείται σε ότι αφορά στην επιλογή της χώρας μας από ξένους ως φορολογική τους έδρας.
Η αρχή έγινε με την ψήφιση του Νόμου 4646/2019, πριν από περίπου ένα έτος. Νόμος που εισήγαγε τον θεσμό του “διαμένοντος μη κατοίκου” (Non-Dom), με στόχο την προσέλκυση αλλοδαπών φορολογικών κατοίκων οι οποίοι πραγματοποιούν σημαντικές επενδύσεις στη χώρα μας, επωφελούμενοι από εναλλακτικό καθεστώς φορολόγησης του παγκόσμιου εισοδήματός τους.
Ολοκληρώθηκε, μέσα στην πανδημία, η αποδοχή 20 αιτήσεων με τα πρόσθετα μέλη. Με όλα τα μέλη της οικογένειας οι αιτήσεις φθάνουν τις 27.
Το Ελληνικό Δημόσιο εισέπραξε περίπου 2 εκατ. ευρώ από τις επενδύσεις που αυτοί πραγματοποίησαν στη χώρα.
Στη συνέχεια, ακολούθησε η ψήφιση του Νόμου 4714/2020, πριν από λίγους μήνες.
Νόμος που επέκτεινε την εναλλακτική φορολόγηση εισοδήματος σε συνταξιούχους του εξωτερικού, οι οποίοι μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία στην πατρίδα μας.
Παρά την πολύ πρόσφατη νομοθέτηση, έχει ήδη ολοκληρωθεί η επεξεργασία και αποδοχή 7 αιτήσεων.
Το ενδιαφέρον είναι έντονο, όπως είπε χθες από τη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και σύντομα εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει μεγάλος αριθμός νέων αιτήσεων (αρκετές δεκάδες).
Χαρακτηριστικά, όποιο φυσικό πρόσωπο, με εισόδημα από σύνταξη που προκύπτει στην αλλοδαπή, μεταφέρει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα, θα μπορεί να υπαχθεί στον εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης του Non-Dom εφόσον o ενδιαφερόμενος δεν ήταν φορολογικός κάτοικος Ελλάδας τα προηγούμενα 5 από τα 6 έτη πριν από τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας του στην Ελλάδα. Επίσης θα πρέπει να μεταφέρει τη φορολογική του κατοικία από κράτος με το οποίο είναι σε ισχύ συμφωνία διοικητικής συνεργασίας στον τομέα της φορολογίας με την Ελλάδα.
Ο συνταξιούχος θα μπορεί να υποβάλει αίτηση για μεταφορά της φορολογικής του έδρας στην χώρα μας. Εφόσον η αίτηση γίνει δεκτή, ο συνταξιούχος θα καταβάλλει κάθε χρόνο αυτοτελή φόρο με συντελεστή 7% για το σύνολο του εισοδήματός του που αποκτήθηκε στην αλλοδαπή. Με την καταβολή του φόρου αυτού θα εξαντλείται κάθε φορολογική υποχρέωση του για το εισόδημα αυτό. Τυχόν φόρος που έχει καταβληθεί στην αλλοδαπή για τα εισοδήματα που καλύπτονται από τον εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης, δεν θα εκπίπτει από τον φόρο που επιβάλλεται στην Ελλάδα. Ο φόρος θα καταβάλλεται κάθε φορολογικό έτος σε μία δόση μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου και δεν θα συμψηφίζεται με άλλες φορολογικές υποχρεώσεις ή τυχόν πιστωτικά υπόλοιπα του προσώπου που έχει υπαχθεί στον εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης.
Χθες έγινε η παρουσίαση στη Βουλή του πλαισίου για την προσέλκυση αλλοδαπών εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων, αλλά και Ελλήνων που έφυγαν από τη χώρα στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, ώστε αυτοί να μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία και να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά στην Ελλάδα το 2021.
Κίνητρα, όπως είναι η απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης του 50% του εισοδήματος που θα αποκτούν στην Ελλάδα.
Ταυτόχρονα θα χορηγούνται σε όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους που μετοικούν στη χώρα μας, χωρίς να μπαίνουν περιορισμοί που προβλέπονται σε νομοθεσίες άλλων χωρών, όπως διάκριση αν αφορά σε εξειδικευμένα στελέχη ή μη, στα προσόντα των εργαζομένων αυτών ή στο ύψος του εισοδήματος που αυτοί αποκτούν στη χώρα μας.