Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΔΕΗ
Η αλήθεια για τις αποκοπές ρεύματος - Και παρέμβαση Χατζηδάκη
Παρασκευή, 18/12/2020

Σε όλη την περίοδο της πανδημίας η ΔΕΗ έχει αποδείξει πως στέκεται δίπλα στους πελάτες της, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας τους και της εξυπηρέτησής τους από απόσταση, εκσυγχρονίζοντας τις υπηρεσίες της. Παράλληλα, έλαβε έγκαιρα γενναία μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης τόσο κατά την περίοδο του πρώτου κύματος της πανδημίας, όσο και στο δεύτερο, εφαρμόζοντας ήδη από την 1η Οκτωβρίου εκπτώσεις για το σύνολο των πελατών της. Μεμονωμένες περιπτώσεις, κατά τις οποίες μπορεί να υπάρξουν προβλήματα με πελάτες σε πραγματική οικονομική δυσπραγία εξετάζονται και επιλύονται άμεσα.

Ωστόσο, η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να προστατεύσει τόσο την ίδια την επιχείρηση όσο και τους συνεπείς πελάτες της, λαμβάνοντας μέτρα για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Σχετικά με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας ΑΥΓΗ, η ΔΕΗ διευκρινίζει ότι οι περιπτώσεις τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα εμπίπτουν στην κατηγορία των στρατηγικών κακοπληρωτών όχι μόνο της ΔΕΗ, αλλά και άλλων παρόχων.

Συγκεκριμένα:

Υπόθεση αποκοπής στο Παγκράτι

Ο πελάτης έφυγε από τη ΔΕΗ αφήνοντας οφειλή 4.454 ευρώ και μεταφέρθηκε σε άλλο ιδιώτη πάροχο στις  08.08.2018 με άλλο ΑΦΜ και άλλο όνομα.

Παραμένει εκεί έως τον Σεπτέμβριο του 2019 και στις 07.09.2019 ο ιδιώτης πάροχος κόβει τη σύνδεση, πιθανώς λόγω ανεξόφλητων οφειλών και ο πελάτης μεταπίπτει στην Καθολική Υπηρεσία.

Στην Καθολική Υπηρεσία δημιουργεί επιπλέον χρέος 2.127 ευρώ.

Στις 16.07.2020 γίνεται η αποκοπή από τον ΔΕΔΔΗΕ, καθώς έχει παρέλθει ο χρόνος παραμονής στην Καθολική Υπηρεσία χωρίς να βρεθεί νέος πάροχος, που θα εκπροσωπήσει τον πελάτη, ενώ ο πελάτης συνεχίζει να μην πληρώνει και να μην ρυθμίζει την οφειλή του.

Στις 06.11.2020 σε επανέλεγχο του ΔΕΔΔΗΕ ο μετρητής εμφανίζεται παραβιασμένος (δλδ ο πελάτης έχει επανασυνδέσει παράνομα το ρολόι).

Μετά από αυτό το εύρημα ο ΔΕΔΔΗΕ προχωρά στις 03.12.2020 σε αποκοπή από το κιβώτιο διανομής (πρακτική που ακολουθείται αυτεπαγγέλτως σε περιπτώσεις ρευματοκλοπής).

Σε όλο αυτό το διάστημα δεν υπάρχει καμία όχληση και καμία προσπάθεια ρύθμισης της οφειλής από τον πελάτη ή κίνηση για ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

Η ΔΕΗ ενθαρρύνει τον πελάτη να εξετάσει τη δυνατότητα ρύθμισης της οφειλής με βάση τις δυνατότητες που παρέχει τόσο η πάγια ρύθμιση, με μικρή προκαταβολή και πολλές δόσεις, όσο και οι διατάξεις του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου για τους ευάλωτους, εφόσον ο πελάτης ενταχθεί σε αυτό.

Υπόθεση Ροδόπης

Ο πελάτης έφυγε αφήνοντας χρέος 9.000 ευρώ στη ΔΕΗ. Στη συνέχεια, άλλαξε προμηθευτή μεταφέροντας την παροχή σε άλλο όνομα και άλλο ΑΦΜ. Προφανώς μετά από χρέη και στον ιδιώτη προμηθευτή πέρασε στην Καθολική Υπηρεσία και συνέχισε να ηλεκτροδοτείται. Την αποκοπή δεν τη ζήτησε η ΔΕΗ, αλλά άλλη ιδιωτική εταιρεία στην οποία χρωστούσε.

Υπόθεση καρκινοπαθούς στη Θεσσαλονίκη

Καμία αποκοπή ηλεκτροδότησης δεν έχει πραγματοποιηθεί στον συγκεκριμένο πελάτη, ο οποίος συνεχίζει να ηλεκτροδοτείται κανονικά.

Στις 04.05.2018 ο πελάτης προέβη σε σύναψη διακανονισμού 61 μηνιαίων δόσεων για σύνολο χρέους 2966€, ως ανήκων στο μητρώο ευάλωτων πελατών (ΚΟΤ), σύμφωνα με τις διαδικασίες που ισχύουν για τη συγκεκριμένη κατηγορία πελατών. Ωστόσο, λόγω εισοδηματικών ή περιουσιακών κριτηρίων απεντάχθηκε από τις διατάξεις του ΚΟΤ, το Δεκέμβριο του 2018.

Ο διακανονισμός απενεργοποιήθηκε στις 11.07.2020 λόγω μη τήρησης του, με αποτέλεσμα η υπόλοιπη οφειλή από τον ακυρωθέντα διακανονισμό να ενσωματωθεί στον λογαριασμό έκδοσης 5-8-2020 συνολικού ποσού 1981€

Όταν προσήλθε στις 20-10-2020 στο αρμόδιο Κατάστημα, ενημερώθηκε τόσο από τους μισθωτούς όσοι και από την αρμόδια προϊσταμένη του Καταστήματος,  ότι είχε απενταχθεί από το μητρώο ευάλωτων πελατών και μπορούσε πλέον να κάνει διακανονισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ποσού 1981€ σε 12 μηνιαίες δόσεις, σύμφωνα πάντα με την υφιστάμενη πάγια ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σε αίτημα που υπέβαλε για περισσότερες μηνιαίες δόσεις, η ΔΕΗ προέτρεψε τον πελάτη να επανενταχθεί στο μητρώο ευάλωτων πελατών μέσω της εφαρμογής του ΗΔΙΚΑ και να επανέλθει μετά την έγκριση της αίτησης του, ώστε να γίνει διακανονισμός έως και 48 μηνιαίων δόσεων.

Σε πρόσφατη επίσκεψη εκπροσώπου του πελάτη στις 14-12-2020, ο εκπρόσωπος ενημερώθηκε αρμοδίως από τον εκτελούντα χρέη προϊσταμένου του καταστήματος, ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία παύσης εκπροσώπησης του μετρητή της παροχής του από την επιχείρηση, όπως προβλέπεται από τον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας Πελατών σε περιπτώσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών και όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία από τον ΔΕΔΔΗΕ, θα μεταπέσει σε καθεστώς Καθολικής Υπηρεσίας. Επίσης ο προϊστάμενος τον καθησύχασε  και του τόνισε ότι δεν κινδυνεύει άμεσα ο πελάτης με απενεργοποίηση του μετρητή της παροχής του (διακοπή λόγω χρέους). Τον προέτρεψε να ενημερώσει τον πελάτη ώστε να φροντίσει να ενταχθεί στο μητρώο ευάλωτων πελατών μέσω της εφαρμογής της ΗΔΙΚΑ, ώστε η ΔΕΗ να μπορέσει να προχωρήσει στη ρύθμιση των οφειλών του σε έως και 48 μηνιαίες δόσεις».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος εξυπηρέτησης πελατών, έως σήμερα ο πελάτης δεν έχει υπαχθεί στην κατηγορία ευάλωτων πελατών (ΚΟΤ).

Επισημαίνεται ότι ο εν λόγω πελάτης εκτός από τις οφειλές της οικίας του, εμφανίζεται με ληξιπρόθεσμες οφειλές συνολικού ποσού 5.526€, από άλλη παροχή με αγροτικό τιμολόγιο, στην οποία έχει γίνει παύση εκπροσώπησης από τη ΔΕΗ.

Υπόθεση αποκοπών στην Αγ. Βαρβάρα

Ο ΔΕΔΔΗΕ πραγματοποιεί συστηματικά και εντατικά ελέγχους για τυχόν παραβιάσεις των μετρητών σε ολόκληρη τη χώρα και σε πολλές περιπτώσεις οι εργαζόμενοί του δυστυχώς έρχονται αντιμέτωποι με ακραίες συμπεριφορές από την πλευρά των παραβατών, ενώ έχουν υποστεί και βιαιοπραγίες.

Στο πλαίσιο αυτό, τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ μετέβησαν στις 9 Δεκεμβρίου 2020 στην περιοχή της Αγ. Βαρβάρας του Ν. Αττικής συνοδευόμενα από άνδρες του Αστυνομικού Τμήματος της περιοχής αλλά και Εισαγγελέα. Η οργανωμένη επιχείρηση πραγματοποιήθηκε εντός των οικισμών Ρομά όπου διακόπηκαν έξι παραβιασμένες παροχές, εννέα που έπρεπε να είναι κομμένες λόγω χρέους και άλλες τέσσερις λόγω χρέους, ενώ ταυτόχρονα διαπιστώθηκαν και άλλες τέσσερις περιπτώσεις πιθανών ρευματοκλοπών, για τις οποίες ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία.

Υπυοργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας στο μεταξύ, τονίζονται τα ακόλουθα: "Δεν μας προξενεί καμία εντύπωση το σημερινό δημοσίευμα της «Αυγής» για την υποτιθέμενη έλλειψη ευαισθησίας σχετικά με την παροχή ρεύματος σε κοινωνικά αδύνατους. Ο ΣΥΡΙΖΑ πολύ απλά, πιστός στην παράδοση όλων των τελευταίων χρόνων,  λέει για ακόμα μια φορά ασύστολα ψέματα.

Για τους ευάλωτους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος υφίσταται τριπλό πλαίσιο προστασίας:

Πρώτον, το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) με ειδικές εκπτώσεις (που χορηγείται σε όσους πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια που θεσπίζει ο νόμος) καθώς και το Περιβαλλοντικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΠΟΤ) που εφαρμόζεται στα νοικοκυριά των περιοχών που επιβαρύνονται από τη λιγνιτική δραστηριότητα της ΔΕΗ και διατηρείται σε ισχύ.

Δεύτερον, ο Ειδικός Λογαριασμός για την επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος σε ευάλωτους καταναλωτές με ληξιπρόθεσμες οφειλές που αποδεδειγμένα αδυνατούν να εξοφλήσουν, ο οποίος και πάλι ανανεώνεται.

Τρίτον, η καθολική υπηρεσία προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος, ένα εργαλείο άσκησης κοινωνικής πολιτικής που επιβάλλεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία

Το Νοέμβριο θεσπίστηκαν και ρυθμίσεις για την ενίσχυση της προστασίας των ευάλωτων καταναλωτών φυσικού αερίου (απαγόρευση διακοπής παροχής λόγω χρέους για καταναλωτές με σοβαρά προβλήματα υγείας, κατάργηση προκαταβολής για την υπαγωγή πελατών σε ρύθμιση αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών, μείωση ύψους δόσεων για διακανονισμούς).

Επιπροσθέτως, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρότρυνε τις εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας να στηρίξουν τους καταναλωτές ρεύματος  εν μέσω της πανδημίας, η καθεμία στο μέτρο των δυνατοτήτων της. Η ΔΕΗ, η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου, ανταποκρίθηκε σε αυτό το κάλεσμα, με δυο «πακέτα» μέτρων στοχευμένα προς τους ευάλωτους καταναλωτές, ένα που ανακοινώθηκε την άνοιξη και ένα τον περασμένο Οκτώβριο. Πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή ανέλαβαν και οι περισσότερες εκ των ιδιωτικών εταιρειών.

Μεμονωμένες περιπτώσεις που θα έπρεπε να εμπίπτουν σε αυτό το προστατευτικό πλαίσιο και δεν εντάσσονται στις ρυθμίσεις, εξετάζονται με την απαραίτητη κοινωνική ευαισθησία -ιδίως από τη ΔΕΗ- και αν έχει γίνει λάθος, διορθώνεται. Σε πολλές περιπτώσεις, όμως,  έχει αποδειχθεί ότι πίσω από «συγκινητικές» περιπτώσεις  κρύβονται στρατηγικοί κακοπληρωτές, οι οποίοι είχαν συσσωρεύσει χρέη και μετέρχονταν διάφορων μεθόδων για να αποφύγουν την αποπληρωμή τους.  Η κοινωνική ευαισθησία προς τους πραγματικά ευάλωτους είναι δεδομένη. Δεν ισοδυναμεί όμως με ανοχή προς τους «πονηρούς» που χρησιμοποιούν την πανδημία ως πρόσχημα για να μην ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Και κάτι τελευταίο: Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ανακάλυψε τώρα το θέμα των αποκοπών, δεν το είχε θυμηθεί κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, κατά το οποίο η πολιτική για τις αποκοπές ήταν απολύτως η ίδια !  Και ακόμα περισσότερο, ενώ τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι το 2018, έτος κατά το οποίο κυβέρνηση εξολοκλήρου ο ΣΥΡΙΖΑ, οι αποκοπές ρεύματος –όλων των εταιρειών- ήταν περισσότερες από ότι το 2019, αλλά και το 2020" !

Σχετικοί όροι:
ΔΕΗ
Συναφείς αναρτήσεις
Χρηματιστήριο
Ανεβαίνουν τα  commodities, υποχωρούν και πάλι οι αγορές. Με το πετρέλαιο πάνω από τα 65 δολάρια το βαρέλι (brent), ...
Ρεύμα
Εκπνέει στο τέλος του μήνα, χωρίς συμφωνία, όπως όλα δείχνουν  η προθεσμία των διαπραγματεύσεων για τις νέες συμβάσεις προμήθειας ...
ΔΕΗ
Η ΔΕΗ στέκεται δίπλα στους πελάτες της που αντιμετώπισαν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος λόγω της πρόσφατης πρωτοφανούς κακοκαιρίας και ανακοινώνει ...
ΔΕΗ
Πλασάρισμα στην 5άδα ως προς την χρηματιστηριακή αξία για την μετοχή της ΔΕΗ με τετραπλασιασμό της κεφαλαιοποίησής της, προσπάθεια ...
Χρηματιστήριο
Μία ΔΕΗ μόνη της, προφανώς δεν μπορεί να φέρει την άνοιξη. Οι ανεξάντλητες εντολές αγορών από ξένους θεσμικούς, δεν ...
Μητσοτάκης
Μείωση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ για τον Φεβρουάριο για τα σπίτια εκείνα που έμειναν χωρίς ρεύμα τις τελευταίες ημέρες ...
Xρηματιστήριο
H “ταλαιπωρία” μεταξύ των 790 – 780 μονάδων συνεχίζεται. Τον Ιανουάριο, είχε εντοπιστεί ακριβώς το ίδιο πρόβλημα, μεταξύ των ...
Χρηματιστήριο
Οι τράπεζες, ο μεγάλος ασθενής της αγοράς, εδώ και δέκα χρόνια… Η ΔΕΗ μόνη της δεν φτάνει, καθώς η ...
Xρηματιστήριο
Κάπου στον χιονιά πρέπει να παγιδεύτηκαν οι αγοραστές. Δεν εξηγείται διαφορετικά, η ελαφρώς πτωτική μεταβολή, ενώ με κλειστή την ...

Τεύχος 26

Μότορ Όιλ
Η Μότορ Όιλ ανακοινώνει ότι το Διοικητικό της Συμβούλιο στη συνεδρίασή του της 26ης Φεβρουαρίου 2021 αποφάσισε την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ποσού έως 200.000.000 ...
ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Οκτώ αιτήσεις αδειοδότησης για συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 1 GW (Γιγαβάτ), κατέθεσε στη ΡΑΕ η ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η χωρητικότητά ...
ΔΕΔΑ
Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται ο σχεδιασμός της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) για την ανάπτυξη υποδομών διανομής φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Δυτικής ...
Πώληση ΔΕΠΑ Εμπορίας - Υποδομών
Tη καθυστέρηση στην πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας και της ΔΕΠΑ Υποδομών παραδέχθηκαν τα ΕΛΠΕ, αναγνωρίζοντας ότι οι διαδικασίες θα “τραβήξουν” σε μάκρος, πέραν ...
Ελληνικά Πετρέλαια - Ανδρέας Σιάμισης
Δύσκολα θα είναι τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2021 για τα ΕΛΠΕ, τα οποία, όπως άλλωστε και  όλες τις εταιρίες διύλισης και πετρελαίου ...
Eλληνικά Πετρέλαια
Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ανακοίνωσε τα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα Δ’ Τριμήνου και Έτους 2020, με τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA να ανέρχονται στα €77 εκατ. ...
KYA
Με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών, Κώστα Σκρέκα και Χρήστου Σταϊκούρα, του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Θόδωρου Σκυλακάκη και του ...
Watt+Volt
Η Watt+Volt ξεκίνησε τη νέα χρονιά με το δεξί μιας και συμπλήρωσε στους πρώτους μήνες του 2021 τους 200.000 πελάτες σε όλη την Ελλάδα. Οπως ...
ΔΕΔΑ
Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται ο σχεδιασμός της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) για την ανάπτυξη υποδομών διανομής φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Δυτικής ...
ΡΑΕ
Tη φόρμουλα της λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού στην Κρήτη σε συνδυασμό με τη τη μεταβίβαση ορισμένων παγίων δικτύου της ΔΕΗ, εν όψει της λειτουργίας ...
ΔΕΠΑ Εμπορίας - ΔΕΔΔΗΕ
Aπό παράταση …σε παράταση φαίνεται να οδηγείται ο διαγωνισμός για την πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας με άγνωστη την τελική έκβαση , ενώ πέραν ...
EΛΠΕ
Βλέμματα και ώτα στραμμένα στις δύο τελευταίες μέρες της εβδομάδας έχουν οι επενδυτές. Ελληνικά Πετρέλαια, την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου, και ΟΤΕ την επόμενη ...