Ενα σύνολο 15 μεγάλων έργων διασυνοριακών ενεργειακών υποδομών, εκ των οποίων τα 8 στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, περιλαμβανομένων δύο πρότζεκτ αποθέκευσης ενέργειας και νέων διασυνδέσεων όπως Αίγυπτος- Λιβύη- -Κρήτη και Αττική- Δωδεκάνησα- Κρήτη με προοπτική την Αίγυπτο και άλλα 7 έργα στον τομέα του φυσικού αερίου, περιλαμβάνονται στη λίστα “‘Εργων Κοινού Ενδιαφέροντος” (Projects of Common Interest, PCI), που έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η λίστα με τα PCI επικαιροποιείται από την Κομισιόν κάθε δύο χρόνια. Πολλά από τα έργα της ελληνικής πρότασης είχαν περιληφθεί και στην προηγούμενη λίστα, ωστόσο θα πρέπει να επανεξεταστούν για να περαμείνουν κατά την επόμενη διετία. Η επικαιροποίηση της λίστας δε πραγματοποιείται σε μία περίοδο που τα περιβαλλοντικά λόμπυ πιέζουν τις Βρυξέλλες να διακόψει τη χρηματοδότηση για πρότζεκτ που σχετίζονται με ορυκτά καύσιμα, όπως το φυσικό αέριο.
Αναλυτικότερα, τα έργα PCI ελληνικού ενδιαφέροντος είναι:
Ηλεκτρισμός
- Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Βουλγαρίας (ΑΔΜΗΕ) που είναι υπό κατασκευή.
- Η διασύνδεση Euroasia Interconnector που θα συνδέει το Ισραήλ και την Κύπρο με την Κρήτη.
- Το έργο LEG1 για τη διασύνδεση Αιγύπτου- Λιβύης - Κρήτης.
- Το Greece - Africa Power Interconnector (GAP) για τη διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου.
-Ο Southern Aegean Interconnector (Κυκλαδικά Μελτέμια, Eunice Energy Group) για τη σύνδεση της Αττικής με τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη και ακολούθως μέσω του GAP με την Αίγυπτο. Το έργο σχετίζεται με το έργο «Αιγαίο» του ομίλου EEG, ύψους 1,5 δισ. ευρώ που είναι σε τελικό στάδιο αδειοδότησης και περιλαμβάνει την εγκατάσταση 138 ανεμογεννητριών σε 23 νησίδες του Αιγαίου.
- GREGY Interconnector της ELICA (διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου).
-Το Σύστημα Αντλησοταμίευσης στην Αμφιλοχία της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
-Το έργο εγκατάστασης μπαταριών αποθήκευσης ενέργειας στην Πτολεμαΐδα της Eunice Energy Group.
Φυσικό Αέριο:
-Ο υπό κατασκευή ελληνοβουλγαρικός αγωγός (IGB).
-Η πλωτή μονάδα Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη.
-Η υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα (ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη).
-Η αναβάθμιση του αγωγού ΤΑΡ.
-Ο αγωγός East Med που σχεδιάζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας.
- Ο υποθαλάσσιος αγωγός Ελλάδας – Ιταλίας «Ποσειδών».
-Σειρά μετρητικών, ρυθμιστικών και σταθμών συμπίεσης.
Tα έργα που συμμετέχουν στη λίστα PCI έχουν προτεραιότητα στην αδειοδότηση και όσο το δυνατόν πιο απλουστευμένες και σύντομες γραφειοκρατικές διαδικασίες, ενώ παράλληλα είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα CEF