Δια της πλαγίας οδού, δηλαδή μέσω μίας ακόμα (ή και περισσότερων) παρατάσεων, είναι πιθανό να επιχειρηθεί η γεφύρωση του χάσματος μεταξύ της ΔΕΗ και της βιομηχανίας στην Υψηλή Τάση όσον αφορά στα τιμολόγια του ρεύματος, μετά το αδιέξοδο των αρχικών διαπραγματεύσεων.
Σχολιάζοντας τις φήμες περί παρέμβασης της κυβέρνησης στο όλο ζήτημα, βιομηχανικοί κύκλοι ανέφεραν ότι δεν έχουν ενημερωθεί για κάποια τέτοια κίνηση, προσθέτοντας ότι, κατά τις δικές τους πληροφορίες, μέχρι σήμερα η ΔΕΗ δεν έχει δώσει στίγμα για ουσιαστικές αλλαγές στην αρχική της πρόταση, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των τιμολογίων ως και 40-50%.
Η ΔΕΗ έχει παρατείνει την ισχύ των βιομηχανικών συμβάσεων, που έληγαν στις 31 Δεκεμβρίου για δύο μήνες ως το τέλος Φεβρουαρίου. Στο μεσοδιάστημα θα έπρεπε λογικά να αρχίσουν εκ νέου διαπραγματεύσεις, αλλά μέχρι σήμερα, σύμφωνα με κύκλους της βιομηχανίας, μόνον μία εταιρία έχει λάβει σχετική επιστολή από τη ΔΕΗ με μία πρόταση που δεν διαφοροποιείται ουσιαστικά από την προηγούμενη.
Από την άλλη πλευρά, το γεγονός ότι χθες στις δηλώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας δεν υπήρχε αναφορά στο ενεργειακό κόστος για τη βιομηχανία- σε αντίθεση με σχετικές δηλώσεις του στο παρελθόν-, ερμηνεύτηκε από την αγορά ως μία ένδειξη ότι στη φάση αυτή τουλάχιστον δεν θα εκδηλωθεί κάποια επίσημη κυβερνητική παρέμβαση.
Κύκλοι της ΔΕΗ δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να δοθεί τελικώς νέα παράταση στη δίμηνη ,,,παράταση , που έχει δώσει η εταιρία για τη σύναψη των νέων συμβάσεων, αν δεν υπάρξει κατάληξη των διαπραγματεύσεων. Υπενθυμίζεται ότι στη σχετική επιστολή της η ΔΕΗ προειδοποιούσε ότι θα πάψει να εκπροσωπεί τους πελάτες στην Υψηλή Τάση, αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία των δύο μηνών.
Η λύση της ανανέωσης των υφιστάμενων συμβάσεων των βιομηχανιών στην Υψηλή Τάση μέσω ….παρατάσεων για κάποιο χρονικό διάστημα, φαίνεται ότι για ορισμένες εταιρίες θα μπορούσε να είναι μία συμβιβαστική φόρμουλα, Αλλά ενδεχομένως και για την ίδια την κυβέρνηση και τη ΔΕΗ, καθώς είναι πολλά τα διακυβεύματα την περίοδο αυτή: Kατ’αρχήν υπάρχει το ζήτημα της εν εξελίξει ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ, του δεύτερου μεγαλύτερου καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, μετά την Αλουμίνιον της Ελλάδος. Το κόστος του ηλεκτρισμού αποτελεί το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα της νικελοβιομηχανίας και θεωρείται μαθηματικά βέβαιο ότι θα τεθεί από τους υποψηφίους, οι οποίοι, αν δεν δοθεί νέα παράταση στο διαγωνισμό, θα πρέπει την 1η Φεβρουαρίου να καταθέσουν το ενδιαφέρον τους.
Από την άλλη πλευρά, την περίοδο αυτή τρέχει η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για το επίμαχο θέμα του “remedy”, δηλαδή της πρόσβασης τρίτων στη λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ στο πλαίσιο της εφαρμογής της σχετικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, στις τελευταίες επαφές που είχαν με τους εκπροσώπους του υπουργείου Περιβάλλοντος- Ενέργειας έθεσαν επιτακτικά το θέμα, ζητώντας να γίνει το market test για την πώληση πακέτων ηλεκτρισμού της ΔΕΗ σε τρίτους, όπως είχε δεσμευτεί η ελληνική πλευρά κατά την προηγούμενη αξιολόγηση.
Παρότι σε πρώτη ανάγνωση τα τιμολόγια της ενεργοβόρου βιομηχανίας και το μάρκετ τεστ δεν φαίνεται να συνδέονται, εν τούτοις είναι πιθανόν να αποτελούν πτυχές και μοχλούς πίεσης μίας ευρύτερης διαπραγμάτευσης ανάμεσα στη ΔΕΗ, την κυβέρνηση και τους θεσμούς Aπό το περιεχόμενο και την ποσότητα του “πακέτου” που θα πουλά σε τρίτους η ΔΕΗ- καθώς κυκλοφορούν πλέον πληροφορίες ότι συζητείται να διευρυνθεί με ηλεκτρική ενέργεια παραγόμενη από νερά και φυσικό αέριο, δεδομένου ότι η λιγνιτική παραγωγή ούτε επαρκεί ούτε συμφέρει-, ως την αποζημίωση που έχει ζητήσει η εταιρία και η οποία προς το παρόν δεν δείχνει ότι εγκρίνεται από την ΕΕ.
Ας σημειωθεί ότι και στο παρελθόν, υπήρξε περίοδος 1 1/2 έτους κατά την οποία δεν είχαν ανανεωθεί τα συμβόλαια προμήθειας μεταξύ της ΔΕΗ και των μεγάλων, ενεργοβόρων βιομηχανιών.