Το αλαλούμ με τι νέες συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρισμού των ενεργοβόρων βιομηχανιών συνεχίζεται με τη ΔΕΗ από τη μία πλευρά να παρατείνει τις διαπραγματεύσεις για ένα ακόμα τρίμηνο, να στέλνει όμως και ειδοποίηση ότι η συμβατική της σχέση με τις βιομηχανίες στην Υψηλή Τάση έληξε στις 15 Μαρτίου και κανείς να μην γνωρίζει πώς ακριβώς θα τιμολογηθεί, σε περίπτωση που τελικά οι διαπραγματεύσεις δεν ευδωθούν.
Στην τελευταία επιστολή, με την οποία ανακοινώνει τη λήξη της σύμβασης στις 15 Μαρτίου, η ΔΕΗ φέρεται να δηλώνει παράλληλα πως θα συνεχίσει να τιμολογεί έως και τις 15 Ιουνίου, με τους όρους που ίσχυαν, εκτός από την έκπτωση προπληρωμής και συνέπειας την οποία μείωσε στο 3%.
Η διατύπωση της επιστολής πάντως είναι τέτοια που δεν καθορίζει με σαφήνεια ποιά ακριβώς θα είναι η τιμολόγηση, αν τον Ιούνιο οι διαπραγματεύσεις της ΔΕΗ με τους πελάτες της δεν καταλήξουν σε κάποια συμφωνία, όπως τουλάχιστον αναφέρουν έγκυρες πηγές.
Από την άλλη πλευρά υπάρχουν βιομηχανίες που δεν είχαν υπογράψει σύμβαση για την περίοδο 2018-2020, είτε γιατί δεν είχαν διακανονίσει τα χρέη τους με τη ΔΕΗ, είτε γιατί δεν αποδέχθηκαν την αύξηση 10% που προέβλεπαν οι συμβάσεις 2018-2020. Ανάμεσα στις βιομηχανίες αυτές φέρονται να είναι τα ΕΛΠΕ που δεν υπέγραψαν την τότε σύμβαση προμήθειας, καθώς και δύο μεγάλοι προβληματικοί καταναλωτές, η ΛΑΡΚΟ με χρέη άνω των 350 εκατ. ευρώ και η Χαλυβουργία Ελλάδας (Μάνεσης) με επίσης υψηλό χρέος προς την εταιρία ηλεκτρισμού. Σε αυτούς τους πελάτες η ΔΕΗ δεν εφάρμοζε την έκπτωση συνέπειας.
Η περίεργη αυτή κατάσταση φαίνεται ότι αρχίζει να αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από τους συνεπείς πελάτες , τις βιομηχανίες εκείνες που είχαν υπογράψει τη σύμβαση 2018-20 και πλήρωσαν την αύξηση του 10%, καθώς δείχνει να καλλιεργεί ένα κλίμα διακριτικής μεταχείρισης μεταξύ των πελατών της Υψηλής Τάσης.