Tην άμεση προώθηση των διμερών συμβολαίων προμήθειας ρεύματος στο μοντέλο που λειτουργεί στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ως μέσου που θα δώσει πρόσβαση σε φθηνότερο κόστος ρεύματος, στους βιομηχανικούς καταναλωτές και τους μη καθετοποιημένους προμηθευτές ηλεκτρισμού προτείνει η ΕΒΙΚΕΝ , ο φορέας που εκπροσωπεί τις ενεργοβόρες βιομηχανίες.
Η Ένωση εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στην εισήγηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας για την ποσόστωση στις ποσότητες ενέργειας που μπορούν να πωληθούν εκτός χρηματισηριακών αγορών με διμερή συμβόλαια και καλεί τη ΡΑΕ να αναλογιστεί πόσο θα είχαν μετριαστεί οι επιπτώσεις από την έκρηξη των χηρματιστηριακών τιμών ηλεκτρισμού, αν εφαρμοζόταν και στη χώρα μας η πρακτική των άλλων ευρωπαϊκών χωρών με τα διμερή συμβόλαια.
“Η ΕΒΙΚΕΝ έχει επισημάνει επανειλημμένα ότι καταγράφονταισυγκεκριμένες πρακτικές στην αγορά προμήθειας, οι οποίες οδήγησαν στη μεταφορά του 100% του ρίσκου των τιμών της χονδρεμπορικής αγοράς στα βιομηχανικά τιμολόγια” αναφέρει η Ενωσή στο κείμενο που κατέθεσε στη διαβούλευση της ΡΑΕ επί της εισήγησης του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, συνδέοντας άμεσα την ακρίβεια της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού με τα δομικά της προβλήματα και την παντελή έλλειψη ανταγωνισμού.
Υπενθυμίζει ότι έχουν γίνει αναφορές από σημαντικούς παράγοντες της αγοράς για τα windfall profits, τα έκτακτα υψηλά κέρδη που αποκομίζουν παραγωγοίενέργειας από συγκεκριμένες τεχνολογίες.
Τονίζει ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο διατυπώνονται έντονοι προβληματισμοί για την ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών στο σχεδιασμό της χονδρεμπορικής αγοράς, ιδιαίτερα από τις χώρες του Νότου και επαναφέρει στο προσκήνιο τα έκτακτα μέτρα, που έλαβε η ισπανική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ανάμεσα στα μέτρα αυτά περιλαμβάνεται και η υποχρέωση όλων παραγωγών να διαθέσουν με διμερή συμβόλαια ποσότητα ενέργειας ίση με το 6% της κατανάλωσης της χώρας.
“Αδυνατούμε να αντιληφθούμε την ανάγκη που υπαγορεύει τη διατήρηση για ένα ακόμα έτος της ρύθμισης για τις ποσοστώσεις, η οποία σε συνδυασμό με την παντελή άρνηση των παραγωγών να διαθέσουν προθεσμιακά προϊόντα, καταλήγει σε διατήρηση του μοντέλου της υποχρεωτικής αγοράς μετά από ένα έτος εφαρμογής του μοντέλου στόχου (target model). Ως αιτιολογία εμφανίζεται για μια ακόμη φορά η μείωση της ρευστότητας στην αγορά επόμενης ημέρας. “ υπογραμμίζει η ΕΒΙΚΕΝ στην επιστολή της
Επικαλείται έκθεση του ΑCER ( Ευρωπαίος Ρυθμιστής της Αγγοράς Ενέργειας) με ημερομηνία 30.10.21 (Market monitoring report -2020), από την οποία προκύπτει ότι στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές είναι κανόνας τα διμερή συμβόλαια εκτός Αγοράς Επόμενης Ημέρας, αντίθετα με ότι συμβαίνει στην ελληνική αγορά.
“Διατυπώνουμε την πλήρη αντίθεση μας στη πρόταση του ΕΧΕ και ζητούμε από την Αρχή σας για τους λόγους που παραθέσαμε ανωτέρω να μην προχωρήσει στην έγκριση της εν λόγω πρότασης”τονίζει η ΕΒΙΚΕΝ και καλεί την ΡΑΕ να αναλογιστεί “ πόσο θα είχαν ελαχιστοποιηθεί οι επιπτώσεις από την έκρηξη των τιμών στους καταναλωτές εάν υπήρχε η δυνατότητα σύναψης διμερών συμβολαίων μεταξύ ηλεκτροπαραγωγών και μικρών προμηθευτών ή/και μεγάλων βιομηχανικών καταναλωτών, γεγονός το οποίο θα επέτρεπε στους τελευταίους να αντισταθμίσουν τον εν λόγω κίνδυνο και να μη βρεθούν εκτεθειμένοι 100% στην καταιγίδα που βιώνουμε, η οποία πλήττει όλους πλην τους ηλεκτροπαραγωγούς.”, καταλήγει η ΕΒΙΚΕΝ στην επιστολή της.