Το πρότζεκτ της Τέρνα Ενεργειακή για τον υβριδικό σταθμό στο Αμάρι της Κρήτης, φαίνεται ότι σταδιακά ξεπερνά τα εμπόδια Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας ουσιαστικά έδωσε το πράσινο φως για την υλοποίηση του έργου, ζητώντας δύο μετατροπές στο αιολικό τμήμα του σταθμού, μετατροπές που έχουν ήδη δρομολογηθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, με βάση το διατακτικό του ΣτΕ, καθώς ακόμα η σχετική απόφαση δεν έχει καθαρογραφεί, προκύπτει ότι το ΣτΕ απέρριψε σχεδόν όλες τις αιτιάσεις που είχαν διατυπωθεί κατά της υλοποίησης του έργου του Αμαρίου, αναγνωρίζοντας δύο ζητήματα, για τα οποία οι σχετικές λύσεις έχουν δρομολογηθεί. Και τα δύο αυτά ζητήματα αφορούν στο αιολικό πάρκο και πιο συγκεριμένα το ΣτΕ ζητά να εκπονηθεί Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση και να απομακρυνθούν 4 ανεμογεννήτριες. ‘Οσον αφορά στο αντλησιοταμιευτικό μέρος του έργου, το ΣτΕ φέρεται να μην έχει εντοπίσει κανένα απολύτως ζήτημα .
Σε σχέση με το αιολικό πάρκο έγκυρες πηγές ανέφεραν ότι αφενός έχει ολοκληρωθεί η μελέτη που ζητά το ΣτΕΑ, ενώ έχει ήδη εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές η τροποποίηση του σχεδιασμού του αιολικού πάρκου, μειώνοντας τον αριθμό των ανεμογεννητριών χωρίς να επηρεάζεται η συνολική ισχύς του πάρκου (72 MW).
Ο υβριδικός σταθμός στο Αμάρι, Ρεθύμνου στην Κρήτη αποτελεί το μεγαλύτερο υβριδικό έργο στην Ευρώπη, και συνδυάζει αιολικό πάρκο με σύστημα αντλησιοταμίευσης στον υφιστάμενο ταμιευτήρα του φράγματος των Ποταμών. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς ανέρχεται στα 153 MW.
Πρακτικά, το έργο προβλέπει την παραγωγή και αποθήκευση καθαρής ενέργειας, αξιοποιώντας τη μέθοδο της αντλησιοταμίευσης, η οποία είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους αξιόπιστης, στρατηγικής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Επιτρέπει την ενσωμάτωση μεγαλύτερου ποσοστού ενέργειας από ΑΠΕ και μπορεί να καλύψει πιθανά προβλήματα ευστάθειας του συστήματος λόγω της απρόβλεπτης φύσης της παραγωγής των ΑΠΕ. Γι’ αυτό και οι λύσεις αποθήκευσης με αυξημένη προστιθέμενη αξία, όπως τα υβριδικά και η αντλησιοταμίευση, αποτελούν προτεραιότητα συνολικά για την Ευρώπη, εξασφαλίζοντας κοινοτική χρηματοδότηση και στήριξη, ενώ το συγκεκριμένο έχει ενταχθεί από την κυβέρνηση και στις Στρατηγικές Επενδύσεις.
Κατά την περίοδο κατασκευής του έργου υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν περί τις 1.000 νέες θέσεις εργασίας και τουλάχιστον 100 κατά την περίοδο λειτουργίας του. Στα αντισταθμιστικά οφέλη για τους τοπικούς δήμους πρέπει να υπολογίζονται έσοδα 110 εκατ. ευρώ σε χρονικό ορίζοντα 25ετίας και μειωμένο τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος για τους κατοίκους αλλά και προστασία από ακραία καιρικά φαινόμενα όπως πλημμύρες.