Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
A. Παπαγεωργίου
Όχι "κόκκινες γραμμές" στις αποκρατικοποιήσεις, "κόκκινο" μόνο το χαλί για τους επενδυτές
Μιλώντας για την ενεργειακή ασφάλεια, ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι, «είναι μάλιστα ίσως το σημαντικότερο διακύβευμα που καλείται η Ευρώπη να αντιμετωπίσει βαδίζοντας προς το μέλλον, λόγω του υψηλού βαθμού εξάρτησης από τρίτες χώρες για την τροφοδοσία της.
Παρασκευή, 15/05/2015

«Μόνο κόκκινη γραμμή δεν πρέπει να αποτελούν οι αποκρατικοποιήσεις για την κυβέρνηση. «Κόκκινο» πρέπει να είναι μόνο το χαλί που στρώνουμε για νέες επενδύσεις»! Αυτό υποστήριξε ο τέως υφυπουργός Ενέργειας κ. Α. Παπαγεωργίου από το συνέδριο του Economist τονίζοντας ακόμα πως, «πρέπει να κάνουμε τη διάκριση ανάμεσα σε έργα δρομολογημένα και υλοποιούμενα, όπως ο TAP, και έργα σχεδιαζόμενα που βρίσκονται σε φάση πρώιμων συζητήσεων όπως ο Turkish Stream».

Μιλώντας για την ενεργειακή ασφάλεια, ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι, «είναι μάλιστα ίσως το σημαντικότερο διακύβευμα που καλείται η Ευρώπη να αντιμετωπίσει βαδίζοντας προς το μέλλον, λόγω του υψηλού βαθμού εξάρτησης από τρίτες χώρες για την τροφοδοσία της.

Η χώρα μας έκανε τα προηγούμενα χρόνια πολύ σημαντικά βήματα μπροστά, ώστε να σπάσει την ενεργειακή της απομόνωση και να αναδειχθεί σε κομβικό ενεργειακό κέντρο για την περιοχή της Νοτιανατολικής Ευρώπης.

Και για να αντιληφθούμε τη γεωπολιτική σημασία αυτής της προσπάθειας, αξίζει μόνο να σκεφθούμε την εγγύτητα της περιοχής μας με δύο από τις σημαντικότερες γεωγραφικές εστίες ενδιαφέροντος, όχι μόνο σε ευρωπαϊκό αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο: 

•Την Ανατολική Ευρώπη, που από πέρυσι βρίσκεται λόγω της αναθέρμανσης του ρωσο-ουκρανικού ζητήματος στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος.

•Και φυσικά την Μέση Ανατολή και την Βόρειο Αφρική, που βρίσκονται αντιμέτωπες τις αυξημένες διενέξεις σιιτών- σουνιτών σε ένα ολόκληρο τόξο που ξεκινά από το Ιράκ και τη Συρία και φθάνει μέχρι την περιοχή της Λιβύης.

Αντιλαμβάνεσθε λοιπόν με πόσο έντονο τρόπο αναδεικνύεται ως κεντρικό ζήτημα η ασφαλής ενεργειακή τροφοδοσία, μέσα σε ένα τέτοιο γεωπολιτικό περιβάλλον.

Και φυσικά καταλαβαίνετε, πόσο απαραίτητος ήταν ο στρατηγικός σχεδιασμός και οι υπολογισμένες κινήσεις από πλευράς της χώρας μας στο διεθνές περιβάλλον, για να επιτύχουμε να αφήσουμε ως παρακαταθήκη της διακυβέρνησης μας έναν διαχρονικό στόχο και ένα όραμα πολλών δεκαετιών για τη χώρα μας:

Την δυναμική είσοδο της χώρας μας στον διεθνή ενεργειακό χάρτη, και την ενεργό πλέον συμμετοχή της Ελλάδος στις εξελίξεις του διεθνούς ενεργειακού γίγνεσθαι.

Είναι λοιπόν η σημερινή μου παρέμβαση μία πρώτης τάξης ευκαιρία  να απευθύνω, για μία ακόμη φορά, έκκληση προς τη σημερινή κυβέρνηση.

Έκκληση να προστατεύσει αυτές τις επιτυχίες.

Να μην τις εντάσσει στο πλαίσιο μιάς ανερμάτιστης και ανεπιτυχούς διαδικασίας «διαπραγμάτευσης», εντός εισαγωγικών, στην οποία έχει αυτοπαγιδευτεί.

Και κυρίως έκκληση να προσπαθήσει να χτίσει πάνω σε αυτές.

Ασχέτως αν, ακόμη και η συμφωνία για τον TAP, δεν ψηφίστηκε από τη σημερινή κυβέρνηση όσο βρισκόταν ακόμη στην αντιπολίτευση.

Το σημαντικό όμως είναι πως η χώρα μας βρίσκεται σήμερα παρούσα στις εξελίξεις που αφορούν τους νέους αγωγούς και προμηθευτές φυσικού αερίου στην περιοχή μας, μέσω της επιλογής του αγωγού TAP.

Η Ελλάδα είναι, χάρη στη στήριξη και τις ενέργειες μας, η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα υποδεχθεί, στο τέλος αυτής της δεκαετίας, φυσικό αέριο από τη δεύτερη φάση ανάπτυξης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ στο Αζερμπαϊτζάν.

Και φυσικά πολύ σημαντική είναι και η δυνατότητα περαιτέρω αναβάθμισης του TAP ώστε σε δεύτερη φάση να ενώσει την Ευρώπη με νέες πηγές τροφοδοσίας, οι οποίες ενδεχομένως καταστούν διαθέσιμες στο μέλλον.

Είδαμε παραδείγματος χάριν την επίσκεψη του Επιτρόπου Σέφκοβιτς στο Τουρκμενιστάν, όπου συζητήθηκαν οι προοπτικές αυτές, και φυσικά υπογραμμίστηκε η σημασία του TAP όχι μόνο για τη χώρα και την περιοχή μας αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη.

Και πρέπει εδώ να κάνουμε μία επισήμανση ουσίας που αφορά τα άλλα σχεδιαζόμενα project αγωγών που αφορούν τη χώρα μας και βρίσκονται το τελευταίο διάστημα στο προσκήνιο, όπως είναι το νέο ρωσικό project του Turkish Stream, που προέκυψε μετά τις διαφωνίες Ρωσίας και Επιτροπής για τον South Stream.

Οφείλουμε να καταστήσουμε απόλυτα σαφές πως πρέπει να κάνουμε τη διάκριση ανάμεσα σε έργα δρομολογημένα και υλοποιούμενα, όπως ο TAP, και έργα σχεδιαζόμενα που βρίσκονται σε φάση πρώιμων συζητήσεων όπως ο Turkish Stream.

Και πρώτα από όλα – και αυτό απευθύνεται προς την κυβέρνηση - πρέπει να αποφεύγουμε να πολιτικοποιούμε και να ιδεολογικοποιούμε ζητήματα που αφορούν πάνω από όλα το μεγάλο διακύβευμα, για το οποίο σήμερα συζητούμε, και είναι φυσικά η ενεργειακή ασφάλεια.

Αυτά τα ερασιτεχνικά λάθη μπορεί στο εσωτερικό να ξεχνιούνται.

Στην αξιοπιστία όμως και τη διεθνή εικόνα της χώρας οι συνέπειες είναι μεγάλες και μένουν.

Στη διάρκεια της κυβέρνησης μας αναβαθμίσαμε παράλληλα περαιτέρω την παρουσία της χώρας μας στις εξελίξεις που αφορούν το LNG, το υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Κι αυτό γιατί είναι δεδομένη, τόσο η διαρκής ενίσχυση της σημασίας του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου για την ασφάλεια τροφοδοσίας, αλλά και η αύξηση των διαθέσιμων ποσοτήτων LNG από νέες πηγές μέσα στα επόμενα χρόνια.

Με την αναβάθμιση της χωρητικότητας του σταθμού LNG στην Ρεβυθούσα, θωρακίσαμε την Ελλάδα και το ρόλο της ως η σημαντικότερη πύλη προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου για την περιοχή των Βαλκανίων.

Ενώ προωθήσαμε επίσης το σχεδιασμό για τη δημιουργία και ενός δεύτερου σταθμού στην Βόρειο Ελλάδα μέσα στα επόμενα χρόνια.

Με τα έργα αυτά, τον TAP,  την Ρεβυθούσα, αλλά και τις συνέργειες τους με έργα σημαντικά για την περιοχή που προωθήσαμε, όπως την ολοκλήρωση του reverse flow στο Σιδηρόκαστρο και τον νέο ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB, που δημιουργούν νέους διαύλους τροφοδοσίας για την περιοχή των Βαλκανίων, ανοίξαμε παράλληλα το δρόμο για τη δημιουργία ενός κόμβου συναλλαγών στην περιοχή μας, ενός hub φυσικού αερίου στα πρότυπα των βορειοευρωπαϊκών χωρών.

Και αυτο είναι μία προοπτική με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον που επίσης στηρίξαμε διαχρόνικα από την εποχή του Κώστα Καραμανλή μέχρι και την πρωθυπουργία του Αντώνη Σαμαρά.

Όλα αυτά πρακτικά σημαίνουν για τη χώρα μας τη γεωπολιτική της αναβάθμιση, εισροή νέων κεφαλαίων και δημιουργία πολλών χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Δημιουργούν όμως παράλληλα και ένα πολύ σημαντικό πεδίο ευκαιριών και για την εγχώρια αγορά που πρέπει να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί.

Αυτό φυσικά δεν πρόκειται να συμβεί, όταν πολύ σημαντικές δομικές μεταρρυθμίσεις που προωθήσαμε «παγώνουν» ή ακυρώνονται.

Για παράδειγμα, οι αποκρατικοποιήσεις που είναι στοιχείο ενίσχυσης του ανταγωνισμού και προσέλκυσης επενδύσεων, μόνο «κόκκινη γραμμή» δεν πρέπει να αποτελεί.

«Κόκκινο» πρέπει να είναι μόνο το χαλί που στρώνουμε για νέες επενδύσεις!

Το άνοιγμα και η απελευθέρωση της αγοράς, όπως το gas market reform που δεν μπορέσαμε να ολοκληρώσουμε λόγω των πρόωρων εκλογών, είναι αυτονόητη επιλογή! Περισσότερες επιλογές, περισσότερες επενδύσεις, καλύτερες υπηρεσίες για τον τελικό καταναλωτή!

Ελπίζουμε λοιπόν ακόμη και την ύστατη ώρα, το αυτονόητο να γίνει πράξη από την κυβέρνηση».

Συναφείς αναρτήσεις
Γ. Περιστέρης - Economist
"Χρειάζεται να προσφέρουμε σημαντική ανοδική οικονομική πορεία στην εθνική και παγκόσμια οικονομία, να δημιουργήσουμε ένα νέο 'Πράσινο ΑΕΠ', αντί ...
Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου-Economist
«Το θέμα του reskilling και του upskilling πρέπει να αποτελέσει την κορυφαία προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις που θέλουν να ...
Economist-Συνέδριο
«Η ανεργία στην Ελλάδα τα τελευταία τριάμισι χρόνια περιορίστηκε σημαντικά από το 17,5 στο 11,5%. Όμως, αυτό δεν αρκεί. ...
Να δώσει προσοχή ο κόσμος στις εκλογές
Η Τουρκία, διαθέτοντας τις δεύτερες μεγαλύτερες ένοπλες δυνάμεις του ΝΑΤΟ, παίζει κρίσιμο ρόλο στην ταραγμένη γειτονιά της Μεσογείου, έχει ...
Προτεραιότητα οι οικιακοί χρήστες
“Στην περίπτωση  που η Ελλάδα έρθει αντιμέτωπη με ένα μεγάλο έλλειμμα, εκτιμώ ότι οι βιομηχανικοί χρήστες θα έπρεπε περιοριστούν, ...
Economist
Χρήστος Σταϊκούρας από Economist Gala Dinner: “Εγώ εύχομαι το 2020 ο κ.Χρήστος Μεγάλου να χρηματοδοτεί τον κ. Αναστάσιο Καλλιτσάντση ...
Σταίκούρας
Περισσότερο τακτοποίηση παρά κάτι νέο, αποτελούν τα φορολογικά μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή μετά τις προγραμματικές δηλώσεις ...
Εconomist
Για κάποιον που είναι αντιμέτωπος με εκλογικό αφανισμό, ο Αλέξης Τσίπρας μοιάζει ως ο Σωκράτης που ετοιμάζεται να πιει το ...
Στουρνάρας από το Βερολίνο
Η κατάσταση για την ελληνική οικονομία έχει σαφώς βελτιωθεί μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων προσαρμογής, με τις υλοποιημένες μεταρρυθμίσεις ...
 
 
Η HELLENiQ ENERGY Holdings Α.Ε.  ανακοίνωσε τα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα Α' Τριμήνου 2024, με τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA να διαμορφώνονται στα €338 εκατ. ...
Προχωρά ο διαγωνισμός για τη διάθεση ποσοστού 20% της εταιρείας ειδικού σκοπού «Αριάδνη Interconnection ΑΕΕΣ», με στόχο έως τις 21 Ιουνίου να έχουν ...
Το 59%  των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου της χώρας κάλυψε τον Απρίλιο το ρωσικό αέριο - αγωγού από το σημείο εισόδου στο Σιδηρόκαστρο, ...
Σημαντικό επιχειρηματικό ρίσκο  αποτελεί για τις βιομηχανίες η προμήθεια  ηλεκτρισμού μέσω  μακροχρόνιων διμερών συμβολαίων με φωτοβολταϊκούς σταθμούς, ιδιαίτερα όταν αφορούν στην κάλυψη ενέργειας ...
Στο στόχο της enaon EDA, πρώην ΔΕΠΑ Υποδομών που πλέον ανήκει στην Italgas, να φθάσει ως το τέλος του 2025 στο επίπεδο των ...
Kαινοτόμες λύσεις για την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στη βελτίωση της λειτουργίας του προωθεί ο ΔΕΣΦΑ μέσω του  δesfa+ Innovation Center, του ειδικού ...
Την υλοποίηση του Κάθετου Διαδρόμου (Vertical Corridor) μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ελλάδα προς τα Βαλκάνια και κεντρική Ευρώπη έως την Ουκρανία προωθεί ...
Mεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου στο 6,3%  για τον ΑΔΜΗΕ όσον αφορά στο ελληνικό τμήμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης- Κύπρου προτείνει για την περίοδο 2024-2025 η ...
Το  κινητό τηλέφωνο του καταναλωτή ρεύματος για τη μηνιαία καταμέτρηση της κατανάλωσης ηλεκτρισμού θέτει ως προϋπόθεση ο ΔΕΔΔΗΕ για να προχωρήσει στην όλη  ...
Περιορισμένο μέχρι στιγμής εμφανίζεται το ενδιαφέρον για τα δύο προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης επιχειρήσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος- Ενέργειας, που κανονικά λήγουν την Τετάρτη 15 ...
Κερδίζουν έδαφος τα βραχυπρόθεσμα ΡΡΑ, διάρκειας 1 ως 5 ετών, σε σχέση με τις μακροπρόθεσμες διμερείς συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρισμού, δηλαδή τα κλασικά ΡΡΑ ...
Ποσό 120 εκατ. ευρώ, από επιστροφή ΕΤΜΕΑΡ των ετών 2021-23, εξακολουθεί να αναμένει η βιομηχανία, καθώς μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση μόνον  ...