Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σκληρή απάντηση Πούτιν στο πλαφόν
Τέλος στις εξαγωγές ενέργειας αν επιβληθεί πλαφόν
Τετάρτη, 07/09/2022

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι οι κυρώσεις της Δύσης είναι κοντόφθαλμες και αποτελούν κίνδυνο για ολόκληρο τον κόσμο, ο οποίος, όπως είπε, στρέφεται όλο και περισσότερο προς την Ασία.

Σε ομιλία του στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Δύση υπονόμευσε την παγκόσμια οικονομία με μια "επιθετική" προσπάθεια να επιβάλει την κυριαρχία της σε όλο τον κόσμο, όπως αναφέρει το Reuters. Ωστόσο, ο Πούτιν δήλωσε ότι η περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού βρίσκεται σε άνοδο.

Παρα ταύτα, πρόσθεσε πως η ρωσική οικονομία ανταπεξέρχεται σε αυτό που ονόμασε "οικονομική και τεχνολογική επιθετικότητα της Δύσης", αναγνωρίζοντας κάποιες δυσκολίες σε ορισμένους κλάδους και περιοχές. Ειδικότερα ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις που εξαρτώνται από τις προμήθειες από την Ευρώπη είναι μεταξύ αυτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Όσον αφορά το καυτό θέμα της ενέργειας, ανέφερε πως η Ρωσία θα σταματήσει να προμηθεύει φυσικό αέριο και πετρέλαιο εάν επιβληθούν ανώτατες τιμές στους ενεργειακούς πόρους της Ρωσίας, χαρακτηρίζοντας "ανόητες" τις εκκλήσεις της Ευρώπης για επιβολή ανώτατων τιμών στο ρωσικό φυσικό αέριο και δήλωσε ότι η Ρωσία θα εγκαταλείψει τις συμβάσεις προμήθειας, εάν η Δύση επιβάλει ανώτατα όρια τιμών στις ρωσικές εξαγωγές.

Πρόσθεσε ακόμη πως η Ρωσία είναι αδύνατο να απομονωθεί και πως η Μόσχα θα αντισταθεί στις προσπάθειες να εκδιωχθεί από την παγκόσμια πολιτική σκηνή και τόνισε πως η Ρωσία βλέπει περισσότερες ευκαιρίες στην είσοδο στις αγορές της Μέσης Ανατολής και του Ιράν.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η Μόσχα έκανε ό,τι μπορούσε για να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να εξάγει σιτηρά. Είπε ότι τα προβλήματα στην παγκόσμια αγορά τροφίμων είναι πιθανό να ενταθούν και ότι επίκειται ανθρωπιστική καταστροφή.

Εκτίμησε πως η Ρωσία δεν είχε χάσει τίποτα στην παγκόσμια αντιπαράθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, αλλά στην πραγματικότητα είχε κερδίσει θέτοντας μια νέα κυρίαρχη πορεία που θα αποκαθιστούσε την παγκόσμια επιρροή της.

Ο Πούτιν ανέφερε ακόμη πως η Κίνα θα πληρώνει την Gazprom για το φυσικό αέριο σε εθνικά νομίσματα, με βάση την κατανομή 50-50 μεταξύ του ρωσικού ρουβλίου και του κινεζικού γουάν.

Για τα ουκρανικά σιτηρά

Η Ρωσία και ο αναπτυσσόμενος κόσμος "εξαπατήθηκαν" από μια συμφωνία-ορόσημο για την εξαγωγή σιτηρών για την αντιμετώπιση της επαπειλούμενης επισιτιστικής κρίσης.

Μιλώντας σήμερα στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ που διεξάγεται στο Βλαδιβοστόκ, πόλη της ρωσικής Άπω Ανατολής, ο Πούτιν έβαλε στο στόχαστρό του την συμφωνία, η οποία συνήφθη με την διαμεσολάβηση της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών, λέγοντας ότι οι εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών δεν κατευθύνονται προς τις φτωχότερες χώρες του κόσμου.

Είπε ακόμη ότι κάποιοι περιορισμοί επί των ρωσικών εξαγωγών λιπασμάτων έχουν χαλαρώσει, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν καθώς "έξυπνες κυρώσεις" συνεχίζουν να περιπλέκουν το ρωσικό εμπόριο.

Σημείωσε ότι θα φροντίσει να αναθεωρηθεί η συμφωνία ώστε να διασφαλιστεί ότι θα επιτυγχάνονται οι αρχικοί της στόχοι.

Ο Πούτιν προειδοποίησε ότι θα προκληθεί παγκόσμια επισιτιστική κρίση αν δεν αντιμετωπιστεί η κατάσταση και σημείωσε ότι θα επικοινωνήσει με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για να συζητήσουν για τους πιθανούς περιορισμούς στις χώρες που μπορούν να δεχτούν προμήθειες.

"Για μια ακόμη φορά, οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν απλώς εξαπατηθεί και συνεχίζουν να εξαπατώνται. Είναι προφανές ότι αυτή η προσέγγιση, η κλίμακα των επισιτιστικών προβλημάτων στον κόσμο μόνο θα αυξάνεται...και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική καταστροφή".

Όπως είπε ο Πούτιν, μόνο δύο από τα 87 πλοία, τα οποία μεταφέρουν 60.000 τόνους προϊόντων, πήγαν στις φτωχές χώρες καθώς κατηγόρησε την Δύση ότι λειτουργεί ως αποικιοκρατική δύναμη.

"Σχεδόν όλα τα σιτηρά που εξάγονται από την Ουκρανία στέλνονται όχι στις φτωχότερες αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά σε χώρες της ΕΕ", είπε χαρακτηριστικά.

Σήμερα, ο ουκρανός υπουργός Γεωργίας δήλωσε ότι δεν γνωρίζει να έχουν υπάρξει κάποιες επίσημες κινήσεις από την πλευρά της Ρωσίας για την τροποποίηση της συμφωνίας, η οποία παραμένει η μοναδική σημαντική διπλωματική επιτυχία κατά τον εξάμηνο πόλεμο.

Η Μόσχα λέει ότι της υποσχέθηκαν την άρση ορισμένων επιμελητειακών κυρώσεων, που όπως υποστηρίζει παρακωλύουν τις εξαγωγές της αγροτικών προϊόντων και λιπασμάτων με αντάλλαγμα την άρση του στρατιωτικού αποκλεισμού στα λιμάνια της νότιας Ουκρανίας.

"Δεν υπάρχουν άμεσες κυρώσεις σε προϊόντα, αλλά υπάρχουν περιορισμοί που συνδέονται με την επιμελητεία, με τα φορτία, τις πληρωμές και την ασφάλεια. Πολλοί από αυτούς τους περιορισμούς παραμένουν", κατέληξε ο Πούτιν.

"Παράνομο καθεστώς που εγκαθιδρύθηκε έπειτα από πραξικόπημα", η Ουκρανία

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επανέλαβε σήμερα, στο πλαίσιο της ομιλίας που εκφώνησε στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ που διεξάγεται στο Βλαδιβοστόκ, πόλη της ρωσικής Άπω Ανατολής, τον ισχυρισμό του ότι η ουκρανική κυβέρνηση είναι ένα "παράνομο καθεστώς" λέγοντας ότι αυτό εγκαθιδρύθηκε έπειτα από ένα "πραξικόπημα" το 2014.

Επίσης απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η Ρωσία έχει παραβιάσει το διεθνές δίκαιο.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη αλλαγή στην εξουσία στη Βρετανία--μια ημέρα μετά την αντικατάσταση στην πρωθυπουργία του Μπόρις Τζόνσον από την Λιζ Τρας-- ο Πούτιν είπε ότι ο τρόπος με τον οποίο η χώρα επιλέγει τους ηγέτες της "απέχει μακράν από το να είναι δημοκρατικός".

Για τις σχέσεις με τη Μιανμάρ

Ο Ρώσος πρόεδρος εξήρε τις "θετικές" σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τη Μιανμάρ, υποδεχόμενος τον επικεφαλής της χούντας της χώρας στο Βλαδιβοστόκ, στην ρωσική Άπω Ανατολή.

"Η Μιανμάρ είναι ο αξιόπιστος και επί μακρόν εταίρος μας στην Νοτιοανατολική Ασία (...) Οι σχέσεις μας εξελίσσονται με θετικό τρόπο", δήλωσε ο Πούτιν κατά την συνάντηση που είχε με τον αρχηγό της χούντας που κυβερνά τη Μιανμάρ στο περιθώριο του Ανατολικού Οικονομικού Φόρουμ.

"Θα έλεγε κανείς ότι δεν είσαστε ο ηγέτης της Ρωσίας, αλλά ο ηγέτης του κόσμου, διότι ελέγχετε και οργανώνετε την σταθερότητα σε όλον τον κόσμο", σημείωσε από την πλευρά του ο Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που δημοσιεύτηκαν σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου μεταφρασμένες στη ρωσική γλώσσα.

Οι δύο ηγέτες "συζήτησαν για την συνεργασία ανάμεσα στις χώρες τους φιλικά και ανοιχτά", αναφέρει παράλληλα η χούντα της Μιανμάρ σε ανακοίνωσή της.

Η επίσκεψη αυτή του επικεφαλής της χούντας της Μιανμάρ στη Ρωσία πραγματοποιείται έπειτα από μια προσέγγιση που υπήρξε τους τελευταίους μήνες μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών, καθώς αυτές αντιμετωπίζουν εντάσεις με τις δυτικές χώρες.

Στη Ρωσία έχουν επιβληθεί βαριές οικονομικές κυρώσεις εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Επίσης και στη Μιανμάρ έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τη Δύση και βρίσκεται αντιμέτωπη με επιδείνωση των διπλωματικών της σχέσεων μετά την ανατροπή από τον στρατό με πραξικόπημα τον Φεβρουάριο του 2021 της κυβέρνησης της Αούνγκ Σαν Σου Τσι.

Ο Μιν Αούνγκ Χλάινγκ δεν αναμένεται να προσκληθεί στην σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ένωσης των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), η οποία θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο στην Πνομ Πενχ, καθώς τα μέλη της είναι δυσαρεστημένα από την έλλειψη προόδου για την επίλυση της πολιτικής κρίσης στη Μιανμάρ.

Το πραξικόπημα βύθισε τη Μιανμάρ στο χάος. Περίπου 2.100 πολίτες έχουν σκοτωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας και περισσότεροι από 15.000 έχουν συλληφθεί, σύμφωνα με τοπική μη κυβερνητική οργάνωση.

Από τον Φεβρουάριο, οι στρατηγοί της χούντας της Μιανμάρ επεδίωξαν να ενισχύσουν τις σχέσεις τους με τη Μόσχα, τον κύριο σύμμαχό τους και προμηθευτή όπλων, δηλώνοντας ότι οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία είναι "δικαιολογημένες".

Ο επικεφαλής της χούντας πραγματοποίησε "ιδιωτική επίσκεψη" στη Μόσχα τον Ιούλιο, όπου πιστεύεται ότι συναντήθηκε με αξιωματούχους του πυρηνικού τομέα και της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, επίσκεψη στο ρωσικό κοσμοδρόμιο του Βοστότσνι στην ρωσική Άπω Ανατολή προβλέπεται στο πλαίσιο της νέας αυτής επίσκεψης του Μιν Αούνγκ Χλάινγκ.

Σχετικοί όροι:
Συναφείς αναρτήσεις
Το 59%  των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου της χώρας κάλυψε τον Απρίλιο το ρωσικό αέριο - αγωγού από το ...
Την υλοποίηση του Κάθετου Διαδρόμου (Vertical Corridor) μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ελλάδα προς τα Βαλκάνια και κεντρική Ευρώπη ...
Mε ενδιαφέρον παρακολουθεί η αγορά τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της Bulgargaz, η οποία συσσωρεύει μεγάλες ζημιές από ...
Tη σημαντική μείωση που κατέγραψαν οι οικιακοί λογαριασμοί ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου το δεύτερο εξάμηνο του 2023 υπογραμμίζει η ...
Σε σημαντική αύξηση  των τελών χρήσης του δικτύου  διανομής φυσικού αερίου  οδηγεί το Πρόγραμμα Ανάπτυξης Δικτύου Διανομής της enaon ...
Η σεζόν για τη θέρμανση ολοκληρώθηκε και τυπικά στις 31 Μαρτίου και σύμφωνα με την επίτροπο ενέργειας Κάντρι Σίμσον ...
Την παρέμβαση της ΡΑΑΕΥ για τις σημαντικές αυξήσεις στα τέλη χρήσης του δικτύου φυσικού αερίου, που προκαλούν οι αναπροσαρμογές ...
Φυσικό αέριο στην Κρήτη σχεδιάζει να φέρει η enaon-EDA, όπως έχει μετονομαστεί η ΔΕΠΑ Υποδομών, και μάλιστα έχει εντάξει ...
Η Ελλάδα, η Ιταλία και η Γερμανία είναι οι τρεις χώρες της Ευρώπης που αναπτύσσουν τις περισσότερες υποδομές φυσικού ...
 
 
Σε νέα υψηλά οδηγούνται οι αμερικανικοί δείκτες με τον S&P να αναρριχάται στις 5.313 μονάδες και την Wall Street να κυριαρχείται από τα καλά νέα της κερδοφορίας ...
Ξύπνησε η ΔΕΗ
Mε το καλό κλίμα στις αγορές να συνεχίζεται και τον S&P στα όρια των 5.280 μονάδων, η μετοχή της Εθνικής Τραπεζας ήταν αυτή που έκανε ...
Συνεχίζεται η πλαγιοκαθοδική κίνηση στην αγορά μετά το πασχαλινό πάρτι που οδήγησε τον γενικό δείκτη πάνω από τις 1480 μονάδες. Οι μεγάλες αποδόσεις ...
Μεικτές τάσεις καταγράφουν βασικοί ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην έναρξη της συναλλακτικής εβδομάδας, με τους επενδυτές να αναμένουν με ενδιαφέρον τα νεότερα στοιχεία για τον πληθωρισμό ...
Μεικτά πρόσημα καταγράφουν τη Δευτέρα οι δείκτες της περιφέρειας Ασίας - Ειρηνικού, καθώς οι επενδυτές εντάσσουν στις εκτιμήσεις και στις κινήσεις τους τα ισχυρότερα ...
Σε ανοδικό έδαφος κινούνται τα ασιατικά χρηματιστήρια την Παρασκευή καθώς οι ανανεωμένες ελπίδες για μειώσεις των επιτοκίων από την αμερικανική Federal Reserve και ...
Σε ανοδικό έδαφος κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στις συναλλαγές της Πέμπτης, με τους επενδυτές να ετοιμάζονται για τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας ...
Με μικτά πρόσημα κινούνται τα ασιατικά χρηματιστήρια την Πέμπτη, με τους κινεζικούς δείκτες να ενισχύονται και τον ιαπωνικό Nikkei 225 να χάνει έδαφος, ...
Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν την Παρασκευή και κατέγραψαν την πιο απότομη εβδομαδιαία πτώση τους εδώ και τρεις μήνες, καθώς οι επενδυτές στάθμισαν τα ασθενέστερα ...
Κέρδη καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τρίτη, με τα θετικά μηνύματα από το μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων τριμήνου, όπως η ελβετική τράπεζα UBS ...
Με απώλειες έκλεισε ο γενικός δείκτης του Χ.Α. υποχωρώντας από τα υψηλά 13 ετών στα επίπεδα των 1.448 μονάδων, με την μεταβλητότητα να ...
Προς τις 1460 μονάδες το άνοιγμα της αγοράς την Μ. Τρίτη, με θετικό πρόσημο 0,2%, αλλά και επιφυλακτικότητα, μετά τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων για ...