Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ιταλία: Η Οικονομία «κλειδί» στη νίκη της ακροδεξιάς
Δευτέρα, 26/09/2022

H κρίση κόστους ζωής στην Ιταλία, το πακέτο των 209 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης μετά τον Covid-19 και η υποστήριξη της χώρας στην Ουκρανία, ήταν σημεία αιχμής για τη νίκη του ακροδεξιού κόμματος της Τζόρτζα Μελόνι στις ιταλικές εκλογές.  Ο συμβολισμός της πρώτης γυναίκας πρωθυπουργού της χώρας έχει τη σημασία του, εφόσον η κα Μελόνι σχηματίσει την πιο δεξιά κυβέρνηση της Ιταλίας από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό θα ανησυχήσει μεγάλο μέρος της Ευρώπης, καθώς η Ιταλία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ.

Η ηγέτης του κόμματος «Αδελφοί της Ιταλίας» θέλει να επανεξετάσει τις ιταλικές μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν με την ΕΕ με αντάλλαγμα την οικονομική στήριξη των «γραφειοκρατών των Βρυξελλών» σε επιχορηγήσεις και δάνεια ανάκαμψης, υποστηρίζοντας ότι η ενεργειακή κρίση άλλαξε την κατάσταση.

H ίδια, μιλώντας μετά το τέλος της ψηφοφορίας, είπε ότι το κόμμα της θα «κυβερνήσει για όλους» και δεν θα προδώσει την εμπιστοσύνη του κόσμου.

«Οι Ιταλοί έστειλαν ένα σαφές μήνυμα υπέρ μιας δεξιάς κυβέρνησης υπό την ηγεσία των Αδερφών της Ιταλίας», είπε στους δημοσιογράφους στη Ρώμη.

Η πρόβλεψη ήταν ότι θα κερδίσει έως και 26% των ψήφων, με βάση τα προσωρινά αποτελέσματα, μπροστά από τον πλησιέστερο αντίπαλό της Ενρίκο Λέτα από την κεντροαριστερά.

Η δεξιά συμμαχία της Τζ.Μελόνι -η οποία περιλαμβάνει επίσης την ακροδεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και την κεντροδεξιά Φόρτσα Ιτάλια του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι- φαίνεται τώρα να έχει τον έλεγχο τόσο της Γερουσίας όσο και της Βουλής των Αντιπροσώπων, με προβλεπόμενο 42,2% της Γερουσίας ψήφος. Αλλά η απόφαση για το ποιος θα γίνει ο επόμενος ηγέτης της Ιταλίας εξαρτάται από τον πρόεδρο, όχι την Τζόρτζα και αυτό θα πάρει χρόνο.

Αν και έχει εργαστεί σκληρά για να αμβλύνει την εικόνα της, τονίζοντας την υποστήριξή της στην Ουκρανία και μειώνοντας τη ρητορική κατά της ΕΕ, ηγείται ενός κόμματος που έχει τις ρίζες της σε ένα μεταπολεμικό κίνημα που προέκυψε από τους φασίστες του δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι.

Νωρίτερα, φέτος, περιέγραψε τις προτεραιότητές της σε μια θορυβώδη ομιλία στο ισπανικό ακροδεξιό κόμμα Vox: «Ναι στη φυσική οικογένεια, όχι στο λόμπι LGBT, ναι στη σεξουαλική ταυτότητα, όχι στην ιδεολογία του φύλου... όχι στην ισλαμιστική βία, ναι στη διασφάλιση των συνόρων, όχι στη μαζική μετανάστευση... όχι στη μεγάλη διεθνή χρηματοδότηση... όχι στους γραφειοκράτες των Βρυξελλών!».

Οι προβλέψεις αφήνουν τη συμμαχία της κεντροαριστεράς πολύ πίσω με 26% και το στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος, Ντέμπορα Σερατσάνι, είπε ότι ήταν μια θλιβερή βραδιά για την Ιταλία. Η δεξιά «έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αλλά όχι στη χώρα», επέμεινε.Η αριστερά απέτυχε να δημιουργήσει μια βιώσιμη πρόκληση με άλλα κόμματα, μετά την κατάρρευση της 18μηνης κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Ιταλίας τον Ιούλιο, και οι αξιωματούχοι ήταν υποβαθμισμένοι ακόμη και πριν από την ψηφοφορία. Το Κίνημα Πέντε Αστέρων υπό τον Τζουζέπε Κόντε βρίσκεται στην πορεία για την τρίτη θέση, αλλά παρά το γεγονός ότι έχει πολλές κεντροαριστερές πολιτικές δεν βλέπει κατάματα τον Ενρίκο Λέτα.

Η προσέλευση ήταν δραματικά χαμηλή -63,82% μέχρι να κλείσουν οι κάλπες- δήλωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας, σχεδόν 10 μονάδες μειωμένη σε σχέση με το 2018. Τα επίπεδα ψηφοφορίας ήταν ιδιαίτερα φτωχά στις νότιες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Σικελίας.

Η Ιταλία είναι ιδρυτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέλος του ΝΑΤΟ, και η ρητορική της κας Μελόνι για την ΕΕ την φέρνει κοντά στον εθνικιστή ηγέτη της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν. Οι σύμμαχοί της είχαν στενούς δεσμούς με τη Ρωσία. Ο 85χρονος Μπερλουσκόνι υποστήριξε την περασμένη εβδομάδα ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν ωθήθηκε να εισβάλει στην Ουκρανία, ενώ ο Σαλβίνι έχει αμφισβητήσει τις κυρώσεις της Δύσης στη Μόσχα.

Ο επί μακρόν πολιτικός διευθυντής του Ούγγρου πρωθυπουργού, Μπάλαζ Όρμπαν, έσπευσε να συγχαρεί τα ιταλικά δεξιά κόμματα: «Χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ φίλους που μοιράζονται ένα κοινό όραμα και προσέγγιση στις προκλήσεις της Ευρώπης»…

Στη Γαλλία, ο Τζόρνταν Μπαρντέλα της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης είπε ότι οι Ιταλοί ψηφοφόροι έδωσαν στην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ένα μάθημα ταπεινότητας, είχε πει νωρίτερα ότι η Ευρώπη είχε «τα εργαλεία» για να απαντήσει εάν η Ιταλία πήγαινε σε «δύσκολη κατεύθυνση».

Ωστόσο, ο καθηγητής Τζανλούκα Πασαρέλι του Πανεπιστημίου Sapienza της Ρώμης δήλωσε ότι πίστευε πως θα απέφευγε να ταρακουνήσει την Ευρώπη και να επικεντρωθεί σε άλλες πολιτικές: «Νομίζω ότι θα δούμε περισσότερους περιορισμούς στα πολιτικά δικαιώματα και τις πολιτικές για LGBT και μετανάστες».

Ο κ. Σαλβίνι θα ελπίζει να επιστρέψει στο υπουργείο Εσωτερικών για να σταματήσει τη διέλευση πλοίων μεταναστών από τη Λιβύη.

Αυτές οι εκλογές σηματοδοτούν μια μείωση κατά ένα τρίτο του μεγέθους των δύο βουλών, και αυτό φαίνεται ότι ωφέλησε τα κόμματα που κέρδισαν.

Ένα exit poll της Rai TV έδειξε ότι τα τρία κόμματα θα κατέχουν 227-257 έδρες στην ανανεωμένη Βουλή των 400 εδρών και 111-131 έδρες σε σύνολο 200 εδρών στη Γερουσία. Ο κ. Σαλβίνι είπε ότι η δεξιά είχε ένα σαφές πλεονέκτημα και στα δύο σώματα. Η ίδια δημοσκόπηση της Rai αποκαλύπτει επίσης πόσο κυρίαρχος είναι πιθανό να είναι ο συνασπισμός υπό την ηγεσία της Μελόνι, αφού η κεντροαριστερά θα κατείχε μόλις 78-98 έδρες στην Βουλή και 33-53 στη Γερουσία.

 

Συναφείς αναρτήσεις
Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζανκάρλο Τζορτζέτι, μιλώντας σήμερα στις αρμόδιες επιτροπές του ιταλικού κοινοβουλίου, αναφέρθηκε στα δημοσιονομικά της χώρας ...
Μετά τον πανικό στις αγορές
Η ιταλική κυβέρνηση υπαναχώρησε εν μέρει στον νέο φόρο στα απροσδόκητα κέρδη των τραπεζών, λέγοντας ότι θα εισαγάγει ανώτατο ...
Βουτιά στους χρηματιστηριακούς δείκτες
Η κυβέρνηση της Ιταλίας συγκλόνισε τις αγορές ανακοινώνοντας φόρο στα «απροσδόκητα» κέρδη των τραπεζών. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι ανακοίνωσε ...
Πολύ κοντά σε ποσοστά το Λαϊκό και το Σοσιαλιστικό κόμμα
Στήθος με στήθος βρίσκονται ως προς τα ποσοστά το Λαϊκό Κόμμα και το Σοσιαλιστικό Κόμμα στις πρόωρες ισπανικές εκλογές. ...
Aκόμη μεγαλύτερο ποσοστό στις εκλογές ο στόχος
Οι πολίτες είπαν «ναι στην αλήθεια ναι στον προγραμματικό λόγο» και τιμώρησαν αυτούς που επένδυσαν στον διχασμό και την ...
Η πρώτη θερμοηλεκτρική μονάδα τελευταίας γενιάς στην Ιταλία
Το νέο υπερσύγχρονο εργοστάσιο Marghera Levante στη Βενετία, τη πρώτη θερμοηλεκτρική μονάδα τελευταίας γενιάς στην Ιταλία, μία  από τις  ...
Φον ντερ Λάϊεν- Μελόνι- Ρούτε
Η ΕΕ είναι έτοιμη να προσφέρει στην Τυνησία ένα πακέτο 900 εκατομμυρίων ευρώ συν 150 εκατομμύρια ευρώ σε άμεση ...
European Energy - Σικελία
Η European Energy ανακοίνωσε ότι έλαβε την οικοδομική άδεια για ένα πρωτοποριακό έργο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον δήμο Vizzini ...
Ξέρω πως μπορούμε να πάμε πιο γρήγορα
«Αυτά τα τέσσερα χρόνια που πέρασα σε αυτό το κτίριο (το Μέγαρο Μαξίμου) ήταν και για μένα ένα μεγάλο ...