Ως “σκηνικό παραλογισμού” χαρακτηρίζουν πολλοί προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας την κατάσταση που πάει να δημιουργηθεί στην αγορά με την τροπολογία που ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας για την έκτακτη φορολόγηση των υπερεσόδων των εταιριών προμήθειας, τονίζοντας ότι χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή στη μεθοδολογία προσδιορισμού των υπερεσόδων, λόγω των πολύ υψηλών επισφαλειών, του υψηλού κόστους χρήματος και του μεγάλου ρίσκου, που αναλαμβάνουν οι εταιρίες μέσα σε πρωτοφανείς συνθήκες αβεβαιότητας και αστάθειας στην αγορά ηλεκτρισμού.
Παράλληλα, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) ζητεί να εφαρμοστεί ο νόμος που προβλέπει την προκαταβολή μέρους της επιδότησης που αντιστοιχεί στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών, καθώς οι καθυστερήσεις και η ετεροχρονισμένη καταβολή της στους προμηθευτές, -μετά την πάροδο ενός μηνός και πλέον-, οξύνει το ήδη έντονο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι εταιρίες του κλάδου.
Εταιρίες προμήθειας επισημαίνουν ότι μπορεί να υπάρχουν κέρδη αλλά υπάρχουν και τεράστιες ζημιές, ειδικά στις περιπτώσεις εκείνες που ο προμηθευτής έκανε hedging (αντιστάθμιση κινδύνου) για υψηλότερες τιμές από αυτές που τελικά διαμορφώθηκαν στην αγορά και βέβαια πρέπει να πληρώσει τις υψηλές τιμές.
“‘Ολα αυτά πρέπει να συνεκτιμηθούν. Το ίδιο το υπουργείο μας παρότρυνε να κάνουμε hedging για το προιόν μας με όρους οικονομικούς (financial hegding), αφού δεν μπορούμε να αγοράσουμε ηλεκτρική ενέργεια με διμερή συμβόλαια (PPAs), έτσι όπως λειτουργεί η αγορά ηλεκτρισμού στην Ελλάδα” δήλωσε χαρακτηριστικά ένας προμηθευτής, προσθέτοντας ότι μόνον από πράξεις αντιστάθμισης κινδύνου σε υψηλότερες τιμές μπορεί να έχουν χαθεί δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
Η μεγάλη αστάθεια και μεταβλητότητα που παρατηρείται στην αγορές ενέργειας έχει δημιουργήσει ένα δύσκολο σκηνικό για τις εταιρίες, που πέραν του ρίσκου που παίρνουν για να τιμολογήσουν το προϊόν τους, στηριζόμενες όχι σε απολογιστικά στοιχεία αλλά σε προβλέψεις έχουν να αντιμετωπίσουν και τις επισφάλειες από τους λογαριασμούς που δεν πληρώνουν ή καθυστερούν να εξοφλήσουν οι καταναλωτές.
“Ποιό είναι το margin που χρειάζεται μία εταιρία προμήθειας ρεύματος για να είναι βιώσιμη; Πώς θα το υπολογίσει το υπουργείο; “ θέτει την ερώτηση στέλεχος εταιρίας προμήθειας, θεωρώντας ότι η εξαγγελία του υπουργείου Περιβάλλοντος- Ενέρεγειας για την έκτακτη φορολόγηση θέτει σε αμφισβήτηση τους ίδιους τους κανόνες της λειτουργίας της αγοράς και ότι για να μην αναγκαστούν τελικά οι εταιρίες του κλάδου να προσφύγουν στη δικαιοσύνη θα πρέπει να μελετηθούν πολύ καλά όλες οι παράμετροι , να εξεταστούν σε βάθος χρόνου τουλάχιστον 12 μηνών και να προσμετρηθούν οι συνέπειες για τις εταιρίες. “Ο κρατικός παρεμβατισμός πρέπει να έχει και όρια” κατέληξε, θεωρώντας …. την απόσυρση του μέτρου ως της καλύτερη λύση.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας πάντως δεν φαίνεται διατεθεμένο να ακυρώσει το μέτρο. ‘Αλλωστε έχει ήδη επιβάλει έκτακτη φορολόγηση 90% στα υπερέσοδα των παραγωγών ηλεκτρισμού και τις ημέρες αυτές τα αρμόδια επιτελεία του υπουργείου και της ΡΑΕ καταρτίζουν την τροπολογία για τα υπερέσοδα των προμηθευτών. Στόχος του υπουργού κ. Κώστα Σκρέκα είναι η νέα νομοθετική διάταξη να έχει ψηφιστεί ως το τέλος του χρόνου
ΕΣΠΕΝ
Εν τω μεταξύ, σε μία ξεχωριστή κίνηση, ο σύνδεσμος των προμηθευτών, με επιστολή που απέστειλε χθες στον υπουργό και τον ΔΑΠΕΕΠεπισημαίνει την ανάγκη να διασφαλιστεί η πλήρης και έγκαιρη καταβολή των κονδυλίων για τη χορήγηση των επιδοτήσεων ηλεκτρικής ενέργειας στους τελικούς καταναλωτές, προκειμένου να μην επιβαρύνονται περαιτέρω οι ήδη δυσμενείς συνθήκες ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι συμμετέχοντες στην αγορά ενέργειας.
Ο ΔΑΠΕΕΠ είναι ο κρατικός φορέας που διαχειρίζεται το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, το οποίο καταβάλλει στους προμηθευτές το ποσό της επιδότησης που αντιστοιχεί στους λογαριασμούς των καταναλωτών.
Όπως προκύπτει από την επιστολή, η επιδότηση που αντιστοιχούσε στους λογαριασμούς Σεπτεμβρίου καταβλήθηκε πριν λίγες ημέρες, ενώ ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί ο πρόσφατος νόμος που προβλέπει την προκαταβολή μέρους της επιδότησης.
Η επιστολή επισημαίνει και ένα επιπρόσθετο πρόβλημα : “Oι παρατηρούμενες καθυστερήσεις αναφορικά με την καταβολή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) επί των κονδυλίων των επιδοτήσεων, μετά την έκδοση του σχετικού τιμολογίου προς την ΔΑΠΕΕΠ Α.Ε., εντείνουν περαιτέρω τις απαιτήσεις χρηματοοικονομικής ρευστότητας που καλούνται να διαχειριστούν οι Προμηθευτές, οι οποίοι συχνά υποχρεούνται να αποδώσουν στις φορολογικές αρχές ιδιαιτέρως υψηλά ποσά ΦΠΑ δίχως αυτά να τους έχουν καταβληθεί από τον ΔΑΠΕΕΠ” αναφέρει χαερακτηριστικά ο Σύνδεσμος.
Ο ΕΣΠΕΝ τονίζει ακόμα ότι δεν έχει καταβληθεί ως σήμερα στους προμηθευτές, “ οποιοδήποτε ποσό για τις πρόσθετες επιδοτήσεις μη οικιακών καταναλωτών με αγροτικές παροχές, παροχές μικρής ισχύος (έως και 35kVA) και αρτοποιεία, από την έναρξη εφαρμογής του εν λόγω μέτρου τον Απρίλιο του 2022.”
Ο Σύνδεσμος υπογραμμίζει τη περιορισμένη δυνατότητα άντλησης των απαιτούμενων κεφαλαίων κίνησης μέσω βραχυπρόθεσμου δανεισμούσε μία περίοδο κατά την οποία τα ποσά που διακινούνται στην ενεργειακή αγορά βρίσκονται σε πρωτοφανή επίπεδακαι εν μέσω επιδεινούμενων διεθνών μακροοικονομικών συνθηκών. Στο πλαίσιο αυτό τονίζει ότι είναι κρίσιμο κατά τους επόμενους μήνεςνα διασφαλιστεί η πλήρης και έγκαιρη καταβολή των κονδυλίων της επιδότησης στους προμηθευτές, κατά τρόπο που δεν θα επιβαρύνει περαιτέρω τις ήδη δυσμενείς συνθήκες ρευστότητας.
Ζητεί, μεταξύ άλλων, να διασφαλιστεί ότι ο ΔΑΠΕΕΠδιαθέτει την αναγκαία οργανωτική υποδομή και τη στελέχωση για να ανταποκριθεί στον αυξημένο ρόλο του και καταλήγει υπενθυμίζοντας ότι καθυστερεί “η υλοποίηση της προβλεπόμενης στο Νόμο 4964/2022 (άρθρο 181, παρ. 2) δυνατότητας, αναφορικά με την προκαταβολή των αναλογούντων κονδυλίων των επιδοτήσεων στους προμηθευτές ενέργειας”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η επιστολή.