Χωρίς συμφωνία για το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, όπως από πολλούς αναμενόταν, έληξε χθες η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας και το όλο θέμα κατά πάσα πιθανότητα παραπέμπεται στο τακτικό συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου, ενδέχεται όμως και να συζητηθεί αύριο, 15 Δεκεμβρίου, στη Σύνοδο Κορυφής και να ληφθούν αποφάσεις.
Το ύψος του πλαφόν εξακολουθεί να διχάζει παρά τη συμβιβαστική πρόταση της τσεχικής προεδρίας για ανώτατη τιμή στα 200 ευρώ/MWh. Μάλιστα υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο οποίος προχθές το βράδυ είχε συγκαλέσει τους ομολόγους του από άλλες 14 χώρες σε μία σύσκεψη για να βρεθεί λύση, κατάφερε να παρουσιάσει μία κοινή πρόταση των “15” για την υιοθέτηση δυναμικού πλαφόν συνδεδεμένο με ξένους δείκτες και μηχανισμό αναστολής του πλαφόν.
Μάλιστα με τον μηχανισμό αναστολή του πλαφόν συμφώνησαν οι περισσότεροι υπουργοί. Το μέτρο αυτό προβλέπει ότι σε περίπτωση που κάποια χώρα δεν έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει φυσικό αέριο στην τιμή πλαφόν όταν αυτή ισχύσει, τότε θα κινητοποιείται μηχανισμός υποστήριξής της από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αν το πρόβλημα συνεχιστεί, τότε το πλαφόν θα αναστέλλεται για μια ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης και όχι για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση ή για μια μόνο χώρα.
Αρχικά η Κομισιόν είχε προτείνει πλαφόν στα 275 ευρώ/MWhμε την προϋπόθεση ότι οι τιμές θα βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα για δέκα συνεχόμενες ημέρες και με διαφορά άνω των 50 ευρώ/MWh, από τις τιμές στην παγκόσμια αγορά. Οι περισσότερες χώρες έκριναν ότι ένα τόσο υψηλό πλαφόν δεν είναι ουσιαστικά πλαφόν, πράγμα που ανάγκασε την Επιτροπή να επανέλθει με μία συμβιβαστική πρόταση στα 220 ευρώ/MWh και αργότερα την τσεχική προεδρία να θέσει στο διάλογο πρόταση για ανώτατη τιμή στα 200 ευρώ/MWh.
Ωστόσο, η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης αντιτάσσονται στο “χαμηλό” πλαφόν, εκτιμώντας ότι μπορεί να διαταράξει τον ομαλό εφοδιασμό μευγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), ωθώντας τα φορτία σε τρίτες, πιο ελκυστικές αγορές.
Ο κ. Σκρέκας, ο οποίος φαίνεται να συμφωνεί με το πλαφόν στα 200 ευρώ/MWh, ζήτησε να υπάρξει μία ταχεία συμφωνία για το ανώτατο όριο, τονίζοντας ότι «Οι Ευρωπαίοι πολίτες βρίσκονται σε αγωνία, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κλείνουν και η Ευρώπη συζητά άσκοπα». Από την πλευρά της, η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson δήλωσε ότι οι χώρες πρέπει να επιδείξουν ευελιξία και όνα είναι σε θέση να προτείνουν κάποιους συμβιβασμούς.