Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δρομολογούνται οι έρευνες υδρογονανθράκων
Μητσοτάκης: Με Ν.Δ. είναι σίγουρη η επενδυτική βαθμίδα
Δευτέρα, 23/01/2023

Το ζήτημα της ακρίβειας απασχολεί περισσότερο από κάθε άλλο, τόνισε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου για την οικονομία. Ολες οι χώρες κατέφυγαν στις δυνατότητες που τους έδινε ο προϋπολογισμός τους για να στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Οι τιμές μπορεί να είναι υψηλές, αλλά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν μια αποκλιμάκωση. Εχουμε συστηματικά υψηλό πληθωρισμό στα τρόφιμα και αυτό είναι το βασικό μας μέλημα, σημείωσε.

Η κυβέρνηση στήριξε το διαθέσιμο εισόδημα με σειρά μέτρων και έτσι απενεργοποιήθηκε μια σειρά από πληθωριστικές «βόμβες», με κύρια αυτή των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Το κύριο μέλημα είναι τώρα οι τιμές στα σούπερ μάρκετ. Το καλάθι του νοικοκυριού είχε ως αποτέλεσμα την αποκλιμάκωση των τιμών σε σειρά προϊόντων.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι ξεκινά το Market Pass τον Φεβρουάριο, με το οποίο θα διατεθούν 600 εκατ. ευρώ στα νοικοκυριά από τα υπερκέρδη των δύο διυλιστηρίων.

Σε ό,τι αφορά την αισχροκέρδεια, είπε ότι ο έλεγχος της αγοράς δεν είναι εύκολη υπόθεση αλλά σήμερα υπάρχουν εργαλεία για να γίνονται έλεγχοι. Θύμισε τη διάταξη για την αισχροκέρδεια, που εφαρμόζεται. Τα πρόστιμα είναι ιδιαίτερα τσουχτερά.

Δεν είμαι αφελής, ξέρω ότι πάντα θα υπάρχουν επιχειρήσεις που θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την κρίση, σημείωσε. Επεσήμανε ότι το «καλάθι του νοικοκυριού» προσέφερε διαφάνεια και διακρισιμότητα σε κρίσιμα προϊόντα.

Εδωσε έμφαση στο ότι οι καταναλωτές είναι ευαισθητοποιημένοι και κάνουν έρευνα αγοράς. Εκτίμησε ότι θα δούμε περαιτέρω αποκλιμάκωση στον πληθωρισμό. Πιστεύω ότι τα χειρότερα ως προς τις τιμές στο ράφι τα έχουμε δει.

Οι φόροι

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για την έμμεση φορολογία και αν θα προχωρήσει σε μείωσή της. Επεσήμανε ότι η κυβέρνηση μείωσε όλους τους φόρους για τους οποίους είχε δεσμευτεί ενώ περιόρισε και τις ασφαλιστικές εισφορές.

Ελεγα προεκλογικά ότι ο κος Τσίπρας είχε αφανίσει τη μεσαία τάξη και εμείς θα επιστρέψουμε ό,τι της πήρε και σε αυτό ήμασταν συνεπείς. Την επόμενη τετραετία, οποιαδήποτε μείωση έμμεσων φόρων θα συζητηθεί στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περιορισμών και των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού, βάσει του σχεδίου που θα έχουμε. Δεν θέλω τώρα να μιλήσω αναλυτικά γι’ αυτό.

Ολες οι μειώσεις φόρων που νομοθετήσαμε σεβάστηκαν την ανάγκη της χώρας για δημοσιονομική πειθαρχία.

Όπως είπε, η προσωρινή μείωση έμμεσων φόρων για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια «δεν με βρίσκει σύμφωνο». Χάνει το κράτος έσοδα αλλά αυτό δεν φτάνει στον καταναλωτή. Οποια μείωση κάνουμε σε έμμεσους φόρους θα είναι μόνιμη.

Οι μισθοί και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η επίσπευση της αύξησης του κατώτατου μισθού την 1η Απριλίου δεν φωτογραφίζει τον χρόνο των εκλογών. Η αύξηση που θα γίνει, πιστεύω ότι θα είναι σημαντική αλλά δεν θα υπονομεύσει την ανταγωνιστικότητα.

Σε ό,τι αφορά την αύξηση των μισθών, είπε ότι σχετίζεται με την άνοδο της παραγωγικότητας της οικονομίας. Οσο παράγεται περισσότερος πλούτος, θα το ζητήσει η αγορά εργασίας να αυξάνεται η αμοιβή, είπε, φέρνοντας ως παράδειγμα τον τουρισμό.

Κάποιοι εργοδότες λένε ότι δεν βρίσκουν προσωπικό. Τους απαντώ, «πληρώστε παραπάνω για να βρείτε».

Δεν μας ενδιαφέρει να προσφέρουμε στους νέους οποιαδήποτε δουλειά, θέλουμε καλές δουλειές με καλούς μισθούς, γι’ αυτό δίνουμε κίνητρα, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Υπάρχουν κλαδικές συμβάσεις, συμπλήρωσε. Θέλουμε να τις ενθαρρύνουμε, γιατί αν υπάρξει κουλτούρα συνεννόησης εργαζόμενων-εργοδοτών, αυτό θα είναι σημαντικό.

Η επενδυτική βαθμίδα

Εχουμε πετύχει έντεκα αναβαθμίσεις και είμαστε ένα σκαλοπάτι πριν την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Είναι απολύτως εφικτό να γίνει το 2023. Βεβαίως οι αγορές περιμένουν να δουν τι θα γίνει στις εκλογές. Αν ο ελληνικός λαός μάς εμπιστευτεί, είμαι σίγουρος ότι θα την ανακτήσουμε σε λίγους μήνες. Εγώ είμαι απόλυτα σίγουρος, μπορούν να πουν το ίδιο και οι πολιτικοί μας αντίπαλοι;

Όπως είπε, αν από τις εκλογές (κάτι που δεν πιστεύει ότι θα γίνει) προκύψει παρατεταμένη αστάθεια ή κυβέρνηση που θα εφαρμόσει διαφορετικό πρόγραμμα από το δικό μας, «δεν θα δούμε επενδυτική βαθμίδα ούτε με κιάλι».

Το κοινοτικό χρήμα

Η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό είναι πολύ θετική. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας, τόνισε, αλλά παραδέχτηκε ότι υπάρχουν προβλήματα στην ελληνική οικονομία.

Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης κατευθύνονται σε λίγους, δήλωσε φέρνοντας ως παράδειγμα το πρόγραμμα «Εξοικονομώ», μέσω του οποίου στηρίζονται μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών

Απαντώντας σε ερώτηση για την εκτόξευση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στις μεγάλες εισαγωγές ενέργειας. Η πράσινη μετάβαση θα βελτιώσει μακροπρόθεσμα αυτή την εικόνα, καθώς θα υποκαταστήσει εισαγωγές ενεργειακών προϊόντων.
Η ανταγωνιστικότητα βελτιώνεται, συνέχισε. Υπάρχουν όμως ακόμα βήματα που πρέπει να γίνουν, γιατί καμιά άλλη χώρα δεν πέρασε τέτοιο οικονομικό-κοινωνικό σοκ.

Περάσαμε πρωτοφανή κρίση. Επισημαίνω ότι τη δεκαετία 2015-2019, επί ΣΥΡΙΖΑ, η οικονομία αναπτυσσόταν με το ¼ της μέσης ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτή την απόκλιση καλύπτουμε τώρα.

 Το παραγωγικό μοντέλο

Εχει αλλάξει πολύ αλλά υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά μας. Η οικονομία μας έχει γίνει πολύ πιο εξωστρεφής και πολύ πιο ανταγωνιστική. Η πατρίδα μας έχει γίνει καλύτερη στο να προσελκύει επενδύσεις σε τομείς που έχει συγκριτικό πλεονέκτημα, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε, η εικόνα που αποκόμισε φέτος στο Νταβός ήταν πολύ διαφορετική από αυτή που αντιμετώπισε πριν από τρία χρόνια. Τότε υπήρχε θεωρητικό ενδιαφέρον και ανησυχία, ενώ σήμερα αυτό δεν συμβαίνει. Εγινε κρίσιμο έργο, με απτά αποτελέσματα.

Το μαξιλάρι

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η κυβέρνηση θα παραδώσει «μαξιλάρι ρευστότητας» όπως η προηγούμενη κυβέρνηση, απάντησε ότι «μαξιλάρι χρησιμοποιώ όταν κοιμάμαι».

Σήμερα τα ρευστά διαθέσιμα είναι 39 δισ. ευρώ. Το μαξιλάρι που παρέδωσε ο Αλέξης Τσίπρας ήταν καταναγκαστικό, γιατί δεν το επέβαλαν οι δανειστές και προήλθε από την αφαίμαξη της μεσαίας τάξης.

Τα επιδόματα και η φοροδιαφυγή

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για τη φοροδιαφυγή και το ότι μέσω αυτής παίρνουν επιδόματα άνθρωποι που δεν δηλώνουν τα εισοδήματά τους. Μας απασχολεί το θέμα, τόνισε, εκτιμώντας ότι σήμερα έχουμε καλύτερη φορολογική συμμόρφωση. Αυτό οφείλεται και στον τρόπο που στηρίξαμε τις επιχειρήσεις την περίοδο της πανδημίας, υποστήριξε.

Στον τομέα της φοροδιαφυγής έγιναν σημαντικά βήματα, ειδικά σε ό,τι αφορά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Οσο έχουμε μεγαλύτερη δυνατότητα διασταυρώσεων μεταξύ βάσεων δεδομένων του δημοσίου, τόσο θα μειώνονται τα φαινόμενα αυτά.

Η επιδοματική πολιτική

Η πολιτική μας στήριξε την κοινωνία σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Είμαι υπερήφανος που ξοδέψαμε πολλά χρήματα, αυξάνοντας το δημόσιο χρέος για να προστατεύσουμε την οικονομία στην πανδημία. Η «Επιστρεπτέα Προκαταβολή» κάποτε θα διδάσκεται ως εργαλείο δημοσιονομικής πολιτικής.

Ως φιλελεύθερος πολιτικός υπερασπίζομαι την κρατική παρέμβαση, όταν έχουμε κρίσεις συστημικού χαρακτήρα, τόνισε. Όπως είπε, η στήριξη για παράδειγμα στα αεροδρόμια ήταν ο λόγος που υπήρξε τόσο γρήγορη ανάκαμψη, καθώς στηρίχθηκαν οι θέσεις εργασίας.

Τα δάνεια των νοικοκυριών

Τα κόκκινα δάνεια στις τράπεζες έχουν μειωθεί σε μονοψήφιο ποσοστό. Οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να διαθέσουν δάνεια και περιμένω να δω ανταγωνισμό των τραπεζών. Πολλές εταιρείες επιβραβεύουν τους πελάτες τους. Οι τράπεζες πρέπει να το δουν αυτό. Δεν πρέπει να ξεχνούμε τους φερέγγυους δανειολήπτες.

Η αποκρατικοποίηση των τραπεζών

Το ΤΧΣ έχει εκπονήσει στρατηγική αποεπένδυσης. Επί της αρχής η άποψή μου είναι ότι δεν υπάρχει συστημικός λόγος να ελέγχει το Δημόσιο σημαντικά ποσοστά. Ανάλογα με τις ευκαιρίες που θα προκύψουν, θα κινηθούμε τους επόμενους μήνες.

Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες

Η συζήτηση πηγαίνει πολλά χρόνια πίσω, σημείωσε ο πρωθυπουργός. Το φυσικό αέριο θα βρίσκεται μαζί μας για δεκαετίες. Επενδύσεις σε αυτό είναι βιώσιμες και χρηματοδοτήσιμες. Θα χρειαστούμε αέριο και θα είναι καλύτερο αν είναι εγχώριο και όχι εισαγόμενο.

Οι έρευνες δρομολογούνται. Τα οικόπεδα που παραχωρήθηκαν, είναι συγκεκριμένα, δεν εξετάζουμε άλλα οικόπεδα. Εκτιμούμε ότι το 2023 θα έχουμε μια εικόνα αν υπάρχουν κοιτάσματα προς αξιοποίηση.

Τα κόκκινα δάνεια και οι πλειστηριασμοί

Δίνουμε προτεραιότητα στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Τα νούμερα δεν είναι αυτά που περιμέναμε αλλά είναι καλύτερα από το παρελθόν, επεσήμανε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι έχουν γίνει πολλές ρυθμίσεις απευθείας μεταξύ τραπεζών και πελατών.

Υπάρχουν τα νομικά εργαλεία ώστε το σπίτι που μπαίνει σε πλειστηριασμό να αποκτάται από ένα δημόσιο φορέα ο οποίος θα το διαθέτει έναντι ενοικίου στον δανειολήπτη.

Το πλαίσιο είναι πλήρες και επαρκές. Ελλοχεύει ωστόσο ο «ηθικός κίνδυνος», γι’ αυτό πρέπει να κυνηγάμε πάντα τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Συναφείς αναρτήσεις
Σε 12 με 18 μήνες αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για το αν θα γίνει ή όχι ερευνητική γεώτρηση ...
“Η πράσινη μετάβαση είναι μονόδρομος και θα γίνει. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα ρεαλιστικό πλάνο που θα συνεξετάζει το ...
Καλά στην υγεία τους και ασφαλείς είναι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και η συνοδεία του, που επισκέπτονται την Οδησσό, ...
Η πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού μετά από 16 χρόνια
Κοινές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι ακολούθησαν τη συνεδρίαση των διευρυμένων αντιπροσωπειών, ενώ ήδη ...
Προχωρεί η αξιολόγηση των σεισμικών δεδομένων που συγκεντρώθηκαν στα δύο θαλάσσια μπλοκ δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, και η ...
Βρεφικό γάλα, απορρυπαντικά, σαμπουάν κ.ά.
Στην εξειδίκευση των μέτρων της κυβέρνησης κατά της ακρίβειας προχώρησε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας. Πλαφόν στο περιθώριο μεικτού ...
Και κατασκευές
«Ισως το μεγαλύτερο έργο που έχουμε αναλάβει στο εξωτερικό είναι το υποθαλάσσιο καλώδιο που ενώνει την Σκοτία με την ...
Δεν ανταπάντησε ο Σουλτάνος
«Η σημερινή συνάντηση σηματοδοτεί τη βούληση να αναζητήσουμε νέους δημιουργικούς δρόμους στις μεταξύ μας σχέσεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός πλάι ...
Συναντήσεις με Σακελλαροπούλου - Μητσοτάκη
Στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται ήδη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπου συναντάται με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ θα ακολουθήσουν δηλώσεις ...
 
 
Το 10ο επετειακό, εορταστικό και γενέθλιο Athens Bike Festival Powered by ΔΕΗ ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Η μεγαλύτερη γιορτή του ποδηλάτου στην Ελλάδα, φιλοξένησε ...
Στις στρατηγικές προτεραιότητες της ΕΤΑΔ στον τομέα της αξιοποίησης της ακίνητης δημόσιας περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου αναφέρθηκε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΕΤΑΔ, Ηρώ ...
Πρόστιμα ύψους 206.500 ευρώ επιβλήθηκαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης σε έξι επιχειρήσεις στην Περιφέρεια Κρήτης (τρεις στο Ηράκλειο και τρεις στο Ρέθυμνο) έπειτα ...
Διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 790.000 ευρώ σε τρεις Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις επέβαλε το Υπουργείο Ανάπτυξης για παραβίαση της Νομοθεσίας, ...
Στη δημοσιότητα δόθηκαν σήμερα τα αποτελέσματα της πανελλαδικής έρευνας, που διεξήγαγε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για λογαριασμό της Visa, σχετικά με τις προτιμήσεις ...
Οι δύο τελευταίοι όροφοι και το rooftop bar του ξενοδοχείου COCO-MAT, στην περιοχή Μακρυγιάννη σφραγίστηκαν την Παρασκευή από το υπουργείο Τουρισμού. Η σφράγιση πραγματοποιήθηκε, αφού το Εφετείο απέρριψε ...
Σύμβαση προϋπολογισμού άνω των 24 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση κρίσιμων έργων λιμενικής υποδομής στο λιμάνι της Σούδας και της Στυλίδας και τη ...
Το ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, ανακοινώνει ότι σήμερα, Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, πραγματοποιήθηκε η υπογραφή της σύμβασης για την παραχώρηση της Εγνατίας ...
Με έμπευση από το motto «Non ministrari sed ministrare» και με σκοπό τη βελτίωση της καθημερινότητας παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες, δεκαπέντε μαθητές δημιούργησαν την ...
Η Επιτροπή Ακινήτων του ΣΑΕ|Ε και η Ομάδα Εργασίας Golden Visa, έχοντας μελετήσει την Τροπολογία στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και ...
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανακοινώνει, σε συνέχεια και σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ότι αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος στο έργο παραχώρησης «ΜΕΛΕΤΗ – ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ – ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ – ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ...
Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) υπέγραψαν ο Εντεταλμένος Σύμβουλος και Επικεφαλής της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτης Σταμπουλίδης και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, επισφραγίζοντας ...