Στην τελική ευθεία εισέρχεται το μέγα πρότζεκτ για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου της “ΔΕΗ Ανανεώσιμες” στην Πτολεμαϊδα, καθώς έχει ήδη επιλεγεί η ΤΕΡΝΑ ως ανάδοχος του έργου και η συμφωνία με τη ΔΕΗΑΝ, 100% θυγατρική της ΔΕΗ, αναμένεται να υπογραφεί εντός των επόμενων 30 ημερών.
Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα, ισχύος 550 MW.
Το έργο που αναλαμβάνει η ΤΕΡΝΑ, σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, αφορά στη μελέτη, την προμήθεια (πλην των φωτοβολταϊκών πλαισίων), την μεταφορά, την εγκατάσταση και τη θέση σε λειτουργία φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 550 MW στο Ορυχείο της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα καθώς και τα έργα σύνδεσης του με το Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 216 εκατ. ευρώ και χρόνος κατασκευής και ετοιμότητας για ηλέκτριση του σταθμού προβλέπεται στους 22 μήνες, ενώ η συνολική διάρκεια της σύμβασης έως την οριστική παραλαβή είναι 48 μήνες από την υπογραφή της.
Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που συγκέντρωσε το έργο είναι ότι στη διαγωνιστική διαδικασία συμμετείχαν όλοι σχεδόν οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι της χώρας, καθώς και μία κινεζική εταιρία.
Στο πλαίσιο της έντονης δραστηριότητας που αναπτύσσει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες για την επέκτασή της, εντός και εκτός Ελλάδος, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας κ. Κωνσταντίνος Μαύρος είχε επαφές με εκπροσώπους ιαπωνικών ομίλων του κλάδου κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Τόκιο, όπου συνόδευσε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Συναντήθηκε με στελέχη των εταιριών Itochu και Sumitomoκαι συζήτησε το ενδεχόμενο συνεργασίας για την ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών στο χώρο των ΑΠΕ στην Ελλάδα και τη Ν.Α Ευρώπη.
Το επιχειρηματικό πλάνο της ΔΕΗΑΝ προβλέπει ότι ως το τέλος του 2023 η εγκατεστημένη ισχύς των μονάδων ΑΠΕ της εταιρίας θα φτάσει στο 1,5 GW και στα 5 GW σε ορίζοντα πενταετίας. Συνολικά, η ΔΕΗ ΑΝ διαθέτει άδειες έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 4 GW, εκ των οποίων έργα ισχύος 2,2 GW έχουν εξασφαλίσει όρους σύνδεσης και έργα περίπου 1,8 GW διαθέτουν περιβαλλοντικούς όρους. Στο πιο ώριμα έργακατατάσσονται τα φωτοβολταϊκά 251 MW στην Πτολεμαΐδα, τα 299 MW στο Αμύνταιο, τα 88 MW στη Φλώρινα, τα 95 MW στη Μεγαλόπολη, καθώς και Φ/Β ισχύος 400 MW σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και αιολικά 200 MW. Στο pipeline της εταιρίας περιλαμβάνονται και 200 MW σε μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρισμού.
Τέλος, πριν λίγες ημέρες, η εταιρία “ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή”, στην οποία η ΔΕΗ ΑΝ συμμετέχει με 49%, ενώ η γερμνανική RWERenewables κατέχει το 51%, ανακοίνωσε ότι εντός των επόμενων μηνών ξεκινά η κατασκευή πέντε φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος περίπου 210 MW, στο πρώην λιγνιτωρυχείο του Αμυνταίου. Ενα ακόμα cluster φωτοβολταϊκών, ισχύος περίπου 300 MWp στην ίδια περιοχή θα αρχίσει να κατασκευάζεται ως το τέλος του έτους.